Víza a povinnosti

Cestovní pas – cena, vyřízení a platnost

153 komentářů
2022-02-01T08:27:16+01:00

V minulém článku jsme si řekli všechny potřebné informace o cestování na občanský průkaz, naopak v dnešním článku se zaměříme na cesty do zemí, kam pas nutně potřebujeme, a především na záludné situace, které mohou kolem tohoto cestovního dokladu nastat.

Jak vyřídit pas – cena, lhůty, typy pasů

Cestovní pas se vydává na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností, v Praze pak na městských úřadech. O pas můžete zažádat kdekoliv, tedy i mimo místo svého trvalého bydliště.

Standardní cestovní pas

  • Lhůta na vyřízení cestovního pasu: 30 dní (většinou úřady zvládají vyřídit za 10-14 dní),
  • Cena pasu v běžné lhůtě: 600 Kč, děti do 15 let za 100 Kč,
  • Platnost pasu je stanovena na 10 let (pro děti na 5 let).

K vyřízení pasu potřebujete pouze občanský průkaz a peníze, případně platební kartu. Nemusíte vyplňovat žádný formulář, ani si nosit vlastní fotku, budete vyfoceni přímo u okénka.

Cestovní pas na počkání aneb Rychlopas není rychlopas

Zítra odjíždíte do zahraničí a zjistíte, že máte prošlý pas? Chcete si skočit na úřad a počítáte, že dostanete rychlopas na počkání? Cestovní pas na počkání se už nějakou dobu nevydává, můžete zažádat o vydání pasu ve zkrácené lhůtě, rozhodně však nebude levný. Pas vydaný ve zkrácené lhůtě se ničím neliší od běžného pasu. Máte na výběr dvě možnosti:

  • Doba vydání do 24 hodin s cenou 6.000 Kč, resp. 2.000 Kč u dětí mladších 15 let,
  • Doba vydání do 5 pracovních dní s cenou 3.000 Kč, resp. 1.000 Kč u dětí mladších 15 let.

Zažádat o pasy ve zkrácené lhůtě můžete na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností, pas s vydáním do 24 hodin však lze vyzvednout pouze na Ministerstvu vnitra v Praze, ulice Na Pankráci 72. Otevřeno je každý všední den od 8:00. V pondělí a ve středu do 17:00, úterý a čtvrtek do 16:00 a v pátek do 15:00.

Cestovní doklad pro dítě

Při cestování s dětmi mějte na paměti, že už dávno nestačí nechat si svoji ratolest jen zapsat do svého pasu. Dítě, a to v jakémkoliv věku, musí mít vlastní cestovní pas.

Dětský pas se vyřizuje stejně jako ten pro dospělé. Při cestě na úřad si nezapomeňte vzít vlastní občanku a také rodný list dítěte, fotka není potřeba.

Cestovní pas pro dítě stojí 100 Kč (ve zkrácené lhůtě 1.000 Kč) a vydává se na 5 let, pokud dítě radikálně nezmění svůj vzhled. Je tedy jasné, že pas vydaný ročnímu dítěti nebude možno za 5 let použít. Cestujete-li jen po EU, Schengenu nebo Balkánu, vyjde finančně lépe pořízení dětské občanky, ta stojí 50 Kč.

Lhůty pro vydání se ničím neliší od dospěláckých pasů: běžně do 30 dní, zrychleně pak do 6 dní.

A jak je to na Slovensku?

Slovenská část našich čtenářů má oproti nám výhodu, místní úřady totiž jsou schopny vydat cestovní pas i dříve a levněji.

  • Vydání slovenského cestovního pasu do 30 dní: 33 €
  • Vydání slovenského cestovního pasu do 10 dní: 66 €
  • Vydání slovenského cestovního pasu do 2 dní: 99 €

Biometrický pas

Od roku 2016 se vydávají už jen cestovní pasy s biometrickými údaji. Ačkoliv ty staré, bez těchto údajů, jsou stále platné, některé země (například USA) umožňují vstup pouze na strojově čitelný pas s biometrickým údajem.

Cestovní pas s biometrickými údaji poznáte snadno podle obdélníkového symbolu s kolečkem uprostřed na obalu (pod nápisem „Cestovní pas“).

Platnost cestovního pasu

Jednou z častých nepříjemností a důvodem pro nevpuštění do země nebo letadla je platnost pasu. Mnoho zemí na světě totiž vyžaduje, aby cestovní doklad platil ještě nějakou dobu po ukončení cesty, nejčastěji 180 dní.

Často je pravidlo striktně vyžadováno a dodržováno (Egypt, Thajsko, Rusko a mnoho dalších). I když se do lhůty nevejdete byť jen o jediný den, může to být důvod k nevpuštění do země a zruinování dovolené. Dvakrát měřte, jednou řežte a před cestou si platnost pasu vždy několikrát ověřte.

Před cestou se podívejte na seznam států a území podle nutné délky platnosti pasu.

Platnost cestovního pasu po svatbě

Nejasnosti často vznikají po změně příjmení. Často totiž kupujete letenky s velkým časovým předstihem dávno před svatbou, případně chcete na cesty vyrazit jen pár hodin či dní po obřadu, kdy si nový pas už nestihnete vyřídit.

To však nemusí být důvod ke stresu, starý cestovní pas na příjmení před svatbou je totiž platný ještě další 3 měsíce po svatbě. Vycestování na staré jméno během této lhůty je zcela legální.

Letenka a pas na staré nebo nové jméno?

Jak postupovat, chceme-li rezervovat letenky, příp. pojištění ve velkém časovém předstihu, přičemž cesta se bude konat až po změně příjmení? Platí základní pravidlo: letenky kupujte na jméno, které se bude shodovat s pasem.

  • Chci vycestovat na starý pas v oné 3měsíční lhůtě = letenky rezervuji na staré jméno, i když se v době cesty budu jmenovat jinak,
  • Chci vycestovat na nový pas se změněným jménem = letenky rezervuji na nové jméno, i když se tak v době nákupu nejmenuji.

Některé aerolinky sice vyžadují číslo pasu při nákupu letenky, klidně ale zadejte staré, i když plánujete letět na nový pas. Čísla dokladů se závazně zadávají až při odbavení.

Vydání druhého pasu – můžu mít více cestovních pasů?

V životě cestovatele nastávají situace, kdy si zkrátka a dobře s jedním platným pasem nevystačíme. Jak je řešit? Je legální mít současně dva cestovní pasy? Ano, můžete jich mít dokonce kolik chcete, pokud si žádost o vydání dalšího cestovní pasu dostatečně odůvodníte.

Na Slovensku je pak počet současně platných cestovních pasů omezen na dva.

Proč mít více cestovních pasů? Za jakých situací budu potřebovat dva pasy současně?

  • Jedu do země, do které musím vyřídit vízum předem na velvyslanectví (obvykle si náš pas ambasáda pár dní nechá) a potřebuji během této doby cestovat jinam,
  • Mám v pase razítko ze země, která se „nekamarádí“ s jinou zemí, do které plánuji vycestovat a chci se vyhnout zdlouhavému pohovoru, případně dokonce nevypuštění do země. Vyřídím si tedy druhý pas,
  • Můj pas nemá žádnou volnou stránku pro razítko nebo vízum, ale současně je v něm vlepeno ještě platné vízum do jiného státu. Můžeme si jej ponechat a zažádat o další,
  • Nebo prostě jen pro sichr…

Závěr

Nejdůležitějším faktorem před cestou je ověření platnosti pasu v dostatečně dlouhé době tak, abyste předešli vysokým poplatkům při vyřizování rychlopasu nebo snad dokonce kvůli nemožnosti vydat cestovní pas na počkání vůbec neodcestovali.

Mimořádnou pozornost věnujte taky destinaci, do které jedete a vždy si ověřte, jakou lhůtu platnosti daná země vyžaduje a zda není nutné si vyřídit vízum v předstihu.

naposledy aktualizováno 01. 02. 2022

153 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře