Příspěvky uživatele matej15

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Ahoj za mě určitě Chureito Pagoda, ale počítej s tím že je to masovka a bude tam plno lidí.


7178822440106249055.jpg

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak hlavně tohle jsou public ceny, které reálně platí tak nějaký charter co letí jednou za uherák. Aerolinky velikosti Ryanairu mají individuální ceny, respektive slevy, takže tu plnou částku neplatí. Letiště moc rádi dávají pobídky na například na nové destinace, které zatím nikdo nelétá a tyto pobídka třeba Ryanair luxuje jak vysavač. Do extrému to pak jde na různých regionálních letištích, kde nejenže aerolinka žádný poplatky neplatí, ale naopak letiště platí jim, že k nim vůbec létají.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Lístky se dají úplně v pohodě koupit na webu konkrétních klubů a za dobré peníze. Chce to zkusit kouknout jak u domácích tak u hostů. Nesehnatelné jsou pouze na top zápasy typu Liverpool FC vs Manchester United. Zrovna třeba Aston vs Wolves na 30.3. tam je míst plno

https://www.eticketing.co.uk/wol...position=2

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj,

k tomu Le Morne Brabant. Na ten úplný vrchol se stejně nedá jít, tedy alespoň ne bez lan a lezení po skále. Dá se dojít ke křízi, který je cca 150 metrů pod vrcholem (když se podíváš na mapy.cz tak k němu vede tečkovaná cesta). K němu se dá vylézt úplně v pohodě. Poslední část cesty od rozcestí je více prudká a jde se po kamenech, kde se musí zapojit i ruce, ale nic hrozného a až na bezprostřední okolí toho kříže to není exponovaný terén, kde by hrozily hluboké pády. Rozhodně to chce ale pevný boty a nejít tam za mokra, to už pak může být nebezpečné. A hlavně vyjít co nejdříve ráno dokud moc nepálí slunce, protože na té horní části už pak není stín.

Ty hrůzné popisy na internetu jsou kecy psané lidma co mají nulovou zkušenost s pohybem v horském terénu. Bohužel tam lidi běžně lezou v sandálech nebo žabkách a pak je problém. Standardní značené cesty v Tatrách nebo Alpách jsou běžně náročnější než toto. Rozhodně není potřeba žádný vůdce nebo tak něco.

Dole u pobřeží je parkoviště, kam se dá dojet po rozbité písčité cestě buďto od hotelů na poloostrově a nebo z východu od Le Morne Village. Od parkoviště vede široká cesta na rozcestí, kde pak začíná ten samotný finální výšlap k tomu kříži.

K palírnám rumu:

Z mě nejlepší rum byl Labourdonnais, jako jediní dělají Agricole rum. Zároveň tam bylo nejméně lidí ze všech a součástí je i prohlídka historického sídla majitele plantáže. Nicméně není tam klasická prohlídka výroby rumu tak jako v ostatních a ochutnávka probíhá v baru vedle sídla.

Chamarel rozhodně chuťově nejobyčejnější rum a bylo tam nejvíc narváno + autobusové zájezdy, nicméně pokud tam budete v sezóně sklizně třtiny (září, říjen, listopad), tak určitě doporučuji navštívit, jelikož se tam prochází s průvodcem celou výrobou a je to dobře vysvětlené a vidíte všechny stroje v provozu. Mimo sezonu to ale asi nemá cenu vůbec.

Saint Aubin - Rum dobrý jak který, mají nejvíce druhů ze všech palíren, některé super, některé obyčejné. Výhodou je, že při prohlídce ochutnáte všechny. Dá se tam i nakoupit za hodně dobré ceny. Mají tam moderní výrobu do které se prohlídky nedělají, pak muzeum a pak řekněme takovou muzeální historickou výrobu, které je čistě pro turisty. Zároveň ale v tom areálu je toho daleko více, třeba vanilková plantáž, kde se dají i velmi levně zakoupit vanilkové lusky. Dále pak rozsáhlé zahrady, kde se pěstuje různé ovoce, kakaové boby, květiny... Na začátku je také výborná restaurace v historickém sídle, kde v jidlech používají svůj rum a vanilky.

Dále doporučuji navštívit na severu L'Aventure du Sucre, je to muzeum cukrové třtiny včetně rozsáhlých expozic rumu a celé muzeum je udělané ze staré palírny. Firma, co to provozuje je největším výrobce rumu na ostrově (značka New Grove) a v ceně vstupného je na konci ochutnávka rumů a hromady druhů cukrů s různou chutí.

Co se týče řízení po ochutnávce, tak na Mauriciu je tolerance 0,3 promile, takže trochu řidič ochutnávat může a pro větší degustaci zakoupit lahev na večer :) 

Port Louis:
Řízení není žádné extra peklo, centrem vede dálnice ze které sjedete a zaparkujete buďto někde kolem Caudan Waterfront a nebo v nějakých krytých garážích. Centrum pak pochodíte pěšky (tržnice, Aapravasi Ghat...). Nahoru k pevnosti se dá v pohodě vyjet autem i zaparkovat. Obecně, kde se platí za parkování tak není vůbec žádný problém najít místo. Jezdit tam autobusem je blbost.

Daleko horší jsou úzké vesnické cesty, kde je občas o zrcátka vyhnout se rychle jezdícím autobusům v opačném směru.

Jako tajný tip doporučuji koupit celodenní výlet lodí z Grand Baie na Flat a Gabriel Island. Je to plavba na 2 hodiny každým směrem se zastávkou na obou ostrovech, super modrá voda, šnorchlování a v ceně luxusní grilovačka a neomezené pivo a rum, který pak hlavně na cestě zpět teče proudem :D Travel agents kolem pláže v Grand Baie to prodávají za 1200 MRU na osobu. 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Uff ale zrovna ta Petra byl fakt hnus. Na druhou stranu Carakale příjemně překvapilo, tím víc v Aqabě bez daně za dobrou cenu, narozdíl od zbytku Jordánska.

Jinak k tomu pití v Ázerbájdžánu, tam se sovětské dědictví nezapře. Běžně jsme tam v Baku viděli nalámané lidi před magazíny úplně stejným stylem, jak na Ukrajině nebo v Gruzii.

V Severním Kypru taky pil snad každý, běžně šlo vidět v hospodách holky v hidžábu jak popíjejí čepovaný pivko a v supermarketech tahali místní plný vozíky chlastu (což se při těch jejich extrémně nízkým cenám chlastu ani nedivím a asi se s tím i kšeftuje směrem na jih).

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Já jsem v Baku v roce 2017 byl v nějakém minipivovaru vedle starého města, ale ani za boha už to v mapách nemůžu najít, takže už to asi neexistuje. Nebylo to nic extra ale po 10 dnech v Íránu jsem v Baku vzýval i Baltiku z nonstopáče. 

Edit:

Bylo to tohle a opravdu už to nefunguje:

https://maps.app.goo.gl/7Ri8q4nGBkAhQV9BA

Nicméně o kousek dál vypadá celkem k světu tohle:

https://maps.app.goo.gl/BvTuoMAj9sXT3wee9

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

To vypadá, že to jsou Moldex Spark Plugs prodávané pod privátní značkou DM. Ty originály opravdu mohu potvrdit, že jsou ty nejlepší špunty na který jsem kdy narazil a to jsem jich vyzkoušel opravdu mnoho. 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Paja _1 napsal(a):

Jersey Garden má tu výhodu, že při nákupu oblečení neplatíte DPH oproti jiným státům

Tohle platí i pro některé okresy státu New York, včetně NYC, takže i pro nákupy na Manhattanu. Obuv a oblečení s cenou do 110 USD (za kus oblečení/pár bot) jsou osvobozeny od sales tax. Nad 110 USD se platí celková daň 8,5% (na území NYC). 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Registrovat na webu a následně posílají ty kupony mailem, aplikace není třeba. Přikládám příklad, jak to vypadá pro Tommy Hilfiger.


screenshot-2024-02-02-09-46-58-738-com-google-android-gm.jpg

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

I před měsícem jsem tam s 500ml načatou lahví prošel. Poprvé to ani nechtěli dát do speciální bedny, ale šlo to normálně do obyč bedny s bundou. Sdružená kontrola pro spodní autobusové gaty na B prstu odkud léta Ryanair a Wizz. Na podzim bez problémů i na klasickém A gatu, kde je kontrola jen čistě pro ten jeden let.

Možná, že když se to nenahlásí tak to seberou. Zároveň jsem šel vždy jen s 500ml, takže možná víc je problém, to ověřené nemám.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Elody napsal(a):

Miroslav Šimeček

Zdravím a děkuji za zprávu. No řekla bych, že nákupy budou velké. Především nám asi půjde o značky Tommy Hilfiger, GAP, Nike, Hollister, Under Armour, Addidas, spíš panské oblečení.

Tommy Hilfiger a GAP se určitě vyplatí, ty ceny jsou úplně někde jinde. Obě značky si v ČR hrajou na super luxusní ale především GAP je v USA cenově tak na úrovni C&A u nás. Under Armour nějaký výrazný rozdíl proti outletu v Praze nebyl, ceny podobné, ale dá se to stáhnout (jako skoro ve všech obchodech v USA) kupony, který dávají za registraci do věrnostního klubu. Doporučuji se do klubů cílových značek registrovat nějaký čas předem, některé značky chytře s kupony pár dní vyčkávají, aby se lidé neregistrovali těsně před zaplacením.

Hlavně Tommy Hilfiger a Calvin Klein dávají běžně 30%, někdy i 40% kupony na celý nákup, který se uplatňují na výslednou nejnižší a dají se narozdíl od nás kombinovat s dalšími slevami, takže ve výsledku se dá dostat na úplně směšnou cenu.

Adidas mi připadal spíše dražší než v Evropě. To platí ale obecně, Evropské značky v USA jsou spíše dražší než u nás, naopak americké značky jsou opravdu levné, jelikož u nás bývají předražené (Tommy Hilfiger, Guess, Ralph Lauren, GAP, Calvin Klein...).

Pokud vám jde o boty Adidas, doporučuji navštívit spíše Flagship store na 5th Avenue. Jednak tam mají limitované kousky za dobré ceny, ale hlavně tam dělají, pro členy klubu, customizace (vypálení různých log laserem, nášivky a podobně a vypadá to opravdu dobře). 

2
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, Woodbury jsou nesmyslně daleko. Do Jersey Garden dojedete přímým busem z Port Authority, pokud to nebude ve špičce, tak za nějakých 30-40 minut. Je to tam obrovský, takže to nejspíš stejně za den ani neprojdete. 

Jinak dobře se dá nakoupit i přímo na Manhattanu. Všechny řetězce outlet obchodů tam mají několik poboček (T.J. Maxx, Marshalls, Burlington, Nordstrom rack...) a i přímo obchody na 5th Avenue mají vždy vzadu outlet sekci, kde se dá nakoupit za zlomek běžné ceny.

Co se týče případného placení DPH, odstrihnete že všeho visačky, krabice vyhodíte a řeknete, že jste tam s tím už letěli. Samozřejmě pokud toho nepovezete nějak extrémně hodně nebo nedej bože za účelem dalšího prodeje v ČR. Každopádně šance na kontrolu ve Vídni je extrémně malá.

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

A mile tě překvapil těma pomazánkama, chipsama nebo mraženou pizzou? Za mě rozhodně jeden z horších salónků. Málokteré letiště nabízí salonek bez normálního teplého jídla. Až na relativně velkou rozlohu je to salonek na úrovni nějakého provinčního letiště na Balkáně. Na T1 je nově na Lounge Key a PP Bottega bar, 550 Kč kredit a 1000krat lépe utraceny vstup.

7
Citovat Zobrazit ve vláknu

Peťaňaak napsal(a):

Za mě to asi vyhraje tip na Bad Gastein. Je to poměrně vysoko, jsou tam lázně, vyblbnutí pro prcka tam také je - nějaká bobová dráha atp. Sjezdovky krása a našel bych hezký apartmán na 3 noci přes Vánoce okolo 13-14 tisíc, to se mi zdá schůdné 😊

Jojo Bad Gastein je určitě top místo, byť trochu dražší. Lyžařské terény jsou jedny z nejlepších v celým Salzbursku, skipas platí na všechny areály v tom údolí, kde postupně, jak jdeš hlouběji tak graduje obtížnost sjezdovek. Nejmírnější jsou v oblasti Bad Hofgastein a nejvíc sportovní ve Sportgastein, který je nejvýše umístěný a je to již vysokohorský terén. Není propojený lyžařsky se zbytkem, takže se tam musí autem nebo skibusem, ale zase je s přehledem nejméně navštěvovaný. Zároveň pokud vyjde na přístí rok slabší začátek zimy, tak tam máš největší jistotu sněhu. Eventuelně pokud by to bylo hodně špatné, tak lze projet 20 minut s naloženým autem ve vlaku skrz hřeben a vyjedeš v Mallnitzu v Korutanech a tam je to pak půl hodiny na Moeltaller ledovec, kde není problém se sněhem nikdy.

Jinak v Bad Gastein, mimo klasických termálů jsou i speciální lázně v hluboko ve skále, kam se jezdí důlním vláčkem a pak se tam leží v teplotě 40 stupnů se 100% vlhkostí a inhaluje Radon. Asi to není úplně pro dítě, stojí to celkem dost a musíš projít lékařskou prohlídkou, ale je to unikátní zážitek, který jinde nemáš.

https://www.gastein.com/cz/vital...ilstollen/

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jordánsko úplně v pohodě, vrátili jsme se minulou neděli. Koupání v Aqabě úplně bez lidí s výhledem ne Eilat. Méně bezpečně než v Jordánsku jsem se letos cítil i ve Francii.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

S tím sněhem to bude složitější, v posledních letech je v Rakousku sněhová linie někde kolem 1300-1400 metrů nad mořem, kdežto ty městečka jsou typicky kolem 700-800, takže se sněhem v prosinci bych moc nepočítal. Samozřejmě na sjezdovkách to není problém, ale zasněžené ulice budou spíš vzácnost. Obertauern je 1700, navíc místo s nejvyšším spadem sněhu v Rakousku, takže tam problém není, ale to je městečko spíš střihu těch z francouzských Alp, tj. uměle vybudované sídlo z hotelů a apartmanovych budov.

Pokud chceš malebné městečko tak bych vybíral z:

Bad Gastein, Zell am See, Kitzbuhel, Sankt Anton, Lech am Arlberg. Poslední 2 jsou vysoko, takže tam sníh obvykle bývá.

K zahození není ani přímo Innsbruck nebo Salzburg. Hlavně u prvního to máš i s v prvotřídním lyžování v blízkém okolí. Zároveň se tam konají krásné vánoční trhy a máš zázemí velkého města.

 

1
Citovat Zobrazit ve vláknu

Na tohle celkem úspěšně používám anglickou wikipedii konkrétních letišť v sekci Airlines and destinations, většinou to sedí a nové linky jsou přidávané obratem i s datem startu, případně datem posledniho letu, pokud se linka ruší. Hodí se to i na přehled co z daných letišť léta za linky a kam v případě plánování nějakých multi city itinerářů. 

4
Citovat Zobrazit ve vláknu

Tak tohle nabízí i Revolut jako součást Premium účtu.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj, zkoušel jsem přes ně letos v dubnu kupovat vstupenky na Top of the Rock v NYC, také to bylo výrazně levnějsi než oficiální cena a levnejsi než ostatní prodejci. Po zaplacení přišel mail, že to musí potvrdit provozovatel atrakce a další den přišlo, že to bylo zamítnuto a po pár dnech vrátili peníze.

Následně koupeno přes Trip.com, včetně vstupu na Intrepid a Empire state building a tam už bylo vše bez problémů, etikety přišly obratem a na všech místech bez problémů akceptovány.

 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

J0x napsal(a):

Může být ta nabídka nějak omezená? Obecně to možné je. https://www.prioritypass.com/lou...clav-havel

Jinak s LK jsme minule vybírali mezi Pilsnerem a Portem a vyhrálo Porto.

Stejně je legrační, že za Priority Passem, LoungeKey i Lounge Passem stojí jedna firma...

No Porto má výrazně dražší pivo (149 vs 99 v Pilsner pubu), ale zase větší výběr jídla, které i vypadají že se dělají čerstvé na objednávku. V Pilsner pubech mají jen ohřívané hotovky. Výhodou těch Pilsner pubů mimo toho že je i na T1, je ta landside pobočka nad Billou vedle Burger Kingu, kde je většinou přesila obsluhy nad hosty a dá se tam v klidu jít po příletu a vyzvednutí kufrů.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jak už jsem psal ve vlákně o saloncích, kdo máte Lounge Key nebo PP tak místo Erste salonku běžte radši do Pilsner Pubu v C pieru. Za ten jeden vstup tam máte 550 Kč na útratu a točená Plzeň stojí velká 99 Kč, normální teplé jídlo od 250 Kč. Rozhodně lepší než žrát chleba s pomazánkou a k tomu Budvar lahváče z Erste salonku. To samé na T1, kde je ten pub v A pieru (případně ještě landside nad Billou v T2). Vyzkoušeno i po příletu a není problém na příletový boarding pass. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

No ruku na srdce, oba ty pražský salonky jsou taková tragédie, že je lepší jít za těch 550 Kč do toho Pilsner Pubu a dát si tam normální teplý jídlo a čepovaný pivo, než jíst mraženou pizzu nebo chleba s pomazánkou.

4
Citovat Zobrazit ve vláknu

Myslím že to nebude problém. Pokud by bylo zavřeno tak stačí jet na přechod v Ayios Nikolaos, kde mají delší otevírací dobu, jelikož je to na hlavním tahu z Larnaky. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Jo úplně v pohodě. Na hranicích musíš koupit povinné ručení, aktuální ceny před měsícem pro vypůjčené auta byly 20 eur na 3 dny a 35 eur na měsíc. Pozor ale na omezenou otevírací dobu budky s pojištěním. Nikde není napsaná a nás při prvním přechodu v 7 večer otočili a museli jsme jet na sousední přechod v britském území, kde jsme těsně stihli koupit pojištění než tam v 8 vecer zavřeli. Nejlépe tedy první překročení udělat přes den a ještě lépe v pracovní den. Nonstop pojištění je údajně jen na silničním přechodu v Nikosii. Pro překročení hranic je potřeba mít pas.

Pokud tedy Famagustou myslíš Varoshu a ne staré město, tak platí následující:

U vstupu je velké neplacené parkoviště:

https://maps.app.goo.gl/etVewVtJFPjTWBxV7

V areálu se pak buď dá chodit pěšky, nebo se u vstupu dá za pár lir půjčit kolo, ale jsou to totální šroty, často bez brzd nebo sedla 😀. Za víc lir se dá půjčit i elektro koloběžka. Reálně se dá jít až po pláž za opravenymi hotely na jedné straně a ke staré mešitě na druhé straně. K pláži jezdil za 20 lir i minibus, ale myslím že to je jenom v sezóně. 

Jinak Severní Kypr v porovnání s republikou totální láce. Oběd není problém za 200 lir, benzín litr za 32 lir, alkohol v obchodech Turecká raki za 120 lir, skotské whisky za 200 atd... Teoreticky se může do republiky přivézt jen 1 litr na osobu ale za 6 přechodů hranic nás nikdo nekontroloval co vezeme a místní to na tuty pašujou ve velkém. 

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Určitě se víc soustředit na Shiraz a Yazd na úkor Isfahanu. Isfahan je jenom o těch památkách na tom hlavním náměstí a okolí, kdežto ze Shirazu se dá jet na Persepolis a v kombinaci s hrobkama je to na celý den. Yazd měl rozhodně největší kouzlo ze všech měst, co jsme tam navštívili. Město uprostřed pouště, úplně jiná architektura a lidé. Jen v samotném městě je toho hodně co vidět, plus jen návštěva Towers of silence zabere s cestou pár hodin. Každopádně doporučuji návštěvu tak hodinu před před západem slunce. Z Yazdu určitě doporučuji při západu slunce i výlet do pouště za městem, kde jsou pak krásně vidět hvězdy. Je potřeba to usmlouvat s nějakým taxikarem, že vás tam hodí a tak 2 hodiny počká a zase hodí zpátky. 

Ten itinerář bych rozdělil na 2 dny v Shirazu a 2 dny v Yazdu. Myšleno jako 2 celé dny od rána do večera. 

Kashan je v pohodě na to dopoledne přijet a večer odjet, prespavat je tam zbytečné. Teherán záleží. Dá se tam vyjet lanovkou na hory za městem téměř do 4000 metrů nad mořem + krátký výstup na horu Tochal. Což je sám o sobě výlet na půl dne aspoň. Plus ty paláce, Bazaar atd...

Z toho Hormuzu se budete dostávat jak? Lodí a pak po zemi? Z Bandar Abbasu jezdí přímý noční vlak do Yazdu a i samotné město stojí za pár hodin návštěvy. Jinak obecně na ty větší vzdálenosti doporučuji spíš ty noční vlaky. Stojí to pár korun a ty spací kupé byly to nejluxusnější, co jsem kdy na kolejích viděl. Každý vagon má svého pruvodciho a na konci vlaku je super jídelní vůz kde připravují čerstvé jídlo a interiér jako v luxusní restauraci. Lze takto jet i Yazd - Isfahan nebo Shiraz - Isfahan. Mezi Yazdem a Shirazem se musí po silnici. V Shirazu se dají usmlouvat i taxikáři na cestu do Yazdu, ze zastavkama v Persepolis, na hrobkach a v Pasargadech. Takže i to se dá při nedostatku času.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu