Kiwi.com – letenky a kyselá příchuť obchodních podmínek

472 komentářů
2019-02-06T11:48:30+01:00

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Média velmi ráda zmiňují „úspěšný“ český vyhledávač letenek Kiwi.com coby miliardový start–up. Rádoby prodejce, který díky své magii dokáže prodat letenky s dvěma nespolupracujícími aerolinkami, ušetřit desítky procent a zaštítit celou cestu svou garancí Kiwi.com Guarantee, která v případě zpoždění kryje veškeré náklady na zajištění dopravy do cílové destinace.

Vše by bylo naprosto skvělé a v pořádku, jen kdyby to byla pravda.

Pojďme se tomuto exotickému ovoci z brněnských kanceláří pod vedením Olivera Dlouhého podívat pod šlupku a ukázat na veškeré jeho nešvary, které by přinejmenším měly trápit Oliverovo svědomí a kterým by se všichni cestovatelé měli obloukem ve tvaru ortodromy vyhnout.

Kiwi.com Guarantee aneb záruka, že doletíte pouze když budeme chtít

Garance nabízena k letům dvou nespolupracujícím aerolinkám vám dle slov Kiwi zajistí v případě nestihnutí přestupu dopravu do cílové destinace na náklady prodejce. Toto měl být zlatý hřeb prodejce, kvůli kterému se vyplatí letenky přeplatit. Četli jste si však obchodní podmínky této služby?

Příklad je jednoduchý – koupíte si lety Praha–Miláno–Ibiza s easyJetem, které u Kiwi naleznete. Jelikož se jedná o low–cost aerolinky, negarantují přestupy a v případě zpoždění nenesou žádnou odpovědnost za vaše následující spoje. To má řešit služba Kiwi.com Guarantee.

Pokud váš let Praha–Miláno bude mít značné zpoždění a vy nestihnete přestup na let Miláno–Ibiza, očekáváte, že vám Kiwi najde a zaplatí další spoj na Ibizu. Bohužel ne vždy. V obchodních podmínkách totiž stojí:

Pokud nejsme schopni najít rozumné alternativní Lety nebo jiné způsoby přepravy z důvodu velkého rozdílu cen mezi potenciální alternativní přepravou a původní cenou nevyužitých Letů, můžeme se s Vámi dohodnout na našem částečném příspěvku k nákladům spojeným se vzájemně dohodnutou alternativní přepravou.

Jak si to přeložit? Pokud by byl náhradní let příliš drahý a neodpovídal tak částce, kterou jste zaplatili za původní letenky, Kiwi vám nic nezaplatí a pouze přispěje na letenku, kterou si budete muset koupit sami.

Z logiky věci taková situace nastane vždy. Nikdy jsem nezažil, že by nákup letenky na poslední chvíli na letišti byl nějak cenově výhodný. Z levné letenky, která v době vaší koupě stála pár stovek, se na letišti stává horké zboží za tisíce. Náhradní let proto nikdy nebude odpovídat částce, kterou jste zaplatili.

Příspěvek, který Kiwi nabízí jako alternativu, je dvojnásobek původní částky zmeškaného letu, což bude zároveň i limit pro rozdíl mezi starou a novou letenkou.

Pokud se společnost k řešení garancí staví tak, jak je psáno v jejich podmínkách (což by logicky měla), je služba naprosto k ničemu a znovu se jedná o sprostý marketingový akt tohoto fenomenálního prodejce.

Tristní jednání pak podtrhují ultimáta jako nutnost reagovat do 24 hodin na zprávy či informovat o každých změnách, ačkoliv by měl prodejce informovat vás, ne vy jej. No však si přečtěte podmínky sami, je tam toho dost k udivení.

Kompenzace za zpožděné lety patří Kiwi. To jako fakt?!

S koupí letenky přes Kiwi navíc přicházíte o nárok na finanční kompenzaci při zpožděném nebo zrušeném letu! Pokud využijete službu Kiwi.com Guarantee, automaticky veškeré nároky na finanční odškodnění, které se pohybují od 250 do 600 € na osobu, připadají tomuto prodejci. Málem jsem spadl ze židle, když jsem to četl...

Pokud má váš let zpoždění a neuplatní se na něj garance, máte také smůlu. Jste podmínkami vázáni ponechat 35 % vymožených peněz prodejci, což je o průměrných 10 % víc než u jakékoliv jiné agentury.

Jak je možné, že koupí letenky automaticky souhlasíte s tím, že případné nároky plynoucích z nařízení Evropského parlamentu náleží prodejci letenek. Je tohle ještě vůbec legální?

Čtěte obchodní podmínky, s kterými souhlasíte! S těmi u Kiwi souhlasit už nechcete.

Zlodějna se zavazadly

Výše uvedené jsou jen marketingové a cenové hrátky a nemají přímý vliv na čest firmy. Co mne osobně dlouhodobě zaráží je fakt, že Kiwi vědomě okrádá cestující na zavazadlových poplatcích.

O čem je řeč? Drtivá většina leteckých společností na dálkových linkách má v ceně letenky i zapsané zavazadlo zdarma. Pokud letenky však kupujete přes Kiwi, o zavazadlech zdarma se nic nedozvíte a naopak po vás bude požadováno je zaplatit!

Nejjednodušeji si to ukážeme znovu na příkladu. Na přímé lince z Londýna do Kuala Lumpur najdete u Kiwi jako jednu z nejlevnějších letenek let s British Airways za 23.289 Kč. Pominu fakt, že nejlevnější letenky stojí 14,5 tisíce a že stejný let přes nás zakoupíte za 21.425 Kč.

Všimněte si té poznámky u ceny – jen 1x příruční zavazadlo zdarma. Pak si také všimněte možnosti dokoupení zavazadla o váze 20 kg za 1.574 Kč.

Má toto vůbec projekt miliardové velikosti zapotřebí? V ceně je samozřejmě dávno zahrnuté zavazadlo do 23 kg zdarma.

Otázkou také je, proč Kiwi schválně zobrazuje příruční v rozměru 40 x 30 x 15 cm. Přitom u British Airways je toto druhé příruční zdarma a první má rozměry 56 x 45 x 25 cm. Možná chyba, možná úmysl pro podporu prodeje zapsaného zavazadla.

Celý tento problém přetrvává pár měsíců a společnost jsem na problém dávno upozorňoval. Zřejmě neoprávněné příjmy plynoucí z těchto poplatků jsou pro firmu natolik zásadní, že morálně a finančně bude okrádat cestovatele i nadále.

Nejlevnější letenky? Ani náhodou!

Asi největší kontroverzí celého projektu jsou ceny letenek. Projekt, jehož chlouba staví na nejnižších cenách letenek, nemluví pravdu. Kiwi není, nikdy nebylo a nikdy nebude nejlevnější, alespoň do té doby, kdy srovnáváme srovnatelné.

Pár příkladů. Porovnejme si jakoukoliv letenku, třeba z Prahy do New Yorku a zpět. Zatímco přes náš vyhledávač letenek (i jakéhokoliv jiného prodejce) naleznete letenky v termínu 3.–11. listopadu za 10.158 Kč včetně zapsaného zavazadla, Kiwi vám při stejném zadání nabídne lety za 11.592 Kč, pouze s příručním zavazadlem.

Letenky přes Kiwi.com. Nachází pouze nízkonákladové společnosti, netuším proč:

Letenky přes Cestujlevne.com, kde probíhá srovnání přes globální distribuční systém Galileo:

Stejná data, jiné lety do Bangkoku: u nás za 12.866 Kč, u Kiwi za 18.280 Kč. Takto srovnejte libovolnou letenku s klasickým dopravcem, nikdy neušetříte.

Kiwi však není standardní vyhledávač a soustředí se spíše na nízkonákladové dopravce. Opusťme proto na chvíli prostor klasických dopravců na dálkových linkách a pojďme se podívat tam, kde by Kiwi měl značně přehrát svou konkurenci – na trh nízkonákladových aerolinií.

Vsuvka redakce: během psaní článku jsem narazil na přetrvávající problém v podobě absence letů společnosti Ryanair. Nebudeme si proto ukazovat cenový rozdíl na zbývajících letech největších společností Wizz Air a easyJet, kde cenu ovlivňuje členství nebo poplatek za platbu (to však nevylučuje, že je Kiwi i tak stále dražší), ale ukážeme si cenový rozdíl u aerolinií Transavia z Prahy do Paříže. O problému s Ryanair čtěte níže.

Na letu z Prahy do Paříže nám jako nejlevnější variantu nabízí Kiwi let 12.9. s aerolinkou Transavia za 892 Kč. Jelikož se jedná o low–cost, není tak důvod kupovat letenky jinde, než přímo na webu dopravce. Zde najdete letenku za 29 €, tedy 776 Kč s kurzem České spořitelny (26.763 Kč za euro). Cenový rozdíl pro zákazníka je 116 Kč, což činí přirážku 15 %. U dražších letenek nebo prozákaznických bank jsou cenové rozdíl značně markantnější!

Nemá smysl tu dále pokračovat, výsledek vždy bude stejný. U kiwi.com nekoupíte levné letenky proto, že samo letenky neprodává, ale přeprodává. Ke konečné ceně si přidává přirážku, z které logicky žije a nemůžeme mu to mít za zlé.

Na Kiwi naopak nalezneme právě výše zmíněné varianty letů, které nikde jinde neexistují, ale ani to není úplná pravda. Nicméně spokojme se s výsledkem, že Kiwi je předraženým prodejcem letenek běžných aerolinií a asi nejlepším přeprodejcem letenek aerolinií, které nechtějí své letenky prodávat jinde, než na svých webových stránkách.

Situace je o to komičtější, když v médiích neustále čteme, jak chce být Kiwi na 80 % tras nejlevnějším prodejcem.

Aktualizace: bohužel ne všichni pochopili smysl této kapitoly, proto bych rád zdůraznil – není smyslem porovnávat Kiwi s Cestujlevne.com, ale poukázat na marketingové rozpory s tvrzením, že Kiwi vyhledává nejlevnější lety. K dementování všech komentářů připojuji výstup z porovnávače prodejců, na který nás upozornil čtenář přes Twitter.

Tvrdý střet s irským Ryanairem?

Pár týdnů zpět jsem zaznamenal, že u Kiwi chybí letenky společnosti Ryanair, největší aerolinky Evropy v počtu přepravených cestujících, a při psaní tohoto článku je problém stále aktuální. Vzhledem k tomu, že nejsou dostupná žádná veřejná vyjádření, můžeme nad situací jen spekulovat.

Logickou úvahou však můžeme dojít k tomu, že Kiwi se samo nechce připravit o významné zisky na evropském trhu a proto musel přijít krok od Ryanairu. Ten zřejmě pohrozil brněnské firmě a ta přestala metodou screen scrapingu krást data a přeprodávat letenky této aerolinky.

Na můj dotaz co se děje, se mi bohužel nedostalo konkrétní odpovědi. Celá tato situace jen poukazuje na pofidérnost magie prodejce.

Vzhledem k velikosti trhu by mě zajímal propad tržeb, který se bude pohybovat v řádech desítek procent a nebudu daleko od pravdy, kdy díky velikosti Ryanairu může Kiwi přijít i o více jak 50 % na příjmech plynoucích z evropských letů.

Doplnění: k tématu dnes vznikl nový článek na webu zdopravy.cz.

Aktualizace (9/2017): Ryanair se znovu prodává, ačkoliv při ceně 259 Kč na webu Ryanairu jsou letenky na Kiwi za 393 Kč.

Závěr

Je legálně v pořádku i morálně správné, že letenky přes Kiwi.com zakoupíte dráže, než kdekoliv jinde. Nabízí totiž službu, kdy objevíte nové dostupné trasy, které jinde neexistují a za takovou službu se samozřejmě platí... Nebo snad ne? Co zkusit podobné projekty, třeba Azair.cz – je zdarma.

Je legálně správné mít obchodní podmínky, morálně špatné je mít je jaké jsou, tzn. nic z toho co marketingově slibujeme nedat a obrat vás o kompenzace plynoucích z nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004. Tady mohu jen dodat, že neznalost neomlouvá a zákazník Kiwi si za to může sám. I když bych asi rád znal názor nějakého právníka na tuto záležitost.

Dle mě není legální a není ani morálně správné okrádat lidi na poplatcích za zavazadla, která jsou již dávno v ceně.

Jedinou koupí letenky můžete přijít o desítky tisíc korun! Koupíte dražší letenku, zaplatíte za zavazadlo, které je zdarma a přijdete o kompenzaci až 600 €. Stojí to za to?

Máte zkušenosti s Kiwi? Kupujete přes ně letenky nebo používáte nástroj chytře jen k inspiraci? A pokud kupujete, budete kupovat i nadále? Napište do komentáře a šiřte článek dál.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 06. 02. 2019

472 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře