Cestuj

Cestování na občanský průkaz – kam a za jakých podmínek?

193 komentářů
2023-05-15T08:00:36+02:00

Chcete vycestovat jen na občanský průkaz, ale nejste si jistí, do jakých zemí budete vpuštěni a kde vás otočí na hranici zpět? Nevíte, zda vaše dítě potřebuje vlastní cestovní doklad a jestli můžete na občanku i letecky? Cestování po Evropě na občanský průkaz je rozšířeno už nějakou dobu, stále však přináší řadu dotazů a nejasností. Pojďme tedy řadu problémů osvětlit a na otázky odpovědět.

Kam stačí občanka – seznam států

Cestování na standardní občanský průkaz (klasický i se strojově čitelnými údaji) je možné do všech zemí Schengenského prostoru a EU a dalších výjimek.

Kompletní seznam států a autonomních území umožňující cestování s občanským průkazem:

Albánie, Andorra, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česko, Dánsko (do Grónska jen s pasem), Estonsko, Faerské ostrovy, Finsko, Francie, Gibraltar, Gruzie, Guernsey, Chorvatsko, Irsko, Island, Isle of Man, Itálie, Jersey, Kosovo*, Kypr (nikoliv Severní), Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Moldavsko**, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Severní Makedonie, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Vatikán

*Akceptuje pouze občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a elektronickým čipem

**Akceptuje jen občanský průkaz se strojově čitelnými údaji, do Podněstří lze cestovat pouze s pasem.

Ve zkratce lze vlastně říct, že jediné evropské státy, kam nutně musíme cestovat s pasem, jsou Bělorusko, Rusko, Turecko, Ukrajina a Grónsko (byť je součástí Dánska, kam pas nepotřebujeme).

Země umožňující vstup na OP jsou rozděleny do čtyř kategorií:

  • Státy EU a zároveň Schengenského prostoru,
  • Státy Schengenského prostoru,
  • Státy EU,
  • Ostatní.

V praxi se ale pro běžné cestovatele nic nemění. Občanka musí být platná vždy alespoň po dobu pobytu v dané zemi, při cestách do Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Kosova a Moldavska dokonce musí platit ještě 3 měsíce po ukončení cesty.

Do Chorvatska na občanský průkaz

V poslední době se šíří internetem zvěsti, že chorvatští celníci na hranici vrací cestovatele jen kvůli absenci pasu. Pokud se tak děje, je jejich jednání protiprávní a vždy požadujte mluvit s nadřízeným. Vrátit na hranicích můžou pouze občanské průkazy s dobou platnosti prošlou nebo končící během pobytu, případně děti pod 15 let bez vlastního dokladu.

Do Chorvatska můžete cestovat s občanským průkazem po zemi i letecky.

Velká Británie a cestování po Brexitu

V souvislosti s odhlasováním Brexitu v roce 2016 se čím dál více množí dotazy, zde je možné cestovat na občanský průkaz do Anglie potažmo Velké Británie nebo jestli je potřeba pas.

Při cestách do Británie je nutné mít cestovní pas. S pasem můžete procházet přes automatické brány.

Karibské ostrovy a Indický oceán s občankou

Bez pasu můžeme vyrazit i do vybraných zámořských destinací, které patří pod Francii. Důležité je slovo „některých“. Často si totiž závislá území udržují určitou autonomii a vyžadují tak cestovní pas. Na občanku můžete volně cestovat do následujících oblastí:

Francouzská Guyana, Guadeloupe, Martinik, Mayotte, Réunion, Svatý Martin (pouze francouzská část! V praxi tak neaplikovatelné, neboť přímé spojení vede pouze do nizozemské části s vlastní autonomií, která vyžaduje pas).

V těchto případech je vždy nutné přesně znát itinerář cesty. S občanským průkazem lze do uvedených zemí cestovat pouze přímým letem ze státu EU či Schengenského prostoru. Pokud máte mezipřistání v USA či jinde, vždy potřebujete cestovní pas.

Do žádného jiného závislého území některého ze států EU (např. Aruba, Tahiti, Nová Kaledonie či Britské Panenské ostrovy) nelze cestovat jen s občanským průkazem.

Cestování s občanským průkazem letecky

Časté nejasnosti také vznikají při cestách různými dopravními prostředky. Platí však, že cestujeme-li do výše uvedených zemí, na typu dopravního prostředku nezáleží – občanský průkaz funguje jako legální doklad pro všechny typy cest, tedy i letadlem.

Nejčastěji dotazy směřují na cesty s Ryanairem, který na svém webu výslovně uvádí, že povolený cestovní doklad je pouze cestovní pas. Jak to tedy je? Stačí mi při cestách se společností Ryanair občanka? Ano, jedná se totiž o nepřesnost a cestovním pasem se myslí jakýkoliv legální cestovní doklad vydaný v EU. Platí tedy, že i u letecké společnosti Ryanair lze cestovat pouze s občanským průkazem (do výše uvedených zemí). Občanka slouží jako standardní identifikační nástroj (Photo ID) a není nutné si s sebou brát pas.

Cestovní doklad pro dítě

Často opomíjeným faktem je, že vlastní cestovní doklad (tedy pas či občanku) musí mít každý člověk, včetně dětí. V současnosti již není možné cestovat s dětmi pod 15 let, které nevlastní svůj doklad, a to ani když je máme zapsané v pase. Dnes již lze vyřídit dětský občanský průkaz za poplatek 50 Kč, jeho vystavení však trvá 15 dní (na počkání jen neoficiálně na místně-příslušném úřadu). Rychlejší variantou je už jen cestovní pas s nejkratší možnou lhůtou výroby 6 dní při ceně 4.000 Kč. Žádná jiná rychlejší varianta vystavení občanky pro dítě neexistuje.

Expresní vydání občanského průkazu – ceny a lhůty

Od 2.7.2018 se mění pravidla pro vydávání občanských průkazů, naštěstí k lepšímu. Jednak budou všechny občanky vydávány již s čipem a jednak bude možné zažádat o expresní vyhotovení občanského průkazu, samozřejmě za příplatek.

  • Vydání do 30 dní: zdarma, resp. u dětí do 15 let za 50 Kč,
  • Vydání do 24 hodin: 1.000 Kč, u dětí do 15 let za 500 Kč,
  • Vydání do 5 pracovních dní: 500 Kč, u dětí do 15 let za 300 Kč.

Změna jména, bydliště

Co se stane, když je nutná změna jména po svatbě nebo změna trvalého bydliště, vy si jdete vyřídit novou občanku a než se vyhotoví, u staré vám ustřihnou roh? Lze vycestovat s občanským průkazem, která má oddělený (ustřižený) roh? Podle evropského práva lze cestovat i s odstřiženým rohem, ale samo Ministerstvo vnitra ČR nedoporučuje tyto občanky používat v zahraničí. V některých zemích může být ustřižený roh považován za zneplatnění nebo poškození občanky a vy se tak vystavíte zdlouhavému vysvětlování, případně i pokutě, kterou jen těžko budete vymáhat zpět.

A co když mi občanku ukradnou? Pak dostanu pouze papírové potvrzení bez fotografie, na to však do zahraničí vycestovat rozhodně nelze a je nutné vzít cestovní pas nebo počkat 15 dní na vyhotovení nového OP.

Častým problémem u cestování s pasem (ve vybraných destinacích) je nutnost dodržení platnosti ještě 6 měsíců po vykonané cestě. Toto pravidlo při cestách po EU/Schengenu na občanku neplatí. Můžete vycestovat například do Chorvatska s občanským průkazem v červenci, i když vám platnost končí v srpnu. Vždy však musí občanka platit alespoň po celou dobu pobytu v zahraničí. Naopak při cestách do červeně označených zemí musí platnost občanky přesahovat alespoň 3 měsíce po ukončení pobytu.

Další možná úskalí

Pravdou je, že ne všichni úředníci a celníci se s občanskými průkazy setkávají často a může se tak stát, že nebudou vědět, co za doklad jim vlastně předkládáte. Občas trvá delší dobu, než zjistí, že v ruce skutečně držíte platný cestovní doklad, nebo si zavolají svého vedoucího, aby jim to potvrdil. Bude-li vám někdo ve výše uvedených zemích tvrdit, že občanský průkaz není platný doklad k cestování, ohraďte se a nechte si zavolat vedoucího. Cestování do všech barevně zvýrazněných zemí na mapě je legální s občanským průkazem dle oficiálního stanoviska Ministerstva zahraničí ČR.

Zatímco do modře a žlutě vyznačených zemí si berete občanku jen kvůli identifikaci tak, jako jí nosíte s sebou doma, v zeleně a červeně označených zemích procházíte standardní hraniční kontrolou. Především na letištích s automatickými bránami je pas lepší volbou z důvodu rychlosti. Čtečka v těchto bránách totiž umí přečíst pouze cestovní pasy a cestující s občankou musí předložit doklad u okénka s celníkem.

Pozor také na platnost! Svěříte-li se celníkovi, že jedete do jeho země na týden a on zjistí, že občanka vám propadne za čtyři dny, vrátí vás zpět. Platnost občanského průkazu se musí alespoň shodovat s plánovaným pobytem v zahraničí, ideálně o minimálně o pár dní přesahovat pro případ nečekaných problémů a zdržení.

V dalším článku se naopak podíváme na zoubek cestování s pasem a všem potřebným informacím, rad a fíglů okolo.

naposledy aktualizováno 15. 05. 2023

193 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře