Dobrý den.Chtěl jsem se Vás zkušených cestovatelů zeptat na můj bláznivý nápad. Jako podnikatel dovážím z Číny nějaké výrobky a běžně využívám DHL, ale jsou dost drazí (cena dopravy = cena letenky). Napadla mě myšlenka pro zboží si "zaletět" a spojit to s výletem. Potřebuji Shenzhen. Odlet třeba v pátek, návrat ve středu. Jsem v kontaktu s prodávající firmou, chtějí mě vzít na exkurzi také do továrny. Má to cenu? Lze spojit s výletem do HK (asi bude potřeba vícevstupé vízum)? Děkuji za rady. .

Služební cesta do Číny - Shenzhen

Založil ve fóru Co se nevešlo

5 reakcí

Dobrý den.

Chtěl jsem se Vás zkušených cestovatelů zeptat na můj bláznivý nápad. Jako podnikatel dovážím z Číny nějaké výrobky a běžně využívám DHL, ale jsou dost drazí (cena dopravy = cena letenky). Napadla mě myšlenka pro zboží si "zaletět" a spojit to s výletem. Potřebuji Shenzhen. Odlet třeba v pátek, návrat ve středu. Jsem v kontaktu s prodávající firmou, chtějí mě vzít na exkurzi také do továrny. Má to cenu? Lze spojit s výletem do HK (asi bude potřeba vícevstupé vízum)? 

Děkuji za rady.

0

Na co se ptáš?

Má to cenu? Jako podnikatel si snad umíš spočítat výnosy, náklady a jestli se to vyplatí.

Obchodně? Jestli tě to živí, tak určitě jeď. Pro Číňany je osobní kontakt mnohem důležitější než třeba pro Evropany. Spousta dalších jednání pak bude mnohem jednodušší. 

Jako výlet? Záleží, co tě baví a jestli na to máš, protože úplně zadarmo to nebude. Většinu účtenek si ale dáš do nákladů. Pokud jde o města, tak je zajímavé jich pár vidět, ale kromě pár výjimek pak začnou být všechna "stejná" a docela nudná. Ale Shenhzen i Hong Kong za návštěvu stojí.

Pár rad:

Turistická víza se dávají na 1 nebo 2 vstupy. Zkus požádat čínskou firmu o pozvání s tím, že bys jezdil častěji. A pak o multiple entry business visa, ty dávají buď na 1 rok nebo 5 let. Cena je stejná. 

Číňané jsou doma velmi pohostinní. Jestli pro ně jsi aspoň trochu důležitý zákazník, tak se o tebe dobře postarají. Budou tě zvát na večeře, vyzvednou tě na letišti, možná zařídí nějaký výlet a další program, atd. Někdy je to až otravné, když ti nenechají chvíli volná.

Jestli s nimi půjdeš na oběd nebo na večeři, tak se předem nauč etiketu. Hlavně, jak se pije. 

Hotel si zkontroluj, že je to evropský standard. V Shenzhenu to asi tolik nehrozí, ale v menších městech mívají občas "oblíbený" hotel, který je hrozná špinavá díra.

Zjisti si, že to, co povezeš, vůbec smíš vzít do osobního letadla. Třeba víc elektroniky může být problém kvůli bateriím. S těmi dělají Číňané dost problémy. 

A pak nevím, jak se řeší celní formality, když povezeš něco na kšeft. 


0 Citovat

Ahoj T.

Já jsem se tedy nakonec rozhodl, že to bude dobrá zkušenost a pojedu.

Dostal jsem obchodní vízum a odlétám příští pátek. Kontakt v Číně mě zve dokonce domů - už piluju etiketu. Nabídli mi, že po celou dobu pobytu pro mne mají program. Opravdu se po dlouhé době těším.

Moc díky za cenné rady, posunul jsi mě zase někam dál!!!


M.


0 Citovat

Ahoj,

business viza se bohuzel dost zprisnili, uz nedavaji automaticky petilete, ale na prvni vstup jen jednovstupove a s dalsimi navstevami pridavaji

pokud někdo nebyl v Číně, dostane *max. 1 vstup

pokud byl někdo 1x v Číně, může žádat o 2 vstupy a dostane je

pokud byl někdo 2x – může žádat o multi na 6 měsíců

3x – může žádat o multi na rok

5x – může žádat o multi na 2 roky

8x – může žádat o multi na 5 let


Resenim pokud chces videt i HK muze byt priletet do HK a odletet z HK. Jezdi tam od lonska rychlovlak, i ten je sam o sobe zazitek - i kdyz mezi HK a SZ jede teda maximalne 200km/h a vetsinu cesty v tunelu, na 350 se rozjede az za mestem smerem na Kanton.

S tim zbozim do kufru nevim jestli je to dobry napad..nevim jak bude probihat cleni na letisti kdyz to budes deklarovat ze je to firemni, s tim nemam zkusenost. A pokusit se to propasovat, to bych nedelal, celnici celkem chytaji a pak ti vymeri clo podle ceny z internetu.

Pokud jsou v tom LiIon baterie, tak na to zapomen uplne.

V Shenzhenu jako takovem toho moc k videni neni za me, prumuyslove komercni velkomesto. Ale pokud jedes do Ciny poprve, tak asi budes mit na co koukat :)

Pokud dovazis drobnou elektroniku, mozna te zaujme SEG Electronics Market, takovy fyzicky Aliexpress..hodne Evropanu si tam domlouva nove dodavatele na drobne dovozy.


0 Citovat

Ahoj Superweb.

S tím vízem máš úplnou pravdu, dali mi jen jednovstupé. Když jsem chtěl alespoň dvouvstupé, tak by se za mě musel zaručit ten můj "obchodní kontakt" a muselo by to být výslovně uvedeno na té pozvánce. A on by se mnou musel do HK jet. Nevadí, třeba příště :-)

Ten rychlovlak mě opravdu mrzí, to je jedna z věcí, kvůli které jsem chtěl do HK. S tou letenkou z HK bylo už pozdě, protože ty byly koupené.

Na to proclení mám zde firmu, oni to tam dají na celnici den před mým příletem a já jim to jen nahlásím, že vezu k proclení. Žádné baterie to naštěstí neobsahuje. Potřebuji proclít vše legálně - vozím to pravidelně ale přes dopravní společnost.

Díky za tip na SEG Electronics Market, o tom jsem nevěděl. Mám tip jen do Huaqiang Electronic World.


0 Citovat

Tech marketu je tam vic, zalezi na tom co te zajima..

https://www.chinabrands.com/drop...14184.html

Tyhle markety jsou pro "amazonisty" co berou par set kusu(bez urazky, naopak obdivuju kdyz se tim nekdo uzivi :) ). Ja tam jezdim sluzebne jednat s vetsimi dodavateli sveho zamestnavatele. Tak jsem byl jednou kouknout na ten SEG spis tak ze zvedavosti..docela zajimavy jak tam vsude susti izolepa jak bali ty USB kabliky a nabijecky, co ti pak prijdou postou za 1USD :)

0
5 reakcí