V červenci se chystám do Londýna a chtěl bych radu od zkušených cestovatelů ohledně letiště v Gatwicku. Vím, že do centra se dá dostat buď vlakem nebo busem. Cesta busem se mi zdá zdlouhavá (navíc ty Londýnské zácpy), ovšem stojí pár liber. Vlak se mi zdá drahý (co jsem našel, tak pod 30 GBP se asi ve dvou za zpáteční lístek nedostaneme), ovšem je to nejrychlejší spojení (Gatwick express jsem zavrhl, spíše Southern nebo Thameslink). Třeba by mi někdo poradil, kdo má zkušenosti. Jeli jste busem? Jelo vše na čas? Nebo vlakem? a poradíte, jak cenu srazit co nejvíc dolů? Plus by mě zajímalo - pokud si kupuji lístek na vlak i na bus, musím vybrat konkrétní spoj. Jak ale řešit situaci, kdy opravdu nevím, jak dlouho bude trvat cesta skrz pasovou kontrolu, resp. neumíme ovlivnit zpoždění letadla? Uzná se lístek i na jiný spoj? Díky moc za postřehy  .

Londýn Gatwick (LGW)

Založil ve fóru Letiště

24 reakcí

V červenci se chystám do Londýna a chtěl bych radu od zkušených cestovatelů ohledně letiště v Gatwicku. Vím, že do centra se dá dostat buď vlakem nebo busem. Cesta busem se mi zdá zdlouhavá (navíc ty Londýnské zácpy), ovšem stojí pár liber. Vlak se mi zdá drahý (co jsem našel, tak pod 30 GBP se asi ve dvou za zpáteční lístek nedostaneme), ovšem je to nejrychlejší spojení (Gatwick express jsem zavrhl, spíše Southern nebo Thameslink). Třeba by mi někdo poradil, kdo má zkušenosti. Jeli jste busem? Jelo vše na čas? Nebo vlakem? a poradíte, jak cenu srazit co nejvíc dolů?

Plus by mě zajímalo - pokud si kupuji lístek na vlak i na bus, musím vybrat konkrétní spoj. Jak ale řešit situaci, kdy opravdu nevím, jak dlouho bude trvat cesta skrz pasovou kontrolu, resp. neumíme ovlivnit zpoždění letadla? Uzná se lístek i na jiný spoj? Díky moc za postřehy smiley

0

Vem bus a nad ničím nepřemýšlej.

0 Citovat

Ahoj. Taky záleží, kam se potřebuješ dostat. Bus je levný, ale pokud nebydlíš nikde poblíž Victorie, budeš rovnou potřebovat Oyster card a lístek na MHD (Oyster card nepořídíš na letišti, respektive ano ale za směšnou přirážku, nebo aspoň za nás to tak před 2 lety bylo). Takže můžeš jet třeba za 3Ł busem a za další 3Ł návazným MHD. Nám se tehdy víc vyplatilo jet vlakem na Waterloo a pak pěšky, jednosměrný lístek koupený předem na webu nás stál tuším 7,40Ł - časově za půl hoďky a cenově srovnatelně jako busem na Victorii a pak MHD. Vlak jsme neměli určitě rezervovaný a jeli jsme prvním co přijel smiley.

0 Citovat

Lidi, klesla libra i její kurz při platbě VISA kartou, tak zrovna toto řeším také. Ubytování mám několik stanic metra od Victoria Station. Vzhledem k tomu, že mi letadlo přilétá na Gatwick kolem 21:00, chtěl bych rychlé spojení vlakem. Díval jsem se na Gatwick Express a Southern Railway. Obojí by měly umět tzv. Anytime Single/Return Ticket. Ačkoliv je "any time", donutí mě vybrat konkrétní čas odjezdu vlak a je to i v summary před platbou.

U Southern Railway je dokonce pro jeden den možné vybrat různě drahé Anytime Return tickety v závislosti na času odjezdu prvního vlaku. To mi dost nabourává teorii o tom, že vybrání času odjezdu je jen pro systém, aby tam nějaký čas měl.

Jak to tedy je? Při ceně +/- 15 liber za vlak bych byl opravdu nerad, kdyby mi ujel a já musel koupit nový lístek. Připlácet za koupení lístku na místě už vůbec ne. Čas odjezdu na letiště mám jakž takž pod kontrolou, ale čas příletu?

Napsal jsem i dotaz na Gatwick Express a Southern Railway. Ale z obou dvou mi přišla automatická zpráva jako přes kopírák - že mi odpovědí do 20 dnů!

Díky.

0 Citovat

A co koupit listek na vlak az na miste? Je to o dost drazsi? Resime uplne stejny problem na cervenec...autobus jsem zavrhla, takze vlak a MHD z Victorie...

0 Citovat

Informace, ke které trvá, než se člověk prokliká - pokud vlastníte oystercard, mělo by se vám za cestu Thames linkem nebo Southernem strhnout 8 (resp 14) GBP. Když člověk uvažuje cenu busem za 5 GBP (i když se dá sehnat i za libru), už bych neváhal (2 hodiny v zácpě vs. 30 minut vlakem do centra)..

https://tfl.gov.uk/campaign/rail-travel ... his-page-2

0 Citovat

Zvažuji, jak se dostat z Londýna. Drahá varianta je BA v noci, levnější je lowcost Easyjet z Gatwicku v 17:55. Pokud se dá spoléhat na vlak Gatwick Express, mohl bych tam dorazit v 16:30. Je to dostatečné pro toto letiště? Netuším, kdy Easyjet zavírá bránu, ani jak dlouho trvá průchod tímto letištěm. Dík

0 Citovat

Easyjet zatvára bránu 30 minút pred odletom, check-in/bag drop 40 minút pred odletom. Ak vlak nebude meškať a trošku si pohneš, mal by si to vpohode stihnúť.

0 Citovat

Díky. Určitě pojedu nalehko a odbavený předem.

0 Citovat

Na Gatwicku navíc pravděpodobnost zavření brány přesně 30 minut před odletem je docela malá. Čísla gatů se často zobrazují až velmi krátce před odletem, nejčastěji okolo hodiny, byl jsem ale (i u EZY) svědkem zobrazení čísla gatu až 35 minut před odletem.

0 Citovat

Ale zase pozor na případnou změnu čísla brány. Ke vzdálenějším musíš jen vláčkem, který je kupodivu jen jednosměrný ;) Na druhou stranu jsem díky tomu poznal střeva letiště.

0 Citovat

Stíháš. My jsme byli na LGW 45 minut předem a ke gatu 27 (který je úplně na konci) jsme doběhli včetně security checku asi za 13 minut (ale to jsme fakt běželi :-D)

0 Citovat

Díky, bylo to v pohodě. V 15:48 jsem dorazili na nádraží Victoria. 16:06 jel další vlak Southern. Stačilo ti pípnout bezkontaktní kartou jako v metru. Gatwick express měl jet až 16:15, můj vlak byl jen o minutu pomalejší, takže jsem dorazil rychleji. Vlak byl docela plný. V Gatwicku jsem musel sednout na vláček, co mě dovezl na severní terminál. Security kontrolu mají dobře vymyšlenou - šest lidí stojí vedle sebe, plní kontejnery a pak je posune na běžící pás. Takže to rychle odsypává. Měl jsem bránu 111, což bylo dalších deset minut chůze. 17:15 jsem už stál ve frontě ke gatu.

0 Citovat

Pro zajímavost jsem se podíval na https://contactless.tfl.gov.uk/MyCards. Cesta z Eustenu na Victoria a odtud Southern vlakem na Gatwick mě stála jen £10.30. Samotný Gatwick Express by stál £20.

0 Citovat

Ahoj, je podle vas resitelny prestup z LHR na LGW?

Prilet: 15:15 Londýn / Heathrow (LHR) / BA2043

Odlet : 18:20 Londýn / Gatwick (LGW) / Velká Británie

0 Citovat

Koukni na statistiky svého příletu na LHR - bývá na čas, nebo mívá zpoždění? Který terminál? Cesta mezi letišti vlakem zabere cca 90 minut, když ti dobře budou pasovat na sebe vlaky. Budeš odbavovat zavazadlo?

0 Citovat

Stihnutelné to je, ale opravdu jen za ideální konstelace. Já bych do toho třeba určitě nešel, riziko je dle mě docela velké.

0 Citovat

no osobne sa mi to nepaci - BA2043 asi je zle cislo letu nie?

tak ci tak ked mas riesit imigracku, hodinu a pol na presun, tak stale to vychadza ze prides na Gatwick cca hodinu pred odletom a to este lietadlo nemeskalo.

0 Citovat

no me to vychazi tak, ze jakekoliv banalni zdrzeni = game over, takze do toho nejdu. Nastesti za stejne penize muzu letet z VIE (pro jeste lepsi nez PRG) s priletem na LHR v 13:00h a to je na presun do LGW na 18:20h casu az az..

Kazdopadne diky za reakce, vazim si vasi pomoci. V breznu pak dam vedet jak to dopadlo na MLE :)

0 Citovat

Letíš na MLE a chceš si ušetřit čas a riskovat, že ti to uletí a dovolená pryč ? :D :D To nepochopím, navíc, doprava taky nebude zrovna 2x nejlepší ani na Ring Roadu, pokud tama jezdí bus, tak neriskuj a leť z Vídně raději ;)

0 Citovat

Ahoj, bohužel se mi povedlo místo lístků na vlak koupit lístky na autobus uff a ještě za 15 liber k tomu neni co dodat :D. Vrátit peníze nejdou tak co se dá dělat. Četl jsem, že autobusy mohou zůstat v zácpě. Chtěl bych Vás tu tedy požádat jaké máte zkušenosti autobusem z Gatwicku na Victorii a pak hlavně z Victorie do Gatwicku. Píše se cesta trvá 1h 50min. Když mi letí letadlo zpět v 22hodin. Autobus by měl přijet  18:20 na letiště, je předstih ok kdyby byla náhodou ta zácpa? Díky moc

0 Citovat

Ahoj, to je ok. I kdyby byla zácpa na 2 hodiny, stále svůj let stíháte v pohodě.

0 Citovat

Ahoj, prosím o radu zkušenější. Do původně s rezervami naplánované cesty mi v den odletu přibyl event na Regents University, který končí v 19:00. Odlet mám z Gatwicku (South)ve 21:55 se SW. Podle google se to dá stihnout cca za hodinu. Vzhledem k tomu, že tam budu 12 dní, tak se povleču s plnou polní, tj 15kg zavazadlo+kabinové. Popravdě je mi celkem fuk kolik to bude stát, ale rád bych tam zůstal až do konce. Dokonce si pohrávám i s myšlenkou že tu cestu podniknu jednou "nanečisto" abych to potom na ten odletový den měl natrénované :-). Jak byste postupovali vy? Dá se to vůbec podle vašich zkušeností bezpečně stihnout? Nebo mám raději vypadnout již v 18hod?  Díky moc.

 https://www.google.cz/maps/dir/L...236600!3e3

0 Citovat

19:00 odjezd z druheho brehu Temze nevypada moc realisticky, ale urcite bych to zkusil stihnout. Neni mi ale jasne, co uzitecneho by ti prinesla cesta “nanecisto”. Penize si radeji schovej na pripadnou letenku na posledni chvili, kterou budes muset kupovat pokud ti to uleti. 

0 Citovat

Tady vidím jedno velké úskalí - potřebuješ ještě odbavit zavazadlo. Podívej se jak dlouho před odletem zavírají check-in přepážky. S troškou štěstí se dá odletět, i když na letiště doběhneš půl hodiny před odletem. Většinou v tu dobu teprve otevírají bránu místo toho, aby ji zavírali, jak uvádí na boarding passu. Ale přepážky zavírají podle plánu cca 40 až 60 minut před odletem. 

0
24 reakcí