Bavili jsme se o tom s kolegou a začali o tom vážně uvažovat. Zajímali by mě zkušenosti těch, co už to tak někdy v minulosti měli, nejen kvůli koroně. Zda si to člověk nevykresluje moc "romanticky", ale realita pak taková není. Například není po práci už taková chuť a síla jet třeba někam na výlet apod.. Kor teď v zimním období, kdy světla je méně než v létě, takže by stejně na vyletování nezbylo už mnoho času. Tak se zkuste podělit o vaše zkušenosti :)  .

Homeoffice "na pláži"

Založil ve fóru Co se nevešlo

11 reakcí

Bavili jsme se o tom s kolegou a začali o tom vážně uvažovat. Zajímali by mě zkušenosti těch, co už to tak někdy v minulosti měli, nejen kvůli koroně. Zda si to člověk nevykresluje moc "romanticky", ale realita pak taková není. Například není po práci už taková chuť a síla jet třeba někam na výlet apod.. Kor teď v zimním období, kdy světla je méně než v létě, takže by stejně na vyletování nezbylo už mnoho času. Tak se zkuste podělit o vaše zkušenosti :)

0

Též jsem o tom uvažoval loni, ale nějak k tomu nedošlo. Kdyby měl někdo vlastní zkušenost, bylo by to fajn.

0 Citovat

Taky jsem to zvažoval. Avšak nějaký Balkán, levnější Asie nebo latinská Amerika. EU na to není vhodná, protože u homeofficu požaduji denní náklady < čistá manday rate a ideálně by něco ještě mělo zbyt pro tvorbu rezervy. V EU ale při hotelu, normálním jídle a sem tam výletu nejdu pod 2000 Kč na den 

0 Citovat

zvazovali sme s kamosom Kanare. ked sa dvaja podelia o naklady za ubytko a auto, nevychadza to nijak zle, kor v tejto dobe, ked je tam airbnb za facku. 

0 Citovat

Tak já mám za sebou 2x několikatýdenní homeoffice v Thajsku. Obecně je ve hře řada faktorů jako např. jsi zaměstnanec/soukromník, musíš/nemusíš být na příjmu v době, kdy kolegové/zákazníci pracují, potřebuješ/nepotřebuješ kvalitní připojení 8 hodin denně.... A podle toho je nutno do toho jít nebo nejít, případně vybrat vhodnou destinaci. A roli samozřejmě hrají i místní ceny.

U mě je to tak, že jsem zaměstnanec a potřebuji být v kontaktu s kolegy u nás (nebo spíš oni se mnou). Z toho důvodu (časového) by pro mě byly vhodné Kanáry. Jenže tam je drahé bydlení. V Thajsku jsem měl pracovní dobu od cca 14 do 22 MČ. Takže volná dopoledne, kdy se dalo koupat, jezdit na výlety... bylo to fajn. Trochu problém je, že po výletě už je člověk unaven, sluncem utahán, aby ještě v tom vedru dalších 8 hodin do noci pracoval...

Další nezanedbatelný aspekt je pracovní pohodlí. Jsi zvyklý na křeslo, velký stůl, možná nějaký servis... sedět 8 hodin na štokrleti a noťas mít na malém stolečku není žádný med. Komfortní ubytka jsou pak obvykle násobně dražší. 

Každopádně to jde. Hodně informací o digitálním nomádství se dá najít na stránkách TravelBible.

Dnes bych velmi pravděpodobně zvolil právě ty Kanáry.

 

0 Citovat

Tak jsem nad tím uvažoval, ale dospěl jsem do fáze 14 dní pobyt venku a 14 dní v ČR, aby to bylo financovatelné a zároveň efektivní. V téhle době je to složitější, ale také by mě to lákalo. 

0 Citovat

Záleží také na povaze člověka, jestli máš rád svůj klid a vydržíš na jednom místě, nebo potřebuješ často změnu. Já si vždy někde v exotice říkám "pěkný to tady mají, ale být tady déle tak už nevím, co bych tady dělal".

Pokud ti stačí k práci jen notebook na internetu, tak mi přijde jako velká škoda zdržovat se jen na jednom místě, když můžeš dát za tu dobu třeba cestu kolem světa, máš pořád změnu a cenově to bude zhruba nastejno. Pokud se tedy příliš dlouho nebudeš zdržovat v nákladově dražších zemích. 

Tohle ovšem platí za normálního stavu. Za časů korony můžeš jen tam, kam tě pustí. Třeba kolegyně dělá na počítači grafiku, spoluvlastní hotel na Srí Lance a stejně se do něj nedostane.

0 Citovat

I kdyz tohle tema se me uz netyka ,tak jsem nad vsim premyslel  a mirjur to hodnoti asi dobre  a v Evrope me prijde, ze ty Kanary se pro to mohou hodit nejlepe 

Kdysi me zaujal i jeden  clovek ( mozna bych nasel pro zajemce i email od nej ) ktery  si poridil  obytne auto k tomu techniku ,aby mel elektrinu a internet  a  dlouhodobe takto bydlel na Tenerife 

Jedna vec mi ale neni uplne zrejma, at uz budu kdekoliv na svete ,budu menit mista ,nebo budu na jednom miste ,jak se pak zamestnavatel postavi k pripadnemu urazu

Prece jen home office  neni uplne bezne vymezeni mista ,kde bude probihat prace ,to nakonec muze  byt i spor  v dnesni dobe kdy zamesnavatel naridi praci z domova a zatimco  na pracovisti asi pujde prokazat pracovni uraz ,pri praci z domova to nejspis bude slozitejsi, ne li nemozne 

Nebo v takovem pripade vznikne dodatek k pracovni smlouve ? 

0 Citovat

Máš pravdu Mikire, pracovnepravne to není úplně legrace a spíš to funguje v režimu že zaměstnavatel "nevi" že zamestnanec pracuje ze zahraničí a oficiálně pracuje z domácí adresy kterou nahlásil a kde potvrdil že je k vykonávané práci vhodne vybavená. Navíc až do letošního vyjasnění od OECD hrozilo riziko stále provozovny a pořád hrozí u zemi co nejsou členem. 

Jinak jsme takhle byli na půl roku na Korfu. Pracoval jsem z domova a manželka s dcerou vyletovaly. A za mě super.

0 Citovat

Mikire, ano tohle může být problém. Proto pokud chceš být čistý, tak v IT tohle budeš dělat jako kontraktor pod IČO.

Tam bys ale měl mít víc než jednoho klienta, aby to nebyl Schwarzsystem. Na druhou stranu v zahraničí kontrola nehrozí. 

0 Citovat

Mikire, pokud jde o Evropu, tak kanáry jsou jediné místo, kde je v zimě teplo na koupání (alespoň občas). Když pracuješ "z domova" jdou úrazy stejně za tebou.

A co se týká ubytování - umím si představit, že to jde dlouhodobě za velmi příjemné peníze i v relativně luxusních hotelech, ale záleží hodně na destinaci - např. Egypt nebo Tunis mají obrovské hotely, které fungují celoročně a nejsou prakticky nikdy vyprodané. Mají k dispozici vše potřebné vč. internetu a all inclusive. Pokud vynecháš z procesu CK, různé booking systémy a jednáš napřímo. Do Evropy to pak máš 4 hodiny letu v případě potřeby. Ale není to pro každého.

 

0 Citovat

mikir napsal(a):

Jedna vec mi ale neni uplne zrejma, at uz budu kdekoliv na svete ,budu menit mista ,nebo budu na jednom miste ,jak se pak zamestnavatel postavi k pripadnemu urazu

Prece jen home office  neni uplne bezne vymezeni mista ,kde bude probihat prace ,to nakonec muze  byt i spor  v dnesni dobe kdy zamesnavatel naridi praci z domova a zatimco  na pracovisti asi pujde prokazat pracovni uraz ,pri praci z domova to nejspis bude slozitejsi, ne li nemozne 

Nebo v takovem pripade vznikne dodatek k pracovni smlouve ? 

Toto je stále poměrně složitá problematika bez ohledu na  Covid, nicméně obecně BOZP platí jak na pracovišti, tak i doma. Chyba je hlavně v tom, že u většiny firem to asi funguje tak, že se prostě řekne, kdo chce, ať je na homeofficu a to je špatně, jak pro zaměstnavatele, tak hlavně pro zaměstnance. Správně má byt specifikovano, za jakých podmínek. Už tím, že bych odjel, tak porušuju pracovní smlouvu, čehož sij sem samozřejmě vědom. Vždy by to hlavně mělo být domluveno se zaměstnavatelem, i když by to teoreticky nemusel vědět, tak bych to asi neriskoval. 

0
11 reakcí