Ahoj,rád bych se dozvěděl více o rizicích půjčených aut. Auto jsem si půjčoval 3x - poprvé v Bulharsku a protože to bylo poprvé, bral jsem i to jejich "Full insurance". Podruhé ve Švédsku a protože tam se jezdí slušně, pojištění jsem nebral. Naposledy v Marrakéši, kde jsem to raději vzal i s pojištěním.Naštěstí jsme nikdy neměli nikde vůbec žádný problém. A proto jsem vlastně ani moc nestudoval, co přesně si tím pojišťuji a jak by se situace lišila v případě nehody s pojištěním / bez pojištění.Předpokládám, že všechny půjčovny mají už v základu krytí škody, kterou způsobím třetím osobám a "Full insurance" tedy řeší jenom škody na mém (půjčeném) autě? Zase předpokládám není pravda, že když koupím full insurance, že bych neplatil vůbec nic - minimálně se tuším řešívá zvlášť čelní sklo? A jak je to například s píchlým kolem - přezuju na rezervu a jen to nahlásím v půjčovně při vracení? A když by k nějaké škodě došlo, co se vlastně dělá - je nutné volat k nehodě tu půjčovnu a nebo to jen nafotit / sepsat a s půjčovnou řešit zase až při vracení?A když už, je lepší pojistit si to půjčené auto u nějaké nezávislé pojišťovny sám?Není někde nějaký článeček který by podobné situace vysvětloval?Děkuji. .

Půjčení auta obecně

Založil ve fóru Půjčení auta

2 reakce

Ahoj,

rád bych se dozvěděl více o rizicích půjčených aut. Auto jsem si půjčoval 3x - poprvé v Bulharsku a protože to bylo poprvé, bral jsem i to jejich "Full insurance". Podruhé ve Švédsku a protože tam se jezdí slušně, pojištění jsem nebral. Naposledy v Marrakéši, kde jsem to raději vzal i s pojištěním.

Naštěstí jsme nikdy neměli nikde vůbec žádný problém. A proto jsem vlastně ani moc nestudoval, co přesně si tím pojišťuji a jak by se situace lišila v případě nehody s pojištěním / bez pojištění.

Předpokládám, že všechny půjčovny mají už v základu krytí škody, kterou způsobím třetím osobám a "Full insurance" tedy řeší jenom škody na mém (půjčeném) autě? Zase předpokládám není pravda, že když koupím full insurance, že bych neplatil vůbec nic - minimálně se tuším řešívá zvlášť čelní sklo? A jak je to například s píchlým kolem - přezuju na rezervu a jen to nahlásím v půjčovně při vracení? A když by k nějaké škodě došlo, co se vlastně dělá - je nutné volat k nehodě tu půjčovnu a nebo to jen nafotit / sepsat a s půjčovnou řešit zase až při vracení?

A když už, je lepší pojistit si to půjčené auto u nějaké nezávislé pojišťovny sám?

Není někde nějaký článeček který by podobné situace vysvětloval?

Děkuji.

0

A zkousel jsi nekde hledat ? Treba i tady na foru ? Resi se to porad dokola, spousta zazitku, informaci. Jen se trochu namahat.

0 Citovat

Pavel Planespotter napsal(a):

A zkousel jsi nekde hledat ? Treba i tady na foru ? Resi se to porad dokola, spousta zazitku, informaci. Jen se trochu namahat.

No já myslím, že tady na fóru by se odpovědi na ty otázky hledaly těžko. Jen sem tam nějaká s hledáním jako jehly v kupce sena. Občas se tu řešilo, jak je to s připojištěním spoluúčasti přes web v porovnání s plným pojištěním u půjčovny - to druhé je výrazně dražší, ale pak už bez starostí, rozepsáno je to třeba tady:

https://www.smartertravel.com/ca...insurance/

Spíš se tu řešily kreditní karty, mýto a pokuty. Z konkrétních zkušeností jsem teď četl v cestopisu z USA: měli jsme plné pojištění u půjčovny, někdo nám mírně naboural na parkovišti předek, vyplnili jsme s ním papíry, při vrácení auta je předali a hotovo. To je snadná situace, ale nepamatuju si, že by se tu popisovala situace, když je auto po nehodě nepojízdné. Pak je třeba volat do půjčovny nebo na asistenční službu, na kterou dala půjčovna kontakt, stejně jako při poruše.

V USA nemusí být v základní ceně povinné ručení (liability insurance/protection) nebo může mít jen velmi nízký limit a v Kanadě je podobně jako v USA odlišný systém od ostatních zemí (povinné ručení je vázáno na řidiče, ne auto), ale základní pojištění někdy jen s nízkým limitem 200000 CAD mají.

Přední sklo, podvozek, pneumatiky (případně i něco jiného) nejsou zahrnuté obvykle (možná nikdy) v havarijním pojištění, ale mohou být někde pojištěné za příplatek. Jezdit bez rezervy není rozumné, takže raději nechat opravit nebo vyměnit, pokud už není blízko půjčovna. Rezerva v autě ani nemusí být plnohodnotná. Já jsem kromě píchlé pneumatiky nic řešit nemusel, tak z vlastní zkušenosti neporadím.

Je třeba si taky projít výluky z pojištění. Pojišťovna nehradí například při řízení jinou osobou (než je zapsaná ve smlouvě kromě partnera/ky), v některých zemích při jízdě po nezpevněných silnicích, někdy v jiných zemích nebo dokonce i jiných státech v rámci stejné země (běžně v Austrálii, někdy u malých půjčoven v USA).

0
2 reakce