ZNOJEMSKO za KAČKU
Nádherné historické město, nejoriginálnější kazatelna na světě, vin(n)á degustační bomba, zatopený lom s milionem motýlů a vážek, pohádkový zámek a dech beroucí vyhlídky v NP Podyjí. No a to víno..!
Cestopis z roku 2020 napsala CESTUJI za KAČKU
TERMÍN:
26. - 28. červen 2020
KOMPLETNÍ CESTOPIS ZDE:
PROČ ZNOJEMSKO?
Protože je víkend za dveřma, předpověď počasí hlásí slunečno a moje kamarádka Jolča je právě v tento termín "slaměná vdova". I když jsem původně pokukovala po rakouských jezerech, technický stav mého i Jolči auta shodně říkal: "Holky, dojezdová vzdálenost vhodná pro případnou odtahovku!"
Taky jsem za poslední dva víkendy, tedy 9 dní, proseděla v autě 3 200 km, což sice stálo za to v případě každé z předešlých cest, ale můj letitý zadek nad případnou další tisícovkou neplesal zrovna radostí.
Koukla jsem do mapy a zapřemýšlela nad kamarády doporučenými CZ cíli. Kroměříž, Český Krumlov a nebo Znojemsko? Ptám se Jolči, ale odpověď je jasná ještě před formulací otázky. My ten neVIN(N)Ý Jih prostě milujeme! Znojemsko těš se!
JÍDLO
Opět klasika - jídlo vlastní, nachystané dopředu. A protože se nám s Jolčou v Čechách osvědčil salát z čočky, řepy a jiné zeleniny, stejně tak hermelín na grilu - ani tentokrát nebyla naše hostina jiná. Já chystala hostinu, Jolča mrazila vodu. Dva pětilitrové barely a kopa dalších menších - vše namrazeno na led, poskládáno do dvou chladících tašek a mezi tím vším - samozřejmě Prosecco. Mimo hektolitrů namrazené vody (jak na pití, tak na případnou hygienu), taky káva, mlíčko (čti Jesenka :D ), cukřík (protože s tou dietou musím pozvolna), uzené mandle..
ITINERÁŘ:
DEN 1, pátek: BLANSKO - ZNOJMO
V pátek ráno mě budí šílená bouřka a neuvěřitelný liják! Na okna a parapety to buší jak rány z děla, na zahradě se mi vedle jezírka udělalo přírodní brouzdaliště, dojít k autu – skoro mi narostly plovací blány na nohou! No a odpoledne jedeme na trip s možným spánkem v autě.. Prostě skvělá vyhlídka…
Je 15:30 odpoledne a Jolča mě vyzvedává v práci. Nebe šlo do sebe! Už ani sebemenší přeháňka, nebe modré zdobí něžné bílé nadýchané obláčky a teplo k nevydržení! Vypadá to, že našemu výletu počasí přece jen přeje. Možná až moc – s ohledem na nefunkční klimatizaci v autě mé spolujezdkyně.. Vyrážíme tedy s větrem ve vlasech (jinak bychom se v autě vznítily nebo rozpustily) vstříc dobrodružství...
Radniční věž
Kostel svatého Mikuláše
...no a pak to vidím! Něco, co mi opravdu na chvíli vezme dech. Myslím, že víc neuvěřitelnou a originální, taky krásnou a pro mě osobně nezapomenutelnou kazatelnu, jsem ještě nikdy neviděla! Tahle barokní kazatelna má tvar a vzhled zeměkoule. Jsou na ní zlatem vyznačené světadíly a vůbec - připomíná globus. Globus mě pokaždé dojme, a ani tady to není jinak. Je to deja vu! Karma. Nevím. Možná znamení. Koukám na tu “světovou” kazatelnu a vím, že cestování je prostě kus mého já. Cestuji po světě jak to jen jde, a když to chvíli fakt nejde a musím výletovat po rodné hroudě, ten svět mi někdo pošle v celé své kráse. Do Znojma!
Rotunda svaté Kateřiny
Znojemský hrad
DEN 2, sobota: ZNOJMO - VRANOV NAD DYJÍ - ZNOJMO
Probuzení na parkovišti je opravdu jako v kempu. Ze všech karavanů se postupně klubou nájemníci, parkoviště se mění na polní kuchyni, místy i sprchu a převlékárnu z cestovních pyžam do civilu. U našeho “apartmá” to není jinak! Nic neosvěží víc, než ledově vychlazená voda! Přesně tu máme takřka v hektolitrech v chladících taškách. Kry v ní ještě plavou, takže dokonalý refresh takhle po ránu.
Muzeum motorismu
Národní park Podyjí
...ranní obloha byla podmračená a dusno nás cestou k vyhlídce trochu potrápilo. Nicméně ten výhled v cíli za to rozhodně stál! Boží podîvaná! Bylo tam naprosté ticho, nikde ani noha. Jenom my a dokonale zelený svět pod námi. Koukla jsem na první fotku zátoky Dyje v zeleném údolí a musím říct, že přesně tomuto záběru říkám “fotka plná kyslíku”.
Vyhlídka zamilovaných
Zámek Vranov nad Dyjí
Vranovské pláž
Enotéka
Co je Enotéka? Ráj! Nebe! Zázrak! Skvělej nápad! Odměna! Radost! No a taky největší degustační místnost se systémem By the Glass v České republice.
DEN 3, neděle: ZNOJMO - MAŠOVICKÝ LOM - BOŘITOV
ROZPOČET:
...Kompletní náklady na třídenní výlet do Znojma a okolí 825 Kč/osoba.
Kompletní rozpočet, itinerář a cestopis zde: https://1url.cz/@znojemskozakacku.cz
ZÁVĚREM?
Tak tahle cesta byla přesně taková, jak jsem věřila. Báječná, dokonalá, dokonale za Kačku, dokonale vybarvená (nejen živočišnými druhy a vymetenou oblohou, ale i barvou našich těl v závěru).
Když v životě potkáte parťáka, kterej za Vás dokončuje věty, čte vám myšlenky, myslí stejně a jakoukoli improvizaci a změnu cesty vítá s nadšením, protože mu z duše mluvíte, držte se ho. Ja to dar. Právě tohle jsou totiž cesty na které se nikdy nezapomíná! A že jsme spolu na té zídce u rotundy měly na co vzpomínat!
Za sebe bych z celého výletu nejvíc vyzdvihla kazatelnu v kostele sv. Mikuláše, protože to každej, kdo má cestování v krvi, prostě musí vidět! Potom vyhlídku v NP Podyjí, protože ty fotky plné kyslíku jsou nic proti tomu tam stát face to face a všechen ten kyslík nasávat s každým nádechem! No a pak ta Enotéka, protože to byl opravdu zážitek 1A - přitom cenově nijak drahý (srovnám-li s řízenými degustacemi, na které pravidelně chodím). Ze všeho nejvíc se mi v Enotéce líbí jejich politika - to, že zde nabízí vyloženě vína regionu, žádná jiná. No a Mašovický lom sice není ideálka na rekreaci - pokud nepřijdete brzo ráno jako my, kdy máte lom pro sebe a vyberete si ten nejlepší flek, pak už toho místa moc nezbývá. Za to koupání v průzračné vodě a všechna ta fauna kolem - ta je jedinečná.
Tenhle trip nemá chybu a já se těším na další "zídku", ať už někde v ČR nebo třeba v Athénách, kde si na všechna tato místa a zážitky s tím spojené spolu vzpomeneme.

CESTUJI za KAČKU procestovala 46 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 68 úžasných cestopisů.
Podyjí je krásné. Lom mě dle fotek neskutečně nadchl, ale kdyby kolem mě něco proplavalo, tak bych určitě tak statečná nebyla. A Enotéka je super tip. Až budu moc pít, tak se tam určitě vypravím. Opět díky za pěkný cestopis.

Příště prosím více fotek chlastu. Tentokrát docela málo.

Koukám, že Kateřina tedy jede. Co víkend to výlet. Daří se jí stlačovat náklady na úplné minimum a rozpočet 825 korun na cestování na 3 dny by nestačil ani leckterému bezdomovci. A přes týden o tom ještě napíše zajímavý cestopis.
Teď ještě nalákat na blog ty statisíce a miliony followerů, dostane se s náklady do mínusu a majitelé turistických cílů a atrakcí po celém světě jí začnou nabízet honoráře za návštěvu a zajišťovat dopravu byznysjety a limuzínami.
Katko, super, dobře napsáno, hezky zpracováno, já si přečetl, díky tvému psaní dokonce i cestopis ze Znojemska.... To by mě dříve nenapadlo...
Máš pro psaní cit.
Takže zase za týden :-D

Děkuji moc, Tondo! Tak 5 minut čtení se dá zvládnout, horší by bylo Znojemsko v mém klasickém 45 minutovém levelu :D :D Tolik vzorků vína v té Enotéce ani neměli!!
Následující víkend zvažuji psací prázdniny, ale i tak moc děkuji za podporu a motivující zpětnou vazbu! :)
Já to přečetl celé na tvém webu a bylo to určitě delší než 5 min, a nestopuji to. :-)
Jak prázdniny? :-D
Nevím, kam se chystáš, ale protože je tam letiště, tak to určitě napiš, protože to může být ještě zajímavější než Znojemsko!

Ještě zajímavější než Znojemsko? Tak to už musí být total pecka.
Ale pravda, být Znojmo na 45 minut, tak bych už vážně uvažoval, že to nezvládnu přečíst.

@Tondo, u mě je to na 14, to je hluboký podprůměr :D
Prázdniny od focení, úpravy fotek, promazávání fotek, psaní cestopisu, upravování cestopisu...a hlavně od itineráře! Sama zatím netuším, zda vůbec odletím, takže nemám ubytování, ani cíle. Bude to prostě mega odpočinková válečka a relax a hlavně - bude se jíst, zmrzlinkovat a vůbec všelijak porušovat moje jesenková dieta! :D

@Jakube, víkendové Znojmo popsané 45 minutami čteného tetu - to bych snad nechtěla ani odžít, natož psát!! :D
Jinak tě zklamu, žádná pecka se nekoná, letenku mám do té nejbanálnější možné destinace :D Ale pecka bude to jen proflákat na to se fakt těším.
Takové úvahy o odpočinku na nadcházející cestě jsi měla i dříve vícekrát, tak jsem zvědavý, jestli se to tentokrát povede :-)

🙈😂😂 Ale teď už opravdu nazrál čas! Sice mi cuká ruka projet internet a přeci jen něco “hodit na papír”, ale pak si představím bezmyšlenkovité brouzdání městem od zmrzky k vínu, nohy ve fontáně nebo v trávě v parku, poprvé probouzení se bez budíku a hlavně - dlouhé snídaně!! 😍 Jo a beru si i knihu!!!
Odvykání závislosti nebývá snadné a to se týká, jak je vidět, i závislosti na intenzivním cestování :-)
Fontána, tráva v parku, sladkosti, víno atd. mě na cestách moc nezajímá, ale preferuju vstávání bez brzkého budíku, pokud není nutný. S dlouhými snídaněmi jsi mi připomněla, jak jsem ze 3 týdnů v Huarazu a okolí strávil celkem pouze 11 dní na více- a celodenních trekách a výletech a mezi nimi jsem měl odpočinek, kdy jsem před odpoledními výlety třeba do termálů měl obvykle celé dopoledne snídani s tropickým ovocem koupeným na trhu na střeše levného hotýlku s výhledem na zaledněný hřeben Cordillera Blanca: https://www.zonerama.com/liborst.../170214713

Libore, nádherný fotky!! Ta žlutá katedrála mi připomněla nikaragujskou Granadu a je mi zničehonic smutno. Člověk si tam tenkrát připadal vyjímečně, ale vůbec si neuvědomil, jak vzácný moment zažívá a jak vzdálená a nedostuoná ta rozžhavená, chudinská, igelitová a chaotická země za pár měsíců bude..
To víš, že to nebude snadné! Ale moje postarší apartura už to fakt potřebuje! ✌️🙈🙃
No já nevím, jet do Znojma a vynechat podzemí... 😊

Ježkovy voči, nebuď hnidopich! Jsme zvědavá, co nám vymyslíš v Alicante a v Madridu za adrenalin! :D
Píšu, že dám podzemí příště!! A příště bude za 14 dní. Asi. :)

Já se spíš divím, že vynechaly Šobes. :-) Jinak pěkná inspirace jako vždy, a ta úvodní gurmánská fotka zde je super. Je fajn vidět po ránu něco hezkého...

O té viniční trati slyším poprvé!!! No vidíš, hned je další bod itineráře pro Znojmo 2! :D
No a ta fotka ...DÍKY TI! ;)

Na Znojmo 2 kromě návštěvy Šobesu doporučuji další bod itineráře: zajet do obce Čížov a kolem zachovalého kousku železné opony zamířit na Hardeggskou vyhlídku. A z ní se kochat výhledy na stejnojmenný rakouský hrad, vesničku a na Dyji.

@mirjur: vzhledem k tomu, že Katka to má vždycky extrémně časově napnuté a tam+zpět jsou to dohromady další ~4 km, tj. hodina cesty + čas s trávený v Hardeggu,tak by jí to mohlo časový plán nabourat ;-). Ale pokud by nenabouralo, tak jeho návštěvou určitě chybu neudělá.
Vzpomínka pamětníka: byl jsem v Hardeggu poprvé na kole začátkem 90tých let, kdy se do/z A mohlo jen přes oficiální přechody. Do Hardegu OK, pak jsme se vydali po rakouské straně po silnici směrem k nejbližšímu přechodu. Ten ale byl pro slabší členy výpravy nekonečně daleko, jak jsme brzy zjistili. Tak jsem zorientoval mapu a vzali jsme to nejkratší cestou přes "zelenou hranici". Načež nás vypátrali bdělí čeští (nebo ještě českoslovenští, už si nejsem jistý) pohraničníci a dostali jsme pokutu 100 Kč za nelegální překročení. Za ty prachy bylo v té době v hospodě nejmíň 10 piv. Ale pořád dobrý, protože pár let zpátky by nás možná rovnou zastřelili...

Kačko, bezprostřední dojem ze začátku čtení na mobilu - příště prosím ne tak dlouhý a velký odkaz. Rozbíjí centrování fotek v mobilním zobrazení a nedá se tak ani zavřít jejich náhled ;)

Michale, děkuji za přečtení (nebo pokus :) ), za zpětnou vazbu a konstruktivní kritiku. Jen nejsem úplně ajťák, takže aby byla konstruktivní ještě víc, vysvětli mi, co přesně ti rozbíjí "centrování fotek". Možná mi raději vysvětli i to, co centrování fotek v mobilu znamená, to bude úplná konstruktivní jistota :D Mně se fotky v mobilu zobrazují jako vždy, ale to neznamená, že "jako vždy" je dobře, že :)
Díky a pěkný večer :)

Zkus si na mobilu otevřít tento cestopis a kliknout na nějakou fotku a pak jiný cestopis.
Pravděpodobně to způsobuje ten dlouhý odkaz pod nadpisem Kompletní cestopis zde.

Provedla jsem a pořád nechápu 🙈 Nevidím rozdíl u zobrazení fotek Znojemska a Jakubova Kjúšu. Teda co do kvality a vycentrování. Obsah je samozřejmě lehce jiný 😂
Jinak jsem to zkoušela jak na iPhonu, tak na Samsungu. Můžeš mi tu nevycentrovanou hrůzu natočit a poslat na e-mail? .. katkaostra@seznam.cz
No a ještě drobnost - odkaz na web je pro ty, které opravdu zajímá detailní itinerář, rozpočet a více fotek, stěžejní, takže pokud vyniká, je to jen dobře ✌️😉

Kačko skvělý! Začínám se stávat tvým velkým fanouškem a se mnou ti fandí celé Krkonoše!
Ty jsi neuvěřitelně akční děvče, kam jedeš tento víkend?

No budu upřímná...Státní svátky byly a stále jsou velkou neznámou! Prapůvodní plán bylo Kosovo, ale parťačka to vzdala a já se na tuhle lokalitu coby na první cestu "sama" úplně necítila. Pro žádnou z mých spolucestovatelek Kosovo Santorini zrovna neasociovalo... Takže změna! Resp. koupena nová letenka. Krásně zelené Portugalsko a Faro (ještě jsem tam nebyla)! Nakonec si nás tu "stezku za Portským vínem" (v plánu byl přejezd přes Lisabon do Porta) koupilo 5 bab. Můj Miki na to reagoval..."Ježiš! Peklo je taky na pět!!"
Jenže tři dny po nákupu Portugalska se vlny Atlantiku obarvily na oranžovo s povinností Covid testu/karantény po návratu. Já bych tohle nemohla riskovat kvůli práci a vůbec - ani jedna jsme tohle z různých důvodů podstoupit nechtěla. Tedy hromadné rozhodnutí nechat to propadnout. Naštěstí máme z p.dele kliku a dnes nám to wizz zrušil sám, takže bez finančních ztrát. No a teď se rýsuje náhradní plán od soboty do pondělí (tedy bez dovolené) a možná i bublinky na letišti a pohled na mraky FtF, resp. první pokoronavirová letištní hala a uhlíková stopa, budou. Ale nechci to zakřiknout, protože poslední týden ukázal, že co platí dnes, včera bylo jinak, že :D
Každopádně doma sedět nebudu, ať to dopadne jakkoliv a letištní Prosecco mají od zítra v Kaufu v akci!!!
A děkuji za milou zpětnou vazbu! ♥
Kačko, pěkný alko-výlet .👍 Vypadá to, že trénuješ na trans-sibiř 😂 Ale jinak krásné fotky i itinerář. Právě v těchto chvílích to chce stlačit náklady na minimum a šetřit, aby po koroně bylo na cestu kolem světa 🤟
Přesně tak!! 😉
A děkuji!