JORDÁNSKO

Krajina, ktorá vie prekvapiť ( február 2022 )

Cestopis z roku 2022 napsal Pavel _38

Avatar uživatele Pavel _38
Zážitky pro tebe sepsal Pavel _38
Cestopis byl naposledy aktualizován 2023-06-04T19:59:48+02:00

Pavel _38 procestoval 26 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 18 úžasných cestopisů.

4 komentáře

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před rokem

Tento "cestopis" na mě působí jako by ho sepsal student, který tam ani nebyl, v rámci nějaké povinné seminární práce zkopírováním někdy i úředních či nezáživných textů.

Souhlas s Martinem ohledně auta až to, že s prázdnou nádrží se půjčuje v půlce světa (já to jinde nezažil kromě skútru v JV Asii, kde ještě jinde, Martine?) Doporučuju netankovat u 1. čerpací stanice na dálnici na jih od letiště, kde cizince podvádí.

Pročetl jsem to zběžně, ale např. je nesmysl, že se nedá chodit po Ammánu pěšky. Já tam ušel přes 10 km v pohodě. Úvahy o lepších možnostech cestování z Akaby jsou další nesmysl. Navíc ani autor neví, jak se píše Akaba (Aqaba) a píše opakovaně Agaba.

Avatar uživatele
Martin
před rokem

Pekne napisany clanok ale hodne nepresnosti. Vratil som sa z Jordanska pred par dnami. Neviem preco pises o pozicovniach ked sam si si auto nepoziciaval a nemas teda zkusenosti. Napr. medzinarodny VP nie je vobec potreba, neviem o akych specialnych podmienkach dalej pises, ziadne nie su, uplne standardne ako vsade inde na svete. Kontroly na cestach su ale ked vidia ze si turista len mavnu rukou a ides dalej, ziadne prisne kontroly ako pises. To ze ti pozicaju auto s prazdnou nadrzou je tiez zvykom asi v polke sveta, ziadny problem s tym nie je, najma ked ako sam pises ceny su vsade rovnake, takze pri prvej cerpacke natankujes.

Pupajz
před rokem

Souhlasím s Martinem, taky jsme se před pár dny vrátili z Jordánska a vše bylo OK. Na letišti v Ammánu jsme si půjčili auto (přes Booking na 4 dny za 1800 Kč) a byla to nejlepší volba, jak poznat tuto nádhernou zemi. Check pointy na silnicích poměrně časté, ale když viděli turisty, tak se usmáli a ani nechtěli vidět žádné doklady.

Jenom je potřeba dávat obrovský pozor na všudypřítomné retardéry na silnicích (některé v noci ani nejsou vidět) a hlavně na noční provoz (vůbec nesvítí). Při vrácení auta se velice osvědčilo mít hromadu fotek pořízených při převzetí auta ..... zkusili na mě poškození auta, ale měli smůlu .... ;-)

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před rokem

Já jsem za tmy jel 3x několik hodin a žádný retardér jsem nepřehlédl, protože jsem s nimi v obydlených místech počítal. Nesvítí jen sem tam nějaký náklaďák na dálnici.

K půjčení můžu doporučit Auto Nation, kde proběhlo vrácení i bez plné pojistky během pár minut (a doplácel jsem den, o který jsem si půjčení prodloužil). Auto mělo škrábanců z dřívějška dost a zaměstnanec mi říkal, že je zná u každého auta nazpaměť. Pobočku mají u dálnice, kam odvezou z (a na) letiště. Já vracel auto bez příplatku v pobočce ve městě, protože tam už jsem ho nepotřeboval. Bylo to rezervované krátce před cestou za 224 USD za 8 dní (platba šla i hotově v dolarech) a depozit na kartě 700 USD, což byl jeden z nejnižších (i cena v té době 1 z nejnižších). Rezervovaná byla Kia Picanto, ale dali mi mnohem větší Cerato.