Dobrý den, jsem v zajímavé situaci a potřeboval bych poradit. Už nějakou dobu uvažuju, že se s přítelkyní odstěhuju někam do "teplých krajin". Snažím se tak nějak přijít na ideální místo pro nás. Pracuju online 2h/den,  avg 20k/měsíc.. tohle mě v podstatě přivedlo k myšlence se odstěhovat někam, kde je levno a tak celkově fajn.. V ČR se s 20k žít "nedá", ale jinde ano. Navíc když vím, že k tomu nepotřebuji téměř žádný effort, tak bych do toho moc rád šel. Takhle žiju od svých 18 let už přes 2 roky,  během té doby jsem navštívil desítky zemí a vytvořil si kapitál něco pod 1m (a ne, nejsem žádný zkurvený influencer..), takže budu mít z čeho čerpat, kdyby se cokoliv pokazilo.. Tudíž bych rád žil někde, kde je jakž tak ok internet, levno, moře. Můžu relaxovat, surfovat (vždy jsem to chtěl umět-)) chodit na pláže.. poznávat zemi, okolní země.. Napadla mě Malajsie, Bali (ale tam ta bezpečnost není úplně ok no), Vietnam, Kambodža.. Díky moc za rady všem 🙂 Krásné Vánoce  .

Kde žít?

Založil(a) ve fóru Tipy na ubytování

Tak samozřejmě co je turistické a co ne je věc názoru. Opravdu proti Boracay je Siquijor málo turistický, jde vždycky o to s čím to člověk srovnává. Pro mě je málo turistické i třeba Brno nebo Olomouc, pokud srovnávám s Prahou, Varama nebo Krumlovem. Pro někoho kdo srovnává třeba s Českou Třebovou už je zase Olomouc až moc turistický :) Ono taky na těch místech, kam turista jak je rok dlouhý nevkročí, jsou zase jiná negativa obzvláště v rozvojových zemích jako jsou Filipíny a pro určitý standard na jaký je evropan zvyklý, je určitá úroveň turismu nutná, jelikož s tím jde ruku v ruce i dostupnost služeb, lékařské péče, internetu a dalších věcí.

0 Citovat

@matej15: V Coronu (a na ostrově Busuanga, kde Coron leží) snad ani nejsou pořádné pláže, musí se na ně jezdit na výlety s licencovanou lodí (včetně ostrova Coron). Zapomněl jsi na Palawan, kde v El Nidu a v Sabangu bylo jedno z nejdražších jídel a ovocných šejků v JV Asii (když beru levnější možnosti na daném místě). Bohol je taky místy turistický a moc pláží na něm asi není (mimo Panglao). V jeho odlehlejší a méně turistické části s pláží v Andě ale nebylo snadné najít místo na jídlo (jedna dobrá ale ne zrovna levná restaurace a 1 bar s grilem, kam jsem si musel donést vlastní rybu z trhu). Na odlehlém ostrově bez turistů nebude asi restaurace žádná, jen třeba gril. Camotes a Siquijor by mohl být dobrý kompromis, ale pořád bude problém s tím vízem.

0 Citovat

Vnesu sem teď trochu stařecké naivity, a omlouvám se za to.....myslíte , že v Evropě by to nešlo? Tazatel chce žít levně, u moře, kde je internet a teplo....

0 Citovat

M G: Za 20 tisíc Kč měsíčně (max 30k pro dva, jak tazatel píše) mě v Evropě nenapadá moc míst, kde by se pohodlně dalo vyžít, zvlášť u moře. Kromě toho v Evropě není moc míst, kde by bylo teplo celoročně.

0 Citovat

nejaky grecky ostrov mimo tych super turistickych by sa nedal? najma taky co nema letisko, ale len sa da dostat trajektom. jasne, ze to nebude celorocne teplo, ale tak 8-9 mesiacov by to bolo fajn. Este ma napadlo aj Maroko, juh.

0 Citovat

@Kryštof: Dá se vyžít levně při menších nárocích na komfort i v Evropě, v zimě na jihu Španělska a Portugalska a v létě ve Skandinávii při cestování v obytné dodávce a spaní mimo kempy (v těchto zemích není problém). Kamarád, který pracuje online 8 h. denně (večer), strávil takto rok s přítelkyní a se psem. První půlrok v zimě, kdy strávili nejvíc času v jižním Španělsku a Portugalsku a měsíc v Maroku (Maroko není Evropa, ale spíš to cestu prodražilo kvůli výdaji 6000 Kč za trajekt), utratili bez mimořádných výdajů typu nový notebook a bez nákladů na psa asi 140000 Kč za vše. Podrobně rozebírají náklady a sdílí další info tady: https://www.youtube.com/watch?v=M7NshMCuwhY

@niemandos: Jak bylo na Filipínách? Bylo slunečno? Siquijor byl v březnu 2017 (což asi je hlavní sezóna) a za výborného počasí s minimem turistů (možná to bylo i načasováním, ale na plážích na jihu pár lidí, u 1 vodopádu jen místní kluci, na vrcholu ostrova jen já sám, trochu víc lidí u jiných vodopádů a u Balete Tree) a Čechy jsem tam nepotkal. San Juan je asi jediné místo s nějakou koncentrací ubytování na Siquijoru. Asi se o něm na českých webech v poslední době moc psalo.  Dobré aspoň je, že tam nejezdí Filipínci.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

@niemandos: Jak bylo na Filipínách? Bylo slunečno? 

Ahoj. Byl jsem 6 dni na Boholu a 6 na Siquijoru. Na Boholu prakticky celou dobu většinou zataženo odpoledne někdy déšť, což mi vyhovovalo. Na Siquijoru celkem svítilo a tak 32C.  Jo pořad se o něm tady i jinde píše, tak mozna proto tolik Čechů. Napočítal  jsem snad 20 :-) Neříkám , ze bylo nějak moc turistu. Jen na to asi nejsem zvyklý a zvědavý. Hlavně pak na češtinu. I když vyjímky se najdou, třeba  večer u rumu s Calim :-).  Ten San Juan opravdu  hodně resortů a další se staví. Dávám tomu pár let a bude to masovka. I ceny stoupají. U největšího vodopádu 5 turistů plus místní. Ale bylo to v 8:30 hod ráno. Na Čokoládových  horách  8:15 hod už 20 -30 Číňanů :-(.

Na počasí si nemůžu stěžovat. Sice den po mém odletu z Manily na Bohol díky tajfunu zavřeli na den letišťě a Cali měl problém se dostat lodí z Camiguinu, vítr foukal při cestě zpět ze Siquijoru  tak, ze loď hodně skakala, ale asi dobry oproti tajfunu včera, takže vlastně pohoda.

0 Citovat

No já tedy nevím co bych na těch místech nějak dlouhodobě dělala. Některý ostrovy třeba i dobrý, ale co tam dělat  - louskat kokosy? Za max. týden to tam všechno už znáš, tak proč nejet zase jinam, zejména když mě tam nic nedrží. Když já se ve svém milionářském ghettu již moc nudím, tak dám třeba týden lyže/snowboard v Savojských alpách a pak třeba pro změnu týden v Egyptě, nebo trip po JV Asii.

0 Citovat

Надежда Константиновна Крупская napsal(a):


Že se nestydiš soudružko!! Prý milionařské ghetto, Savojské alpy! Ale takový už je komunismus. Kázat vodu a pít víno 😀

0 Citovat

A zjišťoval si tazatel podmínky online pokeru a obecně sázení v daných zemích?

0 Citovat

Asi bych se především ptal jestli mne to na daném místě bude bavit i za 3 týdny nebo za 3 měsíce a jestli místo má nějakou akceptovatelnou civilizační úroveň... což podle mne apriori vylučuje Kambodžu.

Neméně důležité je, jestli jsou oba na stejné vlnové délce co se rozhodnutí žít venku týče. Pokud neumí jazyk, tak to dost omezuje možnost si udělat přátele. 

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Asi bych se především ptal jestli mne to na daném místě bude bavit i za 3 týdny nebo za 3 měsíce a jestli místo má nějakou akceptovatelnou civilizační úroveň... což podle mne apriori vylučuje Kambodžu.

Neméně důležité je, jestli jsou oba na stejné vlnové délce co se rozhodnutí žít venku týče. Pokud neumí jazyk, tak to dost omezuje možnost si udělat přátele. 

Nejen Kambodžu :-))) 

0 Citovat

niemandos napsal(a):

@matej15

Nechtěl jsem se vůbec zapojovat, ale nedá mi to. Od začátku mám pocit, že si borec dělá prdel. Nesedí spoustu věcí, ale to je jedno. 

Jen mě trošku pobavilo jak píšeš, turistické jsou jen ty tři místa na Filipínách a Siquijor  dáváš za vzor málo turistického místa. To jsem se musel pousmát. Byl jsem tam před 14 dny a mně se to teda málo turistické nezdálo. A to bylo prakticky mimo sezónu. Zřejmě záleží, kolik toho člověk procestoval a co viděl.  Tolik Čechů jako tam jsem za mých téměř 6 měsíců v JV Asii celkově nikdy nepotkal. V San Juanu to byl jeden resortik  vedle druhého. Nechtěl bych tam být v hlavní sezóně. Ale jistě se tam najde klidný kout. Ale to i v Thajsku i na tom provařeném Bali se jistě daji najít místa bez turistů.

Pokud mládenec skutečně hledá útočiště, tak vedle Malajsie, případně těch Filipín přichází v úvahu i Indonésie. Je taky hodně levná. A Indonésie není jen Bali, i když spousta lidí nemá ani tušení, že je Bali její součástí.

To, že  nejde vybrat hotovost z bankomatu , nebo že nejede pořád elektřina už dnes v době nejrůznějších Powerbank asi problém nebude. Nejdůležitější je z pracovního pohledu rychlost internetu a ta byla pokud můžu srovnávat nejlepší v Malajsii. Tam bych se usadil já, protože je taková nejvíc evropská. Ono jedna věc je cestovat pár týdnů a druhá žít dlouhé měsíce či http://roky.Nevýhodou  Malajsii je jen drahý alkohol. Ale i to se dá vyřešit ;-).


@ LiborS

S tím  rentiérem jsi pobavil  Evidentně ti to myslelo již v mládí :-))


Taky si myslím, že mladý pán si dělá VSP... Nebo je tak trochu naivní. 


0 Citovat

Myslim,ze spickovy hrac  pokeru  by se tomu musel venovat daleko vic , nez jen  2 hodiny denne  aby mel  sanci na nejaky zisk  , stejne tak sazeni  ,ale tak jak pise niemandos  ,je to jedno  ,docela me to zaujalo a zabavilo tohle tema  a treba tonic ma pravdu  s tim reckym ostrovem  a ja uz tu psal . ze si  myslim , ze na Kanarskych  se da prezit  za tech  30k ve dvou ,dlouhodoby pronajem   2 bed room  vcetne energii   odvozu odpadku atd,,se da najit za  zhruba  450 euro  /mesic  250 euro /mesic pro dva na jidlo taky zvladnou a na ostatni jim zbude  300-400  euro  a kdyz nevyjdou  tak si dolozi s toho mega .. je spis otazka  zda by je takovy zivot bavil 

Libor _S  pise o Spanelsku a Portugalsku tam se   stejne jako  v Recku  na ostrovech   da  za 1000 euro mesicne  skromne vyzit 

A ono taky  mozna trosku  plati  pravidlo kolik penez mas  k dispozici  tolik utratis,  do USA jsem  ,sveho casu priletel z  2 dolary v kapse  z jizni Ameriky  pravda kamarad me vyzvedl na letisti  bylo kde bydlet a za dva dny jsem sel   do prace na  stavbe

Jinak jsem pri tomhle  tematu narazil na clanek  o  ostrove  Roatan   Honduras  a  ceske  komunite  tam ,nebo se v posledni  dobe vyskytuje nabidka Italu na prodej  opustenych domu na Sicilii za    1  euro  ,, z toho mega  by  5000 euro vratne kauce  dali  a do  3 let by museli provest rekonstrukci ,samozrejme podrobnosti o tom nevim jak moc je to vyhodne nebo ne  ,ale v takovem veku jako tazatel bych o tom klidne uvazoval

https://magazin.aktualne.cz/cest...20ee8/



0 Citovat

Rozhodne bych cestoval z mista na misto. Ctvrt roku tam, ctvrt onam. Nekde bude exht levne, jinde jako u nas. Pokud jsi procestoval desitky zemi, jiste to znas. Vazat se na jeden flek je nesmysl.

Ad kritici: typek imho potrebuje jen fnkcni net, nejake daneni a zakony v dane zemi neresi. Sazet muze na ceskych webech, staci se mu pripojit na web Fortuny a denne sazet treba na fotbal prkladany tenisem, vyhry nejsou omezene mistem pobytu. A poker jiste funguje podobne. 

0 Citovat

Je docela rozdíl se někde usadit a pobýt tam rok, dva, nebo se co 3 měsíce stěhovat. Než se zabydlíš, seznámíš se s lidmi z okolí, už aby jsi se stěhoval. Každé takové stěhování je akce na několik dní (většinou se nejprve ubytuješ někde v hotelu a pak v místě hledáš nějaký dlouhodobější pronájem). Při takovém pronájmu si to neupravíš/nezařídíš podle sebe...

Kamarád na sázkách+pokeru nějaký rok fungoval, ale rozhodně to nebyly 2hod denně a žádná hitparáda to taky nebyla. A poker ve velkém se fakt nedá hrát na 14" noťasu :-)

0 Citovat

Slyšel jsem, že Playa del Carmen na Yucatánu stoupá poslední dobou v oblibě...

0 Citovat

niemandos napsal(a):

Ahoj. Byl jsem 6 dni na Boholu a 6 na Siquijoru. Na Boholu prakticky celou dobu většinou zataženo odpoledne někdy déšť, což mi vyhovovalo. Na Siquijoru celkem svítilo a tak 32C.  Jo pořad se o něm tady i jinde píše, tak mozna proto tolik Čechů. Napočítal  jsem snad 20 :-) Neříkám , ze bylo nějak moc turistu. Jen na to asi nejsem zvyklý a zvědavý. Hlavně pak na češtinu. I když vyjímky se najdou, třeba  večer u rumu s Calim :-).  Ten San Juan opravdu  hodně resortů a další se staví. Dávám tomu pár let a bude to masovka. I ceny stoupají. U největšího vodopádu 5 turistů plus místní. Ale bylo to v 8:30 hod ráno. Na Čokoládových  horách  8:15 hod už 20 -30 Číňanů :-(.

Na počasí si nemůžu stěžovat. Sice den po mém odletu z Manily na Bohol díky tajfunu zavřeli na den letišťě a Cali měl problém se dostat lodí z Camiguinu, vítr foukal při cestě zpět ze Siquijoru  tak, ze loď hodně skakala, ale asi dobry oproti tajfunu včera, takže vlastně pohoda.


25.12. som zazil svoj prvy tajfun, (dostal meno "Phanfone") na Boracay. 

vypadky elekriny na Boracay su docela caste i za normalneho pocasia, pocas tajfunu electricka siet bola asi dost ponicena, tj den po tajfunu nesla eletrina ,netiekla voda,ani nefungovala GSM siet, to asi neni nic neobvykle.

Ale kedze je sezona a vianoce,tak dostat sa den po tajfunu z ostrova na blizke letiste Caticlan bolo docela utrpenie . ,brutalne tlacenica stoviek ludi si kupit listok na lod, potom cakanie vo fronte na lod, a este horsie to bolo vo fronte na checkin na letisku.

nastastie vsetky lety mali meskanie cca 3hod ,inak by som let nestihnul. Ked to zjednodusim, vzdusnou carou z hotela na letisko to bolo asi 6km,celkovy cas na ceste bol 7hod. vecer som doletel do civilizacie,Cebu. ani som nemal energiu sa snazit dostat na Bohol...

p.s. na Boracay cca 70% turistov boli cinani ,moj odhad


Sorry za off-topic


0