Ahoj, chci se zeptat, je potřeba mít sebou mezinárodní řidičský průkaz? Auto se pujčuje na mé jméno.Díky .

USA-Mezinárodní řidičák

Založil ve fóru Půjčení auta

16 reakcí

Ahoj, chci se zeptat, je potřeba mít sebou mezinárodní řidičský průkaz? Auto se pujčuje na mé jméno.


Díky

0

Ano :) je potřeba....Pro řízení motorových vozidel v USA cizincem je nutný mezinárodní řidičský průkaz, vydaný dle ženevské úmluvy z roku 1949 o silniční dopravě. Zapůjčení automobilu je vázáno na vlastnictví kreditní karty, eventuelně složení zálohy a předložení mezinárodního, občas i českého řidičského průkazu..


0 Citovat

Hlavný vodič, takisto aj prídavný vodiči oficiálne potrebujú národný aj medzinárodný VP, aj keď nie vždy ich požičovne alebo policajti vyžadujú.

0 Citovat

Petr Gold: stačí si přečíst podmínky toho kdo vám auto půjčuje.  Obvykle tam stoji, že tzv. Mezinárodní řidičák je nutný jen pokud vlastní řidičák není psaný latinkou. V životě po mne nikdo v USA Mezinárodní ŘP nechtěl, ani půjčovna, tím méně pak policie.

A pokud bych byl pedant, tak formulace "předložení mezinárodního, občas i českého řidičského průkazu" je nesmysl, protože Mezinárodní ŘP je vám bez skutečného ŘP k ničemu. Mezinarodni ŘP je pouzr standardizované osvědčení o tom že mate ŘP jako takovy. Zažil jsem případ, kdy zákazník ve frontě přede mnou odešel z půjčovny s nepořízenou protože měl jen tzv. Mezinárodní řidičák, ale skutečný nikoli.

0 Citovat

Před nějakou dobou jsem tuto problematiku zkoumal a zjistil jsem, že podmínky pro řízení motorových vozidel si určují jednotlivé státy federace ve své legislativě a co jsem zkusmo dohledával pár států tak jsem nikde povinnost mít MŘP nenašel. Většinou podmínky pro řízení najdete na stránce DMV daného státu, např. pro stát Oregon:

As a visitor, you can legally drive in Oregon if you have a valid driver license from:
- Any U.S. State or territory
- The District of Columbia
- A Canadian Province or another country

Co se praktických zkušeností týče, v USA jsme už 2x řešili s policií dopravní nehodu a 1x překročení rychlosti (ve 3 různých státech, Oregon, Utah a Kalifornie), v ani jednom z těchto případů řidič MŘP neměl a policisté byli naprosto spokojeni s tím normálním z ČR. Zcela upřímně si myslím, že orientace na té standardizované formě EU ŘP je i pro američany mnohem jednodušší než na MŘP.

Druhá věc jsou pak autopůjčovny, ty mohou MŘP vyžadovat jako podmínku půjčení auta, ale typicky jej nevyžadují pokud jsou údaje na normálním ŘP psány latinkou. Je ovšem nutné si prostudovat podmínky každé autopůjčovny zvlášť.

0 Citovat

V USA nikdy vidět nechtěli. V Dubaji ho po mě v půjčovně požadovali.

0 Citovat

V Miami na letišti ho vidět chtěli u Alama a jednou v Arizoně při silniční kontrole taky...

0 Citovat

Myslím, že táto diskusia je pri cene medzinárodného vodičského a rýchlosti vybavenia bezpredmetná. 

0 Citovat

Jen bych chtěl upozornit, že v Georgii ti bez MŘP auto nesmí pujčit. Je to nějaké místní zákon. :-) Jinak v jiných státech ho po mě nikdo nikdy nechtěl. A to nemluvím o dvou zkušenostech.. :-)

0 Citovat

Je potřeba.

0 Citovat

V principu jde o to, aby ve státě kde jste na návštěvě, poznali co můžete řídit. Z českého řidičáku to pozná jen Čech. Někde se taky píše: je nutný mezinárodní řidičák, nebo úřední překlad. Což by mělo stačit. Pak ovšem nechápu platnost MŘP 1 rok... V USA ho po mě nikdo nikdy nechtěl, ale samozřejmě náhoda je blbec a nedají vám auto!

0 Citovat

Bohouš - Sub Kubart napsal(a):

V principu jde o to, aby ve státě kde jste na návštěvě, poznali co můžete řídit. Z českého řidičáku to pozná jen Čech

https://goo.gl/images/KjepSY

0 Citovat

Ahoj, malinko mimo téma, ale udělal jsem pro sebe a manželku stručný přehled pravidel silničního provozu v USA (konkrétně v Nebrasce, ale rozdíly mezi státy nejsou velké) pro zvládnutí testu k řidičáku. Posílám odkaz na pdf ke stažení: https://uloz.to/file/W7Z3El1frxJ...-czech-pdf

Mám za sebou úspěšně kolečko nutných úkonů k pořízení auta v USA. Třeba se to někomu bude hodit. Kdyby chtěl někdo detaily, napište. Stručně v bodech takto:

1) Z ČR si přivést mezinárodní řidičák (platnost 1 rok, stojí pár korun) a zelené karty vašich dosavadních povinných ručení v ČR (viz níže)

2) V USA si zařídit bydlení (v Nebrasce úřad řešící auta vyžaduje 2 nezávislé doklady prokazující bydliště - "residency"). Kdesi jsem četl, že to lze i nějak "nafejkovat".

3) Udělat written test (viz odkazované pdf)

4) Půjčit si auto od někoho nebo z půjčovny, stačí na den (vyplatí se už mít doklady prokazující bydliště, jako cizinec z ČR platíte asi dvojnásobek za půjčení auta)

5) S tímto autem udělat driver's test (v Nebrasce lze online zarezervovat termín a vyhnout se frontě). Dostanete dočasný papírový řidičák, do týdne vám přijde trvalý - kartička. POZOR: některé druhy víz vám umožňují opustit USA až měsíc po jejich expiraci. Řidičák vám ale vydají s platností pouze dle víz v pase. I z tohoto důvodu je dobré mít i mezinárodní řidičák.

6) Koupit auto (...my koupili na policejní aukci zabavených a vyřazených aut a zdá se, že velice výhodně. Doporučuji udělat si předem rešerši obvyklých cen nabízených aut i jejich konkrétní dohledatelnou historii dle uvedených VIN kódů. Pak koupíte za čtvrtinu až polovinu). Pak máte 30 dní na registraci auta, ale už můžete jezdit.

7) Během této doby auto musíte pojistit.Pojištění (obdoba povinného ručení) lze koupit online. Doporučuji proklikat několik pojišťoven a internetových srovnávačů. Když prokážete, že vlastníte x let auto v ČR (proto ty zelené karty), máte výraznou slevu. Kdo je mladší, má pojištění dražší. Kubatura auta výslednou cenu na rozdíl od EU zdaleka neovlivní cenu pojištění tak, jako váš věk. Když zaplatíte pojištění celé dopředu, máte slevu oproti měsíčním platbám. Když si do auta necháte dát krabičku nebo si necháte do telefonu nainstalovat aplikaci, co Vás bude šmírovat, jak jezdíte, máte další slevu (mám rád slevy, ale tohle už na mě bylo silné kafe).

8) Vytiskněte si papíry, co vám přišly z pojišťovny a jděte auto pojistit na místní úřad dle bydliště (nevím, jestli to v jiném státě lze i jinak). Zaplatíte poplatky a daně na rok. Jejich výši si můžete předem spočítat online dle typu auta, pořizovací ceny a vašeho bydliště. V našem případě cca 150 USD. Dostanete SPZtky, ty si přiděláte a máte hotovo. A hurá na výlety.


Obecně auta jsou levná, určitě mnohem levnější, než v ČR. My koupili Chevrolet Impala 2002 za 850 USD. Zatím žádný problém. Jezdí pěkně. Spotřeba cca 26 mpg (mil na galon), což teď a tady dělá asi 1,20 Kč/km. Téměř všechna auta mají automatickou převodovku a tempomat.

Úkony, jak je popisuji vlastně proběhly docela hladce. Není potřeba se toho bát. I tak to nějaký čas sežere. Je to asi relativní, ale neumím si představit tohle napoprvé absolvovat kvůli pobytu kratšímu, než řekněme 2-3 měsíce. To bych si raději auto půjčoval.

Můj bod 9, 10 a 11) bude roadtrip po USA v posledním měsíci našeho pobytu tady, odhlášení pojištění a ve městě, odkud se budeme vracet do ČR, prodej auta. Držte palce.


0 Citovat

Urcite se vyplati si udelat  americky ridicak ,ja jsem pri prvni navsteve kdy ho davali na 10 let delal machra  ze  mam mezinarodni  a pak podruhe  uz ho davall  jen  na pul roku   ,ale mam ho i kdyz uz propadly  a urcite by  nebyl problem ho obnovit 

0 Citovat

Ahoj,

já mám trošku jiný problém. Chystám se na cestu světem - přibližně 2 roky. Vyřídila jsem si mezinárodní řidičák (Ženeva), ale je platný pouze jeden rok, přičemž do USA dorazím až po tom roce a prodloužení není možné.. Takže pro mě patová situace. Máte nápad jak tohle řešit?

 

Pochopila jsem, že když budu mít štěstí, tak mi auto půjčí i bez MŘP, já se ale obávám třeba i té dopravní nehody a následně pojišťovny, která by se určitě ráda "vykecala" z podmínek jelikož nemám MŘP.. 

 

Díky moc!!

0 Citovat

Nechal bych si udělat ještě Vídeň, ta platí 3 roky. S největší pravděpodobností bude stejně stačit kartička a když ne, tak bych použil Vídeň. Nepředpokládám, že to bude někdo detailně zkoumat a jenom si opíše údaje, co potřebuje. 

0 Citovat

dentiska napsal(a): Pochopila jsem, že když budu mít štěstí, tak mi auto půjčí i bez MŘP, já se ale obávám třeba i té dopravní nehody a následně pojišťovny, která by se určitě ráda "vykecala" z podmínek jelikož nemám MŘP.. 

V půjčovně Vám auto půjčí na EU řidičák na 100%, půjčoval jsem v USA 100+ aut vždy na český a později EU řidičák bez MŘP, nevozím ho sebou do USA od roku 1998. Většina států MŘP oficiálně nevyžaduje, respektivě jsem nenašel žádný, který ano. Když se podíváte třeba na Californii, New York nebo Floridu, tak se dozvíte, že MŘP nevyžadují. Pro klid duše ale samozřejmě můžete mít sebou "prošlou" Ženevu nebo platnou Vídeň🙂

https://www.usa.gov/visitors-driving

https://www.chapman.edu/students...mation.pdf

https://dmv.ny.gov/driver-licens...york-state

https://www.flhsmv.gov/driver-li...rida-faqs/

1
16 reakcí