Máte prosím někdo osobní zkušenost s cestováním do USA po prodělání covidu? Konkrétně: Mám 3 dávky očkování a přesto jsem 18.3.byla pozitivně testována na covid. Chci letět PRG-LHR-LAX 10.5.2022. Vím, že musím mít negativní test 1 den předem. A toho se právě obávám, protože prý člověk může být při Omicronu pozitivní i 2 měsíce. Četla jsem, že tento test může být nahrazen Prohlášením o prodělání covidu v uplynulých 3 měsících a potvrzením v angličtině od praktického lékaře, že jsem již vyléčená. Prohlášení o prodělání covidu mám již vytištěno ze stránky ocko.uzis a zvažuji tedy dojít si za praktickým lékařem a požádat ho o to potvrzení o vyléčení. Tak si dovolím se zde zeptat, jestli s tím máte někdo zkušenost. Samozřejmě bych si zašla i den před odletem na antigenní test, ale v případě pozitivního výsledku bych radši měla v záloze to potvrzení. Předem moc děkuji za každou odpověď.  .

Do USA po prodělání covidu

Založila ve fóru Co se nevešlo

18 reakcí

Máte prosím někdo osobní zkušenost s cestováním do USA po prodělání covidu? Konkrétně: Mám 3 dávky očkování a přesto jsem 18.3.byla pozitivně testována na covid. Chci letět PRG-LHR-LAX 10.5.2022. Vím, že musím mít negativní test 1 den předem. A toho se právě obávám, protože prý člověk může být při Omicronu pozitivní i 2 měsíce. Četla jsem, že tento test může být nahrazen Prohlášením o prodělání covidu v uplynulých 3 měsících a potvrzením v angličtině od praktického lékaře, že jsem již vyléčená. Prohlášení o prodělání covidu mám již vytištěno ze stránky ocko.uzis a zvažuji tedy dojít si za praktickým lékařem a požádat ho o to potvrzení o vyléčení.
Tak si dovolím se zde zeptat, jestli s tím máte někdo zkušenost.
Samozřejmě bych si zašla i den před odletem na antigenní test, ale v případě pozitivního výsledku bych radši měla v záloze to potvrzení.
Předem moc děkuji za každou odpověď.

0

Potvrzení o prodělání by mělo jako alternativa testu stačit. Netuším ale, zda je praktický lékař považovány za certifikovanou autoritu.

0 Citovat

Máte-li 3 dávky a předodletový test, tak to bohatě stačí. 

0 Citovat

Petr76:  Asi jste si nepřečetl celý můj dotaz. Mám totiž obavu, zda bude můj předodletový test negativní a proto se zde ptám na zkušenost s Potvrzením o prodělání covidu.

Foodland: Nenapadá mě, kam jinam pro to potvrzení jít, než ke svému praktikovi. Nenašla jsem žádný seznam autorizovaných lékařů, kteří smí potvrzení vydávat.

0 Citovat

Z logiky věci by to ještě mohla být Covidová laboratoř, protože pozitivní test (prodělání) v systému uvidí.

0 Citovat

 protože prý člověk může být při Omicronu pozitivní i 2 měsíce

Kdo to tvrdí? V případě antigenního testu je to absolutní nesmysl.

 

0 Citovat

[citace="Nuny "]

 protože prý člověk může být při Omicronu pozitivní i 2 měsíce

Kdo to tvrdí? V případě antigenního testu je to absolutní nesmysl.

 

 

Tohle je dobrá polemika. Něco podobneho mne čeká a nervuje. Dnes už může mít omikron kdekdo a nemusí o tom vědět.

Docela bych uvítala radu při řešení konkrétní situace: potřebuji doklad o negativním antigenu starý max 48 hodin. Cesta ke kontrolnímu místu bude trvat cca 46 hodin. Pokud test před odjezdem z CZ bude pozitivní ( možná falešně) co dál? Máte zkušenosti? Doufat v negativní PCR? Risknout doručení vyhodnocení cestou? Neb náklady za dopravu budou s největší pravděpodobností ztracené.

Nebo ještě doma hodit ručník do ringu a volat pojišťovně...

Test v cizině nepřipadá v úvahu.

Mam propadající covid pas, půjdu z donuceni na třetí a za celou dobu pandemie podělany virus nemám. 

Informace k tomu problému budu sbírat ještě cca 2 měsíce. Tady se mi zdá celkem důvěryhodné prostředí a velký pohyb osob, tak snad budu mít štěstí.

Řešil někdo z vás něco podobného?

 

0 Citovat

Moje poslední zkušenost. Zanzibar cca 14 dní zpátky z Berlína. Kvůli kokotům na MZ jsem musel na třetí dávku, protože posunuli platnost certifikátu už ode dne podání druhé dávky. Co naplat, že jsem si vše ověřoval dopředu, v únoru se pravidla v tichosti změnily. Covid jsem už měl, protilátky nikoho nezajímají, ale přeci nenechame vakcíny expirovat, že. Postup byl jasný, PCR den před odletem, certifikát o kompletním očkování a negativní test. Při příletu na Zanzibar test, to samé pak při odletu zpět. V den odjezdu/odletu volá známý, že mu vyšel test pozitivně. Takže co teď? Zkusit nový test, ale co když vyjde pozitivně test při příletu na Zanzibar? Karanténa na vlastní náklady? Takže to skrečovali. KLM i při zrušení v den odletu na základě výsledků testu vrátila plnou částku. S ubytkem se domluvili na voucheru. Takže jsme s manželkou letěli sami. V Berlíně kontrola všeho, ale pouze vizuální. QR kód nikdo nepřijíždí. Sice měli řeči, že máme pouze certifikát o kompletním očkování a chtěli vidět i certifikát na první a druhou dávku, ale nechali si vysvětlit, že je to blbost. Při příletu se žádný test nekonal. Ani při odletu, byť stranky ministerstva tvrdily něco jiného. Takže zpětné vzato, stačil by nový test a vše by bylo OK. Pravidla se mění za pochodu, v Evropě se rozvolňuje, v Asii jsou znovu lockdowny. Blbě se hledají informace pro tranzit, kdy letíte z bodu A do bodu B přes C a nejste občanem ani jedné země. Tady kolikrát nepomůže ani support, protože na tyto případy nejsou dostatečně nabrifovaný. Vše pro jistotu tisknout.

1 Citovat

Nuny: To, že může být člověk pozitivní až 2 a půl měsíce, samozřejmě ne každý, mi řekli jak přímo na testovacím místě a pak i lékařka. Bylo mi totiž divné, že i po 3 dávkách očkování, jsem byla nejdřív pozitivní 1.února 2022 a pak i 18.3.2022. Byla jsem úplně bez jakýchkoliv příznaků. To je právě hloupé, protože člověk nic netuší, jde v dobré víře den před odletem na povinný test a zjistí, že je pozitivní a pak už je pozdě cokoliv zařizovat. Proto chci mít v záloze to Prohlášení o prodělání a vyléčení.

  

0 Citovat

Mohla to být i falešná pozitivita nebo virus dočasně usazený na sliznicích po kontaktu s nakaženým. Aby člověk bez příznaků měl tak dlouho virus, je divné. V každém případě od začátku února do května uplyne víc než 2,5 měsíce. Jedině že by v únoru byla falešná pozitivita, v březnu skutečná a měli pravdu s těmi 2 měsíci a tys byla mezi tím nepatrným zlomkem lidí, kterým se to stalo. Ale to už spíš vyhraješ ve sportce. Pokud by to nastalo, zkus jít na nový antigenní test, vydezinfikuj si nos gelem a požádej, ať nešťourají moc hluboko.

0 Citovat

Libor_S: Radši bych teda vyhrála v té Sportce. Mám v úmyslu jít třeba příští týden cvičně si udělat antigen, stojí jen 200 Kč a uvidím. Pokud bych byla stále pozitivní, tak to už by bylo fakt divné. Ale i když budu negativní, tak pořád je možnost nákazy do toho 9.5.,(kdy bych měla jít na ten předodletový test), např. v MHD a pokud vím, tak ani respirátor tomu nezabrání. Je to fakt loterie. Proto uvažuji o tom Prohlášení, které má nahrazovat test. Škoda, že zde není nikdo, kdo s tím už do USA cestoval. 

0 Citovat

Díky moc za zkušenosti. Měla jsem totiž už tu čest s falešně pozitivním v zaměstnání ale ta storka byla jen švanda oproti zaplacené dovolené. Normálně začínám mít fobií. Připadá mi to jak v tom filmu s Bolkem Polívkou - všichni to mají ale nikdo není marod. 

0 Citovat

Potvrzení o prodělání máte automaticky v Tečce, pokud jste předtím měli oficiálně potvrzený pozitivní test (ne domácí antigen). Stačí aktualizovat Tečku.

0 Citovat

Potvrzení o prodělání máte sice v Tečce nebo na ocko.uzis, ovšem USA k tomu vyžadují ještě i Potvrzení o vyléčení, proto jsem založila toto téma. Prosím tedy, kdo s tím máte zkušenost, napište. Moc děkuji. Zajímá mě pouze cesta do USA.

0 Citovat

Zde jsou pokyny pro to Potvrzení:


received-4849625488498520.jpeg

0 Citovat

firefly+ napsal(a): Petr76:  Asi jste si nepřečetl celý můj dotaz. Mám totiž obavu, zda bude můj předodletový test negativní a proto se zde ptám na zkušenost s Potvrzením o prodělání covidu.

Tak si udělejte PCR test teď a uvidíte na čem jste.

 

0 Citovat

Petr76: Ano, to mám v plánu udělat. Jsem opravdu moc zvědavá, jestli budu stále pozitivní.

0 Citovat

firefly+ napsal(a): Petr76:  Asi jste si nepřečetl celý můj dotaz. Mám totiž obavu, zda bude můj předodletový test negativní a proto se zde ptám na zkušenost s Potvrzením o prodělání covidu. Foodland: Nenapadá mě, kam jinam pro to potvrzení jít, než ke svému praktikovi. Nenašla jsem žádný seznam autorizovaných lékařů, kteří smí potvrzení vydávat.

V angličtině Prohlášením o prodělání covidu... normálně jsem si na papír napsal s nadpisem Letter clear to travel XY byl dne pozitivně testován na covid a následně absolvoval předepsanou karanténu a nyní je bez obtíží a je schopen k cestě na letu XY dne do města XY a k tomu sehnat razítko autority (tedy obvodní lékař stačí) a to stačí... EU certifikát o prodělání nemoci toto nenahrazuje, to je něco jiného. A lepší mít i ten pozitivní výsledek testu v záloze doložení

 

1 Citovat

danny_1 : Děkuji, určitě se chystám mou praktickou lékařku požádat o to Prohlášení. Den před odletem půjdu na antigen a pokud bude negativní, tak použiji ten a pokud pozitivní, tak použiji to Potvrzení o prodělání. U omikronu je blbé to, že je velice nakažlivý a většinou úplně bez příznaků a jelikož bydlím v Praze a používám MHD, tak je velice pravděpodobné, že do odletu to můžu chytit ještě vícekrát. 

0
18 reakcí