Ahoj, já se tady při pěkných akcích vždycky hrozně nadchnu při pohledu na cenu letenky a vůbec v tu chvíli nedokáži reálně stanovit celou cenu dovolené. Když se teď tak zamyslím nad posledníma dvěma výlety (Itálie, Španělsko) tak kompletní cena (cesta na letiště, ubytování, místní doprava, jídlo, popř.vstupy, malé suvenýry atd.) pro dvě osoby za 7 dní byla tak vysoká, že samostatné letenky tvoří jen něco málo přes 10% ceny. Celkem mě to vyděsilo a tak mě zajímá zda to máte obdobně nebo na jakém poměru to máte vy? Přitom mi nepřijde, že bych byl extra náročný, jediná moje podmínka je ubytování se samostatným wc. S jídlem tak 70% supermarket 30% bary, levné restaurace. Dělám něco špatně, nebo cestování prostě tolik stojí?  .

Cena letenky/cena kompletní dovolené

Založil ve fóru Co se nevešlo

máte super postřehy a tipy. nás obvykle stojí dovolená asi polovinu ceny od cestovní kanceláře a drtivou část vložíme do sebe ve formě jídla a zážitků. nechceme cestovat a jen šetřit ale taky něco užít, život je krásný smiley dneska jsme se vrátili z islandu, který je pekelně drahý ale díky dobré organizaci a spaní ve stanu byla letenka asi 30% celkové ceny. v jiných zemích (usa, eu) to máme asi jako ostatní. před cestou se každopádě dívám pro orientaci na http://www.numbeo.com což mi dá hrubý přehled nákladů a obvykle se moc nemýlí.

0 Citovat

Ono to není jen zemí, ale i kvalitou ubytování, způsobem stravy a způsobem přepravy. Za mnou ve Vietnamu byli různí kamarádi, někteří utratili nad rámec letenky 600 USD/14 dní (pořád stále slušné ubytování, žádný hostel nebo něco podobného, slušné jídlo), někteří tisíce USD za 14 dní. Je to opravdu dost rozdílné. Stejně tak cena letenky do Vietnamu může být od cca 8000 v nějaké skvělé akci až po 20000+ standardní cena. Pak ty procenta taky vypadají jinak.

0