Příspěvky uživatele kony

Aktuální témata

TémaPoslední reakce

Michal napsal(a):

To je taky velice častý argument a celkem mylný. Záleží na tom v jaké zemi a jak se ten člověk chová.

Zcela souhlasím. Jde mi jenom o to, abychom o tom mluvili, a i malé věci jsou super. Poukazovat, že ostatní jsou horší a sám nic nezměním je pravda, ale jakmile člověk začne u sebe a pár lidí se přidá, tak už i to málo něco změní a může mít nějaký vliv do budoucna. Třídění odpadu ještě pár desítek let zpátky bylo u nás divné, dneska už je to standard a když někdo hodí pet láhvi do řeky nebo do lesa, tak se ostatní pozastaví.

Možná to málo nepomůže globálně ve finále, ale ten pocit je krásný. Doprava má v článku méně než 10 % a jak v něm píšu, tak i letecké společnosti mají dneska programy ke kompenzaci emisí. Jejich otázka je diskutabilní, ale jde vidět, že udržitelnost je velké téma ve světě a je překvapivé, že se u nás o něm moc nemluví. Dokonce koukám, že je to skoro agresivní téma.


0
Citovat Zobrazit ve vláknu

niemandos napsal(a):

.. pro kdejakou socku. To je hlavní problém.


Jednou se možná staneš sám sockou a budeš žádat o pomoc a blahobyt. Věř mi, že to určitě není nic příjemného. Nikomu to nepřeji a ani tobě. Na planetě jsme si všichni rovni a to, že ses dobře narodil a měl možnosti, z tebe nedělá lepšího člověka. Věřím, že si možná makal víc než ostatní a že si i inteligentnější než většina lidí. Ber to jako dar. Můžeš ho použít a pomáhat ostatním, kteří neměli takové štěstí, nebo naopak. Je to na tobě. Já věřím, že všechno, co dáváš, se ti jednou vrátí.

Tím úplně odbíhám od tématu, ale takovou reakci jsem tady popravdě nečekal. Populace je problém, ale člověk by měl začít u sebe. Tisíc lidí v rozvojové zemi má často menší dopad na prostředí než jeden Čech. Díky našemu životnímu stylu dochází k problému jinde. Ve výsledku na to doplácí oni nejvíc. Tím neříkám, že musíme jít do extrému a začít se omezovat. Naopak, ať si člověk užívá života, cestuje, má děti. Já jenom poukazuji na to, jak to třeba dělat lépe, aby zážitek byl stejný, jenom za nižší cenu na našem okolí a prostředí. Jak už Libor říkal, z každé drobnosti má člověk radost a čím víc těch drobností je a lidí, tak už to může mít pozitivní efekt jak na lidi v zemi, kde jsme, tak na nás, kdy máme lepší pocit z cest.

Nesnažím se tady spasit svět, ty hlavní problémy jsou zcela jinde, s tím souhlasím, ale tady se bavíme o cestování a o možnostech, jak cestovat lépe.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Libor_S napsal(a):

Sepsat na toto téma úplně pravdivý článek je nemožné, ale kdo chce cestovat ekologičtěji, nějaké náměty k přemýšlení si tam najde. Samozřejmě většina lidí nemůže využít třeba „jednoduché pravidlo - čím vzdáleněji cestujete, tím déle zde zůstaňte“, i když mnoho lidí, kdyby mohlo, by ho s radostí využilo a osobně můžu doporučit. Jsou tam i nějaké protichůdné rady, např. nebrat moc věcí, ale jinde zase vzít si vlastní toaletní potřeby nebo tvrzení o dopravě zmíněné Andreou a jinde "Hospodářský chov zvířat je stále největší příčinou vzniku emisí CO2 na světě." Toto je nesmysl, v této souvislosti vadí spíš úbytek původních lesů a když už, tak se dříve považoval za největší zdroj skleníkových plynů, ale to je třeba tady zpochybněné: http://cmszp.cz/cschms/2019/novy...-na-klima/

Oxid titaničitý ale zřejmě opravdu škodí. Kdo nechce poškozovat korálové útesy a nesežene neškodící krém, může si vzít vhodné tričko při šnorchlování kolem poledne a na pláži zůstat ve stínu, aby se vyhnul používání škodlivých krémů během šnorchlovacích výletů. https://www.hawaii.com/blog/reef...sunscreen/

Děkuji Libore za přínosný komentář. Jak správně píšeš, nedá se aplikovat všechno a nelze ani vše prokázat. Je skvělé mít o tom podvědomí a pokud to podmínky umožňují, tak cestovat udržitelněji. Občas stačí aplikovat pár věcí a člověk má z cestování o dost lepší pocit a zážitek.

Ohledně věcí, které jdou proti sobě, co máš přesně na mysli? Dá se koupit třeba lehký ručník, který uschne velmi rychle a nic neváží. Pasta a kartáček také moc neváží. Vše samozřejmě záleží individuálně. V článku jsem spíš poukazoval na ubytování na jednu noc, kde člověk otevře novou pastu a kartáček, který použije jenom jednou.

Ohledně hospodářského chovu, tak jde o spotřebu vody a obdělávání půdy nutné pro jejich krmení. Zmiňované kácení je další vedlejší efekt. Těch článků je plný internet. Ten tvůj článek se věnuje hlavně metanu, kde je to pravdu možný a jsem celkem za něj rád, protože mi to pokaždé přišlo trochu divné. Dva první články, které na mě vyskočily hned na začátku, co mám přesně namysli já:

https://www.peta.org/about-peta/...ironment/

https://www.economist.com/graphi...vironment

Celkově tohle je složité téma, proto respektuji všechny pohledy a nikoho nesoudím, ať jí maso každý den, občas nebo vůbec. Já sám nejsem zastánce extrému a mám rád balance, ale to sem už moc nepatří.

Ohledně vhodného trika, jako nejlepší ochrany, jsem tam měl taky, ale následně jsem to smazal. Ono na každé téma se dá napsat skvělý článek plný tipů a tento článek už je sám o sobě příliš dlouhý. Přesto děkuji za zmínění. Zkusím jednoduše připsat.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Andrea_Pernik napsal(a):

ty jo, uz asi rok sa dokopavam k tomu, ze tu zalozim vlakno prave o udrzitelnom cestovani a ked vidim tie reakcie, tak som asi rada za tu svoju lenivost :)

a k clanku - diky za neho, ale obcas tam pises blbosti:

1. oxid titanicity je jedovaty pre morsky zivot? ved ten sa prave pridava do prirodnych opalovacich kremov, ktore su povazovane za reef safe, asi si si to s niecim pomylil

2. "Doprava – zejména letecká – je aktivita s největším dopadem na životní prostředí." - to myslis ako? akoze zo vsetkej ludskej cinnosti je letecka doprava to najhorsie pre ziv. prostredie? na to si prisiel ako?

Sám jsem překvapený reakcemi. Ono něco změnit, není zpravidla věc, která by měla velkou podporu. O danou tématiku se zajímám delší dobu a čerpal jsem z hodně zdrojů. Pokud tam jsou blbosti, tak je rád napravím. 

Bod 1) Koukal jsem na danou problematiku ještě jednou a je pravda, co píšeš. Pouze nano-Titanium dioxide může mít horší efekt na ekosystem, ale stále nepatří mezi nejhorší látky. Proto jsem to  smazal z článku a nahradil octinoxate. Přesto chápu a beru, že těch látek je víc. Můj účel byl jenom poukázat na danou problematiku, přesto děkuji za poznámku.

Bod 2) Platí to v rámci cestování (turismu). Když člověk cestuje, tak největší efekt na životní prostředí má právě doprava - zejména letecká. Informaci jsem zpětně doplnil. Na začátku jsem jí tam měl, pak jí odstranil, že to není potřeba. Nicméně je  pravda, že je to matoucí. Samozřejmě v rámci celosvětového znečišťování, turismus a jeho doprava hraje roli v jednotách procent.

Děkuji za dobrou zpětnou reakci.  Článek se netýká pouze létání, ale plno dalších aktivit, jak podpořit místní ekonomiku a zároveň chránit naše životní prostředí. 

Slátanina to lehce je, protože se jedná o velké téma, které jsem se snažil pár týdnů sepsat do pár bodů. O pár kliků mi opravdu nejde. Miluji cestování a zajímá mě udržitelnost. Tento web má skvělou komunitu a proto jsem se chtěl podělit o zajímavé body, které můžou mít pozitivní vliv. Když už jenom jeden člověk začne lehce uvažovat zeleně, tak věřím, že to má smysl. Negativní reakce beru a nemám v plánu se hádat. Považuji místní lidi, kteří cestují, za chytré a otevřené, proto respektuji vaše názory. Souhlasím, že ne všechno je černé a bíle.  

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Svět se pomalu otevírá, přesto turismus zanechal a zanechává černou kaňku kolem cestování. Využijte tento čas a přečtete si, jak cestovat zeleně a chránit přírodní a kulturní bohatství naší země. Cestování se stane úžasných zážitkem pro vás a pro všechny ostatní.

https://ara.cz/rady-na-cestu/jak...it-planetu

0
Zobrazit ve vláknu

Tolik moralistů a haterů? Klidně řekněte svůj názor, že je to špatné, přece se jedná o diskusi, ale soudit někoho?? Očividně to nejde takhle řešit, tak je to v pořádku a má to svůj důvod. Není potřeba se urážet. Slušné komentáře i s opačným názorem naopak oceňuji.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Děkuji za skvělé a užitečné komentáře. Asi je to opravdu o dohodě s úředníkem a nic velkého nelze čekat. Možné by snad mělo být i odhlášení emailem před schůzkou, ale to jsem zatím jenom slyšel. Jinak hodně lidí si po čase dá krátké volno po práci, jenom nikam nevyjedou, takže "využívají" systém. Já na tom nic špatného nevidím. Já nejsem stroj a občas lidi vyhoří, pokud mají psychicky těžkou práci, a potřebují chvíli pauzu, proto i existuje podpora. Přece jenom se nedává jen tak a člověk musí pracovat a odvádět cca 40% platu měsíčně, takže co je etické a neetické bych prosím zde nerozváděl.  


0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahoj,


plánuji delší pobyt v cizině (3-4 měsíce v Asii) a po několika letech budu dávat výpověď. Chci se zeptat na zkušenosti s podporou. Vím, že je potřeba se nahlásit do tří dnů po skončení práce, tudíž bych kupoval letenku třeba šestého dne následujícího měsíce.


Slyšel jsem, že je nutné chodit na konzultace každý měsíc a pokud člověk nepřijde, tak ho vyhodí z úřadu práce, tudíž ztrácí podporu. Předpokládám, že úřad mi nenajde vhodné zaměstnání v rámci podmínek, kdy práce musí mít podobnou kvalitu jako předchozí, alespoň prvních pár měsíců na podpoře.


Chtěl bych se zeptat, zda při nahlášení na úřad, už tam nemusím chodit znova alespoň měsíc a mám právo na první měsíc podpory. Tudíž si můžu koupit letenku šestého.


Následně, jak jste to vyřešili, abyste ideálně čerpali podporu po celou dobu? Někdo mi poradil, že v nejhorším případě jde přerušit podporu a čerpat jí až po návratu. Můj cíl je si hledat práci dopředu v Asii, takže bych jí rád čerpal celou dobu.


Vím, že správně podpora má sloužit jinému účelu, ale pracuji dlouho a práci bych si chtěl hledat při cestování.


Děkuji za tipy,

Kony


 

0
Zobrazit ve vláknu

Kdysi jsem přečetl hodně odborných článků, když jsem doplňoval článek právě o cestování s dětmi. Přesto není nic dokázané a názor se liší od názoru, přesně jak už tady zaznělo.

Můj obecný názor je dosti podobný uživateli niemandos. Do půl roka až do roka bych s dítětem v žádném případně necestoval letadlem, pouze pokud by to bylo opravdu nutné a neexistovala by babička či jiná možnost. Obecně do dvou let bych se tomu také vyhýbal. Dítě se v té době vyvíjí a věřím tomu, že létání může zanechat trvalé následky. Obecně bych nelétal do doby, dokud dítě neumí mluvit a vyjádřit se.

Létám několikrát ročně a asi tak deset let zpátky, kdy jsem letěl do Řecka, tak při přistávání mi zalehly uši a asi mi tam i prasklo. Od té doby občas trpím při přistávání až do teď. Používám speciální špunty a další věci, ale jenom to lehce tlumím. Občas mám pocit, že mi to roztrhne hlavu a většinou pár hodin při přistání mám zalehlé uši. Neumím si představit v téhle situaci dítě.

Pokud dítě neumí mluvit, tak se nikdy nedozvíte, proč brečí. Děti jsou víc citlivé na vjemy a tímhle je můžete narušit (osobní názor). Neberu teď v potaz různé radiace z létání, které ještě nejsou zcela prokázané, ale pouze tlak, který v autě nedocílíte. Proto srovnávat tyto dva prostředky je dost irelevantní.

Toť můj názor. Nejde přeci jenom o zdraví dítěte, ale samo dítě z toho nebudu mít nic v tomhle věku. Počkat pár let a nebýt sobecký mi přijde vůči dítěti a i ostatním lidem víc, jak dobré.

Ohledně tipů a rád k cestování a létání s dětmi sdílím článek na ara.cz, který psala mamina a já jsem ho sám jenom lehce doplnil o rady a tipy získané při studiu tohoto tématu: http://ara.cz/rady-na-cestu/cest...ehotenstvi

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

O prázdninách jsem byl v Srbsku a strávil tři dni v Niš s místními lidmi. Niš je pěkné město, ale že by mě nějak uchvátilo, se nedá říct, stejně tak jako celé Srbsko. Bohužel země pokaždé byla srovnána se zemí v minulosti a postavená znova. Osobně se myslím, že jedna noc až dvě je maximum. Zde je pár bodů co vidět v Níš: http://www.ara.cz/srbsko/nis. Za mě doporučuji pamětní park Bobanj, kam můžete dojít i pěšky. Dále navštívit místní pevnost, koupit si nějaké pití a posedět u řeky Nišava (pokud bude ještě teplo). Jinak v centru je plno pěkných barů a restaurací. Lidi jsou zde v pohodě a skvělá atmosféra.

Já jsem strávil jeden den na místním koupališti (aquaparku) a jeden den v takovém malém lázeňském bazénku s masáží smiley Ovšem nic typického ani unikátního zde, spíš relax. Proto jeden den bohatě stačí na město, pokud toho máte v plánu navštívit víc v Srbsku.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Osobně vždy doporučuji batoh, pokud člověk jede poznávat a cestovat po zemi. Nikdy nevíte, kde se přesně ocitnete a ne všude je dobrá cesta a potom se kufr může stát velkým utrpením. Ovšem jde naplánovat tak cestu, že se pokaždé ihned ubytujete, tam si necháte kufr a na výlety chodit s menším batohem. My jsme všichni cestovali s batohem, který se vešel do kabiny. Případně odbavili jeden malý batoh, kam jsme dali věci, které by nám nepovolili na palubu. Chtěli jsme eliminovat to, že se nám po cestě ztratí batohy. Bez menšího batohu bychom se obešli. Měli jsme dost krkolomnou cestu do Limy smiley

S tím potrháním je to vždy riziko.. zatím se nám to nikdy nestalo. Já osobně mám i batoh, který umožňuje většinu věcí schovat. Obalení je určitě varianta, jak se tomu vyhnout. Podle mě vám vše dorazí zabalené až do cílové stanice. Samozřejmě, pokud si někdo vybere váš batoh nebo bude podezřelý, tak se to může stát.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Díky za postřeh. Částky se často mění, proto jsme je tam nechtěli moc zahrnovat. Přesto jsme je doplnili k těm taxíkům. Oficiální taxi vychází na 60 solů do Miraflores. My jsme šli o kousek dál, kde nás stopl jeden pán a u něj jsme se dostali na částku 40 solů. Ovšem hned se na něj seběhli taxíkáři a docela na něj začali řvát. Nakonec byla cena 45 solů. Ovšem cestou zpátky na letiště nás "taxikář" hodil k vjezdu do letiště, jelikož dovnitř by už musel něco platit, asi za 30 solů. Co jsme koukali, tak by zde nebyl problém odchytit auto hned na začátku. Přesto jedná se o neoficiální auta a pokaždé tam hrozí menší riziko, zvlášť přes noc. Přes den by to mělo být v pořádku, zvlášť ve více lidech. Místní lidi jak vidí cizince, tak jim hned zastavují a dělají ze sebe taxíka. Pro ně je to dobrý přivýdělek.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Ahojte,

tak se nám povedlo dát konečně dohromady cestovního průvodce po Peru.

V Peru jsme byli dva týdny a zde je kompletní itinerář: http://www.ara.cz/peru/clanky-a-cestopi ... dny-v-peru

Sami jsme se nechali inspirovat před cestou několika zahraničními články. Podobná trasa se dá klidně naplánovat i na tři týdny, s tím, že navštívíte třeba Bolívii nebo se vydáte na Inca Trail. Plno nápadů, co navštívit, najdete i v sekci Peru.

Kdyby cokoliv, tak dejte vědět a rád poradím.
Kony

0
Zobrazit ve vláknu

San Francisco je super město, ale člověk mu musí trochu přijít na chuť. Půl roku jsem tam žil a až ke konci jsem si to město oblíbil. Jako turista je to ale trochu jiný. Psal jsem dost na svůj blog o životě tam, ale co se ti spíš může hodit je seznam míst, které stojí za to navštívit v San Franciscu. Záleží dost kolik dní budeš mít k dispozici. Tady i krátky průvodce po SF, který jsem sepsal. Když už je člověk blízko SF, tak bych doporučoval navštívit i park Yosemite, ale chápu, že to není v tvé trase a těch míst je opravdu hodně v okolí.

Jinak přesně stejnou trasu jsem rovněž jel, tak držím palce. Krásná je krajina mezi SF a LA podél pobřeží (Big Sure). LA bylo rovněž zajímavé město, pokud bude čas, tak doporučuji navštívit jedno z místních nahrávacích studií. Cena je docela vysoká, ale je to neskutečný zážitek. Zde je sepsaných rovněž pár míst v Los Angeles. Pod těmi odkazy není zdaleka vše, tak kdybys měl nějaký specifický dotaz, tak se klidně ptej. Ono těch průvodců danou trasou na internetu bude asi hodně. Jinak držím palce s hledáním spolucestovatele. Já za týden letím směr Peru smiley

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Dlouho jsem hledal příruční zavazadlo do letadla a nakonec jsem šel do Farpoint 40. Těch výhod je hned několik a myslím, že neexistuje v současné době lepší batoh: http://www.ospreyeurope.com/cz_en/trave ... oint-40-14

0
Citovat Zobrazit ve vláknu

Pokud hledáte praktické informace na Maltu, počasí a místa, které stojí za to navštívit, tak doporučuji se podívat na stránky ara.cz http://www.ara.cz/malta Malta je tam celkem pěkně rozepsaná.

0
Citovat Zobrazit ve vláknu