Jen pro info a zasmání, jak opravdu "funguje" chargeback, kterým se spousta lidí ohání a bere ho jako poslední instanci spravedlnosti. Pro připomenutí - měl jsem rezervaci přes Booking.com na ubytování v Pise, zrovna na období, kdy současná situace v Itálii nabírala na obrátkách a přestože se jednalo nevratnou rezervaci, bylo mi hotelem doporučeno, abych nejezdil s tím, že pokud se rozhodnu stornovat, dostanu plnou částku zpět na účet. Což jsem také udělal a zrušil při té příležitosti též dopravu. Hotel mi pak den před plánovaným check-inem sdělil, že jejich manažer nakonec rozhodl, že mé storno je neoprávněné. To, že mi řekli, že to mám zrušit a že mi přislíbili refund, je vůbec nezajímalo. Obrátil jsem se tedy na svou banku (Fio), dodal jim veškerou komunikaci a zažádal o chargeback. Nyní, zhruba po 3 týdnech, přišla odpověď. Ve zkratce - bylo mi sděleno, že pro banku je důležité, že platba odešla s mým souhlasem a že tedy byla autorizovaná. Do případného sporu mezi mnou, a potažmo Bookingem prý nemohou zasahovat a mám se tedy obrátit buď na Booking nebo přímo na hotel. Dovedu si tak zcela živě představit, že stejnou odpověď budou dostávat i ti, kteří zažádají o chargeback u zrušených letů anebo v případech, kdy aerolinky budou vracet místo peněz vouchery...  .

Chargeback - opravdu funguje?

Založil ve fóru Co se nevešlo

@s0ny: u zrušených letů se protistrana snad jen těžko odváží tvrdit, že je to můj výmysl. Spíš se obávám argumentů typu "government restrictions" a podobných kliček, na základě kterých by banka mohla chargeback zamítnout.

0 Citovat

Věř mi, že protistrana dokáže nalhat cokoliv. Uvedu trochu konkrétněji. V únoru koupena letenka v chybném tarifu, dva dny po rezervaci zrušena prodejcem. Kontaktování prodejce a ten začal mlžit ohledně stornování této rezervace. Víceméně jen prodlužování, že situace se řeší. Začátkem března žádost o chargeback. Reakce prodejce po cca 2 měsících na chargeback, že jsem chtěl storno udělat já z důvodu COVID-19 (let ještě v té době neproběhl).

Jinak jednalo se o Komerční banku a tak proti zákaznický přístup jsem nezažil ještě. První reakce banky, že mám dodat potvrzení o odmítnutí nástupu na palubu. Let měl proběhnout až v květnu a to ze Singapuru. A i přes celkem slušný soubor dokladů prokazující zrušení, byl chargeback zamítnut jak prodejcem, tak leteckou společností.

0 Citovat

Já mám špatnou zkušenost s creditas, kde mi odmítli s chargebackem vůbec začít, dokud jim neodsouhlasím, že v případě neúspěšného chargebacku zaplatím bance 15€ za transakci, odvolal jsem se, že chargeback jako nástroj ochrany spotřebitele by neměl být zpoplatněn, zamítli to.

Proti každému rozhodnutí banky, např. o zamítnutí chargebacku, lze podat stížnost finančnímu arbitrovi.

0 Citovat

@s0ny: díky za informaci. Uvidím, s čím vyrukuje protistrana. Doufám, že s žádnými výmysly a obstrukcemi. Jinak u ČSOB zatím první a druhé kolo, tj. podání reklamace (= zaslání vyplněného formuláře mailem) a později zaslání různých dokladů, proběhlo velmi customer friendly .

0 Citovat

Mám velmi dobrou zkušenost s Raiffeisenkou - už 2x mi vymohli peníze zpět, jednou od sicilské autopůjčovny, podruhé od polského ubytovatele.

V obou případech to probíhalo tak, že mi ihned poukázali reklamovanou částku na účet a pak ji vymáhali s tím, že když to nedopadne, že si ji zase ode mě stáhnou. Ale dopadlo to dobře.

0 Citovat

Verim ze ten paypal ze strany zakaznika funguje opravdu dobre. Pred nejakou dobou jsme ho meli jako platebni metodu na nemeckych mutacich nasich eshopu a u chargebacku prakticky nikdy nerozhodl v nas prospech - i kdyz jsme dolozili, ze zakaznik zbozi dostal, zakaznik nemusel nijak prokazovat zadne vraceni (treba jen napsal ze se mu nelibi a muzem si ho u nej vyzvednout) a rozhodnuti bylo vzdy ve prospech zakaznika.

Vzhledem k tomuto a s prihlednutim k vysi poplatku jsme paypal pred par lety zrusili.

U klasicke bankovni karetni brany se takovyto pokus stane tak 1x za rok. U paypalu to byly desitky pripadu rocne. Takze bych rekl ze kvuli teto zakaznicke vstricnosti Paypal pouzivaji cielene "problemovejsi zakaznici"

0 Citovat

@superweb   -  plně respektuji Tvůj názor z pohledu obchodníka a chápu, že takové špatné zkušenosti mohou ovlivnit názor na profil zákazníků, kteří chargeback u PayPal vyloženě zneužívají, neházela bych však s dovolením všechny do jednoho pytle . Věřím, že těch poctivých oproti vychcánkům je stále ještě o fous víc .. u mě zafungoval PayPal 2x při nedodaném zboží zakoupeném přes eBay, a to jen proto, že odesílatel opravdu nebyl schopen odeslání doložit ... žádost o chargeback za zrušenou letenku z března,  jsem zde zkusila už ze zoufalství jako poslední krok, když už jsem jen otráveně četla na fóru, že ten a ten už peníze z března dávno má, další dokonce za květnové nebo červnové lety, zatímco mě uzavřeli tiket 11.6  a už se se mnou nebavili .. předpokládám ale, že se tady stále ještě najdou mě podobní, kteří voucher odmítají a na refund čekají taky půl roku, radím tedy neházet flintu do žita a o chargeback zažádat, jít do toho a nebýt nechán na pospas aerolinkám alá zákazníci jsou pokusní králíci a pokud vydržíme dělat mrtvé brouky, však oni si ten voucher nakonec rádi vezmou .. 

hodně štěstí všem 🙂

0 Citovat

Tak mam prvni pozitivni zkusenost pres raifku. Hotel Novotel ve Vietnamu na konec brezna, kde neustale odpovidali, ze mi podrzi rezervaci, az ja nevim do kdy, i pres nekolikakere pozadani o refundaci prestal ve finale uplne odpovidat. Ve stredu jsem zadal reklamaci a dneska uz mam penize zpet na ucte.

0 Citovat

Taky jsem žádala o vrácení peněz za letenky zakoupené u Gotogate a to přes Českou spořitelnu. Za  měsíc od podání žádosti jsem měla peníze do poslední koruny zpět na účtě . Nezbývá jen pochválit Českou spořitelnu. 

0 Citovat

...Reklamace byla uznána jako oprávněná a Vámi reklamovaná částka bude připsána na Váš účet v průběhu následujících pracovních dní...

To mi dnes přišlo z ČSOB jako odpověď na žádost o chargeback ~21 000 Kč za zrušené lety TAP Portugal. Od podání žádosti uběhlo ~10 týdnů.

EDIT: platba přišla jen pár hodin po informaci o uznané reklamaci.

0 Citovat

Taky přidávám svoji aktuální zkušenost:

V březnu zrušil Pegasus let. Nabízeli voucher, ten jsme telefonicky odmítli, operátor tedy vystavil obratem v zákaznickém účtu fakturu na refund, ale peníze nedorazily. 

10.8. jsme požádali o chargeback u Raiffeisenbank. 8.9. byla plná častka připsána zpět na účet :)

0 Citovat

Na Velikonoce zrušen let ČSA, letenka kupovaná na ticket.dk (byla asi o 100 Kč levnější jak na webu ČSA) - nejdřív jsem napsal na ticket.dk, že bych chtěl vrátit prachy, odpovědí mi bylo, že nemůžou nic refundovat protože let zrušila aerolinka a že čekají na peníze od ní. V ČSA mě poslali do háje, že to mám řešit s ticket.dk, který ale odmítal vrátit peníze taky. Přes Revolut jsem požádal o chargeback někdy v půlce června - Revolut moji námitku přijal a podal návrh. Asi po týdnu mi přišel z ticket.dk mail, že mi bohužel nemohou vrátit žádné peníze, protože cena letenky byla nižší než je poplatek za refund. To jsem myslel, že je střelím :). Uplynul měsíc a půl, který měl obchodník podle Revolutu na vyjádření, načež psali z Revolutu, že chargeback nejspíš ne, protože jsem letenku zrušil sám. Poslal jsem screen mailu, kde ticket.dk píše, že let zrušila aerolinka, Revolut podává druhý návrh na chargeback a dnes peníze úspěšně připsány. Celkem to tedy trvalo něco přes 3 měsíce a nakonec se vše podařilo. Jenom mě teda překvapuje, jak to někteří prodejci zkouší, aby se vyhnuli refundu.

0 Citovat

Přidávám i svou zkušenost. V únoru jsem u Vueling Airlines koupil letenky do Paříže, let byl nakonec společností zrušen. Odmítl jsem přijmout kredity a chtěl jsem využít možnosti vrácení peněz. To však Vueling odmítl s tím, že let byl operován společností LEVEL. Nepomohly emaily, ani telefonáty na několik jejich evropských linek. Několikrát nás i vypli uprostřed hovoru.

Zkusil jsem tedy využít Chargeback u své banky Česká spořitelna. Vyplnil jejich formulář a odeslal všechny podklady (o koupi letenek, zrušení letů, požadavky o vrácení peněz, výpisy hovorů). Trvalo to nakonec víc než dva měsíce, ale s radostí můžu říct, že od tohoto týdne mám peníze na účtu. Pokud máte podobné problémy, neváhejte a zkuste to.

0 Citovat

este sice nie je proces dokonceny ale som rieisl chargeback na letenky s Rumbo, ktorym som sa dokonca dvakrat dovolal a potvrdili ze dostali refund od Ryanair. Po 3 mesiacoch nic, uz sa im ani dovolat nedalo. Tak som kontaktoval Diners, vyplnil formular a peniaze sa mi objavili na vypise kreditky do tyzdna. Este teda mam dva tyzdne cakat ci Rumbo zareaguje nejak a ak nie, tak peniaze zostanu. 

0 Citovat

Jak jste se dozvěděli, jaká byla reakce obchodníka nebo prodejce? Já řeším rezervaci ubytování, bance jsem doložila fascikl důkazů a chargeback zamítli jen na základě údajného tvrzení obchodníka, že rezervace je nevratná. Banka mi neposlala žádný důkaz, jen jedna věta v e-mailu... Vůbec netuším, s kým a jak to dál řešit...

0 Citovat

Napiš znovu bance a znovu zopakuj (a uveď důkaz), že rezervace NEBYLA nevratná, resp. že jsi ji zrušila ve stanovené lhůtě. Věřím, že to banka přehodnotí.

0 Citovat

Je možné napsat o jakou banku šlo? Některé jsou snaživější, jiné jsou levné (např. já nedoporučuji fio)

0 Citovat

Na začátek května jsem měl rezervované ubytování v Polsku. Byla to nevratná rezervace. Ubytování mi hotel zrušil, protože covid. Argumentoval jsem, že jestli byl hotel zavřený, tak jsem čerpat služby ani nemohl a žádám refundaci.

Odepsali:

... In connection with the ordinance of the Council of Ministers, on April 1, 2020, the Special Act came into force on extending the refund period for reservations made to 180 days + 14 days (statutory), or the option issuing a voucher ...

Peníze měli vrátit v listopadu. To se nestalo, na několikeré urgence v prosinci nereagovali. Žádal jsem o chargeback Revolut a ten zamítnul s tím, že služba měla být čerpána v květnu a tedy uteklo více než 120 dní. Otevřel jsem to znovu, poukazoval na slíbené vrácení peněz v listopadu a znovu zamítnuto, že prý více 120 dní.

Nějaké nápady, co s nimi? Komunikace s Revolutem tragédie, zlatá mBanka :-/ 

0 Citovat

Odepsat to. Predpokladam ze v polskem hotelu ti nezmizely desetitisice, takze soudit se o nevyznamnou sumu asi chtit nebudes.

0 Citovat

Přidávám zkušenost. Měli jsme na loňské jaro letenky ČSA přes Gotogate. Let zrušen, tak jsme přebookovávali na léto přes web ČSA, tam jsme dopláceli rozdíl letenky. V létě druhý let opět zrušen.

U obou transakcí poždádán Chargeback (jedno Airbank, druhé Revolut).

Trvalo to velmi dlouho, Airbank velmi příjemná, Revolut trochu horší, ale hlavně se nevzdávat. Ke konci roku jsme obě transakce získali zpět. Takže doporučuji zkoušet chargeback za neposkytnutí služby.

0 Citovat

Cul mi rumbo poslal mail a nasledne aj smsku nech si kliknem na refund.

Vsetko by bolo dobre len keby ten link fungoval a tak sa mi zda, ze ryanair mi za tento let dal voucher

 

0 Citovat

Dnes jsem zkoušel chargeback u mBank. Přijeli jsme do zamořeného hostelu. Na recepci samozřejmě nikdo nebyl. Na řadu přišlo kolečku dopisování střídavě s Bookingem a hostelem. Od toho jsem nic nečekal a samozřejmě to byla správná dedukce. Nicméně mě zaskočilo jednáni mBank, která v žádném případě neprovádí chargeback. Na českých stránkách se nepíše nic. Zkusili jsme polské (polská banka) a stránky VISA. Na obou zdrojích je chargeback samozřejmost. Máte někdo čerstvé zkušenosti s takovým postupem, ať už u mBank nebo jiné banky?

0 Citovat

Letos u mBank úspěšný chargeback proti Trenord/Trenitalia, kdy vlak nejel z důvodu stávky, ale jízdné si nechali. To samé vůči Čedoku, kdy se fakultativní výlet nakonec nekonal, ale reverzní platba se někam zatoulala.

0 Citovat

Jinak operátoři na lince většinou neznají termín chargeback, ale reagují na frázi reklamace nedodaného zboží nebo služby při platbě kartou.

3