Zdravim lidi,v patek jsem letel, resp. mel letet, s CSA z Prahy do Rima o 12:05. Na odlet jsem cekal v salonku a peclive sledoval tabuli odletu. V case oznacenem na letence jako "Boarding Time" (11:35) svitilo na tabuli porad "Gate Open", salonek jsem opustil a prosel pres Security check u salonku - v prostorach odletu jsem byl kolem 11:40. Peclive jsem poslouchal, jestli nedoslo ke zmene Gate. Pak prislo ale rozcarovani, kdyz jsem zjistil, ze na tabuli najednou sviti "Gate Closed", okamzite jsem pospichal k Informacim, kde mi zdelili, ze na Gate-u jiz nikto nezveda telefon a letadlo jede na runway. To vse bez hlaseni, last call, cehokoliv jineho. Je mozne, ze stav "Boarding" a "Last call" svitili na tabuli jenom minutu/dve a letadlo odletelo bez ohlaseni Last Call? Na ticketingu CSA jsem se dovedel, ze se tam menil Gate, na checkinu mi slecny zdelili, ze na letadlo nenastoupilo pomerne dost lidi, a taky ze pred nami se jiz byl nekdo stezovat. Evidentne doslo k zanedbani ze strany personalu na Gate a kdo tam necekal hodne predem, tak letadlo nestihnul.Ma s tim nekdo zkusenost. Je mozne pozadovat po CSA kompenzaci? CSA nabizelo nove a pomerne drahe letenky na pristi den, nakonec jsem proto byl nucen zakoupit letenku na pozdejsi let s Vueling. Domnivam se ale, ze nedoslo k dostatecnemu informovani o zmene Gate, ani Last call a zajimalo by mne taky, jak a v jakych casech se menili stavy na informacnich tabulich - je mozno vyzadat od letiste?Dekuji za informace .

CSA - kompenzace pri neohlaseni zmeny gate

Založil ve fóru Letecké společnosti

9 reakcí

Zdravim lidi,

v patek jsem letel, resp. mel letet, s CSA z Prahy do Rima o 12:05. Na odlet jsem cekal v salonku a peclive sledoval tabuli odletu. V case oznacenem na letence jako "Boarding Time" (11:35) svitilo na tabuli porad "Gate Open", salonek jsem opustil a prosel pres Security check u salonku - v prostorach odletu jsem byl kolem 11:40. Peclive jsem poslouchal, jestli nedoslo ke zmene Gate. Pak prislo ale rozcarovani, kdyz jsem zjistil, ze na tabuli najednou sviti "Gate Closed", okamzite jsem pospichal k Informacim, kde mi zdelili, ze na Gate-u jiz nikto nezveda telefon a letadlo jede na runway. To vse bez hlaseni, last call, cehokoliv jineho.

Je mozne, ze stav "Boarding" a "Last call" svitili na tabuli jenom minutu/dve a letadlo odletelo bez ohlaseni Last Call? Na ticketingu CSA jsem se dovedel, ze se tam menil Gate, na checkinu mi slecny zdelili, ze na letadlo nenastoupilo pomerne dost lidi, a taky ze pred nami se jiz byl nekdo stezovat. Evidentne doslo k zanedbani ze strany personalu na Gate a kdo tam necekal hodne predem, tak letadlo nestihnul.

Ma s tim nekdo zkusenost. Je mozne pozadovat po CSA kompenzaci? CSA nabizelo nove a pomerne drahe letenky na pristi den, nakonec jsem proto byl nucen zakoupit letenku na pozdejsi let s Vueling. Domnivam se ale, ze nedoslo k dostatecnemu informovani o zmene Gate, ani Last call a zajimalo by mne taky, jak a v jakych casech se menili stavy na informacnich tabulich - je mozno vyzadat od letiste?

Dekuji za informace

0

Chlape, držím ti palce, ale jak jsi to popsal, tak nevím, nevím...

0 Citovat

Určitě to normální není, ale rozhodující je kdy je uvedeno že se zavírá brána před odletem, což máš napsáno určitě nejpozdějí 30 minut před, tzn. pokud odlet 12:05 a byl jsi na gate v 11:40, tak máš smůlu. Je povinností cestujícího být na gate včas, tabule jsou pouze informativní, že to mohl být výdrb ze strany personálu je věc jiná. Taky jsem něco podobnýho zažil.

0 Citovat

Jako mě tohle taky pěkně štve. V Praze standardně u méně vytížených letů zapnou Boarding a minutu na to je Last Call a 5 minut na to zavírají. Takže bacha, kolikrát jsem v PRG musel dobíhat :)

Oproti tomu jsou experti jinde, kde svítí last call, ty běžíš přes půlku letiště, aby ses zařadil do 10 minutové fronty.

Jinak buď neodbytný a tlač to na ČSA. Kdybys dostal alespoň cenu za letenku zpět, byl by to úspěch.

0 Citovat

Nemá na základě čeho, je jeho povinností být na gate nejpozději před jejím uzavřením což není míň než 30 minut (nevím jak v Praze teď, ale počítám těch 30 minut?). A na boarding passu máš uvedeno, že gate is subject to change.

Edit: respektive záleží co máš uvedeno na boarding passe jako gate closing time. Protože teď koukám na nějaký fotky boarding passů z Prg a vidím tam gate closing 15 min before departure. Pokud jsi tam byl před a letadlo tam nebylo, tak to je pak jiná situace a už není problém dohledat, kdy letadlo opustilo gate.

0 Citovat

Předně sice nechápu, proč jsi tak dlouho seděl v salonku, ale to je vedlejší. Pro další postup je rozhodující obsah přepravních podmínek ČSA, kde je v čl. 4.5. stanovena povinnost cestujícího "dostavit se k odletovému východu alespoň 20 minut před plánovaným časem odletu". Pokud nedošlo ke změně času odletu a jsi schopen prokázat svou přítomnost na gatu v 11:40, máš nárok na kampenzaci jako při odepření nástupu na palubu + rozdíl ceny původní a nové letenky.

0 Citovat

Konečně slovo chlapa...

0 Citovat

Tohle se mi stalo na Stanstedu. Popojedu vláčkem a jdu si to ke gatu. Jenže tam svítí něco jiného. Ten terminál je skoro jako město duchů. Odchytnu zbytek personálu a vypáčím z nich novou gate. Jenže vláček byl jednosměrný a gate je v jiné části letiště. Jdu za ochrankou a ptám se, jak se tam dostat. Ta mě provede střevy letiště.

Když se to stane, je to velmi nepříjemné. Pokud máš důkazy, určitě do ČSA rýt. Pokud ne, zkusil bych zavolat na letiště Praha a zkusit dostat z nich, informace o změně gatu.

0 Citovat

Tak ten gate asi nezměnili 3 minuty před odletem, když naboardovalo celý letadlo. Prostě pokud nebyl dotyčný na gate nejpozději v 11:45, tak má smůlu a může rýt kde a co chce. Pokud byl a je schopen to dokázat, tak už je to úplně jiná písnička.

0 Citovat

Celé je to archivováno, vyhledání zabere jen pár minut (určitě mají funkci rozpoznání obličeje), ale je otázka jestli ti vyhoví. Pokud bys to řešil přes soud, tak by si to mohl vyžádat. Pokud už to nebude smazané.

0
9 reakcí