Ahoj,  na přelomu srpna/září jsme měli letět do NY, letenky jsme kupovali v lednu. United Airlines umožňuje změnu/ případně vraceni peněz ve formě kreditu.  Má někdo zkušenost? Právě váhám, zda změnit termín a nebo nechat vrátit peníze... Díky!   .

United Airlines - změna/storno

Založila ve fóru Letecké společnosti

13 reakcí

Ahoj, 

na přelomu srpna/září jsme měli letět do NY, letenky jsme kupovali v lednu. United Airlines umožňuje změnu/ případně vraceni peněz ve formě kreditu. 


Má někdo zkušenost? Právě váhám, zda změnit termín a nebo nechat vrátit peníze...


Díky! 

0

Ahoj,

mám podobný problém a tak se ptám, jestli jste to nějak pořešili? Jestli to dobře chápu, tak váš let byl zrušen? My máme totiž také z ledna koupené letenky do New Yorku (Newark), tam s Austrian a zpátky právě s United. Let má být až v druhé dekádě září, zrušen zatím nebyl, ale nemyslím si, že bude možné v té době do USA bez problémů cestovat.

Děkuji za případné sdílení zkušeností.

Aneris

0 Citovat

Ahoj nicolej, ahoj aneris.

Můžu vědět přes koho jste kupovali?

0 Citovat

Ahoj Marku, 

já jsem kupovala přes Cestujlevne - tedy přes StudentAgency.


0 Citovat

Kanada s US prodloužili uzavření hranice do 21. 9.. Nepředpokládám, že dříve se tam na estu dostanete. S ohledem na stav v US a Kanadě očekávám nejdříve otevření EU s Kanadou, následně s US.

0 Citovat

My máme odlétat právě 21.9., osobně si taky nemyslím, že to bude možné. Ale pokud aerolinka nezruší let a USA bude pro EU pořád zavřené, tak mám prostě smůlu? Jak u Austrian, tak u United je do konce srpna možnost změny termínu bez poplatku (s doplatkem v případě vyšší ceny letenky a StudentAgency v tom případě chce ještě dalších 750 Kč/osoba), tak váháme, jestli to radši neudělat. Zrušené to asi nebude, minimálně ta část letu s Austrian Vídeň - Newark podle flightradaru normálně létá.

0 Citovat

aneris napsal(a):

Ahoj Marku, 

já jsem kupovala přes Cestujlevne - tedy přes StudentAgency.


Ahoj aneris.

Já jsem právě taky kupoval od StudentAgency. My jsme měli 3+1 letenku do NY.

United mě tlačil buď do přebookování, nebo poukazu.

Obrátil jsem se přímo na StudentAgency na adresu letiste@studentagency.cz a po mé žádosti o vrácení peněz mi byl zaslán dobropis a peníze asi po  měsících vráceny.


Vyzkoušej, třeba to projde.

M.

0 Citovat

Marku, díky, ale předpokládám, že vám ten let zrušili? Nám ne. Na StudentAgency jsem se už obrátila, ale nabízí co jsem psala výše - do 31.8. změnu bez poplatku nebo storno se 100% stornopoplatkem.

0 Citovat

Mam letet koncem rijna do Vancouveru a vracet se zpet z LA, pochybuju, ze do te doby umozni Evrope vstoupit, Canada kazdy mesic prodluzuje uzaveru.  Sice nechapu proc Americani neotevrou hranice, nic horsiho jim tam dovezt nemuzem.  Nicmene Lufthansa povoluje udelat zmenu az do 31.1.2021 ale bohuzel s pripadnym doplatkem rozdilu v tarifu nebo voucher. 

0 Citovat

aneris napsal(a):

Marku, díky, ale předpokládám, že vám ten let zrušili? Nám ne. Na StudentAgency jsem se už obrátila, ale nabízí co jsem psala výše - do 31.8. změnu bez poplatku nebo storno se 100% stornopoplatkem.

Ano, let změnili a přesunuli.

0 Citovat

Marek napsal(a):

Ano, let změnili a přesunuli.

mně united rika, ze muzu zmenit jen 7 dnu a ne vice.. jak to tedy je?
0 Citovat

fridgy napsal(a):

mně united rika, ze muzu zmenit jen 7 dnu a ne vice.. jak to tedy je?

Změnili nám odlet z Berlína na Franfurt a nabídli mi přebookovaní až do března 2020. 

0 Citovat

UA to má podľa mňa dobre vymakané - v porovnaní s Lufthansou napríklad.

Zrušil som októbrové letenky PPT - SFO (zrušená plavba NCL Honolulu - Papeetee, preto jednosmerná ), poplatok za Economy + mi vrátili do týždňa, základnú cenu leteniek formou voucheru v plnej cene. Pozor, za voucher kúpite len letenku, nie upgrade do economy+, či batožinu. Za voucher som kúpil to isté na apríl 2021 (bolo to výrazne lacnejšie) a ešte mi ostalo aj na ďalšiu letenku SFO - HNL. Nové letenky môžem kedykoľvek vymeniť za nový voucher.

Bolo to kupované priamo na webe UA v bookovacej triede promo

0 Citovat

Alfa a omega je, zda je nějaký konkrétní let v systému fyzicky zrušen, tj. zda do konkrétní rezervace prošlo zrušení i třeba jen jednoho úseku.  Pokud ano, lze požadovat klasickou vratku finanční. Jen to administrativně-technické  vyřízení storna  bohužel drobet trvati může.. Kus od kusu, resp. letecká od letecké. 

Procesy storen se v průběhu covid-času na aerolinkách mění. Je tzv. pomalá cesta a rychlá cesta a pak jsou vouchery.  Hraje v tom rušení roli i to, zda je to časově již po odletu všech segmentů. Když bylo storno finanční vyžádáno pomalou cestou, časově ještě před odletem, byť rušeným, lze dodatečně u některých let. společností "převyžádat," tj. použít nově rychlejší cestu, je-li to již časově "po odletu."
Není to plošně, řeší se vždy rezervace od rezervace.  Takový Aeroflot a SIngapore mají cestu vratek zatím jedině pomalou. Turkish lze nyní již urychlit. 
Vouchery .. to je kapitola sama pro sebe. Je to jen "papír" zcela k ničemu v případě krachu dopravce. (On je to obecně problém i u krachu, pokud jde o vratku finanční. Ale tam je alespoň trochu šance, přihlásit se mezi věřitele. U voucheru nic.) 
Voucher je nepřenosný, nová letenka musí souhlasit se jménem na voucheru.. (Pozor na ty, kteří mají v šuplíku voucher a vdají se ... . a v zápalu nadšení si rovnou i vymění pas na nové jméno.. Průšvih na cestě.) Nelze ani za voucher koupit levnější letenku s tím, že vzniklý přeplatek dopravce vrátí .. Nevrátí.  Ono těch "ale" je u voucheru více. 

Jakmile takové  UA vystaví Vámi odkývaný voucher jako vratku, nelze to předělat na jinou variantu storna - na finanční vratku.  Jsou (zatím) těžce neoblomní, na změnu formy vratky neslyší... 
 
Za sebe .. vždy doporučuji vratku financí, udělat maximum pro to, aby klapla, dle pravidel, trvat na tom. Může si pak finance člověk utratit za cokoliv a na dovču vyrazit třeba za 2 roky v klidu tam, kam letí monopolně zcela jiný dopravce..  Mít voucher od UA a chtít letět např. na Kamčatku, kde má lety  Aeroflot.. no asi mi voucher v tomto bude nulově nápomocný..   Omezuje mne také i letovým řádem konkrétního dopravce.  Co se letí/mělo letět letos, co mi zrušili, za ten rok dotyčný konkrétní dopravce stejně nemusí nakonec mít a nebo jen jednou týdně, v rámci optimalizace jsou změny a ještě průběhově budou.. Čili  budu nucena tím volit cestu potenciálně s nimi jinam, do jiného místa, dle letového řádu aktuálního v tu budoucí dobu.. To se mi fakt nechce..   
.
Nu, co  člověk to názor, takže asi tak, trochu "obecností" k tématu,  z praxe :)  

0
13 reakcí