Dobrý den, příští rok v květnu/červnu plánujeme s přítelkyní (24let a já 25) na 5 týdnů do západních USA. Chtěl bych poradit čemu se vyhnout, co nevynechat a jestli je to dobrý nápad... Náš cíl této cesty je hlavně poznání přírody v americe, rádi se vyhýbáme frekventovaným místům. Snažíme se to dát se vším všudy za 60tis. na osobu (letenky, auto, ubytování -motel/koa kempy, jídlo, vstupy, suvenýry). Začali by jsme v LA a tam taky skončili, chceme udělat velký okruh přes nevadu, arizonu, colorado, (utah?), wyoming, idaho a zpět do kalifornie. Chtěli by jsme využít co nejčastější spaní ve stanu, protože taky ušetří spoustu peněz ( komplikuje nám to strach přítelkyně z medvědů ) ale zkušenosti s takových stanováním taky moc nemáme, ale máme dost času se to naučit. Co chceme určitě navštívit (píšu to jak mě napadne, ne v jakém pořadí chceme navštívit ) je Sequoia park, Yosemite park, Grand Canyon, Death valley, las vegas, yellowstone, napa valley, Tahoe Lake, monument valley a určitě se to bude pořád rozšiřovat. Stravování je u nás složitější, protože by jsme asi dlouho neunesli jejich fastfoody. Spíš by jsme zkusili si dělat jídlo tak nějak sami(s tím by jsme si museli pořídit nějakou cestovní ledničku a vařič) nebo na střídačku...Chci se zeptat co si o tom myslíte, jestli třeba někdo už neměl dost podobný itinerář a pomohl by mi ho dát nějak dohromady, protože nemám ponětí kolik času co spolkne, tak aby mi po dvou dnech nepřestal sedět plán cesty... Všem moc děkuji Martin Žvátora zvatora@seznam.cz .

Tipy na západ USA ?

Založil ve fóru Co se nevešlo

Jen z Fresna pres sekvoje do ridgecrestu (pred death valley nam to trvalo cely den. Kdyz to moc naplacam a bude to s jizdou a programem od rana do vecera, tak mi to vychazi 8 dojet k yosemite, ptz kolemsf a la pocitej s hustym provozem. Bezne zacpy i do fresna. 9 tedy yosemite, 10 sekvoje, 11 death valley, 12 la a to velmi ve zkratce, 13 cesta po pobrezi do sf, a na sf tam tim padem nevidim cas.

0 Citovat

Jeste dodam nas plan. Nikde jsme to neprehaneli, ale taky to nebrali moc rychlocestovatelsky.

1. Universal studios
2. LA, presun do Twentynine palms
3. Joshua tree, posun do Santa Barbara
4. Cesta po pobrezi, nocleh v Monterey
5. Dojezd do SF, vecer hokej v san jose
6. SF, pozdni cesta do Fresno
7. Sekvoje, prejezd do Ridgecrest
8. Death valley, nocleh pahrump
9. Vanocni vyprodeje vegas, Stratosfera
10. Hoover dam, Route 66, dojezd do Williams
11. grand canyon, horseshoe bend
12. Antelope canyon, monument valley se zapadem slunce
13. Four corners, pekelne dlouha cesta do vegas
14. Vegas
15. Odlet z vegas.

Jednalo se o prosincovou cestu, proto treba GC jen na jeden den.

0 Citovat

Je to už pár let, co jsme jeli během 5 týdnů (téměř) komplet národní parky západu USA.
V cestě byla hlavně příroda (takže chybí např. LA a Joshua tree NP (protože ty stromy můžete vidět i jinde), ale zas je tam pár zajímavostí, jako jsou letecká a železniční muzea.
Když poradíte, jak sem hodit obrázek, tak sem lípnu itinerář, ale přepisovat 31 řádků se mi fakt nechce.

0 Citovat

Koukám, že kempy v Yosemite jsou na příštích pár měsíců beznadějně plné... smiley

0 Citovat

v Yosemite se zkuste podívat na ubytování přes Scenic Wonders. Měli jsme pronajatý celý dům na 2 noci v Yosemite West a po rozpočítání
na 5 lidí nás to vyšlo líp než motely mimo park ( jelikož v parku bylo už plno ) + ušetřené cestování tam i zpět, byla tam kuchyň, venk.gril, pračka + sušička, což se cca v půlce měsíčního roadtripu i hodilo.

0 Citovat

Zatim diky vsem za tipy, cestopisy, odkazy a dalsi rady, ktere mne vsak da se rici trosku "Vydesili".

Takhle, s problemem v doprave pocitam (uz mam trochu USA projeto a vim, ze na zacpy se clovek musi hlavne ve mestech pripravit), ale pocital jsem, ze ten muj dubnovy termin bude relativne volnejsi (i diky nekterym uzavirkam parku apod.) a tim padem neco stihnu projet. V aute jezdit vetsi streky zvladnu, to spani bych obcas na noc v aute snad zvladl (pokud je to povoleno), na ukor pohodli proste videt vice mi prijde v poradku. Ale pokud i v tom dubnu bude na cestach v Yosemitu masakr a v LA urcite, tak je nutne asi popremyslet, co nechat "na priste" (kdo tam byl, tak vi, proc se rad vraci). Zda napr, to Death Valley a LA a uzit si Yosemity a SF, nebo ne a snazit se "spechat". Kazdopadne jen mesto behem tydne videt nechci, plan je kombinace prirody a mesta dohromady.

Dle Scenic Wonders se vyplati rezerve asi jen pro vetsi skupiny, pac na bookingu se da najit jeste dost volnych ubytovani v okruhu do 100 mil od centra Yosemitu i pod 2.000,- na noc. Coz je snad primerene k cene i vzdalensoti. Jak je to jen prosim vas v tech parcich na znamych mistech (Half Dome, Glacier Point...) s parkovanim. Da se nekde brzy rano dojet, rozumne u toho kousek zaparkovat a pak si dat "quick step" na misto a po chvil ifrcet dal, nebo jsou to celodenni tury od vzdalenych parkovist? Loni se mi napr. libilo v Zionu ci Red Rocku, kde byly parkingy rozumne blizko a znama mista se dala projet v rychlem tempu.

K tomu Fresnu, stoji to za navstevu ci sekce "priste"? No a cesta podel pobrezi z LA do SF je i nyni castecne uzavrena, takze by se to castecne jelo po I5 a ten den by mel byt na cestu dostacujici. No a v samotnem SF, je lepsi nechat auto, nebo je to marne, radeji brzy vratit a na dopravu behem dvou dnu pouzivat tramvaje apod.?

Dotazu spousta, ale diky moc za vas cas a rady...

0 Citovat

my jsme před 3 lety jeli právě v dubnu a bylo to v pohodě ( Tioga se teda otevírala snad kolem 1.5., Glacier point už byla otevřená ), nebyly
tam nikde davy lidí, i když ubytování uvnitř parku bylo full, zaparkovat se dalo v pohodě všude. V Yosemite jsme využívali shuttle busy, takže i pokud by se parkovat nedalo, tohle je dobrá volba. Co se týká treků, jsou i celodenní, i krátké - buď si stáhni na webu NPS mapu i s brožurou, kde jsou treky popsané, vč.délky, času a odkud se vychází nebo si ty noviny můžeš vzít ve Visitor centru, popř. ti je dají u vjezdu do parku.
Jen teda pokud budeš bydlet někde dál ( myšleno, že tam budeš chtít strávit víc nocí ), tak to dojíždění sem a tam je hrozný požírač času,
což je v Yosemite fakt škoda.
Když jsme jeli západ jen o necelý měsíc později, šlo to dost poznat - jak na davech, kterých bylo o dost víc, na parkování, i na cenách ubytování..Za mě je duben dobrá volba, i když samozřejmě tentokrát může počasí stát za nic, to neovlivníš..( my chodili v tričku s krátkým rukávem ).
Každopádně bych se snažila naplánovat Yosemite ke konci pobytu, mezitím sledovat počasí a update ohledně cest.

Osobně bych vynechala LA.
Death Valley je na 1 den ( to jsme jeli až z Vegas, do Ridgecrestu ).
Fresno myslím za návštěvu nestojí ( myšleno jet tam jen kvůli tomu ).
Co třeba místo LA dát Vegas?

v SF jsme využívali mhd, parkovali jsme u hotelu.

0 Citovat

Vzhledem k tomu, že my jsme byli v prosinci a o volnosti na cestách v národních parcích se určitě hovořit nedalo, nevěřím, že v dubnu to bude lepší.

Fresno nebylo na návštěvu, ale k přespání /pro nás to byl ideální bod na cestě ze SF do sekvojí/.

Death valley samo o sobě podle mne stojí za více dnů než jeden. My jsme zůstali u jednoho, protože druhý den tam pěkně chcalo = dali jsme to rovnou do Vegas.

V SF jsme auto měli a do zácpy se dostali od Pier 39 po nájezd na Oakland bridge, to bylo peklíčko na víc než hodinu. Ale jinak jsme po SF jezdili relativně v klidu, ale asi by to chtělo jiný názor, naše dva dny nepovažuju za reprezentativní vzorek.

U tech Yosemitu jsi studoval zavrene cesty do 15.kvetna? Jen abys nebyl zklamaný, že se na spoustu míst nedostaneš.

Asi bych se v ramci tech 6 dnu pokusil stihnout Yosemity, Sekvoje, LA, po pobrezi do SF, SF.

0 Citovat

Byl jsem v Yosemite loni okolo 10. dubna. Doprava i parkování bezproblémů. Bylo to dáno počasím, protože teploty byly kolem nuly a sníh s deštěm.

0 Citovat

co pamatuju, tak se cesty potom co se otevřou můžou taky zavřít.
My už měli naplánvanej průjezd, ale přišla nějaká sněhová bouře tam nahoře a zas to zavřeli.

0 Citovat

Jsem rád za všechny typy tady, určitě je využiju smiley

My pojedeme SF-LV-LA plus všechny parky na začátku května a máme na to cca 12 dní. Těšil jsme se, že už projedeme Tioga road, protože v podle https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/tiogaopen.htm se v posledních letech otevírala už na začátku května. Nicméně aktuálně se výška sněhové pokrývka v Californii pohybuje okolo 130%-160% dlouhodobého průměru :/ Takže si myslim, že Tioga road se bude otevírat až někdy v červnu... Doufám, že alespoň Glacier Point už bude otevřený.

Pokud jedete v dubnu, tak pravděpodobně bude ještě fakt dost sněhu, tak s tím počítejte smiley

0 Citovat

Glacier Point může být zavřený (myšleno přístupová silnice), ale může být dostupný pěšky z Yosemite Village. Nebo se mýlím?

0 Citovat

@hanula Jasný já to právě nechci generalizovat, ale myslim, že tenhle rok, pokud nepřijde nějaká velká obleva, tak bude dost sněhu smiley

0 Citovat

Já bych teda byla opatrná na přejezd z LA do SF během jednoho dne, je to cca 800 km a se zastávkami se to hodně natáhne, my museli vynechat 17-Mile Drive v Monterey, daleko lepší je jet tuto trasu na 2x

Na SF dva dny je minimum, ubytování bych volila v Alamedě (do SF dojet trajektem) nebo u GG Bridge (KIRBY COVE CAMPGROUND-bývá hodně dopředu zarezervované).
Odjezd z SF směr Fresno (Yosemite či pak Sequoia) mi přišlo, že zácpa na dálnici byla nonstop smiley

V Yosemite nouzovka jde spát na parkovišti na konci parku.

Death Vally bych nevynechala, stihli sme za jedno odpoledne a kousek rána při odjezdu. V Joshua Tree mi naopak přišlo, že nic není smiley

Spát v autech se nesmí, ale při nočním neplánovaném přejezdu sme spali např. poblíž benzinky, jen tak někde si zastavit mi tam teda nepřišlo moc bezpečné smiley

0 Citovat

Jen pro upozorneni, cesta po pobrezi SF <-> LA je ted mimo provoz kvuli havarii mostu v Big Sur a jeste peknych par mesicu bude. Nezbyva nez pouzit dalnici 101

http://www.sanluisobispo.com/news/local/article135046339.html

0