Příspěvky uživatele Jan Macháček

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Ahoj, 

přemýšlím, že se mrknu do Číny. Četl jsem si, že je nutný udělat itinerář cesty s rezervacemi. Pročítal jsem si tady příspěvky, ale jsou 4 roky staré. Víte, jak to je nyní? Kontrolují nějak rezervace v hotelech a tak? Já jsem si vždy schopný naplánovat max 1-2 dny dopředu, tak by tohle byla pro mě celkem komplikace.


A ještě jedna - kdy je nejzazší termín pro vydání víza před cestou?


Díky za tipy 


Honza

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Byl jsem v Jordánsku před dvěma roky a byla to neskutečná paráda. Inspiruji se @eremi a napíši to podobně.


Wadi Rum - úplně jsem se tam do toho zamiloval. Několikrát jsem se musel štípnout, jestli jsem ve snu nebo ne. Jestli se Muskovi nepovede dostat na Mars, tak se určitě nechá pohřbít tady, krajina od Marsu není daleko :)


Petra - byli jsme tam dva dny a bylo to tak akorát. Nádherné výhledy a zajímavou atmosféra. Kousek vedle je Malá Petra, tam jsme bohužel nebyli. Jsou možné různé treky z Malé do Velké. Vypadali zajímavě.


Kerak - křižácký hrad. Moc mě nebavil, ale cesta která vede od Petry přes Kerak do Ammánu za to stojí. Jsou tam nádherné výhledy.


Umm Qais - na úplném severu je římská památka a je celkem fajn. Ještě lepší je ale projížďka autem podél izraelské hranice s výhledem na Galilejské jezero, Palestinu a Sýrii. Zvláštní to pocit. 


Ammán - byli jsme tam jen jeden den. Myslím, že by to stálo tam být ještě jeden den na víc. Nad Ammánem je nějaká římská památka. Běžte tam, je tam super výhled.


Mrtvé moře - povedlo se nám najít spot, kde se dá koupat zadara. Koupou se tam místní. Po koupačce je nutné se vyspršit, k tomu tam mají přírodní vodopád. Bacha ať se vám voda nedostane do očí, byl by to průser.


Aqaba - do Aqaby jsme jeli od Mrtvého moře podél izraelských hranic a cesta je neskutečná. Z velké části projíždí pouští. Jestli tudy budete moc jet, jeďte. Do teď na to vzpomínám. Jinak Aqaba celkem fajn. Hezky se tam šnorchluje, uvidíte spoustu ryb.


Kdyby jste byli zvědavý víc, tak mrkněte na můj cestopis. Je tam vše podrobně rozepsané ;) https://www.cestolet.cz/cestopis...h-vyhledu/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Mám a úplná pohoda nebo jinak, nepamatuji si z letu vůbec nic. Takže za mě bylo vše v pořádku :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, jak jsou přísní Norové? Místo rozměru 55 cm mám 58? Řeší to v Praze a potažmo v Norsku na zpáteční cestě? Dík Honza 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

tonic napsal(a):

Mám dilemu prvého sveta - ak by ste sa mali rozhodnúť medzi ubytkom pri pláži Goyambokka, alebo Hiriketyia, čo by ste vybrali. Ubytka cenovo a ratingovo totožné, ide teda skôr o lokalitu na 3 noci. Dik

Pomoc ti v tomhle případě neumím. Ale doporučím ti ještě jednu pláž. Je na severu a kousek od Trincomalle a je skvělá. Skoro nikdo tam není a hlavně můžeš šnorchlovat se žraloky. Což je celkem sranda :D V mém "cestopise" to je bod 8. ;) Krom toho tam je i víc praktických informací. Podle mě celkem pomohou :) https://www.cestolet.cz/cestopis...ed-cestou/

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

K topicu: Poslední dobou se snažím vždy kupovat letenku přes české prodejce, na druhou stranu jsem neměl nikdy problém ani s těmi „šmelařskými." Naopak jsem měl problém s Air France, které nám nesdělila, že nám přesouvá let. Jejich podpora byla šílená. Odkazovali mě někam do Francie, se kterou byla komunikace tristní. Takže si člověk asi nevybere. Prostě nesmí mít vyloženě smůlu.

Out of topic: Pro zelenáče (vím, asi se tady nevyskytují) jsem napsal návod, jak na Skyscanner. Tak až se vás bude někdo ptát, jak se to vlastně ovládá, třeba vám přijde vhod a ušetří dlouhé minuty vysvětlování. a pokud budete mít chvíli, tak na něj mrkněte. Rád si vyslechnu feedback a klidně ho pak vylepším.

Zdraví Honza

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, ještě jednou díky za rady. Nakonec jsem si koupil letenku přes s Qatar Airways přes Bangkok, takže přistanu Rangúnu ve 14:30 a úplně v pohodě stihnu autobusy, které jedou večer do Baganu. :)

Měl bych ještě pár dotazů. Jak je to s výběrem v bankomatech? Na netu jsem četl, že to jde třeba na letišti a zase někde jinde, že to moc nejde a že si mám vzít hlavně cash a to dollary, které nejsou starší než 2006. Máte s tím nějakou zkušenost?

A pak bych si rád pořídil Simku pro turisty. Pořizovali jste si jí taky? Bylo to v pohodě a máte nějaké doporučení na operátora? Zatím nejlepší, co jsem našel bylo tohle - http://prepaid-data-sim-card.wik...ki/Myanmar

Díky Honza

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já si právě říkal, že je to trochu unreal zařídit takhle na dálku :D Každopádně ještě jednou dík za rady :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Koukal jsem teď na Google mapy a podle toho píší dojezd z letiště na ten autobusák cca. 30 min, což kdyby byla pravda, tak by to bylo super. Asi to risknu. Snad se tam nezaseknu, rad bych si schrupl v buse a další den byl ready na Bagan :)

Ještě dvě věci - z letiště se člověk vymotá, jak rychle? A musím nějak bookovat lístek na bus nebo to není potřeba?

Dík oběma :)

Honza

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj,

mám poměrně specifický dotaz. Našel jsem si dvě letenky - jedna je s příletem ve 14:30 a druhá další den s příletem v 5:30. V obou případech bych chtěl hned vysmahnout z Yangunu do Baganu.

Kdybych přiletěl letem ve 14:30, tak bych to v pohodě stíhal - koukal jsem, že busy jezdí z Yangunu do Baganu cca. kolem 20:00. Na druhou stranu je tahle letenka asi o 1500 Kč dražší.

Kdybych přiletěl v těch 5:30, tak si zas nejsem jistý, jestli je reálné stihnout bus v 8:00 do Baganu. Jak dlouho tak trvá přesun? Je to reálné to stihnout z letiště na autobusové nádraží?

Dík Honza

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Taky bych to více viděl na Chiang Mai. O Chiang Rai jsem neslyšel úplně dobré reference.

Nechcete to udělat jako my? Letět z Bangkoku do města Mao Hong Son. Tam se kouknout po okolí vzít skůtr a prozkoumat čínské vesnice na sever od města (je tam fakt nádherně a není tu moc velký provoz).

Na cestě z Mao Hong Sonu do Chiang Mai je městečko Pai. Je to sice trochu továrna na turismus (je tu hromada backpackerů hlavně z Anglie a Německa), ale příroda kolem je nádherná. Na takový západ slunce nad Pai Canyon se nezapomíná.

Potom můžete skočit na mikrobus a jste v Chiang Mai. Zde tipy moc nemám, byli jsme zde sice dva dny, ale město jsme trochu odbyli. Určitě se sem musím vrátit.

Jinak snad brzy napíši cestopis a pak ho jsem prásknu. Ostatní cestovatelé dali Thajsku kratičké recenze, tak třeba tě inspirují.

Kdybys potřeboval, tak se klidně ptej.

Honza

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

wakawakaafrika napsal(a):

Ďakujem za tipy, presne také niečo som potreboval. Inak ako dlho trvá prejsť z Jeruzaléma do Betlehéma?

@Honza9 akože mu vnikla tá slaná voda do konečníka? :-D

Nejspíš jo. Prý běhal hodinu a nemohl si sednout. Plus samotné cedule u Mrtvého moře píší, že do něj nemáš močit :D Pokud to někdo vyzkoušel, tak ať dá vědět :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Pro mě to byla jednoznačně Indie. Za cca. 20 dní jsem tam utratil 12k a to jsem si žil jako král. Kdybych se snažil víc šetřit a cestoval ve dvojici, tak by to bylo ještě výrazně méně.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

David napsal(a):

Předem si zjisti, kde Banksy po Betlémě je..taxikáři ti budou tvrdit, že to nenajdeš a že je to strašně daleko, ale všechno se dá projít pěšky

Hlavně ta procházka stojí za to. Je to zvláštní pocit jít kolem osmi metrové zdě, která odděluje Betlém od Jeruzaléma.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jsou to už dva roky, co jsem v Izraeli byl. Bohužel jsme neměli luxus 10 dnů a mohli jsme tam být jenom 6. Za těch 6 dnů jsme stihli Jeruzalém, Betlém, Tel Aviv, Mitze Ramon a Mrtvé moře.

Hlavně Mitze Ramon mě okouzlil. Jedná se o obrovskou díru v zemi v Negevské poušti. Výhled je tam takový, že bych tam seděl až do teď, kdyby mě kámoš neodvedl. Jestli jsi fanoušek letadel tak kousek nad Mitze Ramon je město Beerševa, kde krom leteckého muzea vůbec nic není. Právě v muzeu si člověk uvědomí, jak moc Československo Izraeli na začátku pomohlo. Nejstarší exponáty jsou od nás.

To ostatní je klasika. Ještě rada na závěr – do Mrtvého moře neprď. Jeden Izraelec mi říkal, že to zkusil a pak hodiny litoval. Jinak mám vše (včetně hledání tagů Banksyho v Betlémě, jídla, Jeruzalému,...) v mém cestopisu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj Jindro

1) Pokud bude objem do 100ml tak je vše ok.

2) Když jsem v Thajsku byl, tak jsem se v hostelech nebal nic nechávat. Každopádně stále musí být člověk rozumný a zhodnotit situaci na místě, ale to platí pro všechny země světa ;)

3) Doklady mám vždy okopírované. Ani se nevzpomínám, že jsem je v Thajsku potřeboval nechávat. Každopádně jako rezerva se to vyplatí určitě. Ještě doporučuji si vše hodit na Cloud – třeba na Dropbox. Máte vše při ruce v mobilu a když zrovna budete potřebovat číslo pasu, tak ho aspoň nebudete muset lovit někde v báglu. Vyndáte mobil a je to.

4) Je to asi všude stejné. Pas bych asi na pláž nebral a vše ostatní narvat do báglu a koukat na něj z dálky. V Thajsku jsem od nikoho neslyšel, že mu někdo něco ukradl z pláže. Stát se samozřejmě může vše, ale stejně jako u 2) je důležité zhodnotit situaci na místě.

Kdybys měl nějaké dotazy, tak dej vědět. Rad ti odpovím.

Honza

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Z Dubaje jsem si chtěl vzít domu písek z pouště. Narval jsem ho do pet lahve. Dle předpokladů byl zabaven. Jestli budou šutry větší, tak je to podle mě bez šance stejně jako já s pískem v Dubaji. :)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, Marek Bartík k nám napsal super zkušenost + odkazuje na svůj článek na jeho blogu – https://yahoodka.cz/nicaragua/

Vím, je to hodně odkazů, ale myslím, že by to mohlo pomoc. Jsou to jeho osobní zkušenosti. :)

Honza

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Konečně jsem se dostal k tomu, předat tipy a triky k Minsku. Ať také trochu splatím dluh zdejšímu fóru.

V Minsku jsem byl asi před měsícem a půl na čtyři dny. Hned na letišti jsme potkali pravděpodobně jediné další dva turisty, kteří tou dobou v Minsku byli. Byl to Proky s Michalem Beno. Celkem nás setkání pobavilo.

Všichni přede mnou již celkem hezky popsali, co je vidět v Minsku. Já bych to shrnul do jedné věty. Na Minsk vám stačí dva dny, vlastně možná i jeden, když to budete brát hopem. Víc než samotné krásy města na mě dýchla atmosféra lidí. Tak nějak se neusmívají, plní přesně všechny pravidla. Třeba takové přecházení mimo přechod je absolutní tabu. Sice jsem komunistické Československo nezažil, ale myslím si, že se tomu Minsk minimálně v chování lidí dost blížil.

Jinak přidám dva tipy --> vyražte do muzea bust Stalina a Lenina, najdete tam i další velké diktátory 20. století. Pak se zeptejte, kde jsou továrny s graffity, které tam vznikly za podpory Brazilské ambasády. Prý se jedná o jedny z největších graffity na světě. Zároveň je to centrum hipsterů v Minsku (Minsk jich je přímo narvaný, každý druhý je hipster), kde mají dobré palačinky.

Každopádně návštěvy Minsku nelituji, bylo zajímavé vidět, jak se žije v zemi, o které skoro nikdo nic neví a která je zároveň takový malý kousek od našich hranic. Jestli jste zvědavý, jak vypadá největší grafitty na světě a muzeum busta Stalina s Leninem,

Krom fotek, vám poradím, kde mají v Minsku super bar a co si tam dáte k jídlu.

Pokud máte dotazy, tak sem s nimi, rád vám na vše odpovím.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj Nikolo,

nevím, jak dlouho budete v Indonésii a jaké máte cestovatelské plány, ale mám pro tebe tip. Vystupte normálně v Jakartě a ještě před Bali se vypravte do Jogjakarty. Můžete letět letadlem anebo zkuste vlak. Vlakem to trvá asi 7 hodin a je to hodně příjemná jízda. Když člověk jede přes den, tak může Jávu sledovat z okénka. Vlak najdete také na https://www.tiket.com/. Před dvěma lety jsem takto jel a byla to pecka.

Kousek u Jogjakarty jsou kláštery Borobudur (takový ten, jak má kameny vyskládané do zvonu) a Prambanan. Řidič s autem stojí na den cca. 1000 Kč. Když budete borci, tak můžete vyrazit na východ slunce nad Borobudurem (vstává se asi v 3:30) a večer na západ slunce na kopec, kde je Roko Boko Temple , je odtamtud nádherný výhled na Prambanan a vulkán Merapi.

Bohužel jsem mohl být jen kolem Jogjakarty. Spali jsme tam v EDU Hostelu a bylo to fajn. Pak můžete po zemi přes Mont Bromo na Bali anebo letět letadlem. Letenky jsou zde super levné. Další tipy, kam v Indonésii vyrazit nebo kolik tě to tam vlastně všechno bude stát

Na Bali jsem bohužel ještě nebyl, ale určitě bych se tam rád také vypravil. Nachystané tipy pro Bali

Kdyby si měla dotazy k Jogjakartě, tak ti na ně rád odpovím. :)

Honza

P.s.: Na fotce je západ slunce u Roko Boko Tepmlu.


11425099-10153367360382969-6284461284676633685-n.jpg

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

classic napsal(a):


l.kalhous: půjdeš do rubriky, kde se chceš něco zeptat a vpravo nahoře máš 'založit nové téma' toť vše
@ Jiří šindelář: hele jmenuješ se jako můj bratranec:). Wadi Rum bylo teoreticky na pořadu dne, ale dávat 40 JOD za taxíka z Aqaby a pak ještě to samý za tour po Wadi Rum a mít na to jen odpoledne se mi nechtělo. Za mě jedu příště do Jordánska všude, krom do Petry.
Ty stezky, to nevím, kdy jsi tam byl, ale za mě to bylo to samý. Výhledy fajn, ale co chvíli 'nechceš čaj?' 'nepotřebuješ vodu?' 'nechceš si koupit tohle?' 'Co tamto?'
Už jsem z toho byl totálně nasranej. Proti Islandu, kde jsem byl jen chvíli předtím se to nedá srovnat.


My jsme měli půjčené auto a do Wadi Rumu jsme si dojeli samy. Tam jsme sehnali tour za 45 JOD na celé odpoledne s přespáním a druhý den s návratem domů. Určitě bych neřekl, že to byly vyhozené peníze. K takovým výhledům by se člověk nedostal na vlastní pěst.

Jinak je pravda, že na jihu je pouští dostatek. Třeba taková cesta od Mrtvého moře podél Izraelských hranic nádherná. Zhruba tak hodinu dvě před Aqabou jsou duny takřka na dosah ruky a na dosah druhé ruky, je Izraelská hranice.

Jordánsko bych asi z Islandem nesrovnával. Určitě nepatří mezi země, kde jsou "nejotravnější" prodavači. S Marokem a s Indií se to nedá srovnat. Rozdíl je podle mě podobný jako mezi Jordánskem a Islandem.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj,

k Petře také rád něco přihodím. Byl jsem tam před rokem a návštěvy rozhodně nelituji. Tolik nádherných výhledů se jen tak nevidí a u celého Jordánska to platí také. Vlastně jsme těch 9 dnů proseděli koukáním do dáli.

Zpátky k Petře: Petra je top turistická destinace Jordánska a vlastně celého Blízkého východu, nikdo tam ale teď nejezdí. Normálně tu bývalo 5000 turistů za den a když jsme tam byli my, tak nás tam bylo sotva 150. Válka v Sýrii má pro turismus v Jordánsku negativní dopad. Na druhou stranu pro turisty to tak špatné není, Jordánsko mají celé pro sebe.

Ještě bych doporučil návštěvu pouště Wadi Rum (je kousek od Petry), jedná se o jednu z nejhezčích pouští na světě. V Jordánsku toho je mnohem víc. O dalších tipech co navštívit a co si dát k jídlu, se mrkněte na můj cestopis. Mimo jiné se dočtete o královské sbírce aut, kde jsou k vidění opravdové skvosty.

Kdyby měl někdo otázky na Jordánsko, rád mu odpovím. Je to moje srdcovka.

Honza


petra-1.jpg
petra-2.jpg
wadi-rum-3.jpg
wadi-rum.jpg
wadi-rum-2.jpg

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Nějak jsem se zakoukal do pouští, hrozně mě to v nich baví a i letos bych se do ní rád dostal. Asi jediná možnost bude při dlouhém přestupu v Dubaji. Přistaneme ve 14:40 a další den máme let ráno v 8:10.

Koukal jsem se na nějaké túry do pouště, které se v Dubaji nabízí a nejsou moc lákavé a hlavně, skoro všechny začínají ve 14:30, což je na prd. I tak bych se do pouště chtěl podívat a napadlo mě pár nápadů, jak to udělat.

1) Najít nějakou túru, která začíná po třetí hodině a je opravdu jenom o poušti. Nějak moc nepotřebuji si dávat "tradiční" oběd a tance, jak je to v ostatních. Nemáte někdo tip na nějakou agenturu?

2) Půjčit si auto - koukal jsem, že třeba Fossil Rock Mapa - SAE (ikonka hory napravo od Dubaje) není vůbec daleko. Nejsem si akorát jistý, jestli se dá někam rozumně dostat do pouště v autě z půjčovny, aby ji člověk viděl a zároveň to bylo bezpečné (hlavně pro to půjčené auto). Nemáte někdo s návštěvou pouště kousek za Dubají autem z půjčovny zkušenosti?

Dík Honza


 
0
Zobrazit ve vláknu
cali napsal(a):

Jen poznámka - na Phuket zaletí z Bangkoku za pár kaček, na Koh Chang pojede min. 6 h minibusem nebo do Tratu se super drahými PG. Z Phuketu se dostane třeba do Krabi, na ostrovy okolo atd.


Máš pravdu. V ten termín, kdy jsme tam byli my, letenky na poslední chvíli nebyly moc fajn a měli jsme bágl k odbavení. Koh Chang je dobrá volba, když člověk nechce moc plánovat, jaký přesně den chce jet. Bus stojí pár stovek i na poslední chvíli. Doba cesty je dost podobná, stejně musíš čekat na letišti a tak. :)

My měli asi 6 dnů do odjezdu, tak nám přišlo nesmysl se trmácet úplně na jih. Jak tady někdo psal, záleží na prioritách, co kdo chce vidět a dělat.

Ano, letět do Tratu je nesmysl, je to moc drahé.
0
Citovat Zobrazit ve vláknu
jindrichfaktor napsal(a):

Ještě mě napadla taková otázka, mám představu, že bych si půjčil na ostrovech (ne v Bangkoku) motorku, ale nemám řidičák na motorku. Mám tuto myšlenku opustit?


Shrnu tady všechny tři příspěvky.

1) Na ostrově Koh Chang jsme byli v oblasti Lonely Beach. Je to zatím asi místo nejvíce pro mladé lidi a backpackery. Hrozně se mi tam líbilo. I kamarády jsem tam již poslal a také byli spokojení.

My jsme našli ubytování za asi 500 Kč pro dva. Měli jsme horkou sprchu, normální záchod a bazén pro celý Guest house. Určitě se dají sehnat i levněji, ale nějak jsme to moc neřešili. Jinak horkou sprchu v horkém Thajsku moc nepotřebuješ. Pořád jsem se sprchoval studenou.

2) Jak tady někdo psal. Thajsko je obrovská země a 14 dní je proklatě málo. Mě plně vyhovoval sever kolem Pai a Chiang Mai, kde jsme si půjčili motorku a zkoumali jsme okolní hory a pak přesun na jih, kde jsme byli právě na Koh Changu. Jak jsem psal, pláže mě moc nebaví a nevydržím tam dlouho. Na Koh Changu byl takový dobrý mix aktivit kolem a koupání před západem slunce.

Myslím si, že když zkombinujete nějaký dobrodrůžo třeba na severu a pak přesun na Koh Chang, který není daleko od Bangkoku (na rozdíl od Phuketu), tak je to víc než fajn.

Jinak se mrkni i sem --> jsou tu nějaké tipy co vidět, rychle se tu zorientuješ --> https://www.cestolet.cz/thajsko/

3) Jak píše @dave, do 125 ccm ti stačí řidičák B, ale nejsem si jistý, jak na to bude koukat pojišťovna tady, když se něco stane. Mám informace, že v tomhle případě to posuzují dle thajských zákonů a že se na tebe vyprdnou, když se něco stane. Půjčení motorky je trochu risk, ale stojí to za to, aspoň člověk něco uvidí a může se svobodně pohybovat.

Na motorce jsem před tím nikdy nejezdil, sedl jsem na to až v Thajsku. Po prvním dnu jsem se nějak rozkoukal a už to šlo. Koh Chang na motorku je fajn, protože tam nejezdí moc aut, ale bacha když namokne silnice, to pak klouže jako blázen.

Kdy se tam chystáš? Třeba do té doby zvládnu napsat cestopis. :)

Kdyby si něco potřeboval, tak se klidně ptej. :)

Honza
0
Citovat Zobrazit ve vláknu