Ahoj,známí měli včera letět let Charleroi - Praha s Ryanairem. Po načtení boarding passu na gatu je zastavila ženská z handlingu, ať dají jejich batoh do klece. Batoh se volně do klece nevešel, nicméně se jim ho tam podařilo s trochou síli nacpat. To ale pracovnici vůbec nezajímalo a se slovy, že když se do klece nevejde volně, tak nesplňuje rozměry. (letěli s těmito batohy už X letů u rynairu i wizzu a nikdy nebyl problém). Po krátkém dohadování tedy známí pracovnicím řekli ať jim tedy batohy odbaví a poplatek zaplatí. O tomhle ale obě pracovnice nechtěli ani slyšet a opět se slovy, že když napoprvé nesplnili podmínky, tak nepoletí nikam a mají smůlu. Pracovnice nechali nastoupit zbytek cestujících, zavřeli gate a odešli. Podotýkám, že nastupovali zhruba v první třetině cestujících, čili o nějakém zpoždění letu z důvodu odbavení jejich batohů nemohla být řeč. Nejbližší další let dnes ráno již byl bohužel plný a tak museli zakoupit nový let až na sobotu ráno a tím pádem musí strávit 2 noci v Charleroi navíc, čímž jim vznikly nemalé finanční náklady a samozřejmě velký zásah do jejich plánů v Praze a to jenom z důvodu arogantního chování pracovnic handlingu v Charleroi. Je nějaká šance získat za tohle od Ryanairu kompenzaci? Chování mi to rozhodně nepřipadá normální. .

Ryanair - denied boarding z důvodu rozměrů příručního zavazadla

Založil ve fóru Letecké společnosti

15 reakcí

Ahoj,

známí měli včera letět let Charleroi - Praha s Ryanairem. Po načtení boarding passu na gatu je zastavila ženská z handlingu, ať dají jejich batoh do klece. Batoh se volně do klece nevešel, nicméně se jim ho tam podařilo s trochou síli nacpat. To ale pracovnici vůbec nezajímalo a se slovy, že když se do klece nevejde volně, tak nesplňuje rozměry. (letěli s těmito batohy už X letů u rynairu i wizzu a nikdy nebyl problém). Po krátkém dohadování tedy známí pracovnicím řekli ať jim tedy batohy odbaví a poplatek zaplatí. O tomhle ale obě pracovnice nechtěli ani slyšet a opět se slovy, že když napoprvé nesplnili podmínky, tak nepoletí nikam a mají smůlu. Pracovnice nechali nastoupit zbytek cestujících, zavřeli gate a odešli.

Podotýkám, že nastupovali zhruba v první třetině cestujících, čili o nějakém zpoždění letu z důvodu odbavení jejich batohů nemohla být řeč. Nejbližší další let dnes ráno již byl bohužel plný a tak museli zakoupit nový let až na sobotu ráno a tím pádem musí strávit 2 noci v Charleroi navíc, čímž jim vznikly nemalé finanční náklady a samozřejmě velký zásah do jejich plánů v Praze a to jenom z důvodu arogantního chování pracovnic handlingu v Charleroi.

Je nějaká šance získat za tohle od Ryanairu kompenzaci? Chování mi to rozhodně nepřipadá normální.

0

Tohle je těžké. Že jim batohy vždy předtím prošly bez problémů, bohužel, nejde argumentovat. Handling agent v gatu je v tomhle v právu - batoh se nevešel volně do klece, tedy nesplnil podmínky kabinového zavazadla.

Problém ale vidím v tom, že jim batohy nechtěly ani za poplatek odbavit a radši jim odepřely nástup. Kdo ví proč, jestli se jim prostě nechtělo zdržovat, vypisovat účtenku nebo v gatu nemohly zrovna přijmout hotovost... Rozhodně bych to s Ryanem řešil, ale v zázraky bych nedoufal.

Pořád čekám, kdy s tímhle budu mít problém já, můj "příruční" a většinou totálně narvaný Burton Traverse Pack často v gatu taky budí svými rozměry dojem nadlimitní kabiny.

0 Citovat

Ano, tím, že jim prošly dříve ani neargumentovali. Uznali svoji chybu a chtěli nechat batohy odbavit. Nabízeli hotovost i platební kartu, ale na gatu je úplně ignorovali a dělali, že je nevidí. Bohužel u Ryanairu jediná možnost jak někoho v reálném čase kontaktovat je jejich chat, který funguje až od 6:00 GMT, takže pořád čekám na jeho otevření abych jim mohl napsat.

0 Citovat

On každý příběh má vždy nejméně dvě strany.

Když už nic jiného, tak klasicky dle EU odmítnutí nástupu na palubu a tím kompenzace 250 € + náklady na prodloužení pobytu.

0 Citovat

Ta třetí strana je pak od Ryanairu něco ve skutečnosti vymoci.

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

On každý příběh má vždy nejméně dvě strany.

Když už nic jiného, tak klasicky dle EU odmítnutí nástupu na palubu a tím kompenzace 250 € + náklady na prodloužení pobytu.

Tahle kompenzace se vztahuje na jakýkoliv důvod odmítnutí nástupu ze strany dopravce nebo pouze pro overbooking?

0 Citovat

Na jakékoliv ne, ale v pokud prokážou, že se jednalo opravdu pouze o tento důvod (tedy zavazadlo + to, že jim ho odmítli odbavit na gatu, což je úplně běžné), tak na kompenzaci nárok mají, nicméně mám obavy stran toho prokazování. Důvody proč je možno odepřít nástu na palubu uvádí čl.2/j nařízení 261/2004 - zdravotní důvody, bezpečnost, ochrana nebo nedostatečné cestovní doklady.

0 Citovat

Díky za rady. Zkusí dát claim na Ryanair, ale jak znám Ryanair tak ti se určitě na něco vymluví, třeba že odmítli zaplacení poplatku za odbavení a je to tvrzení proti tvrzení a dokázat to asi nepůjde.

0 Citovat

Tak pochopil jsem, že tam byli minimálně 2, nicméně pokud se bude Ryanair vymlouvat, tak stejně jediná možnost by byla soud. Ideálně v takovým případě si nechat zavolat supervizora a žádat písemný potvrzení o tom, že byl denied boarding s odůvodněním, ale ono se to dobře radí když člověk v té situaci v tu chvíli není :)

0 Citovat

Tak Ryanair to nejdříve zkoušel uhrát jako no show, což mu vyvrátili fotem z gatu s boarding passy v ruce. Následně, že důvod odepření nástupu byla dle zaměstnanců letiště agresivita, což je už úplný nesmysl. :D s tímhle bude ještě sranda :D

0 Citovat

Tak po více než měsíci mi Ryanair poslal odpoveď na můj EU261 claim:

...

For the safety and comfort of all passengers, carry-on luggage must fit under the seat or in the upper compartment. We reserve the right to cancel the reservation without refund and deny boarding if you arrive at the boarding gate with more than two pieces of cabin luggage or if it exceeds the maximum dimensions.

As per the above, we are sorry to confirm that, in accordance with Ryanair Terms and Conditions of travel that you have accepted during the online booking process, we cannot accede to your request refund for the incurred cost.

...

Čili, že dle jejich přepravních podmínek mají právo na to odmítnout nástup pasažéra jehož kabinové zavazadlo nesplňuje rozměry.

Prošel jsem jejich podmínky a vůbec tam o tomhle není žádná zmínka. Pouze to, že musím zaplatit za odbavení zavazadla, které nesplňuje rozměry. Zaplatit ale ani nebylo umožněno, rovnou odepřeli boarding.

Očividně se tedy chtějí vyhnout placení a tak si vymýšlejí podmínky, které neexistují.

Je tento případ v pravomoci českého Úřadu pro civilní letectví, když se jednalo o přílet do Prahy, ale k incidentu došlo v Belgii?

Díky

0 Citovat

zkusil bych tohle https://evropskyspotrebitel.cz/ za mě vyřešili jednu OTA, co mě chtěla podělat o nějaký koruny

0 Citovat

Sorry ale v podmienkach to máš napísané čierne na bielom:

"Extra/oversized Cabin/Unchecked Baggage will be refused at the boarding gate, or where available, placed in the hold of the aircraft for a fee at the level set out in our Regulations..."

"... Ryanair accepts no responsibility for oversized cabin bags which are refused at the boarding gate and subsequently abandoned by you....

Zjavne ten let z nejakého dôvodu nespadal medzi "where available" - čo je kompletne v kompetencii Ryanairu stanoviť, že proste na tomto letisku na gate odbavovať cabin bags nebude. Nikde v prepravných podmienkach na to nevzniká žiadny nárok, ani za poplatok. Je to na ich "dobrej vôli", že ti to odbavia aj na gate.

Nikto im vpodstate neodoprel nástup, len im odmietli odbaviť batožinu, ktorá nespĺňala podmienky. Ak by tam tú baggage nechali / vyhodili do koša, tak im boarding povolia. To čo napísal ten pracovník supportu nie je z tohoto dôvodu úplne pravda (že môžu odoprieť nástup niekomu kto príde na gate s 2 taškami - nemôžu, len ak by sa naozaj dožadoval nastúpiť s oboma do lietadla, čo bol zjavne váš prípad).

Druhá vec je, že správanie k zákazníkovi je to absolútne chrapúnske, ale často ide aj o to, ako komunikujeme s personálom my a či ich nenaštval niekto predtým. Je veľký rozdiel či pekne poprosím o niečo, na čo nemám priamy nárok, alebo sa s pracovníkmi nasrane hádam aj keď pravdu nemám.

Takže fakt by som to ďalej neriešil, je to síce fuck-up ich customer service, ale žiadne obchodné podmienky neporušili.

0 Citovat

Díky za rozbor. To "where available" je teda dobrý trik. Za to můžou schovat cokoliv, takže de facto pracovníci gatu mohou dle ksichtu lidem odmítat dodatečné odbavení s odůvodněním, že to nejde a Ryanair bude z obliga protože to tak má v podmínkách.

Tak aspoň poučení pro nás ostatní, co se spoléháme na to, že tam ten batoh nějak nacpeme a přinejhorším zaplatíme těch 50 eur za odbavení. Může se klidně stát, že batoh nepoletí, případně ani my.

0 Citovat

Tak bez ohledu na Tebou popisovanou konkrétní situaci, tak to má logiku. Rozměry zavazadla máš jasně daný a pokud nesplňuje, tak je to Tvůj problém, ne jejich, Ty pravidla znáš. A oni nemusí zdržovat letadlo kvůli tomu, že Ty porušuješ pravidla...

0 Citovat

V případě batohu je to asi ještě docela ok. V nejhorším vyhodím pár kusů oblečení a rozměry budou v pohodě :D

0
15 reakcí