JORDÁNSKO
Krajina, ktorá vie prekvapiť ( február 2022 )
Cestopis z roku 2022 napsal Pavel _38
Cesta po Jordánsku
PRED TÝM AKO BUDETE VÁŽENÍ CESTOVATEĽIA HODNOTIŤ PRÍSPEVOK ,,AKO VŽDY UVÁDZAM VYCHÁDZAM Z MOJÍCH OSOBNÝCH SKÚSENOSTI ( ZNOVA VYSVETĽUJEM, TO ČO SA MNE PRIHODILO A ČO POPISUJEM TU SA VÁM NEMUSELO STAŤ !!! KONTROLY DOKLADY A PODOBNE VECI SA MENIA ZO DŇA NA DEŇ ) SÚ CESTUJÚCI ČO NEMAJÚ S NIČÍM PROBLÉM SÚ JAZYKOVO ZDATNÝ ALE U MŇA TO NEPLATÍ. TAKŽE AK NIEČO PLATILO NAPRÍKLAD 27.02.2022 nemuselo už platiť 28.02.2022 . ČO PLATILO PRE VÁS, PRE MŇA A PRE NIEKOHO INÉHO TO PLATIŤ NEMUSELO.
Pred tým ako som sa rozhodol cestovať do Jordánska som si prečítal rôzne blogy o cestovaní v tejto krajine a keď som ich čítal, bolo to príjemné čítanie, nakoľko to boli informácie hlavne z obdobia pred Covidom, kedy cestovanie naozaj bolo úplne jednoduché kdekoľvek ste cestovali. ( toto je zatiaľ pracovná verzia, takže je možné, že postupne ešte budem doplňovať informácie ) Čerpal som informácie aj z tehto web stránky http://www.cestujemlevne.com . Pôvodne mi sľúbil podať informácie aj pracovník z tohoto portálu ( myslím, že rodák z Jordánska , ale nakoniec mi žiadne informácie neposkytol .Hlavným lákadlom cesty do Jordánska bola túžba po skutočne arabskom svete, ich zvykoch, kultúre, jedle, o histórii.
Najpodstatnejšie je samozrejme príprava na výlet alebo zájazd. Ja osobne necestujem už dlhé roky s cestovkami a preto realizácia a príprava cesty je o niečo náročnejšia
Vďaka Covidu sa cestovanie zmenilo na pekelné zháňanie termínov na testovanie, počítali ste hodiny a dni či Vám testovanie presne vide pokiaľ sa dostanete do vytúženej destinácii.
Nakoľko mám vo všetkom „ šťastie „ cestoval som v období, keď bolo nutné testovanie nielen pri príchode do krajiny ale sa testovalo aj priamo na letisku.
Poplatky za testy niekedy boli aj vo výške ceny letenky, takže sa Vám dovolenka mohla pekne predražiť. Musel som absolvovať všetky testy pred odletom do Jordánska a pri prílete do Ammánu.
Pozor!!! Zľava pri testovaní cez Pelikán sa nedá vždy využiť, chcel som túto výhodnú cenu využiť, ale nepodarilo sa mi to. Zadaný kód mi neprešiel.
To, že okrem potvrdení som mal ešte niekoľko iných potvrdení netreba ani písať. Je len na škodu, že kompletné zaočkovaný nemajú, a nemali žiadne výnimky pri cestovaní.
Každá krajina skôr uprednostňovala testy nie staršie ako 48-72 hodín. Myslím, že jedine Maďari kontrolovali či máte očkovací preukaz.
A ako som spomínal som dieťaťom „ šťasteny „ tak na druhý deň po odchode z Jordánska už tieto obmedzenia neplatili. Podrobnejšie informácie viď : https://pelipecky.sk/jordansko-k...otvorenie/ samozrejme, ale treba si všetko overiť a preveriť, aby ste nemali zbytočné problémy už pri nastúpení do lietadla.
Kedy ísť do Jordánska ?
Cestoval som koncom februára a či to bola dobrá voľba teraz prehodnocujem. Po druhý krát by som sa vybral do Jordánska v inom ročnom období, nakoľko teraz keď som cestoval bolo ešte dosť chladno, vial silný vietor a ešte k tomu aj dosť pršalo. V Jordánsku keď prší tak to nie je žiadna výhra a ak okrem ubytovania, stravovania nie je na hotely zabezpečený aj iný program tak to je dovolenka ako za trest. Ešte v Ammáne si viete ako tak spraviť program, ale keď budete pri Mŕtvom mori tak smola, tam nemáte kde ísť, len hotel . A treba si priznať v tejto covidovej dobe sa hotely nejak neženú usporadúvať aj iné programy z dôvodu zlého počasia.
Taktiež treba brať ohľad pri plánovaní termínu cestovania aj zvyklosti a tradície . Najhoršia kombinácia je ak chcete okrem Jordánska navštíviť Izrael a prídete do Jordánska na predĺžený víkend napr. od štvrtka do nedele , tak rýchlo z plánov vytriezviete. V piatok majú araby voľno a v sobotu izraelčania. Takže smola . Štátne sviatky s pevne daným dátumom sú Nový rok (1. januára), Sviatok práce (1. mája), Deň nezávislosti (25. mája) a Vianoce (25. decembra). Treba si uvedomiť, že arabský týždeň je podstatne iný ako ten náš európsky. Súčasťou života v Jordánsku sú náboženské sviatky, ktorých načasovanie sa mení v závislosti od lunárneho kalendára. Pokiaľ nie je priamo voľno, je pracovný čas počas ich trvania obvykle skrátený, pričom mnoho ľudí si tiež vyberá dovolenku. Oficiálne voľné dni v rámci týchto sviatkov sú dopredu určené skôr približne, konkrétne dáta sa ohlasujú často až na poslednú chvíľu podľa rozhodnutia miestnych náboženských autorít. Počas mesiaca Ramadánu sa väčšina moslimov sa celý čas od svitania do zotmenia postí vrátane všetkých tekutín i tabaku a rovnako všetky reštaurácie sú po túto časť dňa zatvorené. Ramadán by mal v roku 2022 začať v prvom týždni apríla a skončiť v prvom týždni mája, Sviatok obete (Eid al-Adha) prebehne v druhom júlovom týždni. Islamský nový rok pripadne na 30. júl , Deň narodenia proroka Mohammeda potom bude oslavovaný 8. októbra .
Kam ísť do Jordánska ?
Do Ammánu alebo Aqaby ?
Pár informácii o Aqabe
Akú si vybrať letenku a kde vlastne do Jordánska letieť, je veľa zástancov Aqabi a rovnako veľa zástancov cestovania do Ammánu.
Odkiaľ letieť ?
Do Ammánu môžete letieť z Viedne ( pre cestujúcich z Viedne sú iné podmienky ) alebo Budapešti. Čo sa týka časovej náročnosti tak je samozrejme najvýhodnejšia Viedeň. V prvom rade, si treba vybrať vhodného prepravcu či už pri ceste na letisko do Viedne alebo Budapešti, záleží odkiaľ budete letieť. Samozrejme do Viedne z Bratislavy je vypravovaných niekoľko vlakov a autobusov, ktoré zabezpečujú rôzny prepravcovia, či už SlovakLines,( https://www.slovaklines.sk/sk/ ) FlixBus, ( https://www.flixbus.sk/ ) Student agency, ( https://www.studentagency.sk/ ) Postbus, ( https://www.postbus.at/de/ ) alebo Železnice Slovenskej republiky( https://www.zssk.sk/ ) poprípade OBB ( https://www.oebb.at/en/ ) Ja osobne pre komfort a dobrú aplikáciu používam SlovakLines do Viedne a do Budapešti som využil cestu FlixBus (https://www.flixbus.sk/ ) cena bola podstatne nižšia, ako mali ostatný prepravcovia a do Budapešti SlovakLines už skoro dva roky autobusy nevypravuje. Cez aplikáciu Železnice slovenskej republiky si lístok do Budapešti nekúpite, preto využívam služby Maďarských železníc MÁV (https://play.google.com/store/ap...&gl=HU ) alebo Českých železníc , ktoré majú dobre aplikácie a kúpite si lístok pohodlne a dopredu.
Cesta z mesta na letisko v Budapešti
Samozrejme z mesta Budapešť sa treba dostať aj na letisko. Ak budete dlhšie v meste a predpokladáte cestovať po meste MHD a budete v meste 24 hodín tak doporučujem kupiť si lístok na 24 hodín v cene 1.490 Ft ( 4,70 € ) zmena ceny 2.500 Ft v roku 2023 . Vystupoval som na stanici Budapešť – Kelety pu. Musíte sa zviesť metrom ( treba kúpiť lístok za 350 Ft ( zmena ceny 390 Ft ) do metra sa bez zakúpeného lístka nedostanete ) v automate na stanici metra Kelety pu. ,na stanicu metra Kalvin a neďaleko od tejto stanice ide autobusová linka E100 priamo na letisko , cena lístka je 900 Ft ( zmena ceny 2.500 Ft. ) pre jednu osobu na jednu cestu. Cesta trvá cca 52 minút ( 27 km ) Lístok si treba zakúpiť v metre vopred. Kontrola lístka prebieha priamo pred nástupom. Od vlakovej stanice Nyugati ide spoj E200 ( treba si to overiť ) ak by ste chceli ušetriť a ísť v Budapešti na čierno vôbec nedoporučujem , kontrola cestovných lístkov je kdekoľvek a neznalosť jazyka Vás neospravedlní, nakoľko skoro všetky automaty na lístky máte aj v slovenskom jazyku. Upozornenie!!! Linka metra číslo 3 v tom čase keď som bol v Budapešti sa rekonštruuje , treba použiť náhradnú dopravu . https://www.railjournal.com/pass...nal-phase/
Pri príchode na letisko v Budapešti je postup, vybavenie a služby ako na každom inom letisku. Nič zvláštne a mimoriadne tu nie je, je to podstatne menšie letisko ako Viedeň.
Letisko Budapešť
Pri ceste do Jordánska, tak ako som v úvode spomínal sa kontrolovalo skoro všetko. Pri cestách mimo EÚ a hlavne do arabských krajín príďte na letisko v tom čase ako Vám určili aerolínie s ktorými cestujete. Nakoľko nie je problém, že sa zdržíte na kontrole, nemusí to byť Vašou vinou, stačí ak cestujúci pred Vami nemá správne doklady a čaká sa pokiaľ pracovníčka alebo pracovník uvedený problém nevyrieši. Ja som tak čakal cca 30 minút nakoľko dvaja cestujúci predomňou nemali všetky doklady. Pekná slečna podrobne kontrolovala všetky doklady, chcela ešte nejaký doklad odo mňa ale neviem presne aký, ale jej staršia kolegyňa telefonovala niekomu a po kontrole všetkých dokladov povedala, že je to v poriadku a pustila ma ďalej. ( doklady čo kontrolovala : palubný lístok, očkovací preukaz, testy, potvrdenie o tom, že som zaplatil test na letisku ( 20 JOD ) v Ammáne, Vízum – ja som mal JordanPass za 78 JOD ( ceny víz sa zvyšovali ) poistenie proti Covid nekontrolovala . ) Po tejto kontrole som prešiel na bezpečnostnú kontrolu a potom na pasovú kontrolu. Po pasovej kontrole už idete do odbavovacej časti letiska.
https://www.jordanpass.jo/ https://dovolenka.sme.sk/i/jorda...orona-info
Letisko Ammán
Keď prídete do odbavovacej haly letiska, prvé , čo je idete do priestoru kde sú zriadené miesta na testovanie. Veľmi dobré organizované, rýchlo vybavené a test robia úplne inak ako u nás. Kontrolu testovania potom nalepia na pas a do pasu. Vám potom príde informácia v sms ( WhatsApp ) a na mail, samozrejme za predpokladu, že ste sa zaregistrovali, už pred cestou do Jordánska. Kontrola zo strany Jordánskych colníkov , policajtov je podstatne podrobnejšie, a dostanete aj niekoľko otázok na ktoré treba odpovedať. Špecifikácia je v kontrole očných zreníc, ja som touto kontrolou prešiel až na tretí raz ( asi mám pekné oči ) Po tejto časti prechádzate na bezpečnostnú kontrolu, a potom k pasovým pracovníkom, ktorý kontrolujú obdobne všetky doklady ako na budapeštianskom letisku, ale opýtajú sa na účel cesty, koľko dní budete v Jordánsku, kde budete ubytovaný, ktorým letom odchádzate, a okrem iného kontrolujú aj poistenie na Covid 19. Pozor !!! Po ceste k východu Vás ešte niekoľko krát kontrolujú !!!
Letisko Ammán cesta späť
Pri ceste naspäť do Viedne ( cestujúci z Viedne mali iné pravidla ) alebo Budapešti treba tiež prísť v dostatočnom predstihu, vopred neviete, čím Vás môžu zdržať na colnom alebo pasovom oddelení. Keď prídete na letisko a zamierite k odbavovacej haly prídete k tabuli kde je uvedené Pasová kontrola. Ale najprv si musíte zaregistrovať letenku, potom prejdete cez základnú bezpečnostnú kontrolu ( odovzdáte na pás celé batožiny, nedávate odevy a nič iné ) prejdete kontrolou a potom idete na pasové oddelenie. Na pasovom oddelení Vám podajú rôzne otázky a znova kontrola očných zreníc . Zas som neprešiel na prvý krát. A potom už je tá klasická bezpečnostná kontrola.
Doprava z letiska do mesta Ammán
Spojenie z letiska a z centra mesta: Letisko Queen Alia International Airport je vzdialené okolo 30 km, od nového centra Ammánu., čo znamená zhruba pol hodiny cesty autom. Pre dopravu z letiska do mesta je možné využiť bežné taxi (žltá farba, cenu je dobré dohovoriť si vopred), aplikáciu Uber (fixná cena 15 JOD, obvykle lepšia cena a vyšší komfort ako bežný taxík) či Careom. Na letisku sú dostupné aj tzv. servisné taxi (biela farba), ktoré naberajú cestujúcich do zaplnenia miest. Možnosťou je aj autobus Airport Express, ktorého najbližšia zastávka je od veľvyslanectva ČR (Slovensko nemá v Jordánsku zastupiteľský úrad ) ale v prípade potreby Vám pomôže aj české veľvyslanectvo nakoľko ste aj občanom EÚ. (Fourth Circle - Ammán Nové Mesto ) je vzdialená cca 2 km, ďalej je nutné vziať si bežné taxi. Podrobné a aktuálne informácie o doprave sú dostupné na https://www.amman-airport.com/transport.php . Tiež pre cestu z centra a všeobecne pohyb po meste je vhodným dopravným prostriedkom taxi, podmienky pre pešie presuny sú značne sťažené, chodníky a prechody pre chodcov nie sú samozrejmosťou.
Libor_S _ Pročetl jsem to zběžně, ale např. je nesmysl, že se nedá chodit po Ammánu pěšky. Já tam ušel přes 10 km v pohodě. Ku komentáru : Nikde som neuviedol, že sa po Ammáne nedá peši chodiť, len si treba prečítať, čo píšem. Ja som osobne prešiel pešky po Ammáne nie 10 km ale podstatne viac lebo ako som písal verejná doprava je tu riešená inak ako sme zvyknutý, pre cudzinca je to náročnejšie pochopiť ale pre miestnych je to normálne ( zástavky bez cestovných poriadkov , zástavka je umiestnená tak, že sa k nej nedostanete ( zátarasy, auta, zábradlie a podobne takže zastane úplne inde ) áno v niektorých častiach som použil verejno dostupné informácie je to zakázane???
Doprava v Ammáne a Jordánsku
Mestská hromadná doprava autobusmi existuje v obmedzenom rozsahu iba v Ammáne a Irbide, ale jej systém je pre cudzincov ťažko zrozumiteľný – či už sa týka absencie cestovných poriadkov alebo štandardných zastávok ( pri tom moja priorita je využívať verejnú dopravu v každej krajine kde som bol, nerád si požičiavam auta a nerád využívam taxíky , ak idem požičaným vozidlom tak si ho požičia niekto známy a nie ja ) ale tu to naozaj s verejnou dopravou v Ammáne e to je nad ľudské sily. Nakoľko som priletel dosť neskoro večer, radšej som sa dohodol s hotelom, že mi pošlú svojho šoféra ,ktorý ma čakal v letiskovej hale s mojím menom takže nebol potom problém dostať sa na hotel. Tento spôsob dopravy preferujem, hlavne ak je cena prijateľná oproti taxikárom. Máte zaručené, že Vás vodič z hotela dopravy priamo do hotela. Lebo u taxikárov to nemusí byť vždy záruka, že si vodič vyberie správnu, najrýchlejšiu a najkratšiu cestu. Takže ak máte možnosť komunikovať s hotelom požiadajte o túto možnosť a presnú kalkuláciu. Nedoporučujem objednávať cez booking nakoľko ceny sú podstatne drahšie. Celkove aj objednávanie prehliadok atrakcii cez booking nedoporučujem, mal som veľmi zlé skúsenosti.
Martin
Pekne napisany clanok ale hodne nepresnosti. Vratil som sa z Jordanska pred par dnami. Neviem preco pises o pozicovniach ked sam si si auto nepoziciaval a nemas teda zkusenosti. Napr. medzinarodny VP nie je vobec potreba, neviem o akych specialnych podmienkach dalej pises, ziadne nie su, uplne standardne ako vsade inde na svete. Kontroly na cestach su ale ked vidia ze si turista len mavnu rukou a ides dalej, ziadne prisne kontroly ako pises. To ze ti pozicaju auto s prazdnou nadrzou je tiez zvykom asi v polke sveta, ziadny problem s tym nie je, najma ked ako sam pises ceny su vsade rovnake, takze pri prvej cerpacke natankujes.
Komentár : odkaz pre Martina, ktorý si radšej nedal možnosť ako poslať odpoveď na jeho reakciu. Áno ja si nepožičiavam auto z požičovne , ak idem s priateľmi, tak si požičiavajú auto oni a jazdím s nimi, tí čo ma poznajú vedia dôvody prečo si auto nepožičiavam a to naozaj nemusím rozvádzať. Martin pouč ma prosím ako policajt vidí, keď cestuješ v aute s jordánskou ŠPZ že si cudzinec?? Alebo Ti mám dať kontakt na vodiča aby Ti potvrdil čo píšem? Martin napísal som to čo som zažil, Ty si zažil niečo iné .
Krajina disponuje kvalitnou cestnou sieťou, spájajúcou väčšie mestá i turistické destinácie. Ak ste viacerí využívajte taxíky ( cenu za odvoz treba dohodnúť vopred) alebo vozidlá z požičovne (potrebný medzinárodný vodičský preukaz).
Autobusová spoločnosť JETT ponúka služby spájajúce Ammán s Aqabou, mostom kráľa Husajna a Hammamatom Ma'inom a Wadi Musa ( Petra ) v Ammáne má JETT niekoľko kancelárii odkiaľ odchádzajú autobusy . JETT Bus station Abdali ,ďalšie stanice Al Sahel , Musaab Ben Omeir St. 31, Ash Shahid . Nakoľko odchody sú dosť skoro ráno, treba si zabezpečiť prepravu na miesto odchodu. Ja som šiel peši zo starého Ammánu a cesta kľudným tempom mi trvala cca 1,5 hodiny. ( cesta z Al Hashimi St , Amman, na stanicu JETT Bus station Abdali ) v tomto prípade bol odchod Ammán - Petra o 6,30 hod.
Súkromné autobusy, prevádzkované hlavne spoločnosťou Hijazi, premávajú z Ammánu na Irbid a Aqaba. Minibusové služby spájajú menšie mestá na omnoho nepravidelnejšej báze - zvyčajne odchádzajú až vtedy, keď sú plné. Dopravná stanica Abdali v blízkosti centra mesta Amman slúži ako autobusové a taxi centrum, ale mnohé z týchto služieb boli premiestnené na novú autobusovú stanicu na severe, tiež nazývanú ako Tarbarboor alebo Tareq. Pri indvidálnych cestách sa však neodporúča cestovať miestnymi autobusmi, ktoré sú väčšinou v nevyhovujúcom technickom stave, okrem diaľkového autobusového spoja do Aqaby. Výhodnejšie je využitie služieb medzimestských taxíkov. Železničná sieť v Jordánsku takmer neexistuje. Jedinou osobnou železničnou dopravou je železnica Jordan Hejaz Railway. Ide ale skôr turistickú atrakciu, ako o praktickú dopravu.
Víza, poplatky, špecifické podmienky cestovania do teritória
Najjednoduchšou cestou získania jordánskeho vstupného víza pre občanov SR je jeho zakúpenie za 40 JOD po prílete na letisku Queen Alia International Airport v Ammáne či na letisku v Aqabe.
https://eagleflyfree.com/sk/tipy...tne-vizum/ ( Podmienkou je cestovný pas s dobou platnosti ešte aspoň 6 mesiacov po príchode ) Vymeniť valuty za jordánske dináre je možné ešte pred pasovou kontrolou. Zámená peňazí je na letisku drahšia ako v centre mesta, kde je množstvo zmenárni. Veľa cestovateľov píše, že najlepšie je zamieňať USD ale v čase keď som tam bol bol výhodnejšie zamieňať € . ( 1 USD = 0,70 JOD , 1 EUR 0,78 JOD ) O vízum je možné tiež požiadať aj vopred na jordánskych zastupiteľských úradoch, pre SR je príslušný Zastupiteľský úrad Jordánska vo Viedni. Toto vízum má platnosť 30 dní, s tým, že ho možno predĺžiť registráciou na cudzineckej polícii až na 90 dní. Jordánsko požaduje aj výjazdovú daň pri opustení krajiny vo výške 10 JOD - letenka ju má už automaticky zahrnutú v cene, je potrebné ju samostatne uhradiť iba v prípade využitia pozemnej či námornej cesty. Pre vstup do Jordánska nie je problémom izraelské vízum v páse, čo neplatí pre niektoré ďalšie arabské krajiny. Možnosti pozemného vstupu do Jordánska, ktoré susedia s Irakom, Izraelom, palestínskymi územiami na Západnom brehom Jordánu, Sýriou, Irakom a Saudskou Arábiou sa menia v závislosti od momentálneho vývoja predovšetkým bezpečnostnej situácie. Aktuálny stav a platné pravidlá (vrátane možnosti zaobstarať vízum až na mieste) pre prekročenie pozemných hraníc je nutné konzultovať vopred ideálne s jordánskymi zastupiteľskými úradmi. V prípade príchodu motorovým vozidlom je nutné predložiť medzinárodný vodičský preukaz a technický preukaz, ďalej potom priamo na hraniciach zaplatiť poistenie cca 40 USD na týždeň. Podrobné a aktuálne informácie o doprave z letiska do centra sú dostupné na http://www.amman-airport.com/transport.php .
Adresa veľvyslanectva SR v zahraničí
SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné veľvyslanectvo SR v Damasku - Sýria
Al Shafei Str.
Damascus 33115
EMAIL: emb.damascus@mzv.sk
Telefón: TEL: 0096311 613 2114,0096311 613 2115,0096311 6133647
Fax: FAX: 0096311 6132598
ÚRADNÉ HODINY: nedeľa - štvrtok od 08,00 do 16,00 hod.
Bezpečnosť a špecificky bezpečnosť cudzincov je v Jordánsku prioritou.
Na políciu, ktorá je voči cudzincom veľmi ústretová, je možné sa obracať pri akomkoľvek probléme. V západnej časti krajiny, kde sa nachádza hlavné mesto Ammán, Mŕtve more, námorný prístav Aqaba a prevažná väčšina pamiatok, je situácia dlhodobo stabilizovaná a bežná kriminalita porovnateľná či skôr menšia ako v SR, iba s tým, že nemožno úplne vylúčiť nepríjemnú pozornosť voči ženám bez mužského sprievodu. Naopak pohyb v oblastiach hraníc so Sýriou a Irakom rozhodne nie je bezpečnou voľbou. Peší pohyb po Ammáne je komplikovaný absenciou chodníkov a bezpečných prechodov. . Pre presuny po Jordánsku je možné odporučiť autobusovú dopravu spoločnosti JETT. Štandardným spôsobom aj pre návštevníkov je doprava osobnými automobilmi, či už všadeprítomnými a relatívne lacnými taxíkmi či prenajatými autami (možno prenajať aj s vodičom).
Pre vodičov automobilov z dôvodu častých dopravných nehôd najmä v nočných hodinách (zlyhaním signalizácie a v dôsledku neprimeranej rýchlosti) sa neodporúča jazdiť v noci po hlavných cestných ťahoch ako je diaľnica Ammán - Aqaba (pozdĺž Mŕtveho mora) a diaľnica Ammán – Trebil (smerom na Irak). Prenájom auta je pomerne lacný a nie príliš časovo náročný. Ceny pohonných hmôt sú všetky stanovené vládou, takže sa neobťažujte hľadaním najlacnejších čerpacích staníc. https://internationaldriversasso...se-jordan/ https://www.jordancar.net/sk/
V prípade ľahšej dopravnej nehody sa odporúča náhradu škody riešiť vzájomnou dohodou, pretože Jordánci väčšinou nie sú poistení. Naopak, k väčšej nehode je potrebné privolať políciu. Ak je obeťou Jordánec, odporúča sa okamžite ísť na policajnú stanicu a tým sa chrániť pred prípadnou nepriateľskou reakciou zo strany svedkov nehody. V prípade nehody so smrteľnými následkami je vodič zadržaný až do rozhodnutia úradov o jeho vine či nevine. V takýchto prípadoch sa odporúča ihneď kontaktovať zastupiteľský úrad. Preto je dôležité mať vhodné cestovné poistenie !!!!
Cestná premávka nie je pre každého. Z obvyklých pravidiel sa viac-menej rešpektujú iba svetlá na semaforoch, inak len málokto upozorňuje na zmenu smeru jazdy, prednosť má, kto si trúfne, a vinníkom nehody je automaticky vodič s nabúranou prednou časťou vozidla. V prípade hospitalizácie v dôsledku dopravnej nehody či iného úrazu je v jordánskych zdravotníckych zariadeniach vyžadovaná platba za ošetrenie vopred - v niektorých prípadoch zloženie zálohy vo výške tretiny až polovice pri prijatí do nemocnice, čo môže v prípade zranenia vážnejšieho charakteru predstavovať niekoľko desiatok tisíc EUR. Poplatok je možné uhradiť na mieste bankovou kartou, avšak je nevyhnutné mať na bankovom účte dostatočnú finančnú hotovosť a tiež denný limit pre výber/vykonanie platby. V Ammáne a turistických centrách (Aqaba, Mŕtve more) sú k dispozícii kvalitné a luxusné hotely vrátane renomovaných medzinárodných sietí. V týchto lokalitách je možné bežne platiť kartou aj v menších obchodoch a reštauráciách. Voda z vodovodnej siete by mala byť zdravotne nezávadná, nie je však príliš chutná, a preto sa štandardne pitná voda kupuje balená. Jej zakúpenie nie je v obývaných oblastiach žiadny problém
Jordánske hášimovské kráľovstvo (Al Mamlakah al Urduniyah al Hashimiyah)
Územie dnešného Jordánska bolo domovom najstarších civilizácií sveta s osídlením už od paleolitu. Prvými hmatateľnými dôkazmi prítomnosti ľudí sú zvyšky keramiky staré 7 000 rokov, ktoré zrejme vyrobili Kanaánci a Amorejci. V polovici 2. tisícročia pred n. l. sa územie stalo po dlhom boji Egypťanov a Chetitov korisťou Egypta, v 13. st. pred n. l. osídľuje bývalé Kanarejské územia kmeň Pelištejncov, ktorý dal názov Palestíne. V rovnakom čase sa na juhu usadili Edomiti, na východ od Mŕtveho mora Moábovia a v tesnej blízkosti Arabskej púšte Ammoniti, ktorých hlavným mestom sa stal Rabbath Ammon, dnešný Ammán. Od 1. tisícročia pred n. l. začali do východného Jordánska prenikať Nabatejci. Za ich prítomnosti potom od 2. storočia pred n. l. do konca 1. storočia n. l. došlo vďaka kontrole obchodných chodníkov k nebývalému rozkvetu, Nabatejská ríša siahala od Damasku k Hedžázu (teraz Západná provincia v Saudskej Arábii, hlavné mesto Mekka). Jej protipólom bola tzv. liga desiatich čiže Decapolis – hospodárska a vojenská aliancia desiatich najdôležitejších miest na východ od Jordánu. Rím spočiatku Nabatejcov využíval ako nárazník proti Parthom, v roku 105 n. l. však Trajanus nabatejskú autonómiu zrušil a rok nato sa Nabatejská ríša stala rímskou provinciou. Potom už nasledoval rýchly hospodársky pád, keď Rím najprv opustil staré karavanné cesty a začal preferovať miesto Petry Palmíru (v dnešnej Sýrii) a obchodné cesty po moriach. V 3. storočí sa na území dnešného Jordánska usadil kmeň Banú Ghassan, ktorý prijal kresťanstvo a viedol si pomerne dosť úspešne. Príchodu Perzskej ríše a neskôr islamu však neodolal, celé Jordánsko bolo moslimami dobyté v prvej polovici 7. storočia. Po ére križiakov, ktorí tu boli na ochranu Svätej zeme v 10. - 12. storočí, sa moci na území dnešného Jordánska chopili Osmani. Ich uzurpátorský vzťah k oblasti viedol k tomu, že beduínske kmene na severe a kočovníci na juhu na čele s emirom Fajsalom v čase 1. svetovej vojny aktívne napomáhali Britom v boji proti tureckému vplyvu, o čom príznačne vypovedá príbeh legendárneho Lawrenca z Arábie.
Keď Osmanská ríša po prvej svetovej vojne zanikla, prevzala kontrolu nad Palestínou Veľká Británia a vytvorila štát Transjordánsko, ktorého správcom sa stal v roku 1921 budúci kráľ Abdullah I. Ten dostal k dispozícii britských poradcov, finančnú pomoc a podporu na vytvorenie bezpečnostných síl. Za svoje hlavné mesto vyhlásil Ammán. Roku 1921 sa Transjordánsko oddelilo od Palestíny, Abdullah I. časom získal na Britoch plnú nezávislosť av roku 1946 vyhlásil samostatné Hášimovské kráľovstvo. Keď bol 14. mája 1948 ukončený britský mandát v Palestíne, a následne vznikol štát Izrael, zároveň sa otvoril (zatiaľ stále nevyriešený) palestínsky problém. O vládu nad týmto územím totiž rozhorel spor medzi Arabmi a Židmi. Jordánske vojská obsadili územie, ktoré dnes nazývame „Západný breh Jordánu“ a „východný Jeruzalem“. Keď bol kráľ Abdullah I. v roku 1951 zavraždený pri mešite Al-Aksá v Jeruzaleme, na tróne ho vystriedal syn Talál. Ten však bol čoskoro uznaný za nesvojprávneho, následne bol zosadený a cesta k trónu sa tak v roku 1952 otvorila až sedemnásťročnému Találovmu synovi Husseinovi. Za jeho vlády začalo Jordánsko zažívať éru nebývalého rozkvetu, spojeného aj s rozvojom turistiky. V tejto dobe začal užasnutý svet objavovať málo známe jordánske pamiatky. V roku 1967 ukončila toto obdobie vzostupu tzv. Šesťdňová vojna, počas ktorej Izrael obsadil okrem iného Západný breh Jordánu aj východný Jeruzalem. Tým Jordánsko stratilo značné územia s poľnohospodárskou pôdou i rozvinutým priemyslom a z Izraelom obsadeného územia muselo prijať niekoľko tisíc palestínskych utečencov. Tí v krajine žijú dodnes a očakávajú návrat do svojej vlasti. Vplyvom pôsobenia rôznych odbojných aktivít palestínskych skupín začala byť na konci 60. rokov 20. storočia situácia v krajine nestabilná. Hoci kráľ palestínskych utečencov spočiatku podporoval, dňa 15. septembra 1970 vyhlásil stanné právo (akcia známa ako „Čierne september“) a nechal milície zakročiť proti palestínskym povstalcom, ktorí už začali ohrozovať jeho vlastnú kontrolu nad západnými časťami krajiny. Keď prišli na pomoc Palestínčanom sýrske jednotky, krajina sa ocitla na pokraji občianskej vojny. Kráľovské jednotky nakoniec povstalecké bunky izolovali, bol uzavretý mier so Sýriou a nakoniec došlo aj k podpisu prelomovej mierovej zmluvy aj s Izraelom. Preto mohli byť 80. a 90. roky 20. storočia opäť v znamení postupnej stabilizácie krajiny, ktorá sa znovu otvorila svetu. Dňa 7. februára 1999, len niekoľko týždňov pred svojou smrťou, uviedol kráľ Hussein na jordánsky trón svojho najstaršieho syna Abdullaha, hoci podľa ústavy musia byť obaja rodičia kráľa arabskej národnosti a moslimského vyznania od narodenia (Abdullahova matka a kráľovná Nou). Súčasný kráľ Abdullah II. (narodený 30. januára 1962) je moderný monarcha, ktorý sa rád prezlieka napríklad za vodiča taxi a hovorí so svojimi poddanými inkognito. Kráľ má vďaka svojej otvorenej politike značnú podporu väčšiny Jordáncov a našťastie aj veľkej časti palestínskej utečeneckej komunity aj napriek tomu, že sa za jeho vlády naďalej zlepšujú vzťahy s Izraelom (v roku 2004 bola napr. uzavretá dohoda na vybudovanie výskumného centra na spoločnej hranici alebo v roku 2005 sa oba štáty dohodli na prečerpávaní vody z Červeného mora do vysychajúceho Mŕtveho mora). Vzhľadom na to, že Jordánsko má mimoriadne dobré vzťahy aj s Egyptom a Sýriou, rovnako ako s Európskou úniou alebo USA, je pokladané za kľúčovú krajinu pre udržanie stability v regióne Blízkeho východu. V roku 2003 prebehli v Jordánsku prvé úplne slobodné a nezávislé voľby, v ktorých väčšinu kresiel v parlamente získali nezávislí royalistickí kandidáti. Kráľovná, a manželka Abdullaha II., sa volá Ranja.
Ammán je veľmi zaujímavým mestom. Metropolou Jordánska sa stalo až v 20. storočí, predtým bolo po niekoľko storočí skoro neobývané. Jeho počiatky ale siahajú až do praveku. Dnešné mesto Ammán má skoro tri milióny obyvateľov jordánskej a palestínskej národnosti a do popredia sa dostáva napríklad tiež vďaka svojim špičkovým hotelom a veľmi dobrým nákupným možnostiam.
HISTÓRIA AMMÁNU V oblasti, kde leží dnes mesto Ammán, bola už v praveku významná a obývaná lokalita s názvom Ajn Ghazál. Z biblických zápisov je mesto známe ako Rabbat Amón, sídlo a centrum pohanského kmeňa Amóncov. Práve títo mali na jednom z dnešných ammánskych kopcov vybudované královské sídlo a chrámy. Po Amóncoch sa správy mesta ujali Rimania, ktorí mu vtiskli svoju podobu vďaka rímskej architektúre. Na správnom vrchu vybudovali chrám boha Jupitera a dolu v meste obrovský amfiteátor. V 2. storočí n.l. bolo mesto, známe pod názvom Filadelfia, súčasťou federácie rímskych miest pod názvom Dekapolis (okrem Filadelfie tam tiež patrilo krásne mesto Džeraš a izraelský Bet Shean). V stredoveku o Ammáne nemáme veľa informácií okrem toho, že bolo niekoľkokrát zničené zemetrasením. Až v 19. storočí sa mesto prebúdza zo svojej letargie vďaka príchodu presídlených Čerkesov osmanskou vládou. Osmanský sultán zanedlho na to príde s myšlienkou výstavby Hidžázkej železnice, a jedna zo zastávok na trase Istanbul - Mekka je práve v Ammáne. V roku 1921 sa emír Abdulláh rozhodol vybrať za hlavné mesto Jordánskeho emirátu práve Ammán, čím sa začal mohutný rozvoj mesta.
ORIENTÁCIA V AMMÁNE Pôvodne sa Ammán rozprestieral na siedmych pahorkoch, dnes je pahorkov mesta ešte viac. Základné rozdelenie mesta je na východnú (staršiu) a západnú (modernejšiu) časť. Vo východnom Ammáne sa nachádza historické centrum s pamiatkami a tradičné trhovisko.
V západnom Ammáne sú sídla medzinárodných spoločností, nákupné strediská a špičkové hotely. NAJVÝZNAMNEJŠIE PAMIATKY V AMMÁNE DŽEBEL QALAA Pod týmto arabským názvom sa skrýva kopec, na ktorom bolo už 13. storočí pred n.l. správne centrum Amóncov. Je to archeologický park s vykopávkami z doby biblickej a rímskej, a tiež sa tu nachádza Umajovský komplex zo 7. storočia n.l. Prehliadka celého komplexu trvá asi dve hodiny, a to hlavne vďaka nádherným výhľadom na celé staré mesto Ammán. Je to dobrý spôsob ako si uvedomiť geografickú rozmanitosť Ammánu. Malé múzeum vykopávok zaujme hlavne fanúšikov starovekej histórie.
Ammánska citadela
Jednou z hlavných a naj navštevovanejších turistických atrakcií je Ammánska citadela. Nachádza sa na najvyššom vrchu zo siedmych s názvom Jabal Al Qala’a (takto ju nazývajú aj miestni) s nadmorskou výškou 850 m nad morom, odkiaľ sa núka dokonalý výhľad na celé mesto.
Jabal Al Qala’a skrýva v ruinách rozmanitú históriu, ktorú odhalili archeologické náleziská. Herkulov chrám, ktorý bol vybudovaný v 2. storočí nášho letopočtu, vás ohromí svojou veľkosťou. Aj keď sa do dnešnej doby z pôvodnej románskej stavby veľa nezachovalo, neprehliadnuteľný úlomok ruky zo sochy Herkulesa, ktorý sa kedysi týčil do výšky 12 metrov, vám pomôže si predstaviť, aká veľkolepá táto stavba kedysi bola. Blízko chrámu sa nachádza rozsiahly komplex Umayyadského paláca z roku 720 nášho letopočtu. Palác bol zničený počas zemetrasenia v roku 749 a hoci nebol nikdy plne zrekonštruovaný, veľká časť je sprístupnená pre verejnosť a je to obľúbeným miestom na fotografovanie.
Zaujímavé artefakty z skoršej aj neskoršej histórie vystavuje malé archeologické múzeum v areáli Ammánskej citadely. Vstupné do areálu je 3 JOD. Ak máte JordanPass nemali by ste nič platiť. Nie nadarmo toto historické miesto zaujalo aj skupinu Coldplay : Everyday Life Live in Jordan
Ammánske divadlo je jedno z najimpozantnejších vo svojej kategórii. Divadlo bolo postavené v 2. storočí n.l. tak, aby divákom počas predstavenia nesvietilo do očí. Práve z toho dôvodu je orientované na sever. Kapacita divadla v Ammáne je úctyhodných 6000 divákov (je najväčším v Jordánsku) a je po nedávnej rekonštrukcii okolia opäť sprístupnený.
MÚZEUM ĽUDOVÝCH TRADÍCIÍ sa nachádza vedľa amfiteátru a je zaujímavou prezentáciou jordánskych tradičných remesiel. Nájdete tu prehľad ľudových krojov rôznych beduínsky kmeňov a palestínskych roľníkov, ako aj zbierku nádherných ľudových šperkov.
MEŠITA ABÚ DARVÍŠ zo 60-tych rokov 20. storočia zaujme svojim netradičným vzhľadom. Abú Darvíš mešita bola postavená z toho dôvodu, aby slúžila hlavne miestnej čerkešskej komunite, ktorá sa tu dodnes schádza na piatočnú slávnostnú modlitbu. Síce mešita nie je prístupná zvnútra, jej hlavnou atrakciou je ale farebná vonkajšia fasáda a výhľad na mesto.
DÚHOVÁ ULICA (Rainbow stre et) vedie zo starého mesta od prvého ammánskeho okruhu (1st Circle) po Mangovú ulicu v distrikte Jebel Amman. Je to miesto, kde sa narodil jordánsky kráľ Husajn II (otec súčasného /r.2013/ kráľa Abdulláha II), kde sa nachádzajú zahraničné ambasády, obchody módnych návrhárov a luxusné reštaurácie. Niektoré z domov patrili v minulosti vysokým úradníkom vlády kráľa Husajna II a majú zaujímavú architektúru.
ULICA WEKALAT Obľúbené miesto na nákupy a návštevy reštaurácií v západnom Ammáne. Nachádza sa blízko siedmeho ammánskeho okruhu (7th Circle) a neďaleko neho je vykričaná ammánska štvrť Saifieh.
DAR AL ANDA Je to umelecká galéria založená v roku 1998 v západnom Ammáne (Jebel Luwaibdeh). Jej cieľom je prezentovať umenie moderných jordánskych umelcov, ale poriadajú tu tiež recitály a hudobné koncerty.
MEŠITA KRÁĽA ABDULÁHA Táto modro-biela moderná mešita, ozdobená tisíckami kachličiek, bola postavená v 80-tych rokoch 20. storočia, úplne dokončená v roku 1989. Ako ináč, na počesť prvého jordánskeho kráľa Abdulláha I. Mešita kráľa Abdulláha je najväčšia mešita v Ammáne aj Jordánsku a jej interiér pojme až 3000 veriacich. Je jedinou mešitou v Ammáne, kde môžu vstúpiť aj nemoslimovia, len si nezabudnite pre vstupom vyzuť topánky.
Jedlo
Nevedel som do čoho idem , lebo v tejto časti sveta som ešte nebol. Ale čo ma veľmi lákalo je arabské špeciality, tak často spomínane a chválené. A môžem Vám potvrdiť, že som sa nevedel nabažiť hlavne pouličných jedál, ktoré pripravovali priamo pre nás. Ak ste si dobre všímali pouličných " kuchárov " dávali do prípravy jedla všetko, lásku, srdce, fantáziu a záujem uspokojiť Vaše chuťové poháriky. Priznám sa, že niekoľko kíl som nabral i keď jedlo v Jordánsku má vegetariánske stopy , ale ich sladké jedlá či už torty, zákusky a ostatné mňamky keď si zamilujete , budete ich chcieť jesť denno denne .
Očakávajte, že zjete veľa falafelu, dipov (humous, labneh, baba ganoush), paradajkového a uhorkového šalátu, chleba a tiež veľa mäsa a zeleniny.
Miestnou streetfoodovou špecialitou je shawarma, čo je grilované mäso s omáčkami zabalené v tenkom chlebe.
Čaj je veľkou súčasťou jordánskeho každodenného života a pohostinnosti, takže je takmer nemožné odmietnuť.
Vedel som porovnať pouličné jedlá i jedlá v reštaurácii. Bol som vo vyhľadávanej reštaurácii, ktorú navštívili významné celebrity vrátane kráľovskej rodiny. Ale treba počítať s tým, že určite Vás neprivítajú ako ich a nepripravia takú hostinu ako pre nich, ale reklama je reklama. Napriek tomu, môžem potvrdiť, že tu pripravujú naozaj skvelé práve Jordánske jedlá. Pôvodne som bol bol nastavený na to, že ma menu bude stať viac ako 10 JOD ale pripúšťal som aj vyššiu sumu. Pri platení pri pokladni som nakoniec zaplatil 3,80 JOD, čo dodať? No za takéto menu by som na Slovensku zaplatil podstatne viac . Okrem toho som vyskúšal aj obyčajné pouličné chutné, čerstvé jedlá, ( cena sa pohybovala od 1 do 3 JOD, ale samozrejme boli aj drahšie jedlá, ale tieto porcie by ste sami nezvládli. Jedlo v " lepšej " spoločnosti je už podstatne drahšie od 15 JOD aj do 50 JOD. ( napríklad pri Mŕtvom mori )
Petra ( Wadi Musa, Jordánsko ) alebo Cesta smer Petra - ak máte záujem cestovať po Jordánsku ako sólo turista nie je to jednoduché. Verejná doprava nefunguje tak ako inde. ( samozrejme sú v okolí aj krajiny kde je doprava ešte horšia ) Ak ste v hlavnom meste Ammán na prekvapenie máte väčší problém s cestovaním z Ammánu do iných časti krajiny. Skôr sa dostanete z Ammánu do susedných krajín ako po ich vlastnej krajine. Podstatne viac spojení a možnosti cestovania máte z Aqaby . A tak stále mi rezonujú otázka Amman? Aqaba ? Jedinou dopravou z Ammánu do iných miest je len autom, taxíkom alebo autobusom . Vlak v Jordánsku nejazdí. Ja som sa rozhodol pre autobus. Objednával som ho ešte doma cez internet. Objavil som prepravcu Jett národnú dopravnú spoločnosť. Objednanie nebolo sprvoti jednoduché ale nakoniec sa podarilo. Cena bola relatívne cenovo prijateľná 10 JOD + poistenie, celkovo cena tam a späť 28 €, poistenie máte nielen na túto cestu ale na niekoľko dní, podrobnejšie informácie máte na ich web stránke https://www.jett.com.jo/en . Možno si dáte otázku či som žgrloš keď som nešiel autom. Samozrejme pokúšam sa zabezpečiť si cestu a pobyt čo najlacnejší, ale veľmi nedôverujem požičovniam áut v zahraničí ( na základe zlých skúsenosti cestovateľov po zahraničí ) Jordánsko je známe tým, že Autopožičovne Vám požičajú auto, ale musíte spĺňať ich podmienky pri a na cestách máte časté dopravné hliadky a sú dosť prísne. Taktiež mám informácie o tom, že niektoré požičovne Vám odovzdajú auto bez plnej nádrže, a musíte ísť čerpať na ČPS na ktorú Vám dajú kontakt .
Petra alebo Wadi Musa - sa nachádza v južnom Jordánsku a stretáva sa s Kráľovskou diaľnicou. Je dlhá 4 kilometre a vedie k vchodu do Petry, ktorý je vzdialený desať minút chôdze od mnohých hotelov. Cesta medzi Wadi Musa a hlavným mestom Ammán trvá autom necelé tri hodiny. ( autobusom cca 4 hodiny ) Z mesta Madaba sa tiež dostanete do Wadi Musa za cca 2 hodiny a 50 minút po púštnej diaľnici. V arabčine Wadi Musa znamená Údolie Mojžiša. Veria že Mojžiš kráčal údolím so svojimi nasledovníkmi. Pri vstupe do Petry cez The Siq si všimnete aj kanály, ktoré vybudovali Nabatejci, aby spojili mesto s vodou z Wadi Musa. Vo Wadi Musa je veľa miestnych obchodov, kde nájdete autentické darčeky a suveníry. Môžete tu nájsť aj nabatejskú keramiku a očarujúce obchody s oblečením s množstvom miestne vyrábaných šatiek a doplnkov. Samozrejme, že ceny sú tu vyššie ako v inej časti krajine, napríklad sú vyššie aj ako v Ammáne , ale dôvod si viete určite domyslieť. Suveníry dostanete o niečo lacnejšie priamo v Petre od miestnych predajcov. Ale celkove tu máte všetko podstatne drahšie ako v iných častiach krajiny, kde tiež dostať suveníry ako v Petre . Je tu množstvo medzinárodných hotelov . Nájdete tu libanonskú, blízkovýchodnú a stredomorskú kuchyňu, ako aj západné reštaurácie a bary. Pre jedinečné stolovanie si vyberte Cave Bar, ktorý sa nachádza v jaskyni vedľa 2000-ročnej hrobky. Aj keď v samotnom Wadi Musa nie je veľa vecí, ktoré by ste mohli robiť, mesto je vynikajúcou základňou pre tých, ktorí chcú na pár dní preskúmať Petru. Mesto je dobre vybavené množstvom hotelov a reštaurácií a je to najbližšie mesto Petra, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.
Petra - neďaleko vstupu do areálu Petri je veľké parkovisko pre autobusy zahraničné, medzimestské, alebo zájazdové. Rovnako aj parkovisko pre osobné vozidlá. Ak ste ubytovaný priamo v Petre resp. Wadi Musa v niektorom hotely tak potom s parkovaním nebudete mať problém. Pri pokladni si treba kúpiť lístok buď v hotovosti alebo platobnou kartou. Ak máte Jordanpass neplatíte nič tu, ani v iných historických pamiatkach v rámci Jordánska. Organizujú sa aj skupinové prehliadky . Treba si však uvedomiť, že prehliadka tohoto prekrásného miesta môže byť dlhá podľa toho čo chcete spoznať.
Vstupenka do Petry stojí 90 JD (cca 112 €) pre jednodňových návštevníkov Jordánska. Ostatní turisti platia za vstupné 50 JD (cca 62 €) na jeden deň, 55 JD (cca 68 € ) na dva dni a 60 JD (cca 74 €) na tri dni.
V pondelok, stredu a štvrtok je možné navštíviť Petru aj v noci. Prehliadky začínajú o 20:30 hod. Avšak prístupná je len osvetlená cesta do štátnej pokladnice. Vstupenka stojí 17 JD (cca 21 €). Ak máte JordanPass neplatíte za jednodňový vstup . Po Petre môžete isť peši ( 2-8 hodín ) alebo elektroautom, na koňoch alebo na ťave ale len po Pokladnicu. Po ceste si môžete všimnúť mužov a chlapcov, ktorý Vám budú ponúkať rôzne služby. Treba zvážiť čo Vám budú ponúkať. Pre niektoré deti stačí nejaký cukrík, keks , alebo nejaké drobné. Vedia byť niekedy otravný ( ale to skôr muži ) ale ak im poviete, že nemáte záujem tak Vám dajú pokoj.
1. zastávka - Bab Al Siq - je arabčina pre bránu do „siq“. Tu uvidíte tri masívne bloky Djinn, čo sú štvorcové monumenty vytesané zo skaly. Potom narazíte na hrobku Obelisk, ktorú vytesali Nabatejci v 1. storočí nášho letopočtu. Nad hrobkou sú štyri pyramídy („nafesh“), ako aj výklenok so sochou v basreliéfe, ktorá je symbolickým znázornením piatich ľudí, ktorí sú tam pochovaní. Pod ním sa nachádza Triklinium, čo bola banketová sieň. V protiľahlej stene útesu je dvojitý nápis v nabatejčine a gréčtine, ktorý odkazuje na pohrebný pamätník. Nápis napísaný „Abdomanchosom“ naznačuje, že hrobka mala slúžiť pre neho a jeho rodinu, pravdepodobne za vlády Malicha II. (40 – 70 n. l.)
2. zastávka - Hrobka obelisku a Bab as-Siq Triklinium
Tento pohrebný komplex je jedinečný v nabatejskej architektúre. Pozostáva z dvoch veľmi odlišných skalných štruktúr, ktoré boli postavené súčasne za vlády Malichosa II. (40 - 70 n. l.) a boli zosúladené vo svojich funkciách. Nápis na opačnej strane cesty označuje majiteľa - viď
Názov Obelisk Tomb je zavádzajúci, pretože štyri hrotité stĺpy (najvyšší meria 7 m) , ktoré majú iný význam ako staroveké obelisky. Pravdepodobne stelesňujú pochovaných v štyroch bočných hroboch vnútornej komory. Zdá sa, že hlava rodiny je zobrazená na reliéfe stojaceho muža s dlhým rúchom v strede hornej časti fasády. Jeho pohrebisko bolo v podlahe veľkého oblúkového centrálneho výklenku pri zadnej stene pohrebnej komory, ktorý je asi 6 m široký, 5,70 m dlhý a takmer 4 m vysoký.
Vpravo pred 16 m širokou fasádou bolo do skalnej plošiny vytesané malé stibadium (polkruhová jedálenská lavica) na rituály na počesť zosnulých. Hlboká nádrž v tvare T vedľa nej je neskorším doplnkom, možno na zachytávanie dažďovej vody.
V blízkosti schodiska, ktoré vedie na ľavú stranu areálu, je v polovičnej výške cisterny.
3. zástavka - Jabal al-Khubtha - jedna z ohromujúcich je z vyhliadky Jabal al-Khubtha, vysoko nad Khazneh, najmä počas skorého rána, kedy vidíte nádherný východ slnka.
Štyridsaťminútová túra je namáhavá, ale vysoko odporúčaná, na chodníku, ktorý je strmý, ale nie náročný, väčšinou po širokých a zaistených schodoch, ktoré začínajú 150 metrov vľavo od palácovej hrobky. Už v polovici cesty ste odmenení fantastickým panoramatickým výhľadom na divadlo a celé centrum mesta, kde ľahko spoznáte Kolonádovú ulicu, Veľký chrám a Qasr al-Bint a dokonca aj urnu vytesanú do skaly na vrchole .
Keď si myslíte, že ste dosiahli vrchol Džabal al-Khubtha, ale ešte nevidíte Khazneh, odbočte doľava a mierne klesajte a uvidíte farebný stan beduínskej rodiny s nápisom „Najlepšia vyhliadka “, kde si môžete sadnúť na koberce, dať si s nimi relaxačný čaj, kochať sa scenériou, sledovať Khazneh pri vašich nohách a vlny turistov zo Siq.
4. zastávka - Pokladnica - trezor (Al Khazna)
Je vysoký takmer 40 metrov a je zložito zdobený korintskými hlavicami, vlysmi, figúrkami a podobne. Pokladnicu korunuje pohrebná urna, ktorá podľa miestnej legendy ukrýva faraónov poklad. Hoci pôvodná funkcia je stále záhadou, Pokladnica bola pravdepodobne postavená v 1. storočí pred naším letopočtom, v skutočnosti však urna predstavovala pamätník kráľovskej hodnosti. Pokladnica pozostáva z dvoch poschodí so šírkou 25,30 metra a výškou 39,1 metra.
Účel pokladnice je nejasný: niektorí archeológovia verili, že je to chrám, zatiaľ čo iní si mysleli, že je to miesto na uloženie dokumentov. Najnovší výkop tu však odkryl cintorín pod pokladnicou.
Pokladnica pozostáva z troch komôr, strednej komory s jednou na každej strane, náročne vyrezávaná fasáda predstavuje nabatejského inžinierskeho génia.
Mŕtve More
Pavel _38 procestoval 28 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 32 úžasných cestopisů.
Souhlasím s Martinem, taky jsme se před pár dny vrátili z Jordánska a vše bylo OK. Na letišti v Ammánu jsme si půjčili auto (přes Booking na 4 dny za 1800 Kč) a byla to nejlepší volba, jak poznat tuto nádhernou zemi. Check pointy na silnicích poměrně časté, ale když viděli turisty, tak se usmáli a ani nechtěli vidět žádné doklady.
Jenom je potřeba dávat obrovský pozor na všudypřítomné retardéry na silnicích (některé v noci ani nejsou vidět) a hlavně na noční provoz (vůbec nesvítí). Při vrácení auta se velice osvědčilo mít hromadu fotek pořízených při převzetí auta ..... zkusili na mě poškození auta, ale měli smůlu .... ;-)
Já jsem za tmy jel 3x několik hodin a žádný retardér jsem nepřehlédl, protože jsem s nimi v obydlených místech počítal. Nesvítí jen sem tam nějaký náklaďák na dálnici.
K půjčení můžu doporučit Auto Nation, kde proběhlo vrácení i bez plné pojistky během pár minut (a doplácel jsem den, o který jsem si půjčení prodloužil). Auto mělo škrábanců z dřívějška dost a zaměstnanec mi říkal, že je zná u každého auta nazpaměť. Pobočku mají u dálnice, kam odvezou z (a na) letiště. Já vracel auto bez příplatku v pobočce ve městě, protože tam už jsem ho nepotřeboval. Bylo to rezervované krátce před cestou za 224 USD za 8 dní (platba šla i hotově v dolarech) a depozit na kartě 700 USD, což byl jeden z nejnižších (i cena v té době 1 z nejnižších). Rezervovaná byla Kia Picanto, ale dali mi mnohem větší Cerato.
Tento "cestopis" na mě působí jako by ho sepsal student, který tam ani nebyl, v rámci nějaké povinné seminární práce zkopírováním někdy i úředních či nezáživných textů.
Souhlas s Martinem ohledně auta až to, že s prázdnou nádrží se půjčuje v půlce světa (já to jinde nezažil kromě skútru v JV Asii, kde ještě jinde, Martine?) Doporučuju netankovat u 1. čerpací stanice na dálnici na jih od letiště, kde cizince podvádí.
Pročetl jsem to zběžně, ale např. je nesmysl, že se nedá chodit po Ammánu pěšky. Já tam ušel přes 10 km v pohodě. Úvahy o lepších možnostech cestování z Akaby jsou další nesmysl. Navíc ani autor neví, jak se píše Akaba (Aqaba) a píše opakovaně Agaba.