Dobrý den, ráda bych v příštím roce vyjela na absolventskou stáž díky programu Erasmus+. Mohu vyjet do jakékoliv země, podmínkou je, že si však musím sehnat instituci, která by mi umožnila u nich stáž vykonávat. Tento úkol mi však dělá větší potíže, než jsem si myslela :-) proto bych se ráda zeptala, zda někdo nemáte nějaký tip? Studuji Humanitní studia, může se jednat tedy o téměř jakoukoliv práci, nejlépe však v sociálních službách. Země je mi vcelku jedno, abych se domluvila anglicky. Drze se zeptám - kdyby byla možnost pouze stáž potvrdit, budu nadšená, ale práci se určitě nebráním! Předem děkuji za případné nabídky.  .

Práce v zahraničí

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

1 reakce

Dobrý den,

ráda bych v příštím roce vyjela na absolventskou stáž díky programu Erasmus+.

Mohu vyjet do jakékoliv země, podmínkou je, že si však musím sehnat instituci, která by mi umožnila u nich stáž vykonávat. Tento úkol mi však dělá větší potíže, než jsem si myslela :-) proto bych se ráda zeptala, zda někdo nemáte nějaký tip?

Studuji Humanitní studia, může se jednat tedy o téměř jakoukoliv práci, nejlépe však v sociálních službách. Země je mi vcelku jedno, abych se domluvila anglicky. Drze se zeptám - kdyby byla možnost pouze stáž potvrdit, budu nadšená, ale práci se určitě nebráním!

Předem děkuji za případné nabídky.

0

Ahoj.

Sám jsem se o tuto možnost vycestování (přímo na absolventskou stáž přes Erasmus) v letech 2016-2017 usiloval, když jsem měl přislíbený krásný budget, ale kamkoli vycestovat byl takřka nadlidský úkol. Ze stejného důvodu jako uvádíš i ty. Reálně jsem odeslal přes 300 mailů (nepřeháním) do různých firem, škol, neziskových organizací apod. a odpověděli mi pouze tyto dvě společnosti:

  • British International School - Je to firma sídlící v západním Londýně, která nahání studenty mířící do UK do jazykových škol a je financována provizí. Šéfují tomu Italové a mají asi 20 studentů. Nabízí práci v marketingu nebo financích. Např. marketing znamenal zakládání jednorázových mailových adres, které jsou využity k vytvoření nových účtu na inzertních portálech, které mají nárok na promo a mohou vyvěšovat inzerci zdarma. Krom toho mi firma nabídla, že můžu odchytávat mladé na letišti Heathrow a směřovat je pak do kanceláře. Firma sídlí ve čtvrtém patře uzavřené továrny, prostory vypadaly otřesně. Ale třeba se to změnilo, je to nějakých 5 let.
  • Modern Polyglots - Tohle je firma z Corku v Irsku a vlastně doteď nevím, co ta firma dělá. Vede to Mongolka Svetlana, která docela ostře komunikuje. Asi přes 20 mailů jsme vyjednávali formát pozice, neustále odsekávala a stěžovala si, že jsem moc náročný, když mi nabízí vycestování do Irska. Největší zájem měla o to, abych si během pobytu pronajal jeden z jejích bytů (padlo by na to víc než celkový budget přidělený školou). Když jsem řekl, že mi přijde drahý a že si najdu místo sám, ztratila zájem se domluvit.

Obecně ty papíry na vyřízení stran Erasmu, vyplňování progresu stáže, komunikace s dalšími institucemi a formulace výsledků jsou pro běžné firmy hodně náročné, žádnému administrativnímu oddělení, které s tím nemá zkušenost, se s tím nechce pracovat. Ani když nechceš žádnou odměnu nebo vlastní volno pro cestování. Nejčastěji tyhle firmy odpoví něco ve stylu "nevypisujeme žádné stáže". Na trhu jsou tak pouze organizace podobné jako výše uvedené (nějaká další podobná byla ještě v Manchesteru), kteří nabírají permanentně desítky studentů a rejžuje na nich jeden kápo. Tam se sice dostaneš, ale přidaná hodnota bude nulová.

Jak to ale vyřešit... Zkus se domluvit přes docenty a profesory z univerzity. Znají spoustu lidí díky přeshraničním projektům, často i ze soukromé sféry. Dále zkus známé, rodinu i přátele, kteří pracují v nadnárodních společnostech. Tohle ve výsledku vedlo alespoň k nějaké smysluplné komunikaci s HR odděleními, i když jsme se nakonec nedohodli. Ty podmínky programu ERASMUS jsou hodně svazující.

Fakt jsem o tuhle možnost vycestování před pár lety hodně stál, nakonec jsem podruhé vycestoval na druhý studijní pobyt místo programu Erasmus přes program CEEPUS do Rakouského Eisenstadtu. Krásné prostředí, úplně odlišný styl výuky a to stipendium bylo pohádkové.

Mrzí mě jen ty hodiny a hodiny času stráveného obepisováním bezpočtu firem...

PS. Na tu část "drze se zeptám" reagovat nebudu.

0
1 reakce