Umění, moře a pohoda v Laguna Beach
Cestopis z roku 2015 napsala Ladislava Kotačková
V Kalifornii se nezapomeňte zastavit v Laguna Beach! Je to na PCH 1, čili Pacific Coast Highway, pobřežní nádherné silnici, hodinu jízdy od LA směrem dolů na San Diego. Je to okres LA, patří do Orange County. Městečko (23 000 obyvatel) milé a přívětivé, má krásně upravené pobřežní promenády s nádhernými výhledy zvlášť na slunce zapadající nad mořem... Plno galerií, kavárniček, hlavní pláž a taky menší schované plážičky mezi skalami na pobřeží.
V časech hippies to bylo jedno z center, bohémský styl života tu zůstal dodnes. Koncerty, festivaly, výtvarná setkání. Romantika a pohoda na každém kroku. Parkování dovoleno 3 hodiny, pak musíte "pohnout autem" jinam, cena dolar za hodinu. Od května 2017 se dokonce město rozhodlo být "nekuřáckým místem". Je to prostě "chic" místo a kdo tu bydlí, je prostě něco extra.... V galeriích jsou spousty zajímavých obrazů, sochy na ulicích snad co deset metrů... Jen takovou perličku : obraz muže, co vidíte výše, mě velice zaujal, a nejen ten, bylo tam více takových s tímto rukopisem a tématicky podobných... Jaké bylo moje překvapení, když pak na uměleckých trzích v Palm Springs jsem viděla spoustu jejich kopií (pochopitelně na kopírce), myslím, že za 30 dolarů (!!!!), dala se do řeči s prodávající , že bych něco chtěla na památku koupit a že se mi originály líbily v Laguna Beach v galerii- a ta mi, jaká "náhoda", zavolala autora, který prý ty originály maluje a sem přivezl ty vytištěné malé kopie. Přišel nevysoký černovlasý muž a když slyšel, jak se s manželem bavím česky, neodolal - a přiznal hezkou pražskou češtinou, že je Arménec, žil v Praze a ty obrazy mají jako byznys s kamarády a malují je všichni dohromady ve velkém každý v několika exemplářích a vydávají je v různých galeriích po USA za jeden jediný originál - protože jsou prostě žádané, no tak co.... Mně to málem porazilo - trochu kaňka na mém dojmu, ale potvrdilo se mi, že takoví ti podvodníčci, ať malí čeští nebo arménští nebo jací, se infiltrují a udělají "byznys" všude. To by totiž fakt Američana nenapadlo. Pravdou je, že web a kontakt na jeho vizitce po čase přestal fungovat, asi se lekl, že moc mluvil...? ALE to nic nemění na tom, že je Laguna Beach nádherné místo!

Ladislava Kotačková procestovala 10 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Severní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 3 lety a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Děkuji za reakci, to je pravda, i já jsem absolvovala několikrát a nemohu se nabažit. Navíc poprvé je člověk z cesty za oceán vykulený a pak zjistí, že je to pohoda a naučí se zahodit stres, co je nějak v nás schovaný. Hlavně je dobré získat ty praktické rady.... Posnažím se v dalších reportážích. Díky!
Pro mě je USA jednou z nejpohodovějších zemí na cestování. Není nutné nic složitě řešit, vše funguje jak má, jezdí se jako u nás vpravo a je tam toho hodně k vidění.
Mám stejný názor. Hlavně se zbytečně nebát.
Ne to já se nebál, chtěl jsem stihnout celý západ a najezdil tam za měsíc 12.000 km.