Máte někdo zkušenost či odkaz na informace, zda je možné z Německého letiště Leipzig odletět aniž bychom museli mít testy? Podle mě by se na to mohlo vztahovat vyjímka "pro osoby, jejichž pobyt na území Německa bude trvat méně než 24 hodin (Sasko)", protože Leipzig je v Sasku. Ale v cestovce nám řekli, že to prý neplatí na cesty na letiště... Rádi bychom letěli na Kanárské ostrovy (kde testy nejsou třeba) a přijde nám zbytečné si je dělat kvůli cestě na letiště. Zároveň v tu chvíli bychom si asi raději koupili let z Prahy, protože po započtení ceny testů už by to vyšlo skoro nastejně. Let má být příští středu. Jde nám tedy o to - budou problémy při náhodné kontrole po cestě na letiště a nebo případně i na letišti na checkinu? Díky moc za rady, zkušenosti a odkazy! :)  .

Německo Leipzig - je možnost odletět bez testu?

Založil(a) ve fóru Letiště

14 reakcí

Máte někdo zkušenost či odkaz na informace, zda je možné z Německého letiště Leipzig odletět aniž bychom museli mít testy? Podle mě by se na to mohlo vztahovat vyjímka "pro osoby, jejichž pobyt na území Německa bude trvat méně než 24 hodin (Sasko)", protože Leipzig je v Sasku. Ale v cestovce nám řekli, že to prý neplatí na cesty na letiště...

Rádi bychom letěli na Kanárské ostrovy (kde testy nejsou třeba) a přijde nám zbytečné si je dělat kvůli cestě na letiště. Zároveň v tu chvíli bychom si asi raději koupili let z Prahy, protože po započtení ceny testů už by to vyšlo skoro nastejně. Let má být příští středu.

Jde nám tedy o to - budou problémy při náhodné kontrole po cestě na letiště a nebo případně i na letišti na checkinu?

Díky moc za rady, zkušenosti a odkazy! :)

0

Pokud narážíš na to, že budou třeba na Kanárech, tak tam to bude potřeba až od 13. nebo 14.11. Takže to se nás s odletem 11.11. netýká.

Otázka je tedy to Sasko/Německo, jestli tam člověk může přejet na letiště bez testů.

0 Citovat

Náhodná kontrola je podle mne blbost. To by museli mít online systém, který jim umožní vidět čas překročení hranic. Spíš bych se bál toho, že je budou chtít na letišti, protože jste přijeli z rizikové země a tam se asi ta výjimka na tranzit opravdu vztahovat nebude. 

0 Citovat

Jasně, náhodné kontroly se taky tolik nebojím, těm se teoreticky dá říct, že jedem do Leipzigu nakoupit a to je oficiální důvod se kterým se do Saska na 24h může. A určitě si na letišti vodu na cestu koupíme, tak bych ani uplně nekecal :)

Horší je to na tom letišti, aby s tím neměli problém. Podle cestovky se odlet nepovažuje jako tranzit, to asi celkem chápu. Je ale otázka, proč by se na to nemělo vztahovat to 24h pravidlo v Sasku. Vždyť už to, že z logiky věci člověk odletem z letiště není o nic víc nebezpečný než někdo, kdo tam vyráží na nákupy...

Případně alternativou je, jestli Němci nedělají na hranicích testy zdarma. Na letišti je totiž při příletu z rizikové oblasti zdarma dělají. "Einreisende, die sich in einem Risikogebiet im Ausland aufgehalten haben, können sich nach Einreise kostenlos testen lassen. "

Zítra plánuji zavolat na tu infolinku MZV, ale tak uplně si nejsem jist, že to tam budou vědět. A na obvolávání německých úřadů si uplně se svojí průměrnou němčinou jistý nejsem. :/

 

0 Citovat

Prosím, dejte sem potom tu odpověď z MZV. Zajímalo by mě totéž pro odlet z Polska. Doufala jsem, že se to bere jako tranzit ( a do těch povolených 12.h bych se vlezla).

0 Citovat

Kdo se moc ptá, moc se dozví. 

0 Citovat

Filip napsal(a):

Pokud narážíš na to, že budou třeba na Kanárech, tak tam to bude potřeba až od 13. nebo 14.11. Takže to se nás s odletem 11.11. netýká.

Otázka je tedy to Sasko/Německo, jestli tam člověk může přejet na letiště bez testů.

 

řešili jsme na příští týden Lipsko na fue stejně - podle mě to u němců bude v klidu - proč by je na letišti zajímal někdo, kdo letí pryč? To nedává logiku. Nikde jsem neviděl někoho testovat na odjezdu nebo odletu ze země.

Co ale nejsme si jistý, jestli dnešní zpřísnění cestovatelského semaforu (který předpokládám je teď sjednocený v rámci Evropy) ponechává Kanárské ostrovy stále jako samostatný subjekt (a tím u nich ta povinnost testů je až od 14.11.), anebo je dnes nějak sjednotili spodmínkami penvinského španělska.

Na žádné mapě jsem včera ani dnes  kanáry neviděl...

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

Prosím, dejte sem potom tu odpověď z MZV. Zajímalo by mě totéž pro odlet z Polska. Doufala jsem, že se to bere jako tranzit ( a do těch povolených 12.h bych se vlezla).

tranzitu bych se nebál, pokud je povolen vstup ma nějakou dobu, na odjezdu jim to už bude jedno. Na začátku října už byla Praha také červená a třeba rakušáky naše cesta autem do Vídně nezajímala vůbec a na letišti už tuplem ne.  A návrat z Portugalska do Vídně (Portugalsko už bylo pro Rakousko v té době červené) znamenal po příletu kontrolu na letišti pro ty, co chtěli zůstat v Rakousku, pro čechy a slováky jim stačil jen nějaký doklad (jízdenka na bus, vlak, parkovací lístek), že jedete pryč a tím to také haslo.

0 Citovat

@Milos... bohužel ne = Ministr Tomáš Petříček na tiskové konferenci odpověděl i na náš dotaz týkající se regionálního členění semaforu (např. návraty z Azorských ostrovů, Kanárských ostrovů, Madeiry či Mallorcy). „Momentálně se zatím řeší jednotný evropský semafor na národní bázi, s regionálním přístupem se počítá až do budoucna,“ uvedl. 

0 Citovat

Co to je za nesmysl, že cesta na letiště + odlet není transfer? To slyším poprvé. Do/z Vídně se taky normálně jezdí a odlítá... nebo doteď odlítalo. Co jiného by mělo být transfer - celodenní přejezd přes celé Německo od hranice k hranici?

0 Citovat

Nekde jsem opravdu cetl, ze v Nemecku neni cesta na letiste brana jako transfer a vyzaduje se tedy negativni test. Bylo to v nejakym oficialnim zdroji. V jakym, to uz si nevzpomenu. A ano, cesta na nakupy je stale povolena............ 

0 Citovat

Cesta na nákup do letištního duty free 😁

0 Citovat

Tak na infolince MZV zvláštní odpověď: Že prý od pondělí už ani nemůžeme bez testů ani na Kanárské ostrovy, že prý jsme od pondělí na červeném seznamu. A to stejně, že od pondělí bude ČR vyžadovat testy při návratu. K tomu přejezdu přes Německo se mi ani nechtěla vyjádřit, že prý když je potřebujeme na Kanárech, tak je to jedno.

To mi přijde dost zvláštní, že z ČR jsou tam testy už od pondělí, když od všude jinde až od soboty 14. Tak moc nevím co si o tom myslet... :( A odpověď na mou hlavní otázku jsem nedostal.

0 Citovat

Odlet z Německa je naprosto v pohodě, mám takhle z podzimu zkušenosti vlastní i od známých z Tegelu a nikoho absolutně nic nezajímalo. Na MZV (potažmo ambasádách) jsou hrubě neschopní, česká ambasáda v Berlíně velmi dlouho ani neměla na webu (a možná nemá doteď) tu informaci, že se do Saska může na 24 hodin volně. Sasko má v zákoně jednoznačně uvedeno, že povinnost testu/karantény se nevztahuje na trazitující osoby a dopravní prostředek se nikde nespecifikuje. Úplně stejně to má Berlín i Bavorsko.

0 Citovat

Nerozumím tomu, proč řešíte starý vládní semafor? Zapomeňte na něj, už se řídíme evropským semaforem.

Je jasně řečeno, že "aktuální evropský semafor je na národní bázi. S regionálním přístupem se počítá až do budoucna."

Takže žádné Kanáry, ale Španělsko. A stejně tak Německo je pro nás Červené

Tento evropský semafor je jen doporučením, aby se jím jednotlivé země řídily. Bude jen na daných státech či regionech, zda nás uvidí červeně.

A pokud bych měl někam volat, tak než na MZV, tak bych radši volal na naši ambasádu v dané zemi nebo na zastoupení dané země v ČR. Oba tyto úřady budou situaci asi nejlépe informovány.

0
14 reakcí