Ahoj, dovolená se nám pomalu blíží a ja ještě nenašel tu správnou destinaci pro naši dovolenou v létě. Určitě bych chtěl něco exotického, čas mám přibližně měsíc tak to nebude problém. Jediná nevýhoda je že nejsme očkovaní. Rád bych do tepla za mořem. Nejlépe Bali, Asie, Indonésie, Havaj, Sri Lanka, Maledivy, Thajsko, Vietnam atd. Je to vůči podnebí dobrý výběr? Diky za typy destinací a třeba i na letenky.  Cestovaní zdar   .

červenec - neočkovaní

Založil ve fóru Hledám letenku

Tady nejde o zkušenosti, ale o to, aby si původní tazatel nastudoval, jestli se do jím uvažovaných zemí dá jet jako neočkovaný (případně jestli jsou pro něj akceptovatelná omezení a rizika u pozitivního testu) a teprve pak se může ptát na vhodnost počasí, případně na vhodný region v té zemi. Ale doporučení stejně nebude záruka, že mu počasí vyjde. Naopak mu může vyjít, i když mu víc lidí bude tvrdit, že to není vhodné.

3 Citovat

Každý (nejen tady) diskutuje a radi vzdycky ze svého úhlu pohledu, což je samozrejme normalni. Jenze je třeba brát v uvahu ze kazdy ma jine moznosti a jinou predstavu o idealnim cestovani. Je pěkné že někdo prilepi k podzimním prázdninam další volno a někam na 14 dní letí a je to tak podle něho nejlepší metoda. Ale zdaleka ne kazdy to tak může udělat. Mám ve svém okolí několik učitelů, a zeptejte se jich, jestli někam mimo prazdniny můžou cestovat...  Někdo má přesně dane terminy kdy si může/musi vzit dovolenou. Je pěkné psát, že je nesmyslné cestovat v létě do tepla, ale znám řadu lidí co mají rádi moře a teplo, ale jindy než v létě nehrozí, že by někam mohli kvuli praci i dalsimu vyjet (a osobne nemám rád cestování v létě do tepla). Co je jasné a logické pro jednoho cestovatele, je nesmyslné a nereálné pro druheho... Někdo nenapsal jediný cestopis, ale píše v komentářích k cestopisum ostatnich, že v nich chybi to a to a jak by mely vypadat... Super, dobre pripominky, ale at i on sam cestopis(y) napise a ukaze se. Nebo 'proč si berete s sebou tolik zavazadel, když stací jedno'? At si kazdy bere s sebou to co povazuje za nutne. Mě ve většině případů stačí kabinovy batůžek, ale znam lidi, pro ktere je to něco úplně  nepředstavitelného. A tak dál a tak dál.

Když to shrnu jednou vetou, chybi nám skoro všem tady (me nevyjimaje) nekdy/casto vetsi nadhled a pochopení pro ty ostatní.

 

12 Citovat

Libor to vystihl presne a souhlasim i s tim poslednim odstavcem co pise divan, to nepochopeni bylo nejvic znatelne v otazce covidu a je fajn ,ze se to vratilo zpet k cestovani

Ten uhel pohledu a co kdo preferuje a jeho zajmy i moznosti jsou pochopitelne u kazdeho jine ,ale jako ve vsem je nekdo opravdu dobry a nekdo teprve musi ty zkusenosti nabrat a je jeho vec jestli si necha poradit a popremysli o tom ,nebo si bude myslet ,ze to co chce je nejlepsi

2 Citovat

divan napsal(a):

Nebo 'proč si berete s sebou tolik zavazadel, když stací jedno'? At si kazdy bere s sebou to co povazuje za nutne.

Ostatní zmíněné věci na mě nemíří, ale toto výše citované asi ano, protože jinou takovou zmínku si tu v poslední době nepamatuju. Jenže já jsem na poznámku "chceme regulérní odbavené zavazadlo. Jedeme na 14 dní a především žena říká, že jen příruční rozměry na tu dobu nedá" napsal "Jen pro upřesnění nejde o příruční u low costu, ale až 56 l objem a k tomu do letadla další až 18 l (dle oficiálních rozměrů, v praxi to asi nekontrolují). Do tepla fakt nevím, jak by to nemohlo stačit a když tak se dá i vyprat na místě. Ale dělejte si, co chcete."

Tj. poradil jsem, co jsem mohl a nechal to na něm, ať si popřemýšlí, jak píše výše Mikir. Smysl má diskuze spíš při předávání zkušeností než nějaké poplácávání po zádech začátečníkům, že to dělají dobře. I já jsem na první delší cestu měl zbytečně velký a těžký batoh a ukázkovým případem je Katka, která na dovolenou na Kubu (asi první větší cestu bez CK) vezla obrovský batoh, který jí akorát překážel a většinu věcí asi ani nepotřebovala. Navíc tu ani nikdo nebyl schopný poradit přesně na to, co se tazatel ptal, takže má odpověď byla smysluplná.

1 Citovat

@Libor_S: jj, týká se to tvé odpovědi ohledně zavazadla. Ale aby nedošlo k omylu: žádnou radu  nekritizuji (tedy kromě nějakých zcela hraběcích rad úplně mimo typu "když nemáte chleba, proč nejíte koláče?", které se tu a tam vyskytnou, ale to je kapitola sama pro sebe). Všechny mé připomínky byly myšleny jen jako příklad a určitě ne osobně . Pokud to někdo vzal jinak, omlouvám se mu. Za sebe taky nechápu, proč bych měl tahat kufry do tepla, ale někdo to má jinak. Pokud se něčí žena rozhodla že nutně k moři potřebuje 'patery boty a desatery šaty', tak na to potřebuje příslušná zavazadla a přes to asi nepojede vlak. Možná po první takové cestě zjistí, že by jí stačila třetina věcí a že čím víc zavazadel a věcí, tím víc starostí a míň volnosti. Ale některé zkušenosti jsou nepřenositelné.

1 Citovat

No ale třeba brala ty příruční rozměry dle Ryanairu a spol., a proto jsem na to upozornil. V každém případě jsi špatně interpretoval počet zavazadel, protože o něj nešlo.

1 Citovat

Ani zavazadlo 56 litru plus nějaká kabelka nebude pro 80% žen dostatečné. Ty Libore evidentně nemáš vůbec zkušenosti s touto půlkou lidské populace. To že ty nevíš, co bys vzal do tepla opravdu neznamená, že drtivá většina žen to neví a že jim to prostě stačit nebude. Vem to jako fakt ano. Tak to prostě je. Sám taky létám jen s příručákem, ale když letím s manželkou a dítětem, tak vždy připlácím 20 kg kufr. A tak to má min. 80 procent ženatých či zadaných mužů.  Na hodnotě 80% netrvám, ale je to plus mínus :-) Hlavně musíš vycházet z toho, že většina lidí necestuje nízkonákladově jako ty, ale do resortů, nebo si pronajímají auto hned na letišti, jak můžeme vidět z diskuzí zde. A pak je úplně jedno, kolik máš zavazadel, protože je nahážeš do auto, nebo do taxíku, či autobusu, který tě odveze do resortu. Tudíž zkušenost, že musíš zavazadla někam tahat neuděláš ani po deseti zahraničních pobytech. 

7 Citovat

Libor_S napsal(a):

No ale třeba brala ty příruční rozměry dle Ryanairu a spol., a proto jsem na to upozornil. V každém případě jsi špatně interpretoval počet zavazadel, protože o něj nešlo.

Je to tak, ale je to přesto pořád jen jeden z obecných příkladů  (i když má menší mušku). Můžu příspěvek zeditovat a poznámku o kufru vypustit, pokud to něčemu pomůže.

0 Citovat

@ niemandos: Když to zvládne cca třeba těch 20 % žen, je šance na posun v tomto směru i u dalších a není důvod to nezkusit a upozornit na možnou špatnou představu rozměrů. Tady se jednalo o akci za 5500 Kč do Cancúnu, takže předpoklad zájmu o nízkonákladovost je na místě.

@divan: Nech to být.

1 Citovat

@Libor_S: Prej "možnou špatnou představu rozměrů" :) :) :) :) :) :) ... To bych řekl přítelkyni jednou. Mimochodem obvykle taky cestujeme jenom z batůžkem (kdy přísně dodržujem kabinové rozměry a všechny příruční předměty narvem dovnitř, abychom nezabírali moc místa), ale teď na Tenerife odbavujeme zavazadlo, protože prostě nám to vyhovuje víc, protože důvody, které popsal Niemandos. Ale díky, Libore, za vysvětlení, že je to špatně a nepotřebuju to.

Mimochodem, když jsme u toho, tak mě třeba poslední dobou rozčilují víc právě batůžkáři, kteří si za žádnou cenu nechtějí nechat nic odbavit (ani zadarmo na getu) a pak se mi do overhead binu nevejde ani 20l batoh a musím ho mít celou dobu pod sedačkou. Nehledě na to, jak dlouho pak občas trvá boarding (poslední zkušenost s před měsícem z Lisabonu do Prahy, kdy do ze 70% plné A320 trval snad 60 minut, protože Češi se stewardy hádali o batůžky) ... 

4 Citovat

Určitě je dost začátečníků, kteří mají zkušenost jen s Ryanairem a Wizzairem v posledních letech s těmi nově omezenými rozměry. Jinak já jsem začal létat pouze s malým příručním zavazadlem až loni v říjnu, protože jsem do té doby vždy i kempoval na trekách. Nevím, jestli jsi, Jakube, zaznamenal, že se jedná o rozměry 56 × 40 × 25 cm, což lze odbavit zdarma a k tomu jedna osobní věc s sebou s rozměry 40 × 30 × 15 cm, což by vám asi na Tenerife stačilo.

Nedávno tu někdo psal, že nízkonákladovým aerolinkám jde při zpoplatnění zavazadel o urychlení odbavení a ne tolik o navýšení příjmů, ale tyto tvé zkušenosti nesvědčí, že by se jim to dařilo (ale moc tomu nevěřím, že by jim nešlo hlavně o příjem).

1 Citovat

niemandos_1 napsal(a):

... Ty Libore evidentně nemáš vůbec zkušenosti s touto půlkou lidské populace. ...

Myslím, že tady v této větě je to přesně vystiženo. Nechci být zlá, ale na Liborovi_S je hrozně vidět, že neustále, ale opravdu neustále musí mít ve všem pravdu a právě proto asi nemá zkušenosti s druhou půlkou lidské populace. Empatie Libore je to, co ti chybí.

Já jsem schopná letět taky úplně v pohodě jet s batůžkem, ale na odbaveném kufru nevidím nic špatného a občas si říkám, že by bylo fajn mít s sebou více věcí. A občas i s kufrem jedu.

A JakubS má sakra pravdu, boardingy jsou poslední dobou nesnesitelně dlouhé. Všichni mají obrovské batohy zcela evidentně překračující povolené rozměry (mně to tedy taky o pár cm přesahuje, ale někteří mají fakt málem krosny) a ještě se hádají.

8 Citovat

@eva.vaver: Já mám empatii dost velkou, ale vidím, že je tu dost lidí, kteří nechápou psaný text. Nemusím mít vždy pravdu, ale když mě někdo osočuje kvůli nepochopení mých myšlenek, tak se to snažím vysvětlit. Vidím třeba u Katky, že se mohla poučit, tak nepředpokládám, že by všechny ženy musely být nutně zabedněné, jak se tu snad snažíte podsouvat. Ale hlavně jsem hned na začátku napsal a dnes zopakoval, ať si každý cestuje, jak chce, takže mi připadá, že hádat se tu přišli (asi z frustrace) někteří z vás. A zrovna tebe si z diskuzí o covidu pamatuju jako jednu z těch konfliktních, která nic kromě rozeštvávání nepřinesla.

2 Citovat

Koukam ze z dotazu kam jet v cervenci za exotikou jsme se dostali  k zavazadlum  a dalsim rozdilnym uvaham Niemandos popichnul celkem zbytecne Libora ,ano ti co zde chodi vice let  vi  ze jezdi hodne sam ,ale nemam pocit ze musi mit ve vsem pravdu, to se tady prezentovali jini ....

Na jednu stranu souhlasim z niemandosem ze zeny skutecne moc s prirucnim batuzkem nedokazou  letet .ale s 20 Kg kufrem opravdu nejezdime a  na dovcu  jezdim s zenou  a to celkem Libor  vyjadril na tom prikladu Katky na Kubu  Rezorty  nevybirame i kdyz studia a apatmnay vybirame v jiste lepsi urovni ,ale rozhodne staci  10 kg kufr do letadla  plus ten batuzek tedy priority  a razem ma kazdy cca 15 kg a ve dvou proste 30 kg musi stacit nejen po Evrope ale kamkoliv 

Ta poznamka ,ze vetsina necestuje s nizkonakladovkama a jede do resortu a na letisti  si pujci auto, nebo sedne do autobusu ,je pak trochu  smer  zajezd s CK a neni to tolik o zdejsich  uzivatelich ...Ale kdo chce tahat  zbytecnosti v 20 kg kufru, tak jeho volba 

2 Citovat

Já nevím ... žij a nech žít, ne?

3 Citovat

Tak my se hlasime ke zestihlovani zavazadel, normalne litame cela rodina s vetsim prirucakem a v zime se chystame s batuzky/malymi prirucaky na muj navrh😂, nechci priplacet 4x prirucak u easyjetu. Tak jsme v tech 20%😃😂.

3 Citovat

...ano, chtěla jsem si tady popovídat a počíst aktuální, event. adrenalinové zážitky ostatních. Protože si nemůžu a nechci dovolit sponzorovat cestovní ruch, zbývá mi jen to čtení, a když se podaří, po velkém plánování i někam vyjet. Jaksi mi dochází, že tu nejsem úplně správně, neb nemám komu co radit. Pravda je, jak jsem si tu dnes početla, že tolerance k ostatním cestujícím by byla fajn. Každý má své důvody jak cestuje. I když podle sebe vím, že kolikrát člověk něco myslí dobře ale blbě píše :-)

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

@eva.vaver: Já mám empatii dost velkou, ale vidím, že je tu dost lidí, kteří nechápou psaný text. Nemusím mít vždy pravdu, ale když mě někdo osočuje kvůli nepochopení mých myšlenek, tak se to snažím vysvětlit. Vidím třeba u Katky, že se mohla poučit, tak nepředpokládám, že by všechny ženy musely být nutně zabedněné, jak se tu snad snažíte podsouvat. Ale hlavně jsem hned na začátku napsal a dnes zopakoval, ať si každý cestuje, jak chce, takže mi připadá, že hádat se tu přišli (asi z frustrace) někteří z vás. A zrovna tebe si z diskuzí o covidu pamatuju jako jednu z těch konfliktních, která nic kromě rozeštvávání nepřinesla.

Musím uznat, že vytahováním věcí z minulosti, asi rok a půl starých, absolutně nesouvisejících s tím, co se momentálně řeší, dokazuješ, že se očividně umíš přepnout na ženskou mentalitu :D Tak vidíš, že to jde :) 

A abych přispěla k diskuzi, podle mě snad žádná země nesplňuje tazatelovo přání. Pokud bych měla možnost v létě na měsíc v tahu někam vypadnout, tak se nechám naočkovat, ať se mi ty možnosti otevřou.

7 Citovat

Tak jsem se podíval, čím tu v diskuzi přispěla paní Empatie a amatérská psycholožka a kazatelka @eva.vaver. Naposledy se přidala k tomu ostudnému útoku na Katku v covidovém vláknu 5.12.2021 (koncem roku jsem toto vlákno kvůli tomu hnoji po dobu mnoha týdnů ani neotvíral):

Jééé tady se nic nezměnilo koukám. Paní Kateřina asi opět pod vlivem píšící nesmysly a pokud se ti to nelíbí a nebo to není pravda tak se tak neustále neprezentuj. Lidi rozdělení tak jak to má v moderní společnosti být. Stačili mi přečíst poslední 4 stránky a team Jakub, eremi, Jarda, norbic, doctorex, Leoš + třeba 10 a jen za sebe říkám, že svoje dítě nechám naočkovat a klidně si na mě zavolejte třeba sociálku.

A sorryjako alkoholová paní podívám se na reakce na Krakonoše a na Jardu tak je celkem jasný kdo umí někoho zvednout ze židle a kdo se umí akorát ztrapnit kecy o Krkonoších a stromech.

 

A před tím měla ještě 4 příspěvky před víc než rokem v úvodu covidového vlákna (jinak o cestování od té doby nic a to má prý procestováno hodně zemí), např. tento z 28.2.2021:

To se nám tu sešla partička. lma jakožto uživatel asi s nejmenší inteligencí na celém cestujlevne chlubící se nedávno tím, že si nemyje ruce. Jeho pravá ruka disident mikir, který za minulého režimu nejspíš připos*aně držel hubu a krok, ale teď je z něj největší revolucionář tím, že si dá roušku pod nos. A nakonec Tonda 2 s Áčkem (který napíše, že mladí neumírají a následně že jich vlastně 150 umřelo, ups) postrádající jakýkoliv cit, ale jsem ráda za to, že se jim vyhýbají úmrtí. Opravdu není divu, že nakonec skončíme jako stát s nejvíce úmrtími na přepočet obyvatel na světě. 

 

Jinak jestli někoho zajímají mé zkušenosti s ženami, tak na koupácké dovolené do resortů nejezdím, takže s ženami a jejich potřebami v těchto destinacích zkušenost fakt nemám, ale z mých víc než 6 let v součtu na cestách jsem odhadem přes 1 rok v součtu cestoval ve skupinkách (obvykle 3-4 lidi, někdy víc) s dalšími lidmi včetně žen (většinou mladými či aspoň duševně mladými) a bez problémů. Pokud to bylo s ženou ve dvojici, tak ne se zhýčkanou, ale trekařkou včetně kempování, takže z toho důvodu i s odbaveným batohem (a do destinací, kde stejně byl v ceně). A ani v běžném životě nemám problém v komunikaci s ženami (ani s muži). Samozřejmě občas si lidi nesedí, ale obvykle se komunikace s takovou /vým dá omezit.

Jo a souvisí to, Evo, s tím tvým osočováním tak, že když někdo chce kázat, měl by si zamést před vlastním prahem, aby nebyl úplně za hlupáka.

1 Citovat

eva.vaver napsal(a):

A JakubS má sakra pravdu, boardingy jsou poslední dobou nesnesitelně dlouhé. Všichni mají obrovské batohy zcela evidentně překračující povolené rozměry (mně to tedy taky o pár cm přesahuje, ale někteří mají fakt málem krosny) a ještě se hádají.

A jsi si jistá, že si za ty nadrozměrné batohy nepřiplatili? Třeba priority?

Co jsem si všiml, tak boardingy trvají dlouho většinou proto, že napřed nastupují ti, co sedí vpředu, a každému trvá 5 minut, než se usadí... Všechno dělá vestoje v uličce - svlíká se, ukládá zavazadlo, vytahuje z něj nesmysly, pak tam zas dává jiné a je mu úplně fuk, že blokuje uličku dalším 50 lidem. Po 5 minutách čekání projde další a začne dělat totéž... A to vše navzdory tomu, že nástup je rozdělen podle zón A, B, C nebo jinak. Kdyby to aerolinky opravdu chtěly urychlit, tak určitě by nebyl problém nechat letadlo plnit odzadu (pokud se nastupuje jen předními dveřmi).

Nějak se to vlákno zase zvrtlo, což? :-) 

1 Citovat

Abychom se vrátili k tématu, napadla mě v jiném vlákně doporučovaná Nikaragua, kam je třeba PCR test pro všechny a déšť by nemusel být problém na západním pobřeží, i když to není suché období:

https://www.mzv.cz/mexico/cz/viz...minky.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Managua#Climate

Nebo sousední Kostarika (případně by asi šlo by spojit), kde není třeba nic pro vstup, ale tam by z hlediska deště bylo relativně vhodné asi jen západní pobřeží na severu:

https://www.mzv.cz/bogota/cz/viz...ariky.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Pu...as#Climate

Krásné pláže tam jsou, třeba Islas Tortuga: https://jameskaiser.com/costa-ri...fic-coast/

S deštěm se holt musí počítat, když chce člověk navštívit oblasti s deštnými tropickými pralesy, a to i v nejsušší sezóně.

1 Citovat

Dobrý večer, ahoj,

fascinuje mě jak se většina ptá, proč chceme cestovat v létě někam do exotiky a jak je to pro vás důležité. Máme svoje důvody.
Další věc: prosím řešte si svoje věci v soukromých zprávách, tohle číst, je peklo a nevede to k ničemu.  To narážím na 3 nejmenované.  Libor_S, vy mezi ně taky patříte, ale posledním příspěvkem jste aspon poradil. Díky.

A ano psal jsem jsem svůj dotaz ohledně covidových opatření, a počasí, protože si myslím že tu jsou cestovatelé, kteří mají zkušenosti a třeba i načteno co se týče covidu, abych to nemusel zdlouhavě pročítat. Vše se dá najít. Potom by se ztrácel význam fóra. 


Diky všem co poradily, kouknu na destinace, ceny letenek, počasí a opatření.

Zatím tedy mám destinace:
Tanzanie/Zanzibar
Brazílie
Egypt ? - asi šílené horko
Sri Lanka - domácí nepokoje?
Thajsko
Hawaii - předpokládám že nikoliv USA chtějí plně naočkované?




0 Citovat

Libor_S napsal(a):

@ niemandos: Když to zvládne cca třeba těch 20 % žen, je šance na posun v tomto směru i u dalších a není důvod to nezkusit a upozornit na možnou špatnou představu rozměrů. Tady se jednalo o akci za 5500 Kč do Cancúnu, takže předpoklad zájmu o nízkonákladovost je na místě.

@divan: Nech to být.

Počítám se tedy mezi těch 20 % žen, nevím, co bych s obřím kufrem v teplých krajích dělala. Navíc sláva Airbnb a jejich vybavení pračkami, které jsou skoro všude, když už.

1 Citovat

Jakub S napsal(a):

@Libor_S: Prej "možnou špatnou představu rozměrů" :) :) :) :) :) :) ... To bych řekl přítelkyni jednou. Mimochodem obvykle taky cestujeme jenom z batůžkem (kdy přísně dodržujem kabinové rozměry a všechny příruční předměty narvem dovnitř, abychom nezabírali moc místa), ale teď na Tenerife odbavujeme zavazadlo, protože prostě nám to vyhovuje víc, protože důvody, které popsal Niemandos. Ale díky, Libore, za vysvětlení, že je to špatně a nepotřebuju to.

Mimochodem, když jsme u toho, tak mě třeba poslední dobou rozčilují víc právě batůžkáři, kteří si za žádnou cenu nechtějí nechat nic odbavit (ani zadarmo na getu) a pak se mi do overhead binu nevejde ani 20l batoh a musím ho mít celou dobu pod sedačkou. Nehledě na to, jak dlouho pak občas trvá boarding (poslední zkušenost s před měsícem z Lisabonu do Prahy, kdy do ze 70% plné A320 trval snad 60 minut, protože Češi se stewardy hádali o batůžky) ... 

Taky se snažím nic neodbavovat ani zadarmo. Důvodem není cena, ale pohodlí (moje). Nechci na to zavazadlo nikde čekat, chci ho popadnout a zmizet z letiště. S nikým se nehádám, ale často vozím notebook a když to personálu při pokusu o odbavení řeknu, sami řeknou, ať si ho vezmu na palubu. A manželův batoh zas pak končívá v těch neskladných něbo jakých zavazadlech, zřejmě kvůli popruhům, a musíme ještě hledat tenhle speciální výdej, když nevyjede s ostatníma. Voser, prostě

0 Citovat

@TomAJerry: Holt jsi odnesl, že se tu řešily věci i obecně za jiná vlákna. To se v diskuzích stává a v SZ to řešit nejde (ledaže by ti, co s tím začali, psali jen SZ). Furt lepší, než aby dotaz zapadl, což je tu v poslední době téměř vždy a druhý den už se k tomu málokdo vyjádří. Poradil jsem nejen posledním příspěvkem, ale i Egypt a ohledně SL. Jinak jsem se spíš bránil slovním útokům.

Zde je minimum neočkovaných z těch aktivnějších přispěvatelů, takže se fakt nedá čekat, že to bude zodpovězeno, aniž by to lidi hledali za tebe jako dnes já (ale samotného mě to zajímalo).

Egypt dle cestopisu za Kačku zde ze srpna: v klimatizovaném resortu u moře a s výletem klimatizovaným minivanem do Luxoru se to horko dá přežít

Srí Lanka - chce to sledovat aktuální reporty, ale zatím tu žádný podrobný nebyl, nepokoje by nevadily, ty asi běžně nejsou, ale omezení běžných služeb jako doprava, restaurace může být problém

Havaj - to samé co USA, tj. ne (po prodělání do určitého limitu a s patřičným potvrzením ok)

Thajsko a nejspíš celá JV Asie ne

0