Ahoj, chtěl bych se podívat sám do Maroka, přílet do Agadiru, ubytování asi přes booking nebo airbnb,  odlétal bych z Marrakeše (přesun do Marrakeše autobusem (Supratours nebo CTM). Do jaké míry je problém, že neumím francouzsky a angličtinu taky nemám dokonalou? Jde mi hlavně o dopravu (jak z letiště, tak z Agadiru do Marrakeše) a sehnání simky na internet do mobilu. Vydávat se do odlehlých míst mimo turisty navštěvované oblasti nechci, jde mi hlavně o to, abych na pár dní unikl zimě, a Maroko se mi zdá vhodné jak z hlediska dostupnosti letadlem, tak cenovou úrovní.  Taky jsem uvažoval o Eilatu, ale mám obavy z bezpečnostních kontrol. Našel jsem zkušenosti lidí, podle kterých to není nic hrozného, i zkušenosti opačné, a také že se dívají nedůvěřivě na několikadenní pobyty. Ve prospěch Eilatu by zase hovořilo, že "civilizační" úroveň je určitě bližší evropské než v Maroku a právě jazyk. Nepotrpím si na žádný luxus, ale mám obavu z problémů,které bych musel improvizovaně řešit na místě, tak váhám mezi těmito destinacemi.  .

Útěk před zimou - Maroko nebo Eilat?

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

22 reakcí

Ahoj,

chtěl bych se podívat sám do Maroka, přílet do Agadiru, ubytování asi přes booking nebo airbnb,  odlétal bych z Marrakeše (přesun do Marrakeše autobusem (Supratours nebo CTM). Do jaké míry je problém, že neumím francouzsky a angličtinu taky nemám dokonalou? Jde mi hlavně o dopravu (jak z letiště, tak z Agadiru do Marrakeše) a sehnání simky na internet do mobilu. Vydávat se do odlehlých míst mimo turisty navštěvované oblasti nechci, jde mi hlavně o to, abych na pár dní unikl zimě, a Maroko se mi zdá vhodné jak z hlediska dostupnosti letadlem, tak cenovou úrovní. 

Taky jsem uvažoval o Eilatu, ale mám obavy z bezpečnostních kontrol. Našel jsem zkušenosti lidí, podle kterých to není nic hrozného, i zkušenosti opačné, a také že se dívají nedůvěřivě na několikadenní pobyty. Ve prospěch Eilatu by zase hovořilo, že "civilizační" úroveň je určitě bližší evropské než v Maroku a právě jazyk.

Nepotrpím si na žádný luxus, ale mám obavu z problémů,které bych musel improvizovaně řešit na místě, tak váhám mezi těmito destinacemi.

0

Občasné řešení problémů a improvizace na místě k cestování na vlastní pěst patří. Doporučuji se svěřit do rukou CK.

0 Citovat

A proč jsi nám to, 60952, celé tak sáhodlouze . . . ale zajímavě vyprávěl?

0 Citovat

Ahoj. Nevím co znamená nedokonalá angličtina..  Já jsem samouk se základy a stačila mi ta moje úroveň :-). Francouzky nebo arabsky pouze na odlehlých místech, ale Marrakéš a Agadir mít problém nebudeš. Na koupání to nebude..Eilat nevím, nebyl jsem. V Maroku jsem byl minulý rok v březnu, kdyžtak se ptej..

0 Citovat

Nejsem Mikir, ale co Kanáry? :-D Tam se nemáš kde ztratit.

0 Citovat

Leť do Egypta co nejvíce na jih - je to nejlevnější (levnější než zůstat doma) a dá se tam koupat v moři. V Maroku i Izraeli je na to zima.

Když se budeš v resortu nudit, vyraž do města nebo za památkami.


0 Citovat

Koupání v Mrtvým moři bylo v pohodě, ale Rudý bylo na mě studený, ale koupat se dalo.


Pokud jde jen o útěk do "tepla" tak finančně asi fakt ten Egypt či Kanáry, i s CK lze sehnat na poslední chvílu kolem 8tis. na týden bez starostí.
0 Citovat

To ještě dost uber - 5,5k 4* AI, do 7k 5* AI týden/osoba - za to nemáš v Praze ani pořádnou pařbu.

0 Citovat

Ahoooj....koncem ledna a v unoru mohou teploty padnout v Elatu na 20- 18 stup. rano dokonce  4-6...

zazil jsem to....plus tam fouká vítr.... březen zacína byt lepsí. Jih Egypta je naj....cenove i teplotne...Maroko je na cestovaní fajn...ale taky počítej z ranním chladem......

0 Citovat

 Boli sme aj v Eilate aj v Marrakéši  cez Vianoce po roku. Angličtiny by som sa nebál, a v Izraeli ani tých kontrol na výstupe. Nie je to nič hrozné. Dajú ti pár otázok,alebo dostaneš lajstro v Slovenčine/ Ćeštine.  Je fakt že rána s v obidvoch krajinách chladnejšie.  Obidve krajiny sú na útek pred zimou fajn. Maroko je ale o hodne lacnejšie ako Izrael.   A čo sa týka tých nepredvídaných problémov to akosi k tomuto spôsobu cestovania občas patrí ako už sa píše vyššie.

0 Citovat

Čo sa týka Izraelu, neznalosť angličtiny je výhodou. Ak vieš anglicky, radi si na tebe potrénujú tie ich bezpečnostné procedúry. Ak nevieš (alebo sa tváriš že nevieš), strčia ti do ruky kartu v češtine a len ukazuješ na správne odpovede - nie som terorista, balil som si batožinu sám... :) V Izraeli som bol tri krát a vždy na 3 noci a nikdy s tým nikto nemal najmenší problém. A podľa opakujúcich sa "ksichtov" v lietadle, na 3-4 noci tam chodí snáď 90% ľudí.

0 Citovat

Ještě dobrou alternativou na válení u moře v tento čas je Omán. Nedávno se tady i mihnuly levné letenky přes Dubaj. Je potřeba si pořídit on line visa za 5 Rialů, dá se bez problémů pronajmout auto, najít levný hotel, dobře a levně se stravovat v hypermarketu Lulu, nikdo nikde neotravuje, moře teplé a denní teploty okolo 30 stupňů. Když tě to přestane  bavit můžeš vyrazit na tůru do hor či pouště.

0 Citovat

Maroko je urcite dobra alternativa  kdyz  bych nechtel Kanary  uz  ,ale opravdu vic na cestovani  i kdyz v Agadiru  se vykoupes urcite  ,je to ale hodne let co jsem tam byl ,takze nevim jak to tam ted  vypada z vystavbou, cenama a tak  ,Marrakes je taky zajimavy  a nevidim v te nedostatecne jazykove vybavenosti az tak zasadni problem  ,jiste na Kanarech  to je pochopitelne  bez problemu  ale jet do Maroka s CK vidim jako zbytecnost ,byl jsem tam tehdy jako  ridic busu  na 3 tydny ale v kvetnu

Ejlat Izrael  jsem taky zvazoval stejne jako Jordansko ,prave kvuli levnym cenam letenek ,ovsem soucasna situace v te oblasti se me nelibi  a asi bych to nezvolil a do Egypta bych neletel  vubec 

Jinak Toncek to vyjadril presne  , Lanzarote  je super 
0 Citovat

Jan Honzauta napsal(a):

Ještě dobrou alternativou na válení u moře v tento čas je Omán. Nedávno se tady i mihnuly levné letenky přes Dubaj. Je potřeba si pořídit on line visa za 5 Rialů, dá se bez problémů pronajmout auto, najít levný hotel, dobře a levně se stravovat v hypermarketu Lulu, nikdo nikde neotravuje, moře teplé a denní teploty okolo 30 stupňů. Když tě to přestane  bavit můžeš vyrazit na tůru do hor či pouště.

Omán je ideální na cestování s občasným vykoupáním v moři či jinde. Jako destinaci na válení se u moře bych Omán úplně nedoporučoval nebo spíš Salálu na jihu, kde je mnohem hezčí pláž a tepleji. Nevím, jestli máš tip na nějakou jinou pláž v Maskatu třeba u resortu, kde si zaplatíš vstup, ale hlavní pláž (poblíž opery) není tak atraktivní, prochází se tam odpoledne plno místních a piknikují rodiny (možná ne v odlehlejší části na západě), což vzhledem k tomu, že jsou oblečení a pár bílých turistů by v plavkách bylo nápadných, není ideální. Voda má v zimě kolem 24°C a denní maxima jsou v průměru 26°C.

https://www.seatemperature.org/m...bruary.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Cl..._of_Muscat

Levnější hotely v Ománu zas tak levné nejsou (a asi nebudou hned u pláže). Restaurace jsou většinou indické s výborným a levným jídlem, takže supermarket bych doporučil jedině na jídlo na snídani a svačinu.

0 Citovat

Chlapec vybral kasičku v kostele aby se v zimě trochu ohřál a hledá nějakou lowcost destinaci kam by mu to vyšlo a tady se doporučuje Omán, kam jen letenka stojí jako komplet dovolená v Egyptě...to aby k tomu přidal ještě elpaso...

0 Citovat

Tak jeho první dotaz byl i na Eilat. A Izrael patří mezi drahé destinace. 

0 Citovat

T napsal(a):

Tak jeho první dotaz byl i na Eilat. A Izrael patří mezi drahé destinace. 

To se jen nechal zblbnout letenkou za 10 euro teď přes zimu.

0 Citovat

Nenechal jsem se zblbnout letenkou a ke všem komentářům týkajícím se mého dotazu chci uvést ještě tolik:

1. Uvedené destinace jsem zvolil mj. proto, že let netrvá příliš dlouho a lze odletět i přiletět tak, abych si nemusel brát další den volna, což je pro mě podstatné.

2. Zájezdy s cestovkou toto vesměs nesplňují a pro jednoho nejsou až tak levné.

3. Nemusím cestovat vyloženě lowcost, i když nižší náklady jsou samozřejmě plus, ale s vyššími cenami v Izraeli samozřejmě počítám.

4. Nemusím se koupat v moři, jde mi hlavně o slunce a teplo, samozřejmě nepočítám s horkem a plně mi stačí cca 20 stupňů přes den, což u obou destinací mohu předpokládat.

5. Hlavním důvodem proti Izraeli je obava z bezpečnostních kontrol, proti Maroku jazyk a nižší "civilizovanost" zejména z důvodu řešení problémů s internetem na místě a dopravy (a i improvizovaného řešení jiných případných komplikací).

0 Citovat

co ja viem, v Maroku sme mali dobry internet skoro vsade (sim hned na letisku) a doprava normalna. pravda, pomohli mi zaklady francuzstiny.

0 Citovat

Tak v Omanu jsme byli . nebydleli jsme v klasickem  hotelu ale meli jsme apatman v  a bylo to hned u plaze a cena na tyden byla v podstate podobna jake jsou jinde v koupacich destinacich kam jezdime ,jen o trosku vyssi ,kvalita ubytovani vyborna ,bylo to  v Muscatu a dokonce jsme meli na 4 dny auto pres ne vyhodneji nez primo z pujcovny

Jidlo jsme resili takovym bufetem u plaze a prave nakupem v supermarketu  .lednicka na pokoji byla
0 Citovat

V Maroku internet naprosto v pohodě za ceny nižší než u nás. Dopravu mezi městy bych volil vlakem, pokud je to možné. Laciné a spolehlivé, jízdní řád na www.oncf.ma Základy francouzštiny se hodí, ale základní věci se dají domluvit i anglicky a rukama :) 

0 Citovat

K tomu bodu č. 5. Obava z bezpečnostních kontrol je úplně lichá. V dnešní době všech možných překladačů se bát jazyka je taky zbytečné. A pokud máš alespoň základy angličtiny, tak to stačí všude na světě, kde je masový turismus. Internet ani doprava nejsou v Maroku na špatné úrovni. V podstatě jediný rozdíl mezi těmi zeměmi je ve zmíněných cenách.  Izrael je drahá země, ale levné letenky najdeš, ubytování se v Eilatu mimo sezónu dá také najít kolem litru na pokoj, aby to bylo čisté. Co je extrémně drahé v Izraeli je jídlo. Toho bych se při delším pobytu bál nejvíc, ale pokud s tím počítáš, tak to asi nevadí. V Eilatu bude asi také teplejší moře o trochu. Určitě se nerozhoduj mezi těmi 2 zeměmi podle kontrol na letišti, to je marginální problém.

0 Citovat

Ještě k  Ománu. Myslel jsem jih -Sálalu. Ten Lulu hypermarket nabízí teplá jídla. Necháš si to dát do kelímku a zkonzumuješ na pláži či na hotelu. Nemá smysl bydlet v drazích hotelích na pláži. Lepší je bydlet v pěkném hotelu, kde se dá dobře parkovat a ráno vyrazit autem na vlastní pláž, večer to vzít přes Lulu na hotel.

0
22 reakcí