Ahojte, letím do JAR, konkrétně do Johannesburgu, kde si budu půjčovat auto. Bude to poprvé v životě, tak snad to klapne. :-)Hledám na netu a chci si něco rezervovat a našel jsem auto za cca 95 € a k tomu je buď možnost komplexního pojištění za cca 73 €, nebo úplně bez pojištění. Zdá se mi to hodně, ale bez pojištění je to asi taky blbost, ne?! :-( Nedalo by se to vyřešit ještě nějak jinak? Ideálně nějakou střední cestou...PS: Máte někdo tip na nějakou půjčovnu v JAR?Děkuji moc za pomoc. .

půjčení auta V JAR

Založil ve fóru Půjčení auta

Ahojte,

letím do JAR, konkrétně do Johannesburgu, kde si budu půjčovat auto. Bude to poprvé v životě, tak snad to klapne. :-)

Hledám na netu a chci si něco rezervovat a našel jsem auto za cca 95 € a k tomu je buď možnost komplexního pojištění za cca 73 €, nebo úplně bez pojištění. Zdá se mi to hodně, ale bez pojištění je to asi taky blbost, ne?! :-( Nedalo by se to vyřešit ještě nějak jinak? Ideálně nějakou střední cestou...

PS: Máte někdo tip na nějakou půjčovnu v JAR?

Děkuji moc za pomoc.
0

Když to bude poprvé v životě a vzhledem k tomu, že se tam jezdí vlevo, je pro úvahu, zda půjčit bez pojištění blbost ještě hodně slabé slovo, v tomto případě bych na pojištění nešetřil:-)) Půjčoval jsem tam 6x od Hertzu a Avisu, vše pokaždé v pohodě.

1 Citovat

Nejaká stredná cesta by mohlo byť uzavretie poistenia excessu v špecializovanej poisťovni. Síce v prípade škody na aute požičovňa peniaze strhne, ale externá poisťovňa by to mala následne preplatiť.  Navyše, tieto externé poistky majú ročnú platnosť a pri cene cca 60 GPD/rok je to výrazne lacnejšie ako v požičovni.

Dve najznámejšie poisťovne (ktoré poistia aj občanov ČR/SR) sú

https://www.icarhireinsurance.co...-worldwide

https://www.worldwideinsure.com/...urance.php


Ale ak je toto jediné plánované požičanie auta za celý rok, asi by som zaplatil tých 73 eur v požičovni a mal pokoj s nejakým riešením udalostí u externej poisťovne. Pokiaľ ale plánujete požičanie auta častejšie, bral by som externú poisťovňu.

0 Citovat

No přiznám se, že v JARu využívám většinou hledání přes skyscanner.com a následně pak většinou to arguscarhire.com (případně to holiday autos) - jsou to sice takové slučovače, ale jednak Ti najdou dobré ceny a jednak si rovnou můžeš přes ně přikoupit to pojištění. Ve většině případů pokryjí celou případnou spoluúčast (na tu si dej pozor, protože některé levnější autopůjčovny mají vysokou spoluúčast). Přes to argucarhire.com je pojištění přes AXA a už jsem to 2x využil a platili bez problémů (tedy za předpokladu, že dodáš všechny požadované podklady). Zkus porovnat a uvidíš.

Jinak ano, jezdí se tam vlevo a speciálně z Johannesburgu hned najíždíš na dálnici, takže tam nemáš zrovna možnost "dostat to do ruky".

Jo a počítej s tím, že se tam platí na některých silnicích mýto - buď máš už e-krabičku v autě (pak Ti to strhnou z karty) nebo holt musíš platit ručně. Jen si dej pozor na to, že u některých mýtných bran nefungují standardní platební karty, tak se vyplatí mít v zásobě nějakou hotovost.
0 Citovat

e-Tag(krabičku) mají všechny auta z půjčoven, protože na dálnicích přímo v Pretorii a Jo'burgu jsou pouze eletronické brány na výběr mýta. U některých půjčoven fungují i v ostatních branách, které jsou obsluhovány manuálně, ale záleží, jak to má která půjčovna nastavené - u Avisu to šlo po celé JAR, kde akceptovali e-Tag, u Hertzu ne. A opravdu, při manuální platbě mýta u okénka  nefungují platební karty vydané mimo JAR, nenechat se zmást logy MasterCard/Visa, je pod tím nenápadný dodatek RSA cards only:-)

0 Citovat

Moc díky za Vaše komentáře. Ta střední cesta od Jeryho vypadá dobře, prostuduji to. Nebude to jediné půjčení, takže tím to získává ještě větší rozměr. 

Náhodou nemáte někdo zkušenosti s těmito pojistkami s jejich plněním?
0 Citovat

V tejto diskusii sú nejaké reálne skúsenosti s plnením z takejto poistky

http://bit.do/eeToL

tie recenzie sú v podstate kladné, vrátane komunikácie (všetko cez net).

Ja sám mám ročnú poistku world od worldwideinsure.com, ale zatiaľ som ju (našťastie) využiť nemusel, takže ja skúsenosti s plnením nemám.

0 Citovat

Nechci zakládat nové téma, tak to hodím sem. Má někdo zkušenost s půjčením auta v JAR na debetku?

0 Citovat

Ano, před 4 lety bez problému. Letíme za 3 týdny znovu a zase pouze s debetní kartou. 

0 Citovat

Děkuji za odpověď, mohu se zeptat přes koho berete auto? :)

 

0 Citovat

Z půjčovny Woodford Car Rental (minule Firefly). Oboje přes rentalcars.com. 

0 Citovat

Aha, já právě u všech autopůjčoven na rentalcars (včetně Woodfordu) čtu v podmínkách "Hlavní řidič musí vlastnit a předložit Kreditní Kartu na své jméno při vyzvednutí vozu" a "Zaměstnanci pobočky mohou pro platbu zálohy přijímat pouze následující kreditní karty". Tak bych nerad pak dorazil na místo a zjistil, že debetku neakceptují.

edit: přímo na stránkách Woodford Car Rental 

Can I rent a car without a credit card? 

Unfortunately, no. All rentals require a credit card for the deposit, although payment for the actual rental can be made via debit card.

0 Citovat

Moje zkusenost je, ze mimo EU ta debetka vzdycky prosla(Thajsko, USA), narazil jsem az pri prvnim pujceni v EU (Sicilie).Prijde mi, ze mimo EU neumeji poznat jestli je EU karta kreditka nebo ne.

Od ty doby mam kreditku a neresim to. Rozhodne bych na to uz nespolehal.

Mam zkusenost s plnym pojistenim od rentalcars, prorazene kolo na kanarech, na zaklade faktury z pneuservisu zaplatili cca do tydne na ucet a na nic se neptali (asi 200EUR)

0 Citovat

Taky jsem měl vždy kreditku a nemusel tohle řešit, ale teď jsem ji musel zrušit kvůli žádosti o hypo. Momentálně mám dvě různé debitky od dvou různých bank a v obou případech je na kartě napsáno "debit", takže pokud by chtěli, tak to bohužel zjistí asi docela snadno.

0 Citovat

To jestli je to debit nebo credit se pozná podle čísla karty. Mám dojem, že jsou to ty první 4 číslice. Já mám pouze debit a nikdy jsem problem zatím neměl. Ano, zjišťuji si dopředu, zda berou. S debetkama bývá obcas problém při placení v USA. Terminál pozná, že to není kredit a zamítne ji. Obsluha na kase to pak už většinou zvládne. Jinak proč chtějí půjčovny kreditky je jasný. Na kreditce si platbu stáhnu i po skončení pronájmu, u debetky pouze pokud tam budou peníze.

0 Citovat

hej da sa to zistit podla prvych 4-6 cisiel, napr. tu sa da skontrolovat
https://www.freebinchecker.com/

niekedy sa myslim Revolut tvaril aj ako Credit

0 Citovat

Já společnosti i chápu, že se kryjí a proto vyžadují kreditku, ale právě proto jsem se docela divil, když @Aralk psal/a, že s debetkou není v JAR problém, protože co jsem letmo hledal, tak jsem četl přesný opak, ale vlastní zkušenost je vždy lepší. Zkusím asi tedy ještě pár společností obepsat napřímo.

Našel jsem několik lokálních autopůjčoven, které zmiňují, že drtivá většina společností chce kreditní kartu a že jim stačí karta debetní, ale tady u těch lokálních půjčoven je zase problém, že mají vždy nějaké omezení (nájezd, nepovolený vjezd do okolních států atd.)

0 Citovat

Pokud je půjčovna rozumná, tak udělá deposit na debetce při půjčení a to by jim mělo v danou chvíli stačit. Uvolnit to pak mohou buď při vrácení, nebo do několika dnů po skončení pronájmu. 

0 Citovat

Zatím jsme v zahraničí nikdy problém s debetkou v autopůjčovně neměli, ačkoliv měla valná většina půjčoven v podmínce kreditku. Příkladem půjčení v JAR, Namibii, Jordánsku, USA, Kanadě nebo na Kypru. Autopůjčovna si vždy zablokovala deposit, který byl na účet vrácen při vrácení auta, nebo pár dni poté. Nejdéle to trvalo v Mexiku (cca 10 dní).

Samozřejmě bude jistější, když Ti možnost debetky autopůjčovna předem potvrdí. Já osobně spoléhám na dosavadní zkušenost, že debetka bude stačit. 

1 Citovat

Tady může nastat problém, když máš rezervaci (závaznou), v půjčovně můžeš s debetní kartou narazit. Auto ti nepůjčí, protože jsi nesplnil podmínky a vše ti naúčtují.

Kreditní karta dnes není u banky žádný problém, vetšinou je gratis a nikdy nevíš, kdy se ti finanční rezerva na cestách může hodit.

0 Citovat

Jo, to se nam stalo na te Sicilii. Propadla cela zaloha. Nastesti jsme sehnali auto u nejake mistni pujcovny, co kreditku nechtela.

Jinak tu politiku moc nechapu. Na debitni karte jde take udelat blokace a kdyz je na ni dostatecny limit, nevim proc s tim maji problem.

Pokud je u banky uverovy limit nejak na doraz kvuli hypotece, tak by treba uz po roce byt nemusel, kdyz uz je cast splacena ne? Vzdyt jde o nejakych 100tis nebo tak neco, to je proti hypotece smesne. Nebo at si kreditku vyridi nejaky spolucestujici, pokud necestujes sam tedy.

0 Citovat

Už to tu někdo psal výše. Jasně, že jde udělat blokace na debetní nebo prepaid kartě, ale některé dodatečné náklady (zejména pokuty) mohou být zřejmé až po x měsících a právě tady je kreditka jednoduché řešení. Nemluvě třeba o USA, kde řada kreditek obsahuje pojištění půjčeného vozidla atd. Tedy s kreditkou je to pro půjčovnu vždy méně starostí. 

 

0 Citovat

Jak už jsem psal výše, já to zcela chápu, sám jsem měl kreditku mnoho let a půjčoval si na ní auta v mnoha zemích, takže jsem vlastně ani situaci ohledně půjčování auta na debetku nezjišťoval, teď ale nastala situace, kdy jsem na nějaký čas kreditku musel zrušit a pravděpodobně ji do návštěvy JAR nebude možné zařídit. Takže primárně jsem chtěl zjistit, zdali náhodou někdo nemá vlastní zkušenost s půjčením na debetní kartu v JAR, s případným doporučením konkrétní půjčovny :)

0 Citovat

Aralk napsal(a):

Ano, před 4 lety bez problému. Letíme za 3 týdny znovu a zase pouze s debetní kartou. 

 

Čauko, taky letíme za dva týdny. Budeme víceméně kolem Kapského Města, jaký je váš plán?:)

0 Citovat

Já byl v JARu vícekrát, ale vždycky jsem bral Hertz a vždy s kreditkou. Tak si ho rovnou vyskrtni. 

1