Příspěvky uživatele Filip Štěpán

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Taky jsem ho vezl na výlet. Četl jsem, že pravý diamant není na rentgenu vidět. V Praze byli moc ochotní, když neměli nikoho na kontrolu, tak se snažili asi minutu na rentgenu něco najít, ale nic nebylo vidět. Takže bych se nebál ani toho většího.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Abych to vzal od začátku. Vyrazili jsme před 2 měsíci do Koreje a náš itinerář byl spíše orientační. Máme jenom pár bodů, kdy máme datum i destinaci (původně 4) v průběhu téměř 6 měsíců. Jinak se díváme na 1-2 týdny dopředu. A cestujeme stylem “můžeme jet o den déle, když na tom ušetříme”, samozřejmě s rozumem, proto jsem se ptal na cenu, na kterou zazněla jediná odpověď (tím rozhodně neříkám, že všechny ostatní komentáře nejsou užitečné). Laos jsme původně vůbec neplánovali a když se podívám na velikost země a informace o pozemním vstupu do Kambodže, jsou obavy na místě, tolik k tomu itineráři.

Nikdo, s kým jsme se dali do řeči, zrovna náhodou stejnou trasu neabsolvoval a nemám potřebu běhat za každým cizincem a ptát se. Očekával jsem, že se mi spíše dostane odpovědi ve zdejší komunitě. Chápu, že je to velmi specifická situace, takže není moc lidí, kteří by si to zažili a mohli poradit. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jsem rád, že nejsem jediný s tímto názorem. Děkuji za tipy na návštěvu, ty se hodí vždycky, ale většina komentářů byla naprosto mimo téma. Nicméně jsem kontaktoval cestovní agenturu SRL transport company, která nabízí jízdenky z Don Det do Siem Reapu za 40USD. Jak jsem četl o jiných cestovkách, po příjezdu na hranice a přechodu imigračního dost lidí marně čekalo na bus do své cílové destinace. Stalo se někomu něco podobného?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Vím, že letadlem je to rychlejší i pohodlnější, ale ceny letenek jsou více než vysoké. Jsme 2 a každý máme velký a těžký batoh, takže ta nejlevnější letenka pro jednoho vycházela snad na 4k (z Bangkoku to bylo méně, ale taky se tam nějak musíme dostat). Možná se to bude někomu zdát hloupé, ale při cestách letadlem už se vytrácí to kouzlo. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Zdravím CL, jsme v Chiang Mai a původně jsme chtěli jet do Siem Reapu (vlak+bus přes Bangkok). Trochu nás odradilo, že se nedá dohledat žádné spojení od hranic do města. Napadlo nás, že bychom využili současné polohy a vydali se do Kambodže přes Laos, ale jak jsem se díval, přechod Laos/Kambodža je snad ještě horší. Nezažil někdo ideálně v posledních měsících tento přesun? Dá se využít veřejná doprava, případně na kolik vyjde taxík do nejbližších měst od hranic, kde nějaký autobus jede?

Novou destinací by se nám taky zkrátil čas. Jsou 4 týdny dostatečně dlouhá doba na návštěvu Kambodže i Laosu?

1
Zobrazit ve vláknu

Dnes jsem zkoušel chargeback u mBank. Přijeli jsme do zamořeného hostelu. Na recepci samozřejmě nikdo nebyl. Na řadu přišlo kolečku dopisování střídavě s Bookingem a hostelem. Od toho jsem nic nečekal a samozřejmě to byla správná dedukce. Nicméně mě zaskočilo jednáni mBank, která v žádném případě neprovádí chargeback. Na českých stránkách se nepíše nic. Zkusili jsme polské (polská banka) a stránky VISA. Na obou zdrojích je chargeback samozřejmost. Máte někdo čerstvé zkušenosti s takovým postupem, ať už u mBank nebo jiné banky?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Trochu se nám protáhne pobyt v Jížní Koreji a chtěli bychom využít volné dny k výstupu na horu Cheonwangbong (NP Jirisan). Jde jen o nějakých 35 km v průběhu 3-4 dnů. Podle grafů a vzdáleností se mi nezdá, že by to měl být kdovíjaký výkon, ale narážím na cestopisy a rady ostatním, kde se trek označuje jako náročný s potřebou plného vybavení. Našel by se někdo, kdo tam byl a mohl by objektivně říct, jak náročné to bylo?

Kromě toho bychom určitě využili nějaký ten shelter, tím se dostávám k hlavní otázce. Budeme tam až začátkem října, venku už bude vcelku zima, ale bude zima i vevnitř v ubytovně? Topí se tam? Spácáky údajně nejsou potřeba, ale nerad bych 2-3 noci mrzl v horách.

0
Zobrazit ve vláknu

Nutně potřebujeme odletět i přiletět v konkrétní den, takže na agenta bych raději nespoléhal. Zvítězila přímá rezervace, ale pro příště je to cenná informace a v podobných situacích a při větší flexibilitě by se to i mohlo vyplatit. Chápu to správně?

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Riskovat samozřejmě nechci, ale někde jsem četl, že některé OTA dávají rezervaci, která se dá spravovat přímo s aerolinkou. Tím by žádný problém nevznikl. Další problém je, že jde o letenky na únor, to je jen další důvod proti OTA.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Přicházím s tou hloupou otázkou stále dokola. Chceme si koupit letenky od Air Canada. Bohužel na přímo je to o cca 3.000 dražší (asi 15 %), než u Flugladenu. Kupoval jsem u nich letenky jen jednou (díky akci na CL zpáteční Kuba za 5.000). Když koupím letenku přes Flugladen,  dostanu eticket nebo PNR, kdy si budu moct sám změnit let (v případě zrušení že strany aerolinky, sami let měnit nebudeme), nebo budu v každé takové situaci odkázán na komunikaci s prodejcem?

0
Zobrazit ve vláknu

Děkuju za to množství informací. Když začínala mBank s kartou svět a viděl jsem jejich kurzy (možná jsem se jen podíval špatně), tak jsem se vždy spoléhal na AirBank. Teď lituji, že jsem se nezeptal dříve 😀. Možná to bylo víkendem, ale mBank mi vycházela dokonce lépe než Revolut včetně EUR, USD nebo CAD. 
Na pojištění ČSOB jsme se dívali, ale maximální délka cesty je 120 dní. Pojištění jde samozřejmě “prodloužit” od jiné pojišťovny už ze zahraničí, ale řeknou si o nemalý poplatek a spousta klasických pojišťoven něco takového ani neumožňuje.

V Kanadě si založíme něco místního a budeme spoléhat na obyčejnou RB, salónky jsme chtěli vyžít spíše v první části cesty.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, jedeme ve dvou na půl roku do Asie a pokračujeme na rok do Kanady na Working holiday. Chtěli bychom nějakou slušnou kartu, ale moje jediná zkušenost byla s Diners Club, kterou právě zrušili. Díváme se spíše směrem Revolut a podobné kvůli výhodným kurzům a cashbacku (u tarifu Metal). Na druhou stranu i česká Air Bank nabízí 1% cashback za placení v zahraničí (do konce září i mBank má 10% cashback). Nepodařilo se nám ale najít kartu, ke které by se dalo uplatnit například cestovní pojištění na jednu takto dlouhou cestu (ale už jen kvůli pojištění by se karta vyplatila). Možná by stálo za zvážení sbírání mil nebo jiných bodů, ale s tím nemám žádné zkušenosti a nevím, po čem by bylo dobré se porozhlédnout. 

Zkrátka hledáme kartu, se kterou ušetříme a nějaký bonus ve formě vstupů do salónků zdarma, případně cestovní pojištění by nás moc potěšilo.

Jaké karty používáte vy?

0
Zobrazit ve vláknu

Libor_S napsal(a):

Na Kubě jsem nebyl, nikdy mě moc nelákala a z toho, co jsem četl, mám dojem podobný, jak psal niemandos.

@ Filip Štěpán: To muselo být teda celé přesně naplánované, že? Jinak by asi byl problém s internetem nebo tam byl? Veřejná doprava fungovala bez problémů? Těžko se ale plánuje, pokud se musí spolehnout na problematickou veřejnou dopravu. Taky je otázka, jestli se to nezhoršilo za ty 3 roky (nebo spíš o kolik se to zhoršilo).

Internet na některých místech funguje, ale když jsem chtěl využít booking, musel jsem využít někoho, kdo to udělá doma. Už jenom ten čas strávený u toho hledání (internet je za dolar na hodinu a spojení ne i zrovna nejlepší). A pokud jde o airbnb, místní taky nejsou připojení každý den, takže není moc jisté. Jediná možnost by tedy byla chodit po městě a hledat na domech označení, myslím, že to byl nápis casa particular (modrá a červená barva, jedna byla určená pro místní a další pro turisty). Samozřejmě za nějaký obnos by se dalo ubytovat u téměř každého místního.

Překvapivě s veřejnou dopravou jsem problém neměl (s výjimkou colectivos na delší vzdálenosti). Jediná nutnost byla koupit jízdenky vždy co nejdříve, spojů není moc a časově je vše daleko. Jinak se mi nestalo, že by autobus nejel nebo měl nějaké astronomické zpoždění.

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

V červnu 2019 jsem byl 2 týdny na Kubě. Projel jsem, řekl bych, celý ostrov od Viñalesu až po Santiago a zpět. Mluvím celkem obstojně španělsky a byl jsem tam podruhé. Asi je na každém, co si představí pod pojmem lowcost-bydlení vyšlo na 3.800 Kč (ve 2 lidech by to byla téměř nulová položka) za celé 2 týdny přes airbnb. Všechno ostatní na místě za necelých 12k. Ale to jsem se rozhodně neomezoval (jen dopravu jsem měl vždy autobusem a colectivem)
Ale musím říct, že už bych se na Kubu nevrátil, zvláštně ne do Havany. Spousta Kubánců lidi vidí jako chodící dolary. A nejsem si jistý, jak moc je možné řešit bydlení až na místě. Vždycky jsem měl všechno přes airbnb už před odletem. Jednou jsem to řešil až na místě a stal se z toho doživotní zážitek. Takže Kubu bych doporučil někomu, kdo chce spíše nějaký druh zážitku než cestování. Ale obecně radím na Kubu nejezdit.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Blíží se čas na využití voucherů na letenky a zatím jediná pro nás zajímavá možnost je Brazílie. Hlavním důvodem jsou lenochodi. Údajně se poblíž města Ilheus nachází zoobotanická rezervace, kde se starají o lenochody. Jediné zmínky o tomto místě se mi ale podařilo najít jen na Tripadvisoru a 2 dalších stránkách se starším datem. Navštívili jste někdo toto místo? Mají své stránky, ze kterých by se dalo vyčíst více informací?

0
Zobrazit ve vláknu

Ahoj, přes Vánoce se chystám do Japonska a zajímalo by mě, jestli je přímo na ostrově možnost někde přespat, jak se tam dá dostat a jestli je to během zimy dobrý nápad.

Díky za radu

0
Zobrazit ve vláknu

Z cesty nám zůstalo 70 ománských riálů, vyměním za 4.200 CZK.

0
Zobrazit ve vláknu

V říjnu letíme do Íránu, ale nějak nevíme, jak booknout hotel. Máte někdo ověřené stránky, případně přímý mail na hotel? A jak je to s VOA? Opravdu kontrolují rezervace na celý pobyt? Mají nějaké "přirážky"?

0
Citovat Zobrazit ve vláknu