SICÍLIE podruhé za KAČKU

Největší ostrov Středomoří, ostrov proslulý působením mafie, ostrov kontrastů - od italské vesnice přes nádech orientu, arabský svět,.. až po Asii. Od všeho je zde stopa. Taky nejvyšší činná sopka Evropy, lány olivových hájů, tyrkysově modré moře (a to hned tři!), horské vesnice a starobylá města, antické památky a skvělá kuchyně. No a frizzante za euro a půl! To všechno je Sicílie.
TERMÍN:
22. - 29.6.2021
PROČ SICÍLIE?
Protože když jsem tam byla loni na 3 noci a pokusila se tento ostrov objet dokola, byl to opravdu maraton a všechno se vidět nepovedlo. Už tehdy jsem si slíbila, že dám co nejdříve repete v podrobnějším a trošku delším časovém rozsahu. No a pak na mě koukla letenka za 499 Kč tam i zpět a bylo vymalováno.
KOMPLETNÍ CESTOPIS zde:
LETENKY NA SICÍLII
Letenku do Catanie jsem kupovala u Wizzair, a to s odletem v úterý z Vídně a návratem za týden v úterý do Vídně. Cena zpáteční letenky byla zmíněných 499 Kč.
Následně jsem pozměnila plány a dokoupila zpáteční letenku o týden později. I tentokrát s příletem do Vídně, ale s mezipřistáním v Malpensa. Šlo o kombinaci letů Wizz (Catanie- Malpensa 4,9 €) a Ryanair (Malpensa - Vídeň 8 €). To už je ale jiný cestopis...
COVID SITUACE - OPATŘENÍ
Na Sicílii, stejně jako do celé Itálie, byla v době mé cesty povinná registrace prostřednictvím online formuláře. Odkaz k registraci a získání QR kódu je zde: https://app.euplf.eu/#/
Chtějí zde vědět: jméno, příjmení, adresu, místo narození, zemi, ze které odlétáte, název letecké společnosti, číslo letu, číslo sedadla, ID doklad + číslo dokladu (pas nebo občanka), telefonní kontakt a email. Formulář má opět asi šest stránek a pokud ho budete dělat na počítači v českém překladu, je to fakt legrace! Třeba naši krásnou zemi najdete sice s názvem Česká republika, ale s úplně jinou vlajkou a po odkliknutí vám tam skočí Belize. Naopak, když kliknete na Spojené státy americké, u kterých je naše česká vlajka, naskočí Česká republika. Nedejte se, zvládnete to. Pokud se tomu chcete vyhnout, může pomoci vyplnit to v anglickém jazyce, to znamená vypnout na googlu překladač. Mám takové tušení, že ty vtipné hříčky dělá právě překladač.
Než na odkazu začnete vyplňovat data pro QR kód, musíte zadat emailovou adresu a nějaké své heslo = tedy zaregistrovat se. Obratem vám na zadaný e-mail přijde nový link do formuláře, zde se znovu přihlásíte a už vyplňujete. Jakmile vyplníte poslední stranu s údaji, přijde vám obratem QR kód na zadaný e-mail.
Ve Vídni na letišti něchtěli vidět ani pas, natož nějaké testy nebo QR kódy, po výstupu z letadla v Catanii absolutní covidové nic. Žádné kontroly, teploty, formuláře, úředníci. Prostě jen prolítnout halou a fičet. Prostě opět postcovidová pohoda.
NA SICÍLII:
Roušky se nosí v MHD, v obchodech, v památkách, v uzavřených prostorách. Tedy stejně jako nyní u nás. Naopak bych řekla, že je to tady mnohem liberálnější. Lidé se schází na ulicích, v restauracích… Restaurace a zahrádky praskají ve švech. Všichni se vřele objímají, líbají – prostě Itálie. Roušky mají pouze číšníci, a to většinou jen symbolicky nasazené pod bradou, mnohde vůbec žádné. Hosté vůbec. Za mě musím říct, že jsem zde stran covidu žádné újmy neutrpěla.
DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ
Letiště v Catanii je opravdu malinké, leží jen necelých 10 kilometrů od centra města. Tam se nedá ztratit. Vymotaly jsme se ven během chvilky. Je přehledné, dobře značené.
Odjíždí od něj autobusy, takže dostat se do města není určitě problém:
- červeno-modrý Alibus, který odjíždí každou půlhodinu, a to od 5:00 do půlnoci za 4 € (podle mě - zbytečně vyhozené 3 € ..)
- autobusová linka číslo 524, která ale staví cca 300 metrů od letiště (na ulici "Via Santa Maria Goretti"), cesta opět půlhodina, bus jezdí do 22.30 hodin a jízdenka stojí 1 € (tuto linku jsem využila při návratu a vřele doporučuji)
My jsme se tento trip rozhodly půjčit opět auto, protože jinak je Sicílie dost komplikovaná. Rovnou z letiště tedy hrneme do autopůjčovny, která je zhruba 500 m od letištního terminálu. V tomto místě jsou v podstatě všechny autopůjčovny u sebe.
DOPRAVA NA SICÍLII:
Auto jsem zamluvila asi 3 týdny dopředu přes společnost Rentalcars, kde je možné 24 hod. před cestou rezervaci bezplatně zrušit. Půjčení auta, samozřejmě toho nejlevnějšího (měl to být Ford, byl to Opel Corsa) vyšlo na 9 300 Kč!! Bez pojištění! To jsem se rozhodla řešit až na místě. No a teď přichází klasická italská jobovka. Pojištění auta na stejnou dobu vyšlo na 6 tis. Kč. Nabízí vám totiž pouze dvě možnosti – buď si zaplatíte toto plné pojištění, konkrétně 228 € za 7 dnů + k tomu ještě 80 € depozit, kdyby jste nevrátili auto s plnou nádrží, a máte po starostech. Nebo druhá varianta – nedáte si u nich pojištění žádné a všechny rizika nesete na svých bedrech. Pokud si něco zaplatíte dopředu přes internet - u Rentalcars - jsou to vyhozené peníze, protože tuto pojistku na místě absolutně neakceptují. V případě, že pojištění na místě odmítnete, je depozit 1 100 €. A samozřejmě zaplatíte každý škrábanec. No a jak mám zkušenost s Itálií, tak bych si dovolila tvrdit, že vám rozhodně minimálně stejnou částku, kterou by bylo pojištění, strhnou i v případě, že na autě nebude ani skvrnka. Prostě si něco najdou a svoje peníze z vás vydolují tak jak tak. I proto jsme se rozhodly přistoupit na jejich podmínky a vzít si plné pojištění. A jak se ukázalo později - dobře jsme udělaly...
K vyzvednutí auta v půjčovně potřebujete: doklad totožnosti, řidičský průkaz – platný! - a kreditní kartu. Upozorňuji, že na debetní kartu vám zde opravdu auto nepůjčí.
Naše doprava byla pro čtyři osoby v celkové ceně:
- 9 300 Kč půjčení auta
- 6 000 Kč pojištění
- 3000 Kč benzín, parkovné a mýto
18 300 Kč celkem, tedy 4 500/osoba
No a jaká je jízda na Sicílii v reálu?
Zopakuji poslední souhrn, protože se v tomto směru opravdu nic nezměnilo. Jízda na Sicílii je rozhodně zážitek!! Taky test řidičské zdatnosti, odolnosti a asertivity. Co se týká jízdy ve městech, tak jízdních pruhů je zde tolik, kolik se vedle sebe vejde aut. Nejen, že se na nějaké bílé čáry na asfaltu absolutně nehledí, mnohdy vůbec nejsou, a to i na zhruba čtyřproudových cestách. Podle toho vypadá i předjíždění aut. Zleva, zprava… kudy jde prodrat se kupředu, tudy se jede!
Červená na křižovatce zastaví pouze cizince. Pro místní znamená, že by se měli asi trochu rozhlédnout. Mnohdy ani to ne. Stejně tak STOPka. Používají ji (myslím dopravní značku) opravdu hodně, ale obvykle tak 50 m před skutečnou křižovatkou. Asi i díky tomu na ni nikdo nereflektuje. Taky platí, že při jízdě hlavní silnicí nesmíte zaváhat, jinak se tam nacpe někdo z vedlejší. Kdo váha, nejede a blinkry se zásadně nepoužívají a když, tak spíš opačným směrem. No a stejně jak v Asii, i zde platí, že kdo troubí, ten má přednost.
Po celé naší trase bylo až neuvěřitelné množství značek s omezením rychlosti - 30 a 40 km/h, ale všichni kolem vás jedou 120.
Parkování je zde naprosto běžné nejen na těch nejvíc šílených místech – v zatáčkách, v centru uprostřed kolony, v úzkých ulicích, kde se dá projet pouze po chodníku. Dokonce i parkování na zákazu se tu nijak vážně nebere.
Ve městech jako Palermo nebo Catanie pak počítejte ještě s kolonami, opravdu hustým provozem, kličkujícími skútry, s dědoušky na kole, přebíhajícími chodci a prodejci.
Dálnice jsou v pohodě, občas vás překvapí mýtné. Platili jsme od 1 € do 8,7 € za úsek. Celkem zhruba 15 € na naší trase.
Hrubá trasa cesty (Mikirovi na přání :) ):
Pokud se vám stane to co nám, tedy defekt pneumatiky, pak zapomeňte na výměnu a dojetí. Náhradní pneu není součástí půjčených aut a jediné, co vám zbyde, je zavolat do půjčovny, aby to za vás vyřešili. Ani pak nedojede někdo s náhradní pneumatikou a nevymění tu s defektem, abyste mohli pokračovat dál. Dojede rovnou odtahovka a vás spolu s dalšími 4 lidmi na palubě naloží kam to jde (k sobě do vozu i do toho odtahovaného auta na korbě) a odveze vás takto “komfortně” klidně 120 km do Palerma, kde vám dají auto jiné. Prostě Italie styl - když to jde jednoduše, uděláme to echt složitě.
UBYTOVÁNÍ NA SICÍLII
Bydlely jsme zde:
1. noc: LETIŠTĚ CATANIA zde : https://www.booking.com/hotel/it...p_adults=2
Moje hodnocení: ubytování čisté, pohodový check in i check out, lednice k dispozici na chodbě, pokoj pro 4 akorát na přespání, velká koupelna, naprosto marný fén, teplá sprcha se silným proudem vody, velká koupelna, pohodová pěší vzdálenost od letiště, přitom v městečku s kavárnou a bazální vybaveností. Na přespání po příletu/před odletem doporučuji, fajn poměr cena/výkon v dané lokalitě.
2. noc: AGRIGENTO zde: https://www.booking.com/hotel/it...p_adults=2
Moje hodnocení: ubytování čisté, pohodový bezkontaktní check in (klíče ve schránce, super komunikace s majitelem přes WA) i check out, samostatný byt s malou předzahrádkou, koupelna s fénem, pračkou, teplá voda i silný proud v koupelně, kuchyň malinká, ale dostačující, velká lednice s mrazákem, dvě krásně a moderně zařízené velké ložnice a společný obývák s jídelním stolem v menší teráska pro max 3 osoby. Nechybí vůbec nic - kolíčky na prádlo, pro děcka hračky, repelent proti hmyzu, deštníky, … Za mě naprosto skvělé ubytko s dobrým parkováním přímo pod oknem (zdarma), blízko centra a skvělá wifi. Doporučuji všema deseti.
3. noc: TRAPANI zde: https://www.booking.com/hotel/it...p_adults=2
Moje hodnocení: ubytování čisté, vřelý osobní check in (majitel mávítání hostů zřejmě jako svůj hlavní koníček, na člověka se sociální fóbií by mohl působit až vražedně) i check out. Jedná se o apartmán typu hotelový pokoj (tedy jen postel, skříň a psací stolek, žádné větší zázemí. Koupelna krásná, hygienické potřeby super, fén dobrej, voda teplá a silný proud vody. Wifi dobrá a po odchodu majitele z ubytování - načerno využívaná lednice, kuchyň a nádobí (do kuchyně se kvůli Covidu nesmí..). Ráno bufetová snídaně v ceně - káva, džus koncentrát, voda, ovoce, sýry, salámy, pečivo, sladké pečené, croissanty, marmeláda.. Parkování v přilehlých ulicích zdarma, ale je třeba hledat. Poměr cena výkon - doporučuji. Jen nesmí být člověk rozmlsaný předchozím celým bytem a vším co zahrnuje k dispozici.
4. noc: PALERMO zde: https://www.booking.com/hotel/it...p_adults=2
Moje hodnocení: ubytování čisté, check in pouze do 19 hodin, pak za příplatek 10 EUR. Za mě dávám velké mínus za to, že nám naúčtovali příplatek za pozdní check in i přes fakt, že jsme je od 17 hodin bombardovali zprávami, že máme defekt a řešíme odtah vozidla… Stejné mínus je za snídani, která byla jen sladká a kvalitativně nejhorší z celého tripu. Ubytování v hotelovém pokoji, takže opět absence pračky, kuchyně, lednice apod. Protékající záchod byl také velké mínus a špatná wifi k tomu. Nicméně minule naprostá spokojenost, krásný výhled, nádherná historická budova s krásným stropem a parkování pod okny hotelu zdarma. Lokalita hned u nádraží, tedy v naprostém centru. Poměr cena a výkon - dala bych jim příště ještě jednu šanci.
5. a 6. noc: LETOJANNI zde: https://www.booking.com/hotel/it...p_adults=2
Moje hodnocení: ubytování čisté, pohodový check in i check out, ubytování s krásnou vyhlídkou, obrovskou terasou. Na terase velikosti maůlé tělocvičny sušák na prádlo i pračka. K dispozici kuchyňka s lednicí, koupelna s fénem a hyg.potřebami, ložnice a obývák s rozkládací pohovkou. Super wifi, super parkování, super poměr ceny a výkonu, rozhodně doporučuji všema deseti.
7. noc: CATANIA zde: https://www.booking.com/hotel/it...p_adults=2
Moje hodnocení: ubytování čisté, moderní, super wifi, pohodový check in i check out, minikuchyňka s lednicí a kávovarem - kávové kapsle a sladké pečivo coby snídaně zdarma, koupelna s fénem a hyg.potřebami, hromada ručníků, k dispozici pračka za dveřmi v čistící místnosti, ložnice a obývák s rozkládací postelí a báječná velká terasa s luxusním výhledem. Parkování za poplatek v čase 8 - 20 h (0,89 €/h). Maximální spokojenost, vřele doporučuji.
JÍDLO V CATANII
Ceny v sámoškách jsou zhruba stejné jako u nás, v restauracích se dá najíst ve větších městech od 7 €, v turistických lokalitách, na odlehlých místech nebo mořské plody okolo 20 €.
1/ VÍNO zde v pohodě koupíte za 1,5 €. Pokud máte rádi Prosecco, tak si o 1 € připlatíte. Za sebe musím říct, že mi zde nejvíc chutnalo místní frizzante. Patří do kategorie těch levnějších vín, něco málo přes euro, ale pije se v těch vedrech vychlazené opravdu dobře.
2/ CANNOLI, plněná trubička, která je na první pohled podobná naší kremroli, ale nemá s ní nic společného. Těsto je smažené a křupavé. Klasickou náplní je šlehaná ricotta s cukrem a citronovou kůrou nebo s čokoládovým nebo žloutkovým krémem. Někde uvidíte trubičky krásně nazdobené drcenými ořechy, čokoládou nebo kandovaným ovocem. Může se stát, že v některém podniku uvidíte na pultu jen prázdnou trubičku bez náplně. V tomto případě ji naplní přímo před vámi čerstvým krémem. Nejlepší je pistáciová. Cena se pohybuje od 1 do 3 € (letiště).
3/ MOŘSKÉ PLODY
4/ PIZZA
5/ PASTA
6/ APEROL SPRITZ se zde pohybuje od 5 do 8 € za sklenici. Ve většině podnicích dostanete k drinku i nějaké pochutiny (oříšky, brambůrky apod.), někde dokonce malou degustační hostinu (olivy, sýry, salámy, minipizzu aj.)
ITINERÁŘ
= týdenní roadtrip, kompletní cestopis zde:
DEN 1 - úterý 22.6.2021: BRNO - VÍDEŇ - CATANIA :
Tento trip jedeme ve čtyřčlenné sestavě. Po delší době letím s lidmi, které neznám, a to hned se třemi.
Sraz máme ve Vídni, protože plánuji ochutnat nedávno otevřený vídeňský letištní salonek a rozhodnu se jej vyměnit za pohodlí autodopravy až na letiště v době, kdy salonek akorát zavírá. Cesta vlakem je poučná. Vždycky jsem si myslela, že je machrovinka vozit si vlastní bar, ale když vidím dva kluky přes uličku, smekám. Poté, co asi 20 minut blokují WC, což po konzumaci svého baru sleduji opravdu přesně, vyjdou vítězoslavně ven a v ruce nesou ešus s horkými těstovinami. Jak to uvařili nevím, asi měli i kartuš, ale fakt dobrý. To si myslím ale jen do chvíle, kdy do té horké parádičky otočí krabičku sardinek. Ty, když se spojí s horkou hmotou v rendlíku, smrdí jistojistě až do lokomotivy!
Vídeňský salonek nezklamal, občerstvení i těsně před koncem provozní doby poctivě doplňované - teplá polévka, teplé jídlo, nealko i alko. Nechybí skvěle vychlazené Prosecco.
V dutty už jsou zase k dispozici vzorky parfémů a dekorativní kosmetiky, tak zkusím poprvé v životě rtěnku Dior. Musím říct, že rozdíl v této za tisícovku a v té od Dermacolu za 89 nevidím žádný.
Ve Vídni na letišti se střetáváme po 19 hodině a po rychlé seznamce sypeme rovnou na odbavení. Odlet máme ve 21:50 přesně na čas, po necelých dvou hodinách letu přistáváme těsně před půlnocí v Catanii.
První noc se polovina naší party rozhodla ubytovat v nedalekém hotelu, a ta druhá nakonec neměla taky na výběr. Ubytování u letiště nevyžaduje transfer (za cenu 10 €), je tak 12 minut chůze od letištní haly. Tak neudělejte stejnou chybu jako my…
DEN 2 - středa 23.6.2021: CATANIA - SYRAKUSY - FONTANE BIANCHE (pláž) - CALTAGIRONE - AGRIGENTO (nocleh)
jízda: 4 h 3m, 283 km: https://1url.cz/@SICILIEpodruhezaKACKU.cz
DEN 3 - čtvrtek 24.6.2021: AGRIGENTO - SCALA DEI TURCHI - MARSALA - TRAPANI (nocleh)
jízda: 2 h 49 m, 169 km: https://1url.cz/@SICILIEpodruhezaKACKU.cz
DEN 4 - pátek 25.6.2021: TRAPANI - ERICE - SAN VITO LO CAPO - ZINGARO - PALERMO (nocleh)
- jízda: 3 h 15 m, 172 km: https://1url.cz/@SICILIEpodruhezaKACKU.cz
DEN 5 - sobota 26.6.2021: PALERMO - CEFALŮ - MILAZZO - MESSINA - LETOJANNI (nocleh)
- jízda: 3 h 54 m, 297 km https://1url.cz/@SICILIEpodruhezaKACKU.cz
DEN 6 - neděle 27.6.2021: LETOJANNI - TAORMINA - CASTELMOLA - ISOLA BELLA - LETOJANNI (nocleh)
jízda: 1 h 11 m, 37 km https://1url.cz/@SICILIEpodruhezaKACKU.cz
DEN 7 - pondělí 28.6.2021: LETOJANNI - ETNA - CATANIA (nocleh)
jízda: 1 h 55 m, 88 km https://1url.cz/@SICILIEpodruhezaKACKU.cz
DEN 8 - úterý 29.6.2021: CATANIA - CATANIA AIRPORT
ROZPOČET na osobu:
- letenky Vídeň - Catanie - Vídeň: 499 Kč
- 7x ubytování: 3 200 Kč
- doprava (půjčení auta na týden, pojistka, mýtné, pohonné hmoty, parkování): 4 500 Kč
- vstupné, jídlo, pití a ostatní: 2 300 Kč
Celkem za 8 dní/7 nocí na SICÍLII 10 499 Kč na osobu.
ZÁVĚREM
Každý příběh, a bohužel i každá cesta, jednou končí. Byl to poměrně náročný výlet, ujelo se 1 500 km, nachodilo také dost, vypilo se ještě víc, zato prospalo minimum hodin. Vykoupaly jsme se ve všech třech okolních mořích, viděly jsme spoustu antických památek i obyčejných staveb, spoustu krásných věcí i spoustu odpadků u silnic, ochutnaly řadu místních dobrot i obyčejných jídel ze sámošky. Já si sáhla na dřeň v autě, několikrát mě zmohl i mikrospánek, což je mimochodem opravdu zákeřnost a pomůže na ni kafe s kouskem čokolády na benzince, natloukla jsem si zadek a naštípla loket, i tak jsem zvládla dojet do cíle a ještě svést boj na krev v půjčovně. Zvládla jsem se oprostit od přízemností a křivd a cestu si po svém užít na max a odnést si spoustu momentů, na které s vděkem vzpomenu při 27 vlně pandemie, až nás tady zase všechny zavřou a zakážou nám i cestu do vedlejšího okresu. A to je pro mě ta největší výhra a nejcennější zkušenost této cesty.
Jinak z míst a vjemů je můj TOP žebříček následující:
1/ pohled na doutnající Etnu od kostela v Castelmola s Ježíšem v prosklené rakvi za zády…
2/ kachlíkové schodiště v Caltagirone, naprostý unikát a nádhera..
3/ večerní gotické město Trapani..
4/ poslední večerní Aperol v Palermu..
5/ jízda na odtahovém vozu do Palerma a vůbec zvládnutí této jobovky..
6/ koupání na pláži San Vito Lol Capo..
7/ solná cesta mezi Marsalou a Trapani..
8/ Turecké schody a právě zde vzpomínka na minulý trip s TOP řidičkou a super parťačkou Šárkou. Právě tady si člověk uvědomil, že to nejvíc na cestách jsou lidé. Přátelé, kamarádi, dobří parťáci. Ti dělají cestu snesitelnou v nesnázích, jedinečnou ve skvělých dnech a nezapomenutelnou děj se co děj.
Kompletní cestopis zde: https://1url.cz/@SICILIEpodruhezaKACKU.cz

Zážitky pro tebe sepsala CESTUJI za KAČKU
17. 07. 2021, poslední aktualizace 2021-07-17T18:32:27+02:00
CESTUJI za KAČKU a procestovala 37 zemí světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne je už 3 roky, napsala pro tebe 68 cestopisů . Má své stránky https://www.cestujizakacku.cz/.
Máš taky co říct? Napiš svůj cestopis na Cestujlevne.com
Krásné cestopisy bez znalosti
a nutnosti programování
Zaručená čtenost u cílové
skupiny z řad cestovatelů
Staneš se plnohodnotným
členem komunity
Poděl se o ně se svým prvním cestopisem ve světě cestovatelů na Cestujlevne.com.
Vytvoř si cestovatelský profil a staň se součástí komunity.
Další cestopisy, které napsal CESTUJI za KAČKU
SANTO ANTÃO, to jsou plíce Kapverd, svěží zelený nedotčený ráj. Hodně lidí přirovnává tento ostrov k Azorům, někteří i k Havaji. To nedokážu posoudit, obě místa znám zatím jen z fotek a dokumentů, ... SANTO ANTÃO, to jsou plíce Kapverd, svěží zelený nedotčený ráj. Hodně lidí přirovnává tento ostrov k Azorům, někteří i k Havaji. To nedokážu posoudit, obě místa znám zatím jen z fotek a dokumentů,…
Další z Kapverdských ostrovů, který je nezbytné vidět. Jednak proto, že se jen odtud dostanete do opravdického zeleného ráje jménem Santo Antão, ale hlavně proto, že ostrov jako takový má opravdu co... Další z Kapverdských ostrovů, který je nezbytné vidět. Jednak proto, že se jen odtud dostanete do opravdického zeleného ráje jménem Santo Antão, ale hlavně proto, že ostrov jako takový má opravdu co…
Santiago, ostrov, kde jsem poprvé spatřila Kapverdy zelené. Ostrov, kde jsem odložila růžové brýle nejen před tisíci odstíny zelena, ale také před naivitou, že "turistická destinace" jako Kapverdy se . Santiago, ostrov, kde jsem poprvé spatřila Kapverdy zelené. Ostrov, kde jsem odložila růžové brýle nejen před tisíci odstíny zelena, ale také před naivitou, že "turistická destinace" jako Kapverdy se…
Nekonečné pláže vyhlášené kitesurfingové lokality v Tarifě, atmosférou tepající Malaga, koloniální barevná Granada, pohádková Nerja s balkonem Evropy a nad očekávání krásný a po všech směrech zajímavý. Nekonečné pláže vyhlášené kitesurfingové lokality v Tarifě, atmosférou tepající Malaga, koloniální barevná Granada, pohádková Nerja s balkonem Evropy a nad očekávání krásný a po všech směrech…
Baví nás, jak tě baví cestopisy.
Přidáš se k nám?
Vytváření cestopisů, reakce a další prima věci na tebe už čekají, stačí si je jen založit cestovatelský profil.
Přidej se k nám
26 komentářů
Komentuj, hodnoť nebo se na cokoliv zeptej.
Kačko, opět hezký a čtivý cestopis a k němu pěkné fotky. Skvělý jako vždy.
Myslím, že tohle už je druhý defekt na cestě, když se daří, tak se daří, máš na to štěstí, zkus ten volant někdy někomu předat, nabízím se třeba já, nikdy jsem defekt neměl, možná je to tím, že chodím jen pěšky a jezdím na lyžích, ale jsem jednoznačně přesvědčený o tom, že budu excelentní a bezdefektový šofér.
Líbí se mi i ta poslední fotka, hezký suvenýr, až budeš mít cestu do Krkonoš,, doufám brzy, tak něco takového by mi udělalo radost...
Předně moc děkuji za milá slova a pochvalu. Sezóna sběru hub vrcholí, takže si vážím zejména času, který sis v těchto houbových žních na tento nekrátký cestopis našel.
Jinak souhlasím, dva defekty na cestách během půl roku, to je vážně pech. Naštěstí to pokaždé dobře dopadlo a s odstupem času to byl moment,na který člověk nejvíc vzpomíná. V dobrém. Že to zvládl, se skleničku vína v ruce a s úsměvem na tváři. Každopádně nápad předat kormidlo se mi líbí! Třeba budu mít příště mezi parťáky nějakého, který to rád převezme. O tvé zručnosti, šikovnosti a potencionální krasojízdě bez defektů nepochybuji ani na vteřinu.
Jinak ten suvenýr je praktická záležitost. Korek do rozpité láhve hledám co flek,takže jsem nad koupí cetky z cesty neváhala ani vteřinu. Tohle je suvenýr, který ocení každý vinař-srdcař💛🥂
Ty za půl roku stihneš nacestovat tolik, že u většiny lidí by to bylo jako za mnoho let, tak ten počet defektů ještě jde. Já měl celkem na cestách u mého nebo mnou půjčeného auta asi jen 5 defektů (5. v USA při podobné zastávce u silnice, kdy jsem pak s hřebíkem čouhajícím z pneumatiky ještě dojel do pneuservisu), ale připomnělo mi to, jak jsem měl hned 3 během 24 hodin v odlehlé části Austrálie. Nejdřív mi během okamžiku praskla přední pneumatika na asfaltce v asi 90 km/h (stmívalo se, cestou z Exmouthu). Další den na štěrkové silnici začala pozvolna ucházet další pneumatika, ale naštěstí tam byl pneuservis v jediném městečku široko daleko (Tom Price), kde jsem si po zjištění, že 2. rezerva v mém starém teréňáku (koupeném asi měsíc před tím) je po nasazení na straně vyboulená, musel koupit 2 nové pneumatiky. Ten den večer mi v NP Karijini začala ucházet další pneumatika a do rána byla prázdná. Asi za týden jsem měl ještě 1 defekt na štěrkových a kamenitých cestách v NP Purnululu (kolo už jsem si vyměnil sám, když jsem si po těch 3 defektech koupil hever, aspoň jsem ho nekupoval zbytečně). Vše to byly poměrně ojeté pneumatiky a pak jsem ujel dalších asi 20000 km bez defektu, později už na 4 kvalitních pneumatikách.
Tak to je masakr, tomu říkám opravdický pech! Já doufám, že jsem si s těmi dvěmi defekty během posledního půl roku vybrala na pár let dopředu😁 Každopádně vidím, že to máme obdobně - na defekty, na místo, na každý detail té situace člověk opravdu nikdy nezapomene a s odstupem času i z takové chvilkové katastrofy, kterou nikdo dobrovolně zažít nechce, je nakonec vzpomínka docela úsměvná.
Já to ani nebral jako velký pech, ale spíš poučení pro příště, že jsem před cestou do odlehlých oblastí trochu podcenil kvalitu pneumatik. Důležité bylo, že se vše hned vyřešilo, okolo jedoucí mi hned zastavili a pomohli pneumatiku vyměnit (podobně v tábořišti v NP). 2. defekt jsem zjistil až v Tom Price, kde se to také rychle vyřešilo a měli na prodej pneumatiky o správném rozměru. Akorát to stálo nějaké peníze, ale ne zas tolik, kolik by stál třeba odtah, který by při větším počtu defektů hrozil.
Na detaily nějakých průšvihů, nejlépe život ohrožujících, se vzpomíná s odstupem času hezky a s úsměvem, když vše dobře dopadne. Zvlášť oproti situacím, kdy se nic moc nedělo. Když se zamyslím, klidně si po mnoha letech (v tomto případě 18) vzpomenu ale i na detaily mnohem pozitivnějších věcí, jako např. když o pár dní dřív jsem měl při šnorchlování u útesu Ningaloo 2 metry pod sebou 8metrového žraloka velrybího (kterého tam na rozdíl od Oslobu nekrmí).
Tak ten žralok musel být fakt nezapomenutelný a boží zážitek!! Ostatně znám to - pro mě byl i s krmeným.. 🙃
Ten zážitek byl i trochu komický, protože jsem měl tehdy se šnorchlováním minimum zkušeností, asi mi zatékalo do brýlí, sundaval jsem si je a nasazoval, což upoutalo mou pozornost, byla horší viditelnost asi kvůli rozmnožování korálů (kameraman kvůli tomu nic netočil) a já si žraloka všiml, až když měl hlavu pode mnou. Ostatních asi 7 lidí z lodi (plavala vždy půlka lidí a jiná loď tam nebyla) plus instruktorka už podle předchozích pokynů odplavali asi 4 metry stranou (instruktorka mě správně měla upozornit a možná i odtáhnout), ale když už jsem se tam takto ocitnul, vychutnal jsem si to a uhnul jsem, až když se blížila ocasní ploutev, která byla k hladině podstatně blíž než hřbet. Kupodivu jsem si to velmi podobně zopakoval i při dalším šnorchlování, když jsme stejného žraloka na lodi předjeli a počkali si na něj o kus dál.
Umíš ti tak hezky popsat, že si to člověk představí jakoby am byl. Je zvláštní, že jsem podobný pocit samoty s tím obrem měla i v Oslobu u zakrmovací lodě. Ale to je asi dar vody. Když se člověk ponoří pod hladinu...je to úplně jiný svět. Začíná to ztichnutím toho všeho nad hladinou, bušením srdce, které člověk cítí až ve spáncích, a i když se nedíváš na 8 metrový kousek, ale na obyčejnej rej rybek v čele s Nemem, pocit jak ve Verneho románu Dvacet tisíc mil pod mořem...
Umím to popsat z praktické stránky, ale neumím psát poeticky jako ty :-)
Nepodceňuj sebe, nepřeceňuj mě :-)
Děkuji ❤já budu na náš první trip taky vzpomínat jako na cestu dvou dobrých parťaček,plnou srandy, zpěvu,vína,rychlosti nejen s létající Pandou, a tento cestopis si vytisknu na další cestu na nádhernou Sicílii 🙂👍
💛💛
Doufám, že dáme někdy repete ‼
Jako El Padrino je dobrej 😁. Koukám, že své řidičské limity (ač zde ne úplně dobrovolně, ale co ti zbylo, že?) posouváš stále dál a dál. 😲. Zase super podrobný cestopis, se spoustou důležitých rad a informací. Doufám, že je zase využiji, minimálně na víkend v Catanii. Parádní fotky. A bod 8, platí na 100%, pokud jsi za cestovatelského parťáka ty...
Výber úvodní fotky byl jasnej v momentě, kdy jsem tento sicilský suvenýr viděla poprvé :D
Řidičské limity padly v Palermu a Catanii za vlast! :D Teď už klidně Mogadišo :)
I já doufám, že ten cestopis s Andy proměníte v "odžito" a zase mi dáte důvod sedět tejden u dalšího elaborátu. Za bod 8 děkuji obzvlášť. Po poslední cestě zase o kousek víc vnímám, co je dobrej parťák..
Úvodní fotku musím také pochválit. Na co sicilský suvenýr, originál je jen jeden...
Opět typicky opilecký román jako vždy a půjčení auta by šlo opět vyřešit mnohem levněji. To pojištění od půjčovny je zlodějna a řešit to až na místě je nejhorší varianta, ale u Kateřiny je to už tradice.
Už jsem se bála, že ji přehlídneš! Úvodní fotka je revanč za básničku 😁
Jinak ano, souhlasím - moje tradice půjčit si auto nejdražším možným způsobem pokračuje 🙈✌ Na druhou stranu...pp to defektu a odtahu...diky bohu za plnou pojistku🙏
Plná pojistka je fajn, ale ne od autopůjčovny až na místě a už vůbec na za tuto cenu. Lze to opravdu vyřešit za zlomek ceny a je úplně jedno jestli to autopůjčovna akceptuje, nebo ne. Stejně platíš kreditkou. Pojistnou událost pak v tomto případě řešíš až po návratu s externí pojišťovnou, která ti proplatí fakturu z půjčovny (pořád platíš kreditkou, tedy penězi banky).
Pokud už tedy, jak je tvoje tradice, bereš plné pojištění od půjčovny, tak vždy předem přes internet a porovnávače a ne až na pobočce, kde ti naúčtují kolik chtějí, protože vědí, že ti stejně nezbývá nic jiného, než jim to zaplatit.
Tak je fakt, že půjčení auta i jeho pojištění rozhodně za kačku nebylo. Čekal bych že tohle bude mít Kačka už zmáknutý, ale jak koukám, tak je na čem pracovat. Jinak jak bylo již zmíněno, to jestli půjčovna akceptuje externí pojištění je úplně jedno, protože to stejně půjde z karty. Takže v tu chvíli je nepříjemný pouze ten depozit, respektive to, jestli se blokace trefí blbě do měsíčního zúčtovaní. A jakékoliv komerční pojištění by v té chvíli bylo opravdu za zlomek ceny. Ale chápu, že ve stresu člověk na pobočce odsouhlasí cokoliv. Zvlášť když nemá záložní variantu.
Máte oba dva pravdu. Souhlasím s tím, že stran půjčení auta a pojistek vždycky docela vyměknu a myslím, že se nechám zbytečně okrást. Postupně na sobě ale pracuji a ve většině místech, kde si auto půjčuji, už jdu do sebe. Zatím jsem si nebyla schopná zařídit celoroční pojistku pro celý svět, která by pro mě byla asi ideální, ale alespoň už beru pojištění dopředu přes rentalcars, kde si auto obvykle i zamlouvám. Tam je pojištění samozřejmě levnější než přímo na konkrétní pobočce. Kde pořád podléhám strachu, je právě Itálie. Mám s ní ty nejhorší zkušenosti a vím, že pokud jim ty nekřesťanské peníze na pobočce zaplatím, mám absolutní klid a jistotu. O to jednodušší je toto rozhodnutí, když jsou v autě 4 osoby a na všechno se skládají. Není to pak taková darda. Párkrát v minulosti jsem půjčovala v Itálii auto bez této (jejich plné) pojistky a pokaždé jsem na to doplatila. Jak mám Itálii a italský styl života ráda, Italové jsou v tomto směru (autopůjčovny a vymýšlení závad při vrácení) strašní hajzlíci..🤷♀️
Stejně je ta čeština krásná. Nekřesťanské peníze v Itálii...
Myslím, že to pořád nechápeš. Ať si vymýšlejí v autopůjčovně co chtějí, tebe to nemusí zajímat. Základní pojištění je v ceně, spoluúčast blokují na kreditce (nejsou to tvoje peníze) a když je nějaká pojistná událost, tak si peníze strhnou a tvoje externí pojišťovna ti je zase pošle. Tedy ze svých peněz v tom nemáš ani korunu. Hlavní věc je na pobočce půjčovny už nic neplatit a mít vše vyřízeno předem. Zaměstnanci na pobočkách jsou školeni, aby z klientů vytáhli co nejvíce peněz a mají z toho velké provize. Nemáš proti nim šanci, proto nemá cenu s nimi vůbec diskutovat.
Těch triků na pobočkách jsou mraky. Od relativně neškodných jako je soukromé číslo věrnostního programu po cíleně podvodné, kdy máte na faktuře poplatky o kterých jste v životě neslyšeli. Jinak se opravdu obávám, že Kačka doposud nepochopila fungování pojištění v autopůjčovnách. Rentalcars ani samotné půjčovny (kromě těch úplně nejmenších) žádné komerční pojištění nepřeprodávají.
A nesouhlas i s Padrinem. Blokace může být i na debetce. V obou případech se ti sice peníze od pojišťovny vrátí, ale samotný proces chvíli trvá a většinou je potřeba čekat na kompletní faktury za opravy. Bez těch většina pojišťoven neplní. Jinými slovy, protokol o poškození z půjčovny nemusí stačit a je potřeba se připravit na komunikaci jak s pojišťovnou, tak s autopůjčovnou. Což v některých destinacích není úplně snadné. O tom, co dělat v případě, že přestane autopůjčovna spolupracovat ani nemluvě.
Pak se opravdu nelze divit, že pro spoustu lidí je jednodušší si za klid připlatit, ale mít jistotu, že odevzdám klíče od auta a tím je to pro mne uzavřené.
Souhlasím s floodlandem, i když jsem nic takového osobně naštěstí neřešil. Pokud člověk chce mít klid a neplatit v případě problémů příliš moc, pak platí, co napsal padrino před tím: pokud bereš plné pojištění od půjčovny, tak vždy předem přes internet a porovnávače a ne až na pobočce, kde ti naúčtují kolik chtějí.
Ještě dodávám, že v diskuzi pod článkem, na který dal odkaz padrino, je zajímavá poznámka: icarhireinsurance nemá zahrnuté pojištění ušlého zisku pro půjčovnu po dobu, co se vůz nemůže využít k další zápůjčce kvůli opravě v případě nehody.
Jinak ještě k tomu externímu pojištění. Vzhledem k tomu, že autopůjčovny komerční pojištění nepoužívají, tak se velice lehce může stát, že po vás budou chtít zaplatit poškození, ale ve výsledku to opravovat nebudou (škrábance, promáčknutí atd.) Pak budete z pojišťovny hodně těžce získávat peníze zpět, protože nebudete mít vyčíslenou skutečnou cenu opravy a půjčovna se s vámi přestane bavit, protože peníze už od vás vytáhla a vy jste na druhý straně zeměkoule.
Jinak nejvtipnější zážitek mám z půjčení auta v UAE. 14 dní po návratu mi strhli peníze nejprve za jízdu na červenou a následně i peníze za za zabavení auta (automaticky po 3 přestupcích). Dostat peníze zpátky nebylo vůbec jednoduchý. Nejprve přišel protokol od policie o přestupku jenom v arabštině, pak naštěstí přestali komunikovat úplně, takže se to přes banku dalo vyreklamovat. A vzhledem k tomu, že se při půjčení upisujete až k 6 měsícům, během kterých může půjčovna bez vašeho souhlasu strhávat peníze, tak to ve finále skončilo zrušením karty a přechodem k jiné bance.
Jinak by mě zajímalo, jaký je vlastně legitimní nárok na plné zaplacení kauce při zabavení auta, když jsem se na předcházejících přestupcích nepodílel, ale na druhou stranu uznávám, že bez mého přestupku by k zabavení nedošlo.
Díky, jako vždycky řada praktických informací a inspirací. Nemá to chybu 👍
Jééé, děkuji za pochvalu. Snad to někomu ušetří čas, peníze a prázdnou sklenici od vína :D