Příspěvky uživatele Elias

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Jezdím všude nejraději na skútru, ale na Maltě jsem to fakt vzdal - opravdu drahý půjčovný, řidiči aut tě max.ignorujou, značení nic moc... busy jsou celkem bezproblémový, a celodenní jízdenka za cca 1a půl eura, tj.sranda...

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Hola, jsou v prodeji chartery z Německa

Köln-Bonn So. 16.11 So. 30.11 14 Tage Hinflug 17:25 Uhr
Rückflug: 21:00 Uhr € 128

je i z Hamburku, ale až po 28/11 na 9 až 14 dní

Hamburg Fr. 28.11 Fr. 12.12 14 Tage Hinflug 14:40 Uhr
Rückflug: 18:40 Uhr € 119

Je to s AirBerlin, ale prodává to většina něm. charterových operátorů, dokonce se to dá koupit přes některý český CK /kdysi jsem fyzicky kupoval přes Rudolf reisen/
K letence je dost dobrý koupit slevněnou železniční DB zpát. jízdenku za cca 29eur/1směr z jakéhokoli místa v Německu-tedy i z hranic na letiště a zpět/ Jinak je železnice i několikrát dražší než tak letenka/

Chce to sledovat třeba 14 dní před plán.odletem německý chartery.
Buen viaje
Elias

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Chci jen upozornit na děsnej rozdíl mezi Yucatánem, hlavně okolí Cancúnu a jinýma částma Mexika, vč.hlavního města.
Sice jsme v únoru 2014 ulovili levný let Hamburg - Cancún zpátečku za 350 eur na 3 týdny (s TUI). ale obří nevýhodou bylo, že jsem mohl srovnávat centrální a pacifickou část Mexika s Yucatánem. Takže vše zde je jen můj subj.názor:
Cancúnu a Playa del Carmen je každopádně nejlepší se vyhnout (kromě z letiště, kde vás budou nahánět do předražených mikrobusů, je nejlepší jet linkovým busem do Cancúnu, tam přestoupit na link.bus do Tulumu, který je z těch všech letovisek asi ještě nejlevnější)
Nevýhoda Tulumu je, že ubytování máte buď ve městě /1-2km od pyramid/ nebo drahé na pláži, ale 7km od centra, kam musíte vzít taxík za 120 pesos/180Kč jedna cesta/, protože tam nejezdí colectivos jako jinde v Mexiku.
Cancún a 150km kolem je těžkej turist.průmysl a ne typické Mexiko, ubytování v dostupných místech u moře je 7x - 10x dražší než třeba na plážích Pacifiku /Mazunte, Zipolite/mezi Puerto Escondido-Puerto Angel, seženete pohodlnou cabaňu na pláži pro 2, s větrákem, moskytiérou, elektřinou, za 100pesos, zatímco v Tulumu u moře nejlevnější za 50 USD a ještě je štěstí ji sehnat, čistý dvoulůžák u Pacifiku v Mazunte/Zipolite v rod.hotýlku s balkonem, WC/sprchou, přímo na pláži s výhledem na moře byl za 400-500 pesos (600-800Kč) kdežto v Tulumu u moře nejlevnější DBLpokoj s příslušenstvím a s výhledem na moře za 290-300 USD! což je až desetkrát dražší. Jídlo naštěstí jen cca dvakrát dražší.
Zatímco na velkých pyramid.komplexech u Mexico city(Teotihuacán) a Oaxaca(Monte Albán) si můžete většinu pyramid a památek sami prolézt /pokud to teda za tu krátkou dobu nezměnili/ celý den tam šplhat, odpočívat či meditovat, na pyramidy v Tulumu a Chichen Itzá/kt.spíš připomíná Matějskou pouť/ se budete dívat z jen z zpoza provazů z bílých cestiček spolu s hordama fotících se rusů, američanů apod. Prolézt se dá až Uxmal (díky tomu že je cca 300km od Cancúnu u Méridy) a bez davů.
Když pojedete z Cancúnu do Guatemaly-Tikalu /jen přes Belize/, pozor, na každých hranicích platíte oficiální "odchodné" cca 30 USD, na Guatemalských trochu méně, ale je to neoficiální, takže 3-4 denní výlet z hraničního Chetumalu do Flores a Tikalu v Guatemale vás se všemi vstupy, noclehy a jídlem vyjde na 5-5500Kč při všudypřítomném smlouvání.
Když už budete v Belize, lze navštívit 2.největší korálový útes na světě (po Velkém bariérovém) lodí z Belize city např.na Caye Caulker, plavat se želvama, žralokama apod, ale celá ta dvoudenní sranda i s celod.výletem na moře vás bude stát dalších cca 200-250USD.
Přes Belize dopor.cestovat jen ve dne!! I když se stává i jinde u Guatemalsko-Mexických hranic v horách Chiapasu u Comitánu, že je řetěz mezi stromy přes silnici a když bus zastaví, domorodci s puškou/těžko říct zda nabitou/ zkásnou hlavně američany o "mýtné" které paradoxně taky lze možná usmlouvat /italové odvážně usmlouvali na nulu!/ kt.jim postačí většinou ve výši 50 USD/osobu. Stává se to ovšem tak jednomu autobusu ze 50 až sta, tak klid, kdo se bojí nesmí do lesa... Ale mnohem větší a naprosto zásadní průser je, když vám najde armádní kontrola jakékoli množství marihuany apod - jdete sedět na několik let a není to fakt sranda. Při cestách busem přes Mexiko (krom Yucatánu) pokud jedete déle než 1-2 hodiny vás pravděpodobně armáda kontrolovat bude, podrobně i zavazadla. Někdy jsou kontroly i namátkou ve městě, tak bacha! To samý půjčeným autem všude v Mexiku. (BUdete-li mít auto, hlavně se na Yucatánu vyhněte placeným úsekům dálnice - je to tak drahý že celá dálnice krom neplaceného úseku zeje prázdnotou! Pak jen bacha na retardéry. Půjč.auta a ježdění jinak bez problémů).
Z Cancúnu za úvahu stojí i nedaleká Havana -je to jen hodina letu na Kubu /lze sehnat i pod 5000Kč zpát./ a vízum jde nově sehnat na letišti /viz jiné letošní cestopisy/ je ovšem třeba si předem zajistit ubytování, aspoň na první,druhou noc a ukázat imigračním úředníkům. Jinak zdá se, že cestopisy líčí Kubu trochu nebezpečnější než je, ale to je vše věc osobního názoru, vl.zkušeností a nastavením (Když si budete říkat "hlavně aby mě nikdo neokradl" tak to přitahujete, stejně tak když ale budete nepozorní).
Mexičani mi zejména mimo Yucatán přišli zcela bezproblémoví, na rozdíl od turistů-američanů, jen je potřeba znát aspoň 300 slov a pár vět španělsky, dá se to naučit za pár dní /superlearning/a mex.kuchyně mi připadá úžasná, teda když to není zrovna kyselá studená ryba "ceviche" či tortilla s prasečíma líčkama či pražené kobylky jako chipsy).
Tedy Viva Mexico y Hasta luego*

0
Zobrazit ve vláknu

V lednu, únoru a březnu lze ulovit let Hamburg - Cancún zpátečku za 350 eur, na 1,2,3 týdny. My jsme tam tak cestovali s TUI. K tomu dopor. při obj.letenky si vzít víc než výhodně DB/vlak/ z CZ hranic do HAM a zpět.
(Jiná věc je, co tam? - Cancún a 150km kolem je turist.průmysl a ne typické Mexiko, ubytování v dostupných místech je 7x - 8x dražší než třeba na plážích Pacifiku /Mazunte, Zipolite/mezi Puerto Escondido-Puerto Angel/ Na pyramidy v Tulumu a Chichen Itzá/kt.spíš připomíná Matějskou pouť/ se budete dívat z jen z zpoza provazů z bílých cestiček spolu s hordama fotících se rusů, američanů apod. Prolézt se dá až Uxmal (cca 300km od Cancúnu u Méridy) a bez davů. S velkými pyramid.komplexy u Mexico city(Teotihuacán) a Oaxaca(Monte Albán) kde po nich můžete šplhat, honit se či meditovat, se to vůbec nedá srovnat. Za úvahu stojí i nedaleká Havana -z Cancúnu je to jen hodina letu na Kubu /lze sehnat i pod 5000Kč zpát./ ale to je celé zase jiná kapitola.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu