Ahoj všichni! Čeká mě v létě cesta do USA a momentálně řeším, jak platit. Nejlepší by asi bylo v hotovosti, ale co jsem četl na netu, tak občas nemusí brát větší, než $20 bankovku. Navíc tam budu tak 14 dní a nechce se mi brát tolik hotovosti. Placení kartou je pohodlné, ale co jsem pochopil, platba se převede z USD na EUR a pak až na CZK s tím, že si Visa přirazí ještě 2 %, takže vevýsledku si člověk dost připlatí. Má někdo osobní zkušenost s placením v USA? Kolik třeba u jaké banky platil navíc při platbě kartou? Díky za každé info  .

Placení v USA

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

16 reakcí

Ahoj všichni!

Čeká mě v létě cesta do USA a momentálně řeším, jak platit.
Nejlepší by asi bylo v hotovosti, ale co jsem četl na netu, tak občas nemusí brát větší, než $20 bankovku. Navíc tam budu tak 14 dní a nechce se mi brát tolik hotovosti.

Placení kartou je pohodlné, ale co jsem pochopil, platba se převede z USD na EUR a pak až na CZK s tím, že si Visa přirazí ještě 2 %, takže vevýsledku si člověk dost připlatí.

Má někdo osobní zkušenost s placením v USA? Kolik třeba u jaké banky platil navíc při platbě kartou?

Díky za každé info smiley

0

-

0 Citovat

neviem ako to je s tymi percentami, ja viem povedat svoju skusenost: bol som v lete v usa, a kartou som platil par krat, mozno 10 krat, mam CSOB a Cesku sporitelnu, ich obycajne debetne karty. KEd som platil tam povedzme 10 usd tak sa to prepocitavalo kurzom nie stredovym devizovym (to by bolo podla mna nezmysel) ale kurz v tomto pripade tym "vyssim", da sa napr na csob stranke naist pod odkazom devizovy kurzovy listok (nie valutovy). Co som porovnaval vtedy tak ceska sporitelna mala o par stotin koruny lepsi kurz ako csob ,ale je to fatk minimalny rozdiel. Inak ja som mohol platit hocijaku ciastku bez akehokolvek poplatku, ale to bude zrejme individualne, verim ze niekde v pusti si nejaky poplatok pridaju, ale ja som to nezazil... Na tvojom mieste by som si v CR v nejake vyhodnej smenarni vymenil max 200usd (staci podla mna aj 50, ale pre pokoj duse...) a ostatne platil vsade kartou. Len ju straz ako oko v hlave lebo ak ju stratis tak si total v prdeli smiley alebo si zober 2 karty a nos ich oddelene...

0 Citovat

Ahoj, je dobrý mít hotovost i karty (třeba 2 a každou jinou). My měli debitní a v záloze kreditku (pro všechny případy). Asi jen 2x nám kartu nevzali, ale to byla spíš vyjímka. Jinak počítají devizi střed a že by si něco připočítávali, bych neřekla.
Tak hezký výlet.

0 Citovat

Jo a pozůrek, debitní embosovaná karta je v cizině z nějakého mně neznámého důvodu terminálem akceptována jako kreditní (asi že se není možné spojit s bankou hned), takže pokud někde vyžadují debitní kartu, tak tam obecně mám smůlu.

0 Citovat

Díky za postřehy!
Konkrétně budu v Chicagu a NY, tak to zkusím nějak nakombinovat.

0 Citovat

Pokud mluvím za větší města, tak všude platím kartou - je to mnohem komfortní a nemusíš zdržovat hledáním atd. smiley)

Platby z ciziny fungují tak, že tvoje banka zaúčtuje USD transakci a převede to na CZK podle jejich vlastního kurzu, jak píče rominho. Další poplatky či co neplatíš.. Ale na vesnicích to samozřejmě může být jak píšete, s tím zkušenost nemám.

Za mě pár drobných na nějaký snack na ulici, jinak karta smiley

0 Citovat

Nevim co ma panliska za banku, ale vim ze ty 2% z plateb mela drive mBank (pri platbe krome CZK a EUR) a mam pocit ze je ma porad.
No a co se tyce plateb v USD, tak nevim, ale platim jsem si hotel v NY (pres booking v USD) a maestercard provedl konverzy na EUR a ceska sporitelna nasledne z EUR na CZK - jednalo se o kreditni kartu od ČS...

0 Citovat

gugos005: jj, mám mBank a ČS a ty 2 % jsem právě vyčetl u mBank.
U mBanky se mi líbí, že mají nad 2500Kč výběr kdekoliv v zahraničí zdarma... nicméně, pokud by tam bylo 2 % od Visy, případně poplatek v ATM + převody, tak by to tak dobrý nebylo.

0 Citovat

Hlavne mBank ma uplne desivy kurzy, takze na ne kaslu, jinak taky jedu v lete do USA takze se o to taky budu co nevidet zajimat, jen ted to neni pro me aktualni (zatim italie - posledni lyzovani a duben mozna kyjev smiley)

0 Citovat

Máte někdo zkušenosti s placením v USA neembosovanou kartou Visa Electron? Jde o běžné nákupy v obchodech nebo občerstveních...

0 Citovat

Behem sveho pobytu v USA (11 mesicu v 2011 a mesic loni v lete) jsem platil 99% veci kartou a nikdy s tim nebyl problem a nikdy jsem si nevsiml, ze by treba pod 10 dolaru davali prirazku treba dva dolary. Jediny misto, kde je extra charge (nebo kde ja jsem ho zaznamenal), cca 2-3 USD, jsou maly samostatne stojici ATMs vetsinou pochybnych bank na pochybnych mistech (vecerky mexicanu v kalifornii napr.) pri vyberu hotovosti.

Taky se strasne resi emboska neemboska, VISA vs MC... mel jsem s sebou asi 4 karty ruznych typu. Abych byl konkretni, tak emboska MC od KB, neemboska MC od KB, VISA emboska od RB a MC emboska od AirBank. A zadani zasadni problem jsem nemel. Vzdycky byl charge v dolarech a banka si ho prevedla dle sveho kurzu na CZK a to mi strhla z uctu.

"Problem" jsem mel jenom ve dvou pripadech:

1) Rozbite terminaly v Escalon, CA v lekarne Rite Aid - ZCELA ignorovaly veskere moje kreditky (cca 5 pokusu), credit/debit emboska emboska, nebralo mi to nic smiley To jeste v roce 2010 kdy jsem tam byl na high school. Fakt jediny misto v celych USA, kde se mi nepovedlo vubec zaplatit kartou.

2) Na benzinkach maji self-pay automaty, vetsinou to funguje i s Ceskou kartou, ale nekdy ne, a potom si musite jit "credit the pump" dovnitr k pokladnikovi a nemuzete to udelat sami primo u stojanu. Nejcastejsi uspech jsem mel s embosovanou kartou od KB, ale kdyz mi to nevzalo zadnou, tak vevnitr na pumpe uz to bylo jedno cim jsem platil a slo to vzdycky.

A je tu ale jeden takovej trik, kterej nevim jak moc je znamej, a sice i kdyz mate debetni kartu, musite rikat, ze je kreditni smiley Behem svyho pobytu na high school jsem o tom a celkove o placeni v USA sepsal clanek, snad vam pomuze smiley

http://usa.jpavlik.cz/jak-vyresit-penize-do-usa/

0 Citovat

Za mě snad postřeh jen ten, že při platbě jsem zadával volbu "Credit" nikoliv "Debit"..

A jediné místo, kde se nedá platit kartou jsou pouliční stánky a bedny v Las Vegas smiley

0 Citovat

Hlásím, že s neembosovanou debitkou nebyl nikde problém, jen se musí nahlásit jako kreditka, jak už to bylo několikrát zmiňováno. V Century 21 nabídl platební terminál přepočet na české koruny v nevýhodném kurzu, takže na to si dát pozor, protože člověk většinou automaticky mačká Ano, Ano, Ano smiley

0 Citovat

Ahoj, jestli to chápu dobře, tak i v automatech na MHD (NY) při koupi týdenní jízdenky se u možností "Jak budete platit: Cash, ATM Card, Credit Card" zadává Credit card i když mám jen debetní kartu?

0 Citovat

ano, vo vseobecnosti davas vsade v USA ak sa ta pytaju (napr. v obchode), tak "credit card" ak je na vyber

0 Citovat

jj tam kde je na vyber credit a debit card, vzdycky davej credit.. moje debetka jako debit nefunguje a zaplatim pouze jako pres credit.. zajimave je, ze mam jeste sluzebni creditku od American Express a ta taky funguje jako credit.. jedine kdy jsem daval debit je pri vyberu hotovosti z ATM..

0
16 reakcí