Ahoj, na příští rok mám v hledáčku Latinskou Ameriku, především Brazílii. Definitivně se rozhodnu po Olympiádě. Původně jsem chtěl v době karnevalu, ale jak se množí zprávy o bezpečnosti, asi si vyberu jiné období. Zatím jsem koukal na letenky po SkyScanneru a dají se pořídit z Prahy do Rio de Janeira mezi 15.000 a 20.000 Kč. V Brazílii mám v plánu hlavně Rio de Janeiro, přesun do Sao Paola a z něj letadlem na vodopády Iguacu (nízkonákladovkou cca za 1-2.000). Takto daleký výlet bych rád spojil i s dalšími místy v Latinské Americe.  .

Peru 2017

Založil ve fóru Co se nevešlo

Díky za postřehy.

Relativně málo. 11 dnů v Peru v kuse. Zbytek sežerou přesuny, ale stejně na to padlo 55% mé dovolené a aktuální stav je 0 zbývajících dnů smiley

Zatím to vidím takto. Jen od Limy na jih:
- mžourání na moře v okolí Limy,
- letecký přesun do Cusca, Machu Picchu (ne v neděli, to mají místní vstup zadarmo),
- přesun busem k Titicaca
- a pak letecky zpátky (ale vzhledem k cenám, co jsem viděl, asi zase zpět z Cusca).

Když zbyde čas, chci Nazcu. Colca canyon jsem viděl na obrázcích a moc mě nezaujal. Na ty holé skály moc nejsem.

Jinak ty letenky jsou dost mastné. Dopoledne jsem zkoušel kombinaci Lima - Cusco a Juliaca - Lima a ta byla podle Skyscanneru za 6500 (což je skoro 1/2 mé letenky do Peru). A ještě jsem si vygooglil, že levnější tarify LATAM jsou jen pro Peruánce.

P. S. Když to vidím, tak mě napadá, jestli by nevyšlo lépe si tam půjčit auto. Ale to je čistě evropský pohled na věc.

0 Citovat

Ja som sa presuval kvoli cene vacsinou busom - z Limy smer Nazca, Arequipa, Colca canyon (Cabanaconde), Puno, Cuzco a odtial letecky spat do Limy. Daju sa najst aj nejake nocne presuny a usetrit za ubytko smiley Myslim, ze toto sa da za 11 dni zvladnut, ja som bol 2 a pol tyzdna, ale este 4 dni z toho sme boli v Huaraze a 2 dni sme mali turu v Colca kanone

0 Citovat

Díky za tip. Možná nakonec oželím Nazca a z Cusca to vezmu busem k Titicaca a z něj až do Areiquipy. Vypadá krásně a navíc letecká kombinace odtamtud už vychází jakž takž rozumně (3900 Kč). Ale stejně mi zkazí statistiku Kč/míle smiley

0 Citovat

Zkus se podívat i na jiný malý místní aerolinky. smiley Minulý týden jsem kupoval zpáteční letenku Lima - Iquitos přímo na stránkách Star Peru. Cena byla lehce přes 4000, jen pro srovnání nejlevnější na skyscanneru bylo cca 5500 smiley

Občas je dobrý se kouknout na Kiwi a pak to koupit přímo no stránkách aerolinky. Oni mají Jižní Ameriku docela dobře podchycenou smiley

0 Citovat

Tak už jsem dostal autorizaci ESTA. Nyní si zjišťuji informace o cestě na Machu Picchu.

Ve čtvrtek brzy ráno dorazím do Limy. Někdy v sobotu chci z Limy přeletět do Cuzca. Z Cuzca se následně potřebuji přesunout do Agua Calientes (známo také jako Machu Picchu Pueblo). "Podle webu Peru Rail stojí zpáteční cesta vlakem 145 USD.
smiley Do Agua Calientes bych se ideálně chtěl dostat v neděli odpoledne, když ale koukám na web Peru Rail, nacházím jen ranní odjezdy z Cusca.
smiley Je možné tu cenu aspoň trochu srazit? Přeci jen 145 dolarů je dost peněz. Jestli to nejde, dám je rád, ale pokud tam přijedu a zjistím, že jsem např. za 30 dolarů mohl přijet autobusem a cesta trvá jen o hodinu déle, tak mě to bude pěkně mrzet.
smiley Snad se dá dojet do Ollantaytamba colectivem/busem z Cusca (za 10 solů). Následně odtamtud je možné jet i vlakem do Agua Calientes, i v odpoledních hodinách. Vlak odtamtud stojí kolem 60 USD. Pro cestu dolů jsem svolný i k více punkové cestě. Nějaké nápady? Zatím mám otevřeno asi 30 panelů s články a diskuzemi a nacházím jen neurčité skazky o cestě kolem hydroelektrárny...

Na pondělí si chci koupit lístek na Machu Picchu (na neděli nechci - údajně o nedělích tam mají Peruánci vstup zdarma)
smiley Dá se to koupit přes oficiální stránku? Zatím jsem našel rozdílné názory, někteří píšou, že nebere zahraniční karty. Pokud se to nedá koupit přes oficiální stránku, jakého přeprodejce byste doporučili?

Z puebla v pondělí ráno autobusem ke vchodu za 14 USD jedna jízda.

V úterý ráno chci opustit Agua Calientes a pokračovat přes Cusco k jezeru Titicaca. Na webu Peru Rail s předraženými lístky na MC, jsem na čestném místě zahlédl i Puno, tak doufám, že mě cesta k Titicaca po finanční stránce nedorazí smiley

0 Citovat

Do Aguas Calientes este chodi Inca Rail (tusm len z Ollanta - tam urcite chodi nejake colectivo), potom je este moznost ist nejak busom z Cusca a potom peso, ale toto som ja nesiel, takze neporadim.
Inac urcite odporucam aj sa zastavit niekde v tom udoli po ceste z Cusca do Ollanta

Listok na MC kupuj len cez oficialnu stranku, ale dufaj, ze este nie je vypredane smiley
Z Aguas Callientes sa da ist do MC aj peso, je to asi 2 hodinovy vystup cez prales, busom chodia nemecki dochodci smiley

K Titicace chod busom, listky kupis na bus-stanici v Cuzcu, pripadne na nete u dopravcu:)

0 Citovat

Díky. Na Inca Rails se ještě podívám. Cestu na MC asi pojedu busem do Ollanta a odtamtud vlakem do MC pueble. Přespím tam a ráno busem vyjedu nahoru ke vchodu. Přeci jen bych chtěl stihnout východ slunce, když už tam budu.

Na zpáteční cestu, ale myslím, že z hory určitě půjdu pěšky dolů a ne busem. A Agua Calientes opustím další den ráno a asi se pěšky projdu k hydroelektrárně.

Zatím ladím program a lístky jsem checknul na oficiální stránce. Chci to spojit s Huayna Picchu a teď vybírám časový slot. Váhám jestli ten první 7-8 nebo ten druhý 10-11. Vzhledem k časté ranní mlze asi vezmu ten druhý. Lístků je zatím na každý slot přes 160, tak doufám, že se nepřipojí Japonci a všechny je najednou nevykoupí smiley

0 Citovat

na AL je pekne info o nedavnej navsteve Machu Picchu:
http://www.akcniletenky.com/diskuze/vie ... ru#p140458

0 Citovat

tonic: Díky smiley)) To je naprosto geniální příspěvek. Přesně to, co jsem hledal.

0 Citovat

Ještě jednou čau, teď k tomu všemu zvažuji letenky.

LIM-CUZ, AQP-LIM
Jako zatím nejrozumnější mi vychází tato kombinace za přibližně 3900 Kč s LP Peru nebo Aviancou. Koupit se ale musí na expedii.com. Nikde se tam ale nemůžu dopátrat podmínek letenky, abych zjistil, jestli tarif, který prezentuje expedia, není jen pro Peruánce. Dá se to tam někde najít?
https://www.skyscanner.cz/transport/d/l ... ew#results

Zpáteční LIM-CUZ
Nebo případně zpáteční LIM-CUZ za přibližně stejnou cenu, ale musel bych se do Cusca vrátit autobusem od Arequipa (a to se mi příliš nechce). Zde je už větší výběr aerolinek - LC Peru, Peruvian, Star Peru a můžu vybírat z prodejců MyTrip, Tripsta, GotoGate, Pelikan, Flyhi.
https://www.skyscanner.cz/transport/fli ... ew#results

smiley Je nějaký prodejce nebo aerolinka, které bych se měl vyhnout? Jak u těch třetích stran zjistím, jestli to není jen pro rezidenty?

0 Citovat

Jel jsem luxusním autobusem z Limy do Cusca, cesta trvala dvacet hodin a nedoporučuji. Ta ztráta času za ušetřené peníze nestála. Kdybych letěl, mohl jsem zajet do Sacred valley.

0 Citovat

Aktualizace:
Podpora Expedia.com je dost bezzubá a není schopná dohledat tarifní podmínky konkrétního letu. Jelikož potřebuji multi-city (a jiní prodejci to pro Peru neumí), tak to stejně na 99% budu muset vzít u nich a mám na výběr:
- LC Peru, u které +/- vychází cena i podle webových stránek, na kterých ale neumí multicity.
- Avianca, která umí multicity i na webu, ale na Expedii je to o 50% levnější.
Podle webu by ani jedna společnost neměla do světa prodávat lístky pouze pro Peruánce.

Koupě lístků na Machu Picchu:
Koupě lístků se mi nepodařila hned na první pokus. Na ten jejich systém jsem koukal jako puk.
1. Dá se udělat jen ve španělštině.
2. Nenavede rovnou na platbu - zobrazí fakturu s číslem - to, je nutné opsat a následně překliknout na část stránky zvanou "Pagos" (to jsem ale nevěděl, tak jsem koukal na fakturu, kde je nějaký odkaz na platbu kartou - nikde nic nebylo, tak jsem refreshnul).
3. Nepošle žádný e-mail s informací o vzniklé rezervaci.
4. Rezervace platí 6 hodin, a poté to můžete zkusit znovu.
5. Celý web mají ve flashi.

0 Citovat

Ahoj, to je snad nejlepsi jet z Arequipy do Limy nocnim busem asi 15 hodin, ne? Jezdi tam spousta busu v ruznych cenovych relacich. Vracet se kvuli letu do Cuzca je nesmysl. Byla by to take jizda na celou noc.

0 Citovat

Neviem preco by letecka spolocnost mala predavat listky iba pre Peruancov, chapem, keby mali domaci nizsiu cenu. My sme mali kupene letenky od LC Peru, nebol problem, ze sme z cudziny, let ale kvoli pocasiu neuskutocnili a peniaze nam nevratili - ze vraj nam to daju ako zlavu/voucher na dalsi let pocas najblizsich 6 mesiacov. Vzhladom k tomu, ze to bol prelet do Limy odkial sme hned odlietali spat, nam to bolo platne ako mrtvemu zimnik.

0 Citovat

Libor_S: Právě, že se nebudu vracet do Cuzca, ale v plánu je letět z Arequipy rovnou do Limy (+ záložní plán s nočním busem, kdyby se neletělo). Proto hledám multicity.

nl12345: Vyjádřil jsem se trochu nepřesně. U Expedie se snažím zkontrolovat tarif a ověřit, že mi nezobrazuje ceny pro peruánské rezidenty, protože kombinace ostatních společností a dealerů je 2x dražší.

0 Citovat

Busem bych si delší trasu rozdělila na více úseků. Výhoda je, že člověk něco cestou uvidí, některé busy jsou dost pohodlné (v některých případech by se i Student agency mohlo jít zahrabat), ale je potřeba v Limě hledat odkud jezdí, nemají centrální nádraží. Taky záleží, jaký jste typ cestovatele. Pokud se chcete jen vyfotit u Machu Picchu a Titicaca, tak je lepší letadlo. Pokud chcete poznat aspon trochu Peru, tak bus, čím obyčejnější, tím lepší. smiley Nicméně na Peru to chce aspon 3 týdny a více dovolené.
Ceny letenek a některých busů pro orientaci na http://www.go2peru.travel/index.html

0 Citovat

Sofie07: Nepovažuji se za ten typ lidí, co rádi jezdí s cestovkou, tak jedu na vlastní pěst a nejraději bych jel autobusem s místními. Na druhou stranu jsem omezený 12 dny času a jízdy autobusem delší než 4-5 hodin těžce snáším.

Když jsem si našel jízdní doby autobusů (ony tomu odpovídají i časy jízdy autem v Google Mapách) a zjistil, že průměrná rychlost mezi městy je asi 55 km/h, tak volím kompromis v podobě letu Lima - Cusco a nazpátek Arequipa - Lima a kvůli tomu nejspíš budu muset také jet tím předraženým vlakem do Agua Calientes. Jinak přesuny k Titicaca, kolem něj a popojíždění po Limě, Cuzcu, Arequipě chci místní dopravou. Však taxíkem doma nejezdím, co je rok dlouhý.

0 Citovat

Včera jsem si našel pár minut pro sepsání návodu, jak koupit lístky na Machu Picchu. Kupování lístků na Machu Picchu je vážně lítý boj. Oficiální stránky jsou vytvořeny ještě ve flashi a uživatelská přívětivost jim moc neříká. V třetím kroku si musíte poznamenat číslo faktury a to následně přepsat v úplně jiné části stránek. Když tu fakturu zavřete a číslo si neopíšete, musíte čekat 12 hodin, než vám systém umožní další rezervaci.

Celý návod i s obrázky na blogu: http://michal-na-cestach.blogspot.com/2017/03/jak-koupit-listky-na-machu-picchu.html

0 Citovat
kopecky napsal(a):

Sofie07: Nepovažuji se za ten typ lidí, co rádi jezdí s cestovkou, tak jedu na vlastní pěst a nejraději bych jel autobusem s místními. Na druhou stranu jsem omezený 12 dny času a jízdy autobusem delší než 4-5 hodin těžce snáším.

Když jsem si našel jízdní doby autobusů (ony tomu odpovídají i časy jízdy autem v Google Mapách) a zjistil, že průměrná rychlost mezi městy je asi 55 km/h, tak volím kompromis v podobě letu Lima - Cusco a nazpátek Arequipa - Lima a kvůli tomu nejspíš budu muset také jet tím předraženým vlakem do Agua Calientes. Jinak přesuny k Titicaca, kolem něj a popojíždění po Limě, Cuzcu, Arequipě chci místní dopravou. Však taxíkem doma nejezdím, co je rok dlouhý.

Já jel bus Lima Cusco - 20 hodin, zpět letěl se Star Peru. Sranda byla, že jsem seděl vedle dvou Čechů v letadle plném indiánů :-).

0 Citovat

Ahoj, vrátil jsem se z Peru a zbylo mi 50 PEN v bankovkách a 8,40 PEN v mincích. Přenechám jiným cestovatelům za středový kurz. Na letišti v Limě v příletové hale jsou bankomaty jen s poplatkem 18 PEN za výběr a směnárny s dost nevýhodnými kurzy, tak by se pár peruánských solů do začátku mohlo hodit.

Podle XCurrency to aktuálně vychází na 394,5 Kč. Přenechám za 400 Kč.

Oficiální taxíky se sice mohou platit i dolary, ale ta pálka jako cena nic moc. Dá se vzít i Uber za méně než půlku, občas mi tam hlásil problémy s kartou, tak se hodí hotovost jako záloha.

Na letišti v Limě byly tak šílené kurzy, že jsem se na výměnu za USD fakt vykašlal.

0 Citovat

tvrdy biznisman - soly a klid :)

0 Citovat

Ahoj, nenašlo by sa u niekoho tak 150 PEN (za 1000kč (podľa XE je to za 969kč). Aby sme mali na začiatok a nemuseli meniť na letisku.

Idálne by bolo predanie v Prahe do 25/01/2018.

Ďakujem

0