Příspěvky uživatele scook3

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Ahoj, mám dotaz ohledně přiřazování sedadel u Volotea. Pokud budu provádět check-in nejdřív 4 dny před odletem resp. v době kdy je povolen online check in a systém mně přidělí sedadla ne u sebe, existuje stále možnost zakoupit sedadla u sebe? Pokud ano, nemáte zkušenost, za kolik pak lze sedadlo koupit? Díky předem

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, v únoru jsem byl v Aténách, lístky do Akropole a památek už nejsou za 12E, ale změnili a zdražili to: viz https://archaeology-travel.com/travel-t ... in-athens/. Určitě běžte na Lycabetus, je to krpál, ale zábava při výšlapu a krásný výhled je odměnou. Určitě nezapomeňte projít čtvrť Plaka. Fajn jsou také zahrady za Parlamentem a stadion. Tip na pita souflaki gyros za 2,1 Eur u muzea Acropolis - ulice Lempesi. Malá gyrosárna s posezením venku v uličce na boku Muzea Acropolis. Muzeum Acropolis také stojí za to, dá se tam pěkně odpočnout u videa a relaxovat s vyhlídkou na Acropolis.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj byl jsem na maltě 10.6. - 16.6. a jediné, co jsme za tu dobu vyhledávali bylo, kde se zchladit. Takže na koupání to bylo v pohodě, koupali jsme se aji v 5 ráno, ale možné je všechno, větru a dešti neporučíš.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, ubytovával jsem se s nimi nedávno také v Dubaji v Atlantisu . Vše naprosto bez problému, po rezervaci ti zavolají jestli vše ok a informují tě, kdy ti pošlou voucher atd. Zapomněl jsem napsat číslo popisné a také opět zavolali a požádali o doplnění. Před odjezdem znovu zavolali, že je všechno ok smiley a voucher přišel cca týden před odjezdem na mojí druhou adresu, tak mně opět brnkli zdali jsem dostal voucher smiley takže za mě naprosté 1. Jsem zvyklý si zajišťovat vše sám, tady jsem však byl se službami až zaskočen, ale byl jsem si 100% jistý, že tam přijedu a bude to OK...

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Taktéž jsem využil kuponu hotel v Řecku Glyfada/Atheny, na 5 nocí 424 USD po slevě 224 USD smiley

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Plán
1.den - Let PRG-DBX se společností Smartwings
2.den - Část Deira (Gold Souk, Spice Souk, Old Deira Souk, Bur Dubai, výlet loďkou Abra, večer Dubai Mall + vyhlídka "At the Top" na Burj Khalife
3.den - oblast Jumeirah - Stará mešita, Jumeirah Beach, Burj Al Arab, Marina of Dubai, Mall of Emirates
4.den - Abu Dhabi - Grand Sheikh Zayed mešita
5.den - hotel Atlantis + Aquarium, Pearl Jumeirah
6.den - hotel Atlantis – Aqualand

Rozpočet: parkování 300,-, letenka 6300,-, ubytování 4 noci snídaně, EWA DUBAI DEIRA *** 4206,-/1 osobu, 1 noc polopenze hotel Atlantis ***** 4600,-, “At the Top” - Burj Khalifa 1213,-
Celkem: 16 619,-

První den začal příjezdem do Prahy a využitím parkování u společnosti parkia.cz (6 dní za 300 kilča). V klidu jsme si zaparkovali auto, přehodili kufry do transporteru a vydali se s milým pánem na letiště. Po cestě nám sdělil instrukce, jak si máme zavolat odvoz po příletu. Důrazně nám řekl, že máme volat až budeme na místě naložení. Ať nejsme jak Středočeši, kteří volají u čekání na kufry, a nebo nejhůř jako experti z Moravy, kteří volají z letadla. Holt pravidla jsou pravidla:) odbavení proběhlo bez problému, celníci pouze chtěli informaci o ceně letenky od mé sestry, zřejmě hráli hru, kdo odhalí během šichty nejlevnější letenku do Dubaje. No nedivím se, v té kukani musí být otrava sedět 8 hodin. Doba letu necelých 6 hodinek, dá se to vydržet, pokud necestujete s bandou nevychovaných dospělých, kteří nutně musí pít whisky po dobu turbulencí a pobíhat s lahvemi po letadle a neuposlechnout 3 příkazy posádky. Jsem rád, že jsem člověkem nikoliv zvířetem jako oni.
Po příletu se vydáváme cestami po dubajském letišti k pasové kontrole. Během cesty jsem zahlédl výslechovou místnost jako z kriminálky Miami. Kamera, prosklené jednostranné okno, stůl, 2 židle. No upřímně bych se tam ocitnout fakt nechtěl. Docházíme k pasové kontrole, celkem tak 20 místních celníků si prohlíží důkladně pasy, udělají vám sken oční sítnice a cvaknou razítku do pasu. Doba čekání cca 20 minutek. Poté se vydáváme ke kufrům a v plánu je jet metrem k našemu hotelu EWA DUBAI DEIRA. Zřejmě jsme nebyli moc sympatičtí a po vyzvednutí kufrů jsme museli znovu nechat kufry projet skenerem na pokyn četníka na letišti. Stane se, žádný stres. Navigace na letišti do metra je bezproblému a docházíme k turniketům. Tam si zakoupíme tzv. NOL card Silver za 25 AED, 19 AED je již kredit na jízdy. Ještě jsem si stihl vyměnit doláče za dirhamy za směnný kurz 3,61. Záměrně jsem to sledoval na různých místech, v centrech, v ulicích, v různých částech Dubaje a vesměs se to pohybuje od 3,59 do 3,64 AED za 1 dolar. Kurz přijatelný akorát by člověk mohl nakupovat doma ty dolary levněji, ale ČNB řekla NE. MY BUDEME OSLABOVAT KORUNU, abychom byly v zahraničí zase jako chudáci. Zpět k věci, z letiště do části DEIRA jsme jeli za 3 AED. Pohoda, zvykněte si ale pípat, když jdete dovnitř i ven, v metru to jinak nejde, ale v buse si na to myslete, jinak zaplatíte tu nejvyšší sazbu za jízdné. První pocity v starší části Deira trochu nedůvěřivé, přece jenom to byl můj první výlet do arabského světa.
První nákup v supermarketu voda 1,5l za 1,75 AED, pita chleba malý 6ks 1,25 AED, pakistánské pomeranče/ks 1,15 AED a malá tortilla s kuřecím kebabem ve stánku na ulici za 5 AED. Hotel měl celkem slušné vnitřní vybavení, nicméně zřejmě většina pokojů je kuřáckých a i přes požadavek nekuřáckého, bylo neustále cítit zápach na pokoji. Záměrně jsme tento hotel nevybírali s ohledem na služby, ale cenu, jelikož jsme tam opravdu trávili sotva 8-9 hodin na spánek. Ale osobně nedoporučuji, snídaně ušlo to, ale asi se dá sehnat lépe, já čekal až na rezervaci cca 3 týdny před odletem a utekly mně lepší hotely např. Ibis v centru ač bez snídaně. Nevýhodou hotelu také bylo blízké letiště a přelety letadel nad hotelem. Avšak pro letedlofily ideální hotel, na střeše je bazén, kde v klidu můžete sledovat okolí a prolétávající letadla z lehátka u bazénu či v bazénu.

Druhý den jsme se vydali poznávat starou Dubaj, části Deiru a Bur Dubai. Procházka okolo řeky v Deiře je příjemná a my jsme se vydali hledat Gold Souk(souk=trh), má představa starých dřevěných stánků vzala za své, když GOld SOuk je vlastně obchoďák se zlatem, nikoliv moc tržiště. Jelikož nás toto moc nezajímá, nehledali jsme dále a pokračovali v cestě ke starému tržišti v Deiře. Zde jsem již cítil lehký nádech orientu při procházení obchůdků s kořením a rozhodně doporučuji si nějaké dovézt. Zároveň jsme ochutnali datle v čokoládě s mandlí, také výborná záležitost. Datle jdou sehnat všude a je to jedna věc z místní dubajské produkce. Např. čokoládu se mně nepodařilo najít, pouze norskou smiley Za starým tržištěm v Deiře jsme pokračovali dále do vnitrozemí podél řeky s kotvištěm zřejmě obchodních lodí a mohli jsme vidět moderní překladiště, kdy u silnice stáli krabice s ledničkami, pračkami, vedle pneumatiky anebo pytle s moukou. Zřejmě na EXPORT. Došli jsme až na kotviště lodiček Abra s názvem Al-Sabkha, kde jsme si dali kokos resp. kokosové mléko uvnitř za 10 AED. Mléko nic moc, hlavně bylo teplé a pro osvěžení na slunci teda moc nesloužilo. Ale doporučuji vyzkoušet, navodilo to atmosféru arabského světa, když jsme popíjeli a slyšeli svolávání k modlitbě z nedaleké mešity. U těchto stanovišť také působí hodně naháněčů na privátní projížďku na loďce Obra - 1hod za 60 AED, 1/2 hod. 30AED. Povozí vás tam a zpět po kanále, kde toho moc k vidění není. Jinak tam tyto dřevěné loďky Abra jezdí jako převážecí z jednoho břehu na druhý za 1 AED na osobu. Dokonce mají i pod střechou záchranné vestičky, kdyby náhodou se objevil ledovec. Tak jsme se nechali převézt, ladně jako laňky vyskočili z loďky, hlavně se trefte na břeh smiley loďka trošku houpe, škube a fakt bych se tam nechtěl vykoupat. V běhli jsme náhodou do dalšího tržiště, kde byl houf lidí u prodejce s pashminama za 10AED, klidně vám to hodil na 5 metrů, abyste se pokochal, a když se vám to nelíbilo, tak jste to hodili prodejci zpátky bez problému. My už jsme měli vzrušení ve starém městě dost, tak jsme šli ke stanici metra Al - Buthem a směr k Dubai Mall. Metro opět příjemné, 1 vagon = tzv.Gold class = 1.třída, 2. vagon pro ženy s dětmi a 3. vagon pro ženy s dětmi od neděle do čtvrtka v hodinách od 7-9 a od 17-21. Dodržujte, ať nejste za paštikáře z Česka, není nic na tom respektovat místní pravidla.
Jelikož jsme měli rezervovaný vstup na vyhlídku "At the Top" v Burj Khalife na 17.00, tak jsme si jeli vyzvednout lístky raději dříve. Vstup je v LG flooru v Dubai Mall centru. Zajímavost: ze stanice metra Dubai Mall do obchoďáku je to teda pěkný kus cesty tubusem, (všude jsou jezdící pásy, tak se dá odpočinout) ale zase uvidíte různé první výhledy na Burj Khalifu případně na ostatní budovy v okolí. Na doporučení jsme si rezervovali lístky na vyhlídku již přes internet předem, otvírají vždy termíny měsíc dopředu, a doporučuji NEVÁHAT. U vstupu na vyhlídky At the Top je spousty pracovníků, kteří vám pomohou s vyzvednutím lístků. Kdo zná, self-ticket kiosk z letenek, je to to samé, z mailu naťukáte příjmení a číslo rezervace. Buď to dáte na poprvé a vyhnete se panice, když po prvním zadání jsem uviděl Booking doesn't exist nebo na podruhé a uvidíte padat lístky do připravené přihrádky.
Ve čtvrtém patře je vstup do Aquaria a ve 3. je prosklená vyhlídka i pro všechny návštěvníky centra. Dostali jsme hlad, tak jsme celkem letěli do FoodCourtu. Naleznete zde od indických, arabských, italských až po americké fast foody. Klasicky KFC, MCdonalds, Burger King, cokoliv. My jsme na italskou, tak jsme šli po pizze. 1/4 pizza + chicken wings 3ks + coke = 21 AED. Malá pizza velikost normálního talíře 14 AED.
Měli jsme ještě hodinku a půl před výjezdem, tak jsme šli prozkoumat okolí před Dubai Mall. Je tam také další Souk naproti Dubaj Mall a uprostřed je bazének, kde jsou večerní vystoupení tančících fontán, případně je možnost projížďky na loďce. Tak jsme se vydali okolo bázenků s fontánami pořídit hlavně selfie s Burj Khalifou. Každý tam fotí jak vyšinutý, je to skvělý. Ač je to masiv železa a skla, tak má něco do sebe. Je to přece nejvyšší budova světa. Je tam poblíž také parčík s trávou, kde se dá kecnout a nabrat trochu bronzu nebo sil, jak je libo.

AT THE TOP - již netrpělivě čekáme před branami vstupu k výtahům na vyhlídku na nejvyšší budovu světa. Prokážeme se lístky a jsme vpuštěni do uvítací místnosti s maketou mrakodrapu a interaktivní pultem, kde si můžete prohlédnout informace o stavbě či porovnat s ostatními výškovými budovami. Poté již jdeme do uliček vedoucí ke kontrole a skenerům, holt bombu tam asi nepropašujete. Vše proběhne rychle a už se vydáváme nádhernými chodbami k výtahu. Stavitelé se opravdu snažili, je to jako bych se ocitl na výstavě „ Jak vznikala stavba.“, po cestě si můžete přečíst, jak probíhala stavba a co bylo vybudováno v jednotlivých letech. My se ale ženeme k výtahům, před výtahy se ještě řada rozčleňuje zřejmě na VIP a NEVIP návštěvníky, nějak jsem to nepochopil. Následně už stojíme před výtahem, kde se na dveřích zobrazuje čas od 1 do 60 sekund, za takovou dobu je výtah nahoře nebo dole. My jsme vyzváni obsluhou, a řadíme se po čtyřech na startovní čáru a už nám přijíždí výtah. Lidé s úsměvem děkují obsluze a po uvolnění se již cca v 16 hrneme dovnitř. Zamáváme obsluze, zařveme odpověď na otázky obsluhy, jestli jsme ready, sborovým YEAH a dveře zavřou. Začíná světelná show, problikávání led diod v černém designu s hlasem Big Brothera: "Welcome at the top" a sledováním ukazatele pater, 1,2,3...až 124. patro je cílové. Bez pocitu přetížení, bez jakékoliv závratě. Na vyhlídce si užívejte jak dlouho chcete, uslyšíte také často křik padajících lidí z vyhlídky, ale v zádní části mají svojí show fotografové, kteří na lavičce imitují pády z budovy a za velký peníz vám udělají fotomontáž. Nicméně obrázek jak rodiče drží své děti nad propastí na vyhlídce mě velmi pobavil smiley Měli jsme štěstí, že nebyl opar, stihli jsme ještě západ slunce, ale ten stejně přes sklo nejde moc kloudně nafotit. Západ slunce je za hotelem Atlantis a Burj Al Arab. Z vrchu jsme ještě stihli první představení tančících fontán a poté jsme spěchali ještě dolů na další. Představení je každých 30 minut, cca po 5 minutách. Tak se lehce prodíráme mezi davem k zábradlí u bazénku s fontánami a na volném prostranství parta mladých lidí hraje muzikální představení, kdy každá osoba dělá jiný zvuk, a zrychlují a zpomalují a ztišují a zesilují svůj hlas, no zajímavé cvičeníčko na upoutání pozornosti. Ale fontány se probouzí a pomalu začínají první osvětlené proudy vody oživovat tmu a za arabské hudby se různě kroutí, vystřikují do výšky atd. Za mě, kdo viděl fontány v Barceloně, tak ty pro mě byly lepší. Nicméně atmosféra je vážně pěkná, zastaví se život, vy si uvědomíte, jsme v Dubaji a zkrátka relaxujete. Vše jednou končí a zase něco nového začíná. My šli nakupovat do Dubaj Mall. Obchody velmi podobné jako u nás, i cenově mně to nepřišlo ani drahé ani levné. Ještě k cenám v supermarketu v DUbai Mall, grilované kuře celé 16AED, těstovinový salát 2AED/100g. V supermarketu mají i různé směsi s masem, těstoviny, rizoto, kuskus za ceny podobné např. jak v Albertu a Bille.

3. den jsme zvolili odpočinkový. V plánu byla ráno prohlídky mešity v Jumeirah, nicméně se nám nechtělo stávat a s vědomím, že jedeme do mešity do Abu Dhabi. Tak jsme jí vynechali a rovnou přejeli do oblasti Jumeirah Beach. Suprové pláže s promenádou vedoucí až k Burj Al Arab. U pláže je i speciální běžecká dráha s takovým gumovým povrchem:) no i my jsme se prošli kolem pláže, našli jsme místečko a šli nabírat bronz. Zkusil jsem i vodu, a pohoda, šok ze studené vody, ale s uvědoměním, že v ČR sněží a je -5 stupňů, mně rázem bylo vedro na padnutí. Plácal jsem se ve vodě asi hodinu s pohledem střídavě na Burj Khalifu a Burj Al Arab. Skvělý pocit. Vedle se koupala arabská žena komplet zahalená, tak jsem si položil filozofickou otázku, jestli má plavky? Pokud ano, tak na co? Když má černý pytel od hlavě až k patě. Vlastně celou dobu v Dubaji jsem přemýšlel o životě těchto žen. Samozřejmě proti jejich víře nic nemám, respektuji ji. Tož po odpočinku jsme přešli asi 5 km kolem pláže k Burj Al Arab. Já osobně jsem byl lehce zklamán, nic extra mně na tom nezaujalo, snad jenom tvar plachetnice, ale řekl bych, že Kaplického chobotnice v Praze by byla zajímavější. Tak jsme se nafotili a dále pokračovali do Dubai Mariny a poté Mall of Emirates.
Vystoupili jsme na stanici metra Jumeirah Lakes Tower a směřovali k marině. Úžasná promenáda kolem přístaviště, kde nebyl poznat moc arabský svět, lidi jezdili na kolečkáčích, běhali a procházeli si. Hodně multikulturní prostředí oproti části Deira. Hlad nás doběhl, tak jsme skočili do DUbai Marina Mall, večeře = burger s kuřecím steakem, hranolky, coke = 23 AED. Po odpočinku jsme se přesunuli do Mall of Emirates, další obchoďák, jako bonus sjezdovka, jelikož bydlím na Vysočině a sněhu je vždy dost až moc, tak nic zvláštního. Jediný co mě zaujalo, byly obrovské převlékárny a sklady s lyžemi, hůlkami, botami atd. Pokud jdete lyžovat tuším, že Vám stačí rukavice a prádlo, jinak si vše půjčíte. Při srovnání je rozhodně lepší Dubaji Mál, zdál se mně mnohem větší z hlediska možností na občerstvení. Jinak obchody vesměs stejné, moc jsem to nepozoroval.

4. den - výlet do Abu Dhabi - plán mešita + město. Ráno v 10 jsme se dorazili na nádraží Al Ghubaiba odkud nám jel autobus číslo E100. Můžete využít pro zaplacení NOL card zpáteční stojí 50 AED, nebo si zakoupíte lístky v okýnku jak na nádraží v Dubaji, tak na central station v Abu Dhabi - na památku hezký lísteček, musel jsem využít, páč jsem měl na NOLce pouze na cestu tam, a v Abu Dhabi již NOLku nenabijete. Pohodlně jsme se usadili na sedačku avšak opět mimo místo určená pro ženy a děti. Připojili se na wi-fi a vyřídili pozdravy do Česka. Cesta trvala cca 2 hodky, po výjezdu z Dubaje to moc neutíkalo, jelikož okolo vesměs není nic, kromě písku a pár starých baráků. Naštěstí znenadála se po levé straně objevila mešita a začali jsme vjíždět do centra Abu Dhabi. Autobus vás vyhodí na Central Station v Abu Dhabi, a hned naproti je obchodní centrum Al Wahda Mall, pro případ, že již máte hlad. My jej využili až k večeři. Chtěli jsme se dostat k mešitě nějak busem, ale nakonec jsme se na to vykašlali a vzali si taxíka - 1 cesta 30 AED.

Vystupujeme před nádhernou největší mešitou v islámském světě z bílého mramoru. Obsluhou jsme vybídnuti k vyzvednutí tzv. Abaye pro ženy. Do půjčovny dojdete označeným vstupem do podzemí a jdete za lidmi či obsluha naviguje. Ženy musí být zahaleny komplet, pouze obličej může být vidět, vlasy nikoliv. U chlapů kontrolovali zakryté ramena a kolena. Pokud chcete zažít atmosféru doporučuji pro pány vyhrnout šortky nad kolena či vzít si tričko bez rukávu a také dostanete bílý šejkovský mundur. Před výdejnou je ještě vtipný plácek s označením "Gents waiting place", kde pánové čekají na své doprovody avšak již v černém smiley Jelikož jsem hlupák měl kratasy pod kolena, tak jsem chtěl usmlouvat oblek i pro mě, aby to mělo ten správný nádech, ale bohužel...moje oblečení bylo Oukej. Nicméně poté mně sestra naznačila, že v té černé abaye je vedro jako pr...smiley tak jsem byl rád, za kratasy a vzdušnou košili:) Celé prostředí mešity je vážně krásné, má to v sobě svého ducha. Zavítali jsme do hlavní modlící místnosti, před kterou se musíte zout, stačí do ponožek, odložíte si botky do botníku a vyrážíte po bílém mramoru dovnitř. Ještě projdete kontrolou bezpečnostního pracovníka, který kouká všem na nohy, jestli nemají boty. A bral to velmi důkladně. Docela by mě zajímalo, co má ve smlouvě na pracovní pozici - Sledovač nohou? Kdo ví. Bral to velmi vážně, nechtěl bych se s ním hádat. Vcházíme do velkých místností s koberci a zdobenými lustry firmy Swarovski. Pocity se nedají popsat, úchvatné a všude byl cítit duch víry. Sem tam poličky s koránem a ostraha hlídající především ženy, aby jim nepadala abaya. Mešitu mohu rozhodně doporučit, je to něco neobvyklého, s duchem a pravý cestovatelé určitě ocení tento zážitek. Zpátky do města za 30 AED, únava nás doběhla, a na město jsme už neměli sílu, i z toho důvodu, že taxikář nás vysadil úplně jinde než jsme chtěli. Tak jdeme zpět na bus cca okolo 16 hodiny do Dubaje. Cesta zpět netrvá už hodinu a půl, ale 3, jelikož hlavní dálnice sheikha zayeda, ačkoliv má někde více než 6 pruhů v jednom směru, byla ucpaná. Takže doporučení, přivstat si do Abu Dhabi, abyste odjížděli cca okolo 14-15 hodiny z Abu Dhabi a vyhnuli se kolonám večer v Dubaji.

5.,6. den - Poslední dva dny jsme se rozhodli už pouze pro relax a odpočinek. Na serveru nacesty.cz jsme našli ubytování v hotelu Atlantis na umělém ostrově ve tvaru palmy. Pětihvězdičkový hotel, cena za noc s polopenzí 10 000,-. V ceně vstup do Aqualandu a Aquaria v hotelu. Cena za jednu noc se někomu může zdát šílená, ale já doporučuji, pokud si chcete užít trochu luxusu a mít zážitek na celý život. Očekával jsem služby na vysoké úrovni, dostal jsem služby ještě na vyší. Ale zpět k začátku…
... kolem oběda jsme vyrazili směrem k hotelu. Prvně busem na stanici Jumeirah Beach Park, bus nám jel blízko od hotelu, tak jsme využili i tím, že projížděl celé pobřeží v oblasti Jumeirah. Po výstupu z busu nás zastihl nárazový déšť, tak jsme rychle mávli na taxíka a směr hotel Atlantis. Příjezd k hotelu je ze strany do oceánu, takže projedete tunelem pod mořem a stočíte se k hlavnímu vstupu. O kufry se přestáváte starat, jakmile dostanete číslo od personálu hotelu a trádujete si to k check-inu. V uvítací hale je obrovský skleněný sloup, dozvěděl jsem se, že ho dělali v Jablonci, jooo jablonecká bižu se nezapře.smileyNa check-inu odevzdáte kufrový lísteček, ukážete pasy, zaplatíte ubytovací taxu (je ve všech hotelech v DUbaji) a na oplátku dostanete kartičky, kterými se prokazujete prakticky všude. Ještě se vás zeptají, jestli chcete dát kreditku a platit vše až při odjezdu, nebo budete platit vždy, když něco budete nakupovat. Zvolili jsme druhou možnost, abychom se při check outu nedivili, za co jsme všechno prošutrovali:)
Pak už dostáváme číslo pokoje, dvanácté patro, west tower, výhled na celou Dubaj. Stolní voda, káva, čaj na pokoji gratis, jako na přivítanou nějaké to ovoce. Zazvoní zvonek, vběhne poslíček s kufrem a začne vám vysvětlovat, kde co máte a jak co používat. A když budete něco potřebovat, stačí zavolat. Upřímně jsem fakt nevěděl, jestli mu dát dýžko nebo ne, z toho důvodu jestli to je slušné či nikoliv. Nakonec jsem mu jej přece jen dal a očividně byl rád, když uviděl dolary, takže svoji chvilku nejistoty jsem měl za sebou. Vybavení pokoje je super, spousta ručníků, župánky, žabky, žehlička, fén, zkrátka kompletní servis, ani kartáček na zuby nemusíte mít vlastní. V minibaru jsou ceny lehce přemrštěné cena panáku 0,05 Chivas Regal stojí cca 500,-, brambůrky Lays 35g/cca 130,- Kč. My se však dále vydáváme mramorovými chodbami do prohlídky hotelu, stojí za to vyjet do nejvyšších pater a nafotit Dubaj nebo oceán z druhé strany. Chodby vlevo a vpravo v patře hlavního vstupu jsou lemovány luxusními obchody a v přízemí se nacházejí restaurace a na jedné straně aquarium a na druhé vstup do aqualandu. Do Aquaria - Lost CHamber je vstup zdarma, tak jsme si ho prošli, stihli jsme i show s potapěčema, kteří dělali srandičky pro obecenstvo, a nakonec došlo na krmení:) poté jsme šli pro velkou večerní a na večeři do restaurace Kaleidoskop. Po prokázání kartičkou, že opravdu máte nárok na večeři, jsme uvítali, že obsluha nám řekla, co a jaká kuchyně je a dovedla nás k našemu stolu. Jako ve většině hotelů je večeře bez pití, voda stála 1,5l cca 150,- Kč. Na výběr bylo z indické, arabské, italské, japonské kuchyně. Já jelikož rád testuji nové věci, jsem ochutnal vždy po malých kouskách od všeho, co jsem uznal za zajímavé. Personál je všude velmi milý, stačí říct, oni vysvětlí i co je za suroviny ve směsích atp. Samozřejmostí byl i vělký výběr dezertíků a spousty ovoce, sýrů etc. Po večeři jsme šli už jenom relaxovat na balkon a užívat si výhledu na Dubaj a já si dal jasmínovou koupel pro trošku buržoazie:) Ráno se probouzím v 6 hodin při záři slunce přímo do postele a pozoruji z postele ranní Dubaj. No řekněte, není to bezva? Vydáváme se opět na snídani do Kaleidoscopu, při prokázání se kartičkou, se nás obsluhující filipínka zeptá odkud jsme? Říkáme z ČR a věděla, že to je vedle Německa. Ještě odhadla náše podobné rysy, tak jsme jí netrápili a řekli, že jsme sourozenci:) Usadila nás ke stolu, na výběr káva nebo čaj, dle libosti. A opět si jdeme vybírat, zjistil jsem, že arabové, nevím jestli přímo arabové, ale všude byl dostatek různých buchtiček s různými náplněmi apod. Já si vybírám opět na zkoušku vše lákavé a hlavně velmi kvalitní sýry, ty dokážu ocenit. Omelety dělají na přání. Místo večerního sushi jsou na vláčku (jedoucí pás s pokrmy) jogurty, taktéž různé variace. Usedám si k občerstvení a ještě musím dát autogram na účet, kde je i cena za snídani. Nebojte se, nic neplatíte, pokud máte snídani v ceně.(jinak cena snídaně byla 155 AED) Je to podle mě jenom pro kontrolu, abyste nešli do více restaurací po sobě na snídani. Ta možnost tam je vybrat si i jinou restauraci na snídani.
Po snídani se pobalíme a sjedeme ke hlavnímu vstupu na check-out, kde také necháme kufry oproti lístečku. A jdeme chytat bronz na hotelovou pláž, která je směrem k Dubaji. Vezmeme si osušky a jdeme si užívat pohled na Burj al Arab, BUrj Khalifu a Dubai Marinu. Já to po chvilce nevydržím a jdu vyzkoušet aquapark. Sestra se přidá a necháme se svézt golfovým vozíčkem k Poseidonovi věži. Bohužel jenom tato věž byla otevřena, jelikož zbytek aquaparku prochází rekonstrukcí, ale i tak to stálo za to. Vybíháme do předposledního patra, kde jsou široké tobogány určeny pro sjezd na člunech pro 6 lidí, sedáme si k nějakým dětičkám, kteří mně připravili alespoň na půl hodiny po sjezdu o sluch:) Já ještě vyzkouším tobogán s názvem Slitherine, jedoucí z nejvyššího místa věže. Na otázku zdali je to drsný, dostávám odpověď, že ne, že se to jenom kroutí. Kroutilo, ale neskutečnou rychlostí až se vám lehce pálí záda, jelikož voda prostě nestíhá, dojedu dolů a vítězný čas je 21,7, po druhé jsem se nebál a stlačil to na 19,7.smiley Pak už mě pálily záda tak jsme šli opět chytat bronz. No a bohužel všechno jednou končí, tak si jdeme vyzvednout kufry a chytit taxíka před hotel. Chytit doslova, páč rychlejší vítězí. Je tam spoustu lidí, co chtějí taxíka, naštěstí jsem umával asi čtvrtého:) Trošku adrenalinu nikoho nezabije. A poté klasika, check-in, pasovka, gate. S mojí nevraživostí k lidem, co se chovají jako burani, kde mohou, potkáváme stejnou skupinu, co prolívala nutně proudem svá játra při cestě tam. Zpátky už takový hrdinové nebyli.

Zpět k cestování: Dubaj, arabský svět - není se čeho bát, dá se i velmi levně užít pěknou dovolenou, vidět opravdové "moderní divy světa", bohužel svět je trošku nastaven tak, že pohlížíme na každého araba jako teroristu a teroristu jako araba. Nicméně Dubaj je pěkné město na cestování, poznávání, spíše městské turistiky, řekl bych i cestovatelsky velmi příjemné co se týče dopravy, občerstvení

0
Zobrazit ve vláknu