Ahoj. Jaké máte zkušenosti s jízdou po druhé straně vozovky? Zatím nevím, co od toho čekat, jestli to zvládnem.  Chceme na Maltě půjčit auto, myslíme, že se 2 dětma jezdit busem po ostrově nebude uplne ono.  .

Zkušenosti s jízdou vlevo

Založila ve fóru Co se nevešlo

24 reakcí

Ahoj. Jaké máte zkušenosti s jízdou po druhé straně vozovky? Zatím nevím, co od toho čekat, jestli to zvládnem.  Chceme na Maltě půjčit auto, myslíme, že se 2 dětma jezdit busem po ostrově nebude uplne ono.

0

Na jízdu vlevo se dá rychle zvyknout. Větší porblém jsem měl vždy při nastupování do auta, když se předemnou neobjevil volant. :-)

0 Citovat

Na Maltě žádné, v Irsku loni poprvé v životě levá strana. Úplně v pohodě, po prvních pár km jsem si zvykl. Ale měl jsem automat, což teda doporučuji. Problém jsem měl někdy s extrémně úzkými okreskami, ale to nebylo o levé straně, ale o jiném autě než jsem zvyklý a o šířce silnice. Tam, kde by u nás byla jednosměrka, se vesele jezdilo v obou směrech.

0 Citovat

Podla mna ak si dobry sofer na pravo, rychlo si zvyknes aj na lavo. Osobne som s tym nemal ziadny problem. Za mna by som odporucal:

Prvy krat by som si to vyskusal niekde kde je mensia premavka, nie ist hned do velkeho mesta. Aspon par kilometrov kym si clovek zvykne.

Ak je moznost vzdy si poziciam auto s automatom, aby som sa nemusel zabavat radenim a viacej sa mohol sustredit na jazdu. 

0 Citovat

Automat základ:)

0 Citovat

Ze začátku si párkrát spleteš blinkr se stěračema, ale časem si zvykneš... Hlavně bacha na přednosti, kruháče apod.!

0 Citovat

Měl jsem manuál a taky to bylo v pohodě.

0 Citovat

@janicek: Někdy trénovat nejde - moje půjčovna byla asi kilometr od nájezdu na dálnici, takže jsem se hned za bránou půjčovny zařadil do kolony a poskakoval v ní až na dálnici. Nájezd se pro jistotu opravoval, takže byl rozkopaný zúžený, chvílemi víc polňačka než asfaltka. Zkrátka rovnýma nohama do ostrého provozu :-D. Ale zvykl jsem si rychle.

0 Citovat

Pohoda. Hned první den to šlo, jenom jsem si týden zvykal řadit levou rukou. Po 10 měsících  jsem přijel na návštěvu do ČR a šel jako frajer řídit. Tak nějak jsem radil ve dveřích 😁 ale jo, 3x se mi stalo za ty dva roky, že po odbočení na prázdnou silnici jsem byl lehce v nejistotě po které straně jet

0 Citovat

No mám zkušenosti z Japonska, kde to byl automat a zároveň okolní řidiči v pohodě, to samé i silnice. Druhou zkušenost mám z Anglie, kde to byl manuál, hodně lidí jezdilo jak prasata, extrémně úzké silnice a ulice, speciálně ještě kamenné zdi podél silnice prorostlé keřem, milion kruháčů všude i velikosti víka od kanálu, takže tam to bylo fakt peklo. Ta Malta v tom asi bude podobná, jen řidiči budou asi něco, jak na jihu Itálie, kde se na nějaký odřeniny laku nehledí :D S tím manuálem jsem měl problém hlavně, že řadící páka byla stejná jako u nás. Takže tím pádem jednička byla od sebe, pětka k sobě, logičtější by to pro mě bylo, kdyby to bylo zrcadlově otočený. Dost často jsem tam chtěl zařadit ze čtyřky místo pětky jedničku :D

Horší je to s pravidlama, kdy se dává přednost zleva a nebo přednost protijedoucím při odbočování doprava. hlavně při odbočování doprava na komplikovanějších křižovatkách jsem vždycky zaváhal jestli jsem správně :D

0 Citovat

Ty extrémně úzké okresky/ulice, miniaturní kruháče a kamenné zdi nebo náspy těsně u úzkých silnic byly v Irsku pro mě jednoznačně taky to nejhorší. Komplikovaných křižovatek jsem naštěstí nijak moc nepotkal a když už, tak jsem se z nich i při odbočování doprava vymotal bez ztráty laku a zrcátka :-)

0 Citovat

Je to v klidu i s manuálem pokud jsi normální řidič. Jen to nastupování je peklo😬

Kruhace a přednosti jsou o zvyku, ale tak  v klidu pockáš, 2x se rozhlidnes a jedeš, no stres si na dovolené...

0 Citovat

Psalo se tu o tom i loni. Přečti si, co jsem psal: https://www.cestujlevne.com/disk...9/strana-2

0 Citovat

Připrav se na šílené kolony, na Maltě jezdí všichni auty a je to znát.

0 Citovat

Tak jedeme na konci října, tak si myslím, že tam nebude tak narváno, nebo jo?

0 Citovat

Našel jsem pěkné maltské pořekadlo :-)

"In the UK they drive on the left, in the US they drive on the right. In Malta we drive in the shade (and try to avoid the potholes!)."

0 Citovat

Já měl vždycky největší problém s křižovatkama a tím se prostě koukat obráceně než je člověk zvyklý, ale po nějakém čase se na to dá zvyknout i když na Bali ty pravidla nebyla až tak potřebná :-D 

0 Citovat

Moje prvni zkusenost je z Bangkoku - torchu jako ucit dite plavat tim ze ho hodi do vody kdyz jsou zrovna velke vlny :) Ale clovek si fakt rychle zvykne. Automat to pochopitelne trochu usnadni.

Ve vysledku byla vetsi starost s vsudepritomnymi U turny na dalnicich, kdy tam obcas v rychlem pruhu cucel do cesty neosvetleny naklad z kamionu, ktery se otacel, v podobe treba ocelovych tyci.

0 Citovat

Já se i po to tolika letech pořád občas přistihnu, že  jedu v protisměru. 

0 Citovat

andreko napsal(a):

Tak jedeme na konci října, tak si myslím, že tam nebude tak narváno, nebo jo?

Já psal o místních a tim tam budou i v říjnu. Ale záleží to, kde se budete pohybovat. 

0 Citovat

andreko napsal(a):

Tak jedeme na konci října, tak si myslím, že tam nebude tak narváno, nebo jo?


Bude :) Domaci chodia vsade autom, presne jak hovori Leos.

Moja prva cesta na Malte autom bola z letiska na trajekt (Gozo) a prvych par km bola skuska ohnom. Radit rychlost lavou rukou na kruhaci 500m od pozicovne bol celkom zazitok :D

0 Citovat

Auto pujcujeme casto , automat nikdy nechci ,nekdy ho stejne dostanu a nadavam na to  ,Leva strana neni naprosto zadny problem ,hlavne je treba dat si pozor na kruhace 

Spis je otazka proc zrovna na  Malte  pujcovat auto  ...Byli jsme tam v dobe .kdy jeste jezdily ty stare autobusy. To byl pro mne ,ktery nemusi moc historii, ktere je v La Vallette plno, nejvetsi zazitek  Nevim.treba se to tam uz zmenilo, kdyz stare busy zrusili,  treba  zvedli nejvetsi povolenou rychlost ..ale  co jsme tam byli tak rychlostni prumer slabsiho  cyklisty  ,nekdy i lepsiho rychlochodce   Bolt by byl rychlejsi vzdycky -) 

Myslim., ze busy jsou v hodne siroke nabidce a jeste je nekolik tras  HOP takze auto na Malte povazuju za zbytecnost  i kdyz beru do uvahy deti  

Radeji si za ty penize zajedte  na Comino a na Gozo lodi

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Ze začátku si párkrát spleteš blinkr se stěračema, ale časem si zvykneš... Hlavně bacha na přednosti, kruháče apod.!


10 let ze Zélandu doma a ještě si tak jednou za rok blinkr a stěrače spletu :D

0 Citovat

Ty prohozený páčky stěračů a blinkrů nejsou pravidlo a spíš to záleží na výrobci auta. Měl jsem v Japonsku auto, kde byl blinkr vlevo stejně jako u nás. Navíc dost aut má jedinou kombinovanou páčku pro blinkry i stěrače a pak to bývá taky vlevo.

0 Citovat

Dobré je , hlídat si středovou čáru - ta musí být vždy vpravo.

Nicméně mám zábavnou historku z Mauritia.

Na benzínce jsem čerpal a kousek vedle ve svahu zastavil kamión z nehož na levé straně někdo vyskočil a nechal otevřené dveře.

A ten kamion se pomalu rozjížděl dolů i stěma otevřenýma dveřma a já řval na obsluhu čerpačky, že někomu ujíždí kamión.

Všichni na mne hleděli, jak na blázna :-)))


0
24 reakcí