Příspěvky uživatele Andrea_Pernik

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

No k tomu Huayhuash - presne to som si hovorila, ze sa tam nema co posrat. Hned prvy den som sa s nalozenym batohom na 9 dni snazila prejst v jeden den to, co sa chodi dva dni a este som si vybrala narocnejsiu cestu, pretoze ta oficialna mi prisla menej scenicka :) Dopadlo to tak, ze som zakempila pred sedlom, ktore vyzeralo, ze sa ani neda prejst, v 4600 mnm a okolo polnoci som sa zobudila na to, ako ma extremne boli brucho a je mi zima. Uz som do rana nezaspala. Bolo to prvykrat co mi bolo na treku zle, perfektny start :) Rano som bola vycerpana len z toho, ako som si balila veci, ale nakoniec som to sedlo nejak presla (miestami po stvornozky) a doplazila sa do najblizsieho oficialneho kempu pri jazere Carhuacocha. Tam som cele poobedie prespala, noc sa tiez dala, a tak som sa rano rozhodla v treku pokracovat. Takze zasa nenazvala by som to "vse v pohode", ale nejaky piaty den uz som sa citila uplne fit. Nakoniec som ten trek presla za 7 dni, ale vynechala som hot springs, pretoze mi prislo krajsie ist cez sedlo Trapecio vedla ladovca.

Inak suhlas, bolo by lepsie ak sa clovek pred tymto trekom dlhsie aklimatizuje. Stretla som dvoch kanadanov, ktori boli len par dni na vyletoch v okoli Huarazu vratane Matea 5150 mnm, ale s tazkymi batohmi to vobec nedavali. Osobne si myslim, ze ten trek ani nedokoncili. Alpamayo circuit je napriklad nizsie, tak to by mozno bolo fajn na aklimatizacku v okoli a daju sa ist rozne dlhe sekcie od 4 do 10 dni. A inak na Huayhuash bolo zbytocne mat nabalene jedlo na cely trek, lebo v Huallape sa dali potraviny dokupit, co som nevedela. Ale tak som si aspon uzila pivo a cipsy :)

Ak pojdem do Peru znova (co na 100% chcem), tak si urcite na dzunglu necham viac casu ako 3 dni. To bolo len kvoli tomu, ze ma tlacil cas, ale ani tie 3 dni som bohuzial nakoniec nestihala. A v tom Lagunas je to aj docela lacne. A je to blizko k Chachapoyas kde mam nejake resty ;) Ale uz sa popravde pozeram po Peru Great Divide (1600 km cyklisticka trasa), tak neviem neviem ako to nakoniec dopadne :D 

Inak s tym NZ si teda trafil klinec po hlavicke. Vzdy som tam chcela ist na working holiday viza, ale akosi nebola prilezitost a v Peru som si na to spomenula a zacala som sa touto myslienkou celkom pohravat :) Som rada, ze to pises, ze to pre teba bolo najlepsie miesto na treky, lebo uz som sa bala, ze po tych trekoch v Peru ma uz nic moc neuspokoji :)

Inak tie fotky z dzungle vyzeraju super, nabuduce to nesmiem vynechat.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

No ja som prave mala v plane ist do Yurimaguas a odtial ist lodou do Lagunas a tam dat nejaku tu amazonsku tour, a potom pokracovat lodou do Iquitos. Ale minimalna dlzka tour bola 3 dni a to uz by som nestihala odlet :( ale som velmi motivovana sa vratit, takze to neberiem nejak tragicky. Drzim palce, nech nam to obom vyjde :) 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zrovna bikiny mi pridu ako najzbytocnejsi kus oblecenia, ktory by som zakazala :) 

Jakub Langer napsal(a):

Během 101 dní jste zřejmě proputovali, projeli značnou část Peru a snad i spluli řeky Ucayali a Marañón nebo se mýlím?

Toto bol moj plan pred odjazdom:

https://docs.google.com/spreadsh...mp;sd=true

Nie presne v tomto poradi, ale stihla som z toho asi tak 90% (vynechala som Huacachinu, Huanchaco, Cajamarcu, Chavin, Trujillo okrem Chan chan, ktory som stihla pred prestupom na dalsi bus), ale bola neplanovana Laguna 69, Pastoruri, aj nejaky vodopad pri Lime. A clovek prekvapivo potrebuje na zotavenie po treku viac ako jeden den :) Takze v prvej veci sa nemylis.

Plavba po Maranon do Iquitos bola velmi pravdepodobna, lebo uz to bolo z Chachapoyas blizko. Chcela som s miestnou komunitou Lagunas ist na tour do dzungle, ale nakoniec som sa rozhodla to vymenit za ayahuascu :) Ale nevadi, nabuduce :) 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj. Tak som sa v pondelok vratila do Prahy. Nakoniec to bolo krasnych 101 dni. Alpamayo circuit dopadol skvele, na FB som nasla Cecha Krystofa, s ktorym som to isla, a fakt som si nemohla priat nikoho lepsieho. Na Huayhuash som sa rozhodla ist sama a bol to najkrajsi trek na akom som kedy bola a okamzite by som ho isla znova. Ale s lepsim spacakom nez je komfort -3 :)

Inak napisat nieco strucne o 3 mes. je asi nerealne. Mam vela zapiskom a velmi by som chcela napisat nejake cestopisy alebo praktickych sprievodcov, ale pri mojej lenivosti asi ostane len pri chceni. Nez sa pokusim dat nieco dohromady a niekto by potreboval nieco vediet, tak sa kludne ozvite. 

Dufam, ze este bude prilezitost sa do Peru vratit, je tam toho este kopec na preskumanie. A ani som nestihla Gran Vilaya trek, takze vlastne musim :)

A bonus foto z posledneho dna Huayhuash treku :P


huayhuash.jpg

3
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj. Len som chcela dat vediet, ze moj dlhorocny sen o Peru, ktory sa pred dvoma rokmi musel zrusit, sa nakoniec podaril. Som tu od 13.4.
S priatelom, ktory tu bol na 5 tyzdnov, sme spravili okruh Lima-Cusco-Puno-Arequipa-Nasca-Paracas-Lima a z trekov sme stihli Salkantay, Colca canyon, Amazon source trek a El Misti. Z Limy som potom letela naspat do Cusca a sama presla Choquequirao a Cachicata (iba tam a spat k Inti Punku z Ollantaytamba). A naposledy mam za sebou Ausangate s 4 holkami co som splasila na FB. A v tomto to Libor celkom trafil - ist s cudzimi ludmi moze byt dvojsecne. Obcas bolo narocne sa na veciach dohodnut, ale trek stale stal za to. 
Akurat idem busom do Cotahuasi kanonu a po nom do Huarazu. Keby sa nahodou niekto chcel cca za tyzden pridat na Alpamayo circuit alebo Huayhuash, tak dajte vediet, aj ked pravdepodobnost je asi dost mala :)

6
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tiez som bola na Kube vdaka chybe AM a aj ked som si vravela, ze im este dam sancu, tak asi nie. To by som sa musela brutalne nudit. Na Kube nas ojebal este aj pes :) Po celodennom vylete do jaskyne pri Vinales (o ktorom nam samozrejme miestni tvrdili ze bez sprievodcu sa to neda podniknut), sme sa s nim podelili o bagetu a uz ho nebolo. Odisiel s nejakymi zenskymi na konoch, hajzel jeden :) 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Kateřina Ostrá napsal(a):

Za mě - vakcinace proti Covidu - nikdy. TEČKA.

 


obrazek-2020-12-28-121037.png

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

A ako viete, ze Eva tiez nie je trosku magor? :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak moja ziadost o chargeback u Air Bank dopadla fakt "luxusne". V januari som si kupila letenku na termin 31.3.-23.6 za 14k. Hned ked mi zrusili let tam a KLM nechcela vratit peniaze, poziadala som o chargeback. Lenze AB reklamovalo len let tam, pretoze ten naspat este nebol zruseny. Vravim si ok, nevadi. 18.8. mi prislo 7k na ucet.

Este medzitym (24.6.) som AB pisala, ze chcem reklamovat aj let naspat, ze let neprebehol. 18.8. som im k tomu poslala aj potvrdenie, ktore som vyhrabala v emaily. 26.8. mi AB napisala, ze ten dokument neuznala. Vraj tam nie je specifikacia letov (bola tam, len jedno cislo letu nesedelo, lebo mi KLM 2x menila let AMS-TXL), ze chce vidiet komunikaciu s dopravcom a mam mu dat 2 tyzdne na vyjadrenie.... Tu som na to trocha zabudla a vsetky doklady, ktore som bola schopna z emailu najst som im poslala az 12.11. AB odpisala, ze uz teda sice maju vsetko, ale reklamovat to nemozu, preto uplynulo 120 dni od (ne)dodania sluzby. Ked som sa ohanala zakonom 370/2017 Sb, tak ma uplne zotreli, ze sa nejedna o neautorizovanu/nespravne urobenu platbu, a ze oni nie su povinni tuto situaciu riesit a vo VOP maju napisane, ze nezodpovedaju za kvalitu poskytnutych sluzieb/tovaru...

Takze miesto voucheru na 14k +20%, mam na ucte 7k. A pochybujem, ze by KLM tych zvysnych 7k chcela so mnou riesit. Tak som sa vyplakala a mozem si ist naliat vino. Pekny vecer :D 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Super, diky moc obom za odpovede. Niemandos, drzim palce nech Kolumbia vyjde a som zvedava na zazitky :) 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

@Simca

Mna by zaujimalo ako sa spravaju miestnaci voci turistom. Stale dufam ze na jar to v Peru bude ok a odletim tam na 3 mes. Ale bola by som velmi nerada, keby sa na mna pozerali ako na bieleho turistu co im to tam zasa dovlecie. Planujem hlavne hory, zname aj menej zname trasy.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Napisal si "V UK je to zadarmo.", takze prve dva body su irelevantne. A ten treti - asi sa vsetci zhodneme (mozno okrem teba), ze sa tu bavime o testovani pre potreby vycestovania/pricestovania, nie o testovani chorych ludi. Samozrejme s priznakmi ta zadarmo otestuju aj v CR.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

no tak my dneska alebo zajtra odchadzame dodavkou na 2,5 tyzdna do Talianska a po ceste naspat chceme stravit vikend na SVK, tak som teda zvedava ako dopadneme, dufam ze sa potom aspon dostanem naspat do Prahy, ked tu nemam ani ziadny pobyt

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ja som bola na zaciatku optimista. Ze to trojmesacne Peru z jara presuniem na podzim. Potom to teda zacalo vyzerat, ze to bude skor jaro 2021 a teraz ked sa pozeram na tie ich cisla, tak to bude zavrete bud niekolko rokov, alebo sa do toho jara nakazi vacsina a uz im to bude jedno.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jeeeej sirava. Tam som stravila cele detstvo. Ako pozeram, skoro nic sa tam nezmenilo :D

A ta fotka okresneho uradu v MI ma uplne zabila. Tam som chodila k mame do prace hravat pac mana :D 

Inak standardne super cestopis :) 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Priatelovi prislo do mailu nedavno toto:

"Benefits on Invoice

The chosen outlet does not accept any of Edenred’s payment methods (e-Ticket, benefit vouchers, card or payments to e-shops) and does not have contract with Edered, which you can check at Outlet search engine page, then you can request Edenred to cover the invoice using your points. The process, which you need to follow and more information can be found at the Benefity Café under the section Payment Options (see print screen below where to find information)."

A podmienky co som k tomu nasla:

"The invoice has to meet all these requirements and conditions:

The chosen outlet does not accept any of Edenred’s payment methods (e-Ticket, benefit vouchers, card or payments to e-shops). Ask the provider to check if the outlet has a contract in place for any of the payment methods or check it directly in your cafeteria (enter the RN/IČ of the outlet into the “Enter any keyword” field on the Outlet search engine page.)

The provider has to be always registered for tax in the Czech Republic (Czech RN/IČ).

The subject of provider´s business has to be always in accordance with the subject on the invoice.

The invoice MUST NOT contain “meal” (strava, stravování) as a separate item. This service must be always included in the total price. If these services are namely stated on the invoice, it will not be paid.

The invoice MUST NOT contain “transportation” as a separate item. This service must be always included in the total price. Individual tickets and air tickets WILL NOT be paid. If this service is namely stated on the invoice, it will not be paid.

The invoice MUST NOT contain “fees” or “insurance” as separate items.

For all requirements and conditions see How to fill out the invoice ."

Ale predpokladam, ze ti to kvoli tej druhej podmienke asi moc nepomoze.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Dakujem

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jáchym napsal(a):

Maďarsko taky zavedlo svůj "semafor", Česko je zatím zelené a tranzitu by se omezení neměla týkat.

Zdroj: https://magyarnemzet.hu/belfold/...l-8366919/

Mas prosim nejaky odkaz, ze sa to netyka tranzitu? Chceme ist na dodavke do Bulharska/Rumunska.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zaujimave. A co ostatni spolucestujuci co leteli v rovnakom lietadle s pozitivnym clovekom? Niektori sa mohli nakazit, ale predpokladam, ze nebudu davat do preventivnej karanteny cele lietadlo.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Problematika ma nezaujima, nebavi,  ani si o nej nebudem nic zistovat, ale aj tak citim neskutocnu potrebu sa k nej vyjadrovat. Myslim si, ze to nepotrebuje dalsi komentar :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Michal napsal(a):

To ale znamená pro hipstery i žádné avokádo ani sójové laté.

Avokado a sojove late su celkom mimo argumenty. Michal, vies kolko krmnej soje sa dovaza do CR z Juznej Ameriky ako potrava pre kravy? Alebo si myslis, ze vsetky ceske kravy sa pasu na pastvine? A tusis, ze drviva vacsina sojovych mliek (ak nie vsetky) , ktore sa predavaju v EU su z europskej soje? A vies o tom, ze doprava urcitej potraviny tvori len zlomok z celeho cyklu jej vyroby/pestovania z hladiska tvorby sklenikovych plynov?

Nabuduce, prosim, si skus o tej teme nieco zistit predtym nez nieco take vypustis do eteru. Mozes zacat napr. tu: https://ourworldindata.org/food-...pHfLmUE5M

Ja sama nakupujem 90% ovocia a zeleniny ceskeho povodu, ale to je skor pre dobry pocit a podporu ceskych farmarov nez aby som si myslela, ze tym spasim svet. Ovela podstatnejsie je co konzumujes a nie odkial. Podla tabulky vyssie by som musela vypit 15 litrov sojoveho mlieka na to, aby som sa z hladiska emisii vyrovnala 250 g hovadziemu. Takze ked uz hovoris o tom, co by si mal kto odpustit, tak sa zameraj na prve priecky tabulky.

Inak s tebou suhlasim v tom, ze nespotrebovavat je dolezite. riadim sa podla toho uz niekolko rokov.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Co vic nez 2. Vobec nejake :)

Inak diky Libor. Myslim si, ze si to napisal uplne presne.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

@Tesna Preco by to mal byt oxymoron? Ja sem chodim pravidelne a naposledy som letela 10/2018. Ale teda aby sa nepovedalo - keby nie je korona tak dneska by som sa vracala po 3 mes. v Peru. Ale zasa by som nikam dlho neletela. Mne celkovo nedava zmysel niekam letiet na vikend/tyzden. Nie kazdy sem chodi len pre eurove letenky a lieta kazdy mesiac. A zasa si nerobme iluzie, ze vsetci prestanu lietat. Ale aj tym, ze sa v cielovej destinacii nespravas ako hovado vie spravit rozdiel.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

KLM si stale ide voucher a tvrdi mi, ze som kupila nerefundovatelnu letenku. Co sice je pravda, ale nema to s tym nic spolocne s tym, kedze let zrusili oni.

Z Air bank prisla odpoved, ze chargeback zamietli (s rovnakym vysvetlenim) a AB sa moze odvolat. Mam im dat vediet. KLM sa ani neunuvalo mi pisat, ze mi konecne zrusili aj let naspat (mal prebehnut dneska). Na KLM stranke sa ani neda nikde stiahnut potvrdenie o storne (je to tam iba pri lete tam), takze ani nemam co poslat do AB.

Inak na ich stranke sa konecne objavila moznost Request a refund, ale ked na to kliknem tak mi vybehne hlaska: 

"Please accept the condition of refund before continue:

I confirm that I do not wish to use my ticket anymore and my booking can be cancelled.

Confirm"  tak teraz neviem ci mam dat confirm, aby to nevyzeralo, ze som to zrusila ja?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

ty jo, uz asi rok sa dokopavam k tomu, ze tu zalozim vlakno prave o udrzitelnom cestovani a ked vidim tie reakcie, tak som asi rada za tu svoju lenivost :)

a k clanku - diky za neho, ale obcas tam pises blbosti:

1. oxid titanicity je jedovaty pre morsky zivot? ved ten sa prave pridava do prirodnych opalovacich kremov, ktore su povazovane za reef safe, asi si si to s niecim pomylil

2. "Doprava – zejména letecká – je aktivita s největším dopadem na životní prostředí." - to myslis ako? akoze zo vsetkej ludskej cinnosti je letecka doprava to najhorsie pre ziv. prostredie? na to si prisiel ako?


0
Citovat Zobrazit ve vláknu