Příspěvky uživatele p.jaros

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Na Maltě je jeden minipivovar ve Sliemě jménem The Brew, dost mi tam chutnal jejich ležák plzeňského typu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Včera návrat z Mexika, let s Iberií z Vídně do Mexico City přes Madrid tam i zpět bez testu, zpět do ČR s potvrzením o prodělání covidu v posledních 90 dnech nebyl také potřeba (ve vlaku zpět do ČR nikdo nic nekontroloval). Roušky venku podle toho, jakou má daný stát barvu na semaforu, tzn. v době pobytu Mexico City a Yucatán se roušky nosily, v Quintana Roo a Oaxace se venku nevyžadovaly. Ostatní služby včetně restaurací a barů, turistických atrakcí atp. fungovaly normálně s tím, že vždy u vstupu zřízenec změřil teplotu a podal desifenkci. Vzhledem k tomu, že není třeba mít test pro vstup a stavu otevřenosti služeb ideální destinace pro tuto dobu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

V Timaticu je dnes toto:

Passengers arriving from a country other than Australia, Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland (Rep.), Italy, Korea (Rep.), Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Romania, Singapore, Sweden, Switzerland, Thailand, Vatican City (Holy See) or the islands of Azores (Portugal), Balearic (Spain) or Canary (Spain) must have medical certificate with a negative Coronavirus (COVID-19) PCR test result. The test must have been taken at most 72 hours before departure from the first embarkation point.

This does not apply to nationals of Czechia with a medical certificate with a positive Coronavirus (COVID-19) RT-PCR test result issued by a medical facility in Czechia or another EEA Member State at most 90 days before arrival. The certificate must be in Czech or English. 

 

Takže kdo přílétá ze země, která není uvedena v seznamu, test mít musí. Pozitivní je, že pokud někdo prodělal v posledních 90 dnech covid, testu (a následně i karanténě) se vyhne. :-)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

O pár příspěvků výše je link na web MZV:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalos...latna.html

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Aerolinkám, potažmo gate agentům to bude jedno, ti udělají to, co uvidí v Timaticu. Ale ještě jsem teda u normálního státu neviděl, aby zamezoval návratu vlastním občanům. Zákaz opuštění republiky byl taky chvíli „legální“, dokud to nezaříznul soud.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Pokud někoho stát nezbaví občanství, tak zamezit vstupu svého vlastního občana zcela určitě protiústavní je. Stejně jako zákaz opuštění republiky. Karantény, izolace a testy ať si stát nařizuje jak chce, ale podmiňovat vstup na území vlastního státu je jak někde z banánové republiky.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Netýkal se ten dotaz náhodou Slovenska? :-)

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Můžu se zeptat jak to teď vypadá v Portugalsku? Mám na mysli aktuální restrikce, život ve městě apod.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Lukáš Horák napsal(a):

Ty starý herky se dají ještě běžně chytit v Íránu na vnitrostátních linkách. Myslím, že Mahan provozuje 747-300 i 346. Mně se podařilo letět aspoň v A300-600 ;-)

https://www.flightradar24.com/da...-irm/fleet


Jj, v Íránu líta 747-400 na domácích „dovolenkových“ destinacích nejčastěji mezi Teheránem a Kishem, Bandar Abbasem nebo Qeshmem, A340-600 (případně A340-300) se dá chytnout za směšný peníz mezi Teheránem a Istanbulem. Mě se taky podařilo chytnout „jen“ A300-600 (jednou s Mahan Air, podruhé s Iran Air Tours).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Kutaisi zrušeno i z KTW a WRO, to je k posrání.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

@Libor_S: Mě je úplně ukradené, proč by mělo růst, ale i přes důvody uvedené výše rostlo, viz. data https://climate.nasa.gov/vital-s...n-dioxide/


Takže doprava a průmyslová výroba na to zřejmě nebude mít takový vliv, jak se nám tady snaží různí hurá zelení aktivisté namluvit.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Áčko napsal(a):

Mě to téma letos taky napadlo. Zrovna, když se celosvětově skokově dočasně sníží emise (od fabrik po auto/leteckou dopravu), vrátí se počasí na úroveň před 10 lety. Zažili jsme po letech první jaro, květen a červen nejsou nejteplejší měsíce v roce, nadprůměrné srážky a podprůměrné teploty. Myslíte, že je to náhoda? 


No rozhodně to není vlivem CO2 v atmosféře, jak vyřvávají různí pseudoaktivisti, které letos neroste nijak abnormálně oproti předchozím letům i přesto, že letecká doprava a v určitých místech a časech i automobilová doprava s průmyslovou výrobou spadly na minimum.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

eremi napsal(a):

Takže promořenost populace minimální, velmi pravděpodobně tedy těch lidí se zcela bezpříznakovým průběhem je rovněž minimum a o důvod míň spoléhat primárně na kolektivní imunitu.

Lze se už jen pousmát nad některými názory, že bezpříznakový průběh můžou mít desítky procent nakažených a že reálná promořenost může být taky v desítkách procent (dokonce až 80%).


A ona se testovala promořenost koronavirem, buněčná imunita organismu nebo přítomnost protilátek? To, že někdo nemá přítomné protilátky neznamená, že SARS-CoV-2 v těle neměl nebo že se proti Covid-19 není schopen bránit.

Připadá mi, že tu kvůli absenci mistrovtství světa v hokeji teď máme na místo 10 milionů hokejových trenérů 10 milionů imunitologů a epidemiologů.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Se mi zdá, že v tom mají trochu binec. S českou MC World Elite od ČSOB šlo loni opakovaně v Blavě vzít až 4 hosty, naposledy vyzkoušeno v prosinci.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Libor_S napsal(a):

To by mohlo být. V dostřelu samopalu letadlo ještě bylo a čas sedí viz:

"Resident Din Mohammad Qassemi said he had been watching the news about the Iranian ballistic missile attack on U.S. forces in Iraq in revenge for the killing of Revolutionary Guard Gen. Qassem Soleimani when he heard the crash."


O tom pochybuji. Happy shooting není v Íránu běžný, to nejsou Arabové.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

kacii45 napsal(a):

Jedeme okruh Teherán (pouze první den, z nutnosti - využijeme ho k vyřízení některých věcí jako jízdenky a tak) - Isfahán - Yazd - Shiraz a zpět do Teheránu. Nemáme moc času a chceme ještě rozhodně vidět Persepolis, poušť a tak. Nebudu lhát, z Teheránu mám fakt strach. Jinak mě nic tolik neděsí, ale Teherán vydá za vše :D 


V Teheránu bych měl strach leda z toho, že mě přejede auto.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Aluška napsal(a):

V Ein Bokeku se koupat nedá, pokud nedošlo ke změně, koupat se dá pouze v okolí Ein Gedi.


Přesně opačně.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Stejným způsobem lze využít Mah Card (www.mahcard.com) . Předání v hotelu, kurz blízko tomu volnotržnímu a cena 19€. Výhodou je možnost bookovat touto kartou vnitrostátní letenky a hotely na internetu. V případě nouze lze na kartu poslat peníze i prostřednictvím VISA/MC karty, i když tam je nějaká 7% commision, ale jste v Íránu, takže lepší jak nic.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Rozhodně doporučuji jet. Íránci už razítka do pasu nějakou dobu nedávají, takže druhý pas zařizovat netřeba a že je pak třeba si zaplatit vízum do USA (které je ale na rozdíl od ESTy na 10 let) je už jen drobná daň za návštevu této zajímavé země plné historických i přírodních památek a milých a pohostinných lidí. 

Co se týče bezpečnosti na ulici, tak bych se to nebál srovnat se situací v ČR. Možná na nějakých vnitrostátních letech jsem se necítil úplně nejlépe, vzhledem ke stáří letadlových flotil většiny leteckých společností.

A doporučuji si pořídit nějaký slušivý hidžáb, ať tam neděláš ostudu jak některé jiné Evropanky. 😁

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

S MC World od ČSOB zdarma nelze, musíš mít MC World Elite.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Setkal. Zadej číslo občanky.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Pod tuto cenu se asi nedostaneš. Ukrajinci už svoje promo/lowcost tarify do  Íránu zrušili, leda s Pegasusem by se dalo okolo 4 tisíc, když mají akci, ale to na toto období v Íránu na 99% nebude. Takže za 6.5k s klidem kupuj.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Přecházet do Jordánska přes Sýrii z Turecka není zrovna ideální nápad. Pokud se nemýlím, tak Turecko má otevřené hranice s územím, které je kontrolováno islamistickou opozicí, takže pro cestu do Jordánska by člověk musel přes frontu. Když už do Jordánska přes Sýrii, tak z Libanonu přes Damašek. Jet přes Libyi považuji taky za dobrou magořinu, to už člověk musí mít fakt omezený pud sebezáchovy. A aby toho nebylo málo, myslím, že absolvent tohoto itineráře dostane při přechodu jordánsko-izraelských hranic od Izraelců taky dobrou čočku :-D

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

niemandos napsal(a):

Tak každý chce osobní zkušenost. A Jakube budes mít jen 2 vstupy. To by mě zajímalo na co ten účet někomu bude.


Podle čeho soudíš? Na webu ČSOB se píše „LoungeKey je jednodušší a levnější. Od 1. 7. 2019 máte nové 4 bezplatné vstupy ročně* (1 osoba = 1 vstup).“

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Může být i nemusí. Ale do toho rizika bych nešel a raději bych si zařídil druhý pas. Jinak já se vrátil z Íránu tento týden a dostali jsme klasická visa on arrival, akorát si na letišti počkáte dvě hoďky, tak dlouho trvá celý imigrační proces. E-visa jsou zbytečná, protože o žádná e-visa nejde, ale je to jen předvyplněný formulář. Šance, že vám pak (ne)udělí vízum je úplně stejná, jako když si žádáte o vízum na příletu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu