Ahoj, hľadám dvoch spolucestujúcich na cestu do Namíbie na cca 16 dní. Vyrazili by sme z Cape Townu (prílet). V Cape Town plánujem ostať 3 dní a potom na sever smer Namíbia: Orange river, Fish River Canyon, Namib desert, Ethosha NP -Windhoek Odlet). Plánujeme prenajať auto a cestovať spanie v kempoch. Podrobnosti cez email. Kontakt: namibia.2022.trip@gmail.com    .

Namibia-Južná Afrika – júl 2022

Založil ve fóru Hledám spolucestujícího

Už máte koupené letenky? Mě by asi nenapadlo kombinovat Cape Town s Namibií, to bych dal každé jako samostatný trip. Kdyby to byl aspoň Johannesburg, tak to spíš... Ale záleží, co už máte koupeno/zajištěno a co chcete.

0 Citovat

Nemáme zatiaľ nič kupene ani rezervované. Chceme vyriešiť v priebehu februára.

0 Citovat

Já nevím jak je to teď, ale JAR byla a je bezvízová a Namibie u nás nemá (neměla) ambasádu a tak se vyřizovalo vízum v Berlíně, nebo ve Vídni a už tehdy to nebylo nic až tak jednoduchého. Pokud je on-arrival tak je to novinka a je otázka zda to není jen ve Windhoeku na letišti, ale i na pozemních přechodech.

Auto je potřeba rezervovat offroad napevno dopředu a v době Covidu je to docela risk a ještě jihoafrická mutace do toho...mnohem bezpečnější je třeba varianta JAR, Botswana Svazijsko, Lesotho - dá se koupat i v moři, což v Namibii nelze a cenově to komplet vyjde tak na 50% Namibie a můžeš bydlet v hotelu. I když Namibie je "víc Afrika", tak u této varianty je toho mnohem více k vidění.

 

0 Citovat

V roce 2018 to jeste neslo a viza se resilapredem v Nemecku (Berlin) / moznost pres nejakou cestovnk agenturu jako SA, aby tam clovek nemusel jezdit. Ale nove uz by to melo jit na mezinarodnich letistich on arrival, pozemnich prechodech stale ne.

0 Citovat

Pozor JAR je bezvízova pre Čechov, Slováci potrebujú vybavovať viza na ambasáde vo Viedni...  

0 Citovat

Teď má akci Lufthansa z PRG do WDH za cca 12k i s odbavenym zavazadlem. 

https://www.google.com/travel/flights/s/FsWR

Víza si pořešíte on arrival. 😉

0 Citovat

cena je super. Jedna z možnosti je isť iba do Namíbie a vynechať JAR. S požičaním auta to bude jednoduchšie. Niekto kto by mal záujem ?

0 Citovat

Obdivuju každého, kdo je ochotný se do podobného "dobrodružství" pustit. Nevím, jestli ty ušetřené peníze stojí za to riziko, že narazíš na blbce a budeš mít zkaženou celou dovolenou. Za mě bych do toho nikdy nešel. Ano můžeš mít štěstí a bude to OK.  Ale lidi co mají zkušenosti s cestováním,  nestojí v drtivé většině o cestování s někým cizím. Takže je dost velké riziko, že se k tobě bude chtít přidat někdo nezkušený, s čímž ale do značné míry souvisí i potenciální problémy. A i nějaké posezení v hospodě před cestou ti o těch lidech neřekne prakticky nic. Chleba se láme, až když nastanou nějaké potíže na cestě, nebo jen jiný názor na to, co by se mělo podnikat. Ale každý to má jinak. Jen jsem tě chtěl upozornit na možná rizika. Ale třeba o nich víš. Přece jen Afrika není Evropa. Jinak držím palce, ať to vyjde. :-)

0 Citovat

Tohle je mnohem lepší varianta. Auto lze vrátit bez příplatku a nemusíš s ním přes hranice. 

Ale ani tak to auto nebude nic levného, proto asi spolucestující.

0 Citovat

Řekl bych, že Namibie je z pohledu nízkonákladoveho cestovatele nejdražší zemí (z těch, kam se běžně jezdí, to i Island je levnější a třeba Japonsko v létě úplně v pohodě), protože půjčení si běžného auta si málokdo riskne (a veřejná doprava neexistuje). Zatím jsem tam nebyl, ale rád bych někdy a s ohledem na ceny jedině ve více lidech (asi i ubytko včetně kempů je drahé a pro single cestovatele ještě víc).

Většinou cestuju sám, ale mám i mnohé pozitivní zkušenosti s cestováním s jinými lidmi, které jsem po předchozí domluvě potkal až na letišti (nebo jen krátce předem), takže nesouhlasím s tímto: "Ale lidi co mají zkušenosti s cestováním,  nestojí v drtivé většině o cestování s někým cizím." A nejsem určitě výjimka, i když chápu, že rizika zvlášť u lidí bez zkušeností s cestováním jsou.

0 Citovat

Pokud si to dobře pamatuju, tak mě v 2017 stala Namibie cca 40k, z toho letenka stála 12k. Jeli jsme na 14 dní ve 4 lidech. Měli jsme půjčený 4x4 se stanem a spali v kempech.

Já si vybírám lidi, se kterýma někam jedu. Naštěstí teď jich mám cca 10, který různě točím, podle toho kdo jak může. Většinu jich znám dlouhý léta, takže už vím jak se chovají na cestách. 

 

 

0 Citovat

Tam je alfa a omega to auto za kolik ho seženeš - jinak to není žádná extra pálka, když koupíš akční letenku. Pokud si půjčíš běžný offroad tak tipuji kolem 150-200 euro/den včetně paliva. Ten speciál se střešním stanem a kempingovým vybavením bude tak o 50-70% dražší, protože už je tam turistický příplatek. 

Služby, potraviny, vstupy nestojí tak moc a můžeš kempovat i gratis.

Oproti tomu v JAR ti stačí osobák za 20-25 euro/den.

0 Citovat

Ten JAR je levnější a nemusíš jet ve více lidech abys ušetřil. 

0 Citovat

Neřekl bych, že je Namíbie nějak extra drahá - náklady zvyšuje půjčení auta 4x4 se stanem na střeše, naopak výrazně člověk ušetří, protože nespí v hotelech, ale relativně levných kempech. Nás stál celý okruh z Johannesburgu přes Namibii, Botswanu a Zimbabwe 80k na jednoho (jeli jsme ve dvou) - 31 dní. Auto Hilux 3.0 4x4 cca 50k se vším (ale byly půjčovny, které nabízely za 80k stejné auto atd)... V celké ceně byly všechny náklady včetně víz, letenek, poplatky za převoz auta (Zimbabwe bylo extra drahý), veškeré vstupy do národních parků, let vrtulníkem nad Victoria falls (ukecali jsme slevu), letadlem nad Okavango delta (letěli jsme s dalším párem a tak snížili cenu) -  atd člověk se musí snažit.... Rok 2018. Skrz Covid by teď mohly být lepší ceny za půjčení auta, ale upřímně bych takovou cestu za současných podmínek neplánoval, je tam dost investic před samotným odletem.

Namibie / Botswana je ale úplně jiný druh dobrodružství vs Jižní Afrika. MY dali 2017 JAR a další rok se vrátili na delší cestu, klidně bych to doporučoval udělat podobně - dát si JAR, klidně týden v okolí Cape Townu po Garden route až do Elephant parku a třeba další rok Namibii. 

0 Citovat

Já jsem to psal z pohledu nízkonákladového cestovatele tj. takového, který v dražších zemích nespí v hotelech, ale v hostelech nebo ve stanu/autě v kempech nebo i mimo ně, pokud to jde, takže úspora za hotely není. Ty uváděné ceny potvrzují můj názor a Michal měl půjčení v JAR.

Ale asi bych ještě unesl, pokud bych cestoval sám, půjčení SUV (např. Mitsubishi Outlander) a spaní v něm po sklopení zadních sedadel na karimatce jako při poslední cestě v Austrálii nebo spaní ve stanu na zemi. Otázka je, jak to tam mají s pojištěním takového auta mimo asfalt.

0 Citovat

Ja by som sa chcel zmeniť Namíbia (cca 15 dní) do 3000€/osoba vrátane letenky.

Spanie v kempe (stany). Môže byť auto 4x4 bez stanu na streche. Zatiaľ dve osoby.  Termín cca od 18júla.

Je to reálne za tu cenu?

0 Citovat

Ten rozpočet je úplně OK, a dá se to i dost srazit pokud seženeš další lidi.

0 Citovat

Ahoj, letenky byly nedávno za 11,5K z Prahy do Windhoeku od Lufthansy. Letíme ale už 22. června na 16 dní s plánem na klasické kolečko podle směru hodinových ručiček (Fish River, Lüderitz, Sossusvlei, Swakopmund a okolí, Etosha...).

0 Citovat

presne aj takto plánujem:

1 deň - Windhoek -NWR Hardap Resort
2 deň - Hobas Campsite
3 deň - Quivertree Forest Rest Camp
4 deň - Lüderitz
5 deň Namib-Naukluft National Park
6 deň duna 45 - Deadvle - camp v okolí.
7 deň - 8 deň Swakopmund
9 deň Brandberg White Lady Lodge
10 deň Oppi Koppi Rest Camp
11 deň Galton Gate (Etosha National Park)-Etosha
12 deň - Etosha
13 deň Hoba Meteorite- Camp v okoli
14 deň Windhoek
15 deň odlet 

čo by ste odporučali zmeniť upraviť prípadne čo sa oplatí navštiviť? diky za tipy.

0 Citovat

Já rád létám za teplem v době, kdy je u nás zima. Ten júl bych vyměnil třeba za únor - február, nebo listopad - november. Protože proč létat za teplem v létě.

2 Citovat

No ty si courej, kdy chceš...

0 Citovat

Souhlasím s Padrinem, proto jsme v Namibii teď :). Ale v létě asi zas nehrozí, že některý cesty v Botswaně budou pod vodou...

0 Citovat

padrino11 napsal(a):

Já rád létám za teplem v době, kdy je u nás zima. Ten júl bych vyměnil třeba za únor - február, nebo listopad - november. Protože proč létat za teplem v létě.

Má pravdu ten chlapec

0 Citovat

Mne viac vyhovuje jul, august, september. Aj z dôvodu práce je to pre mňa najlepší termín. Ale súhlas najlepšie isť v zime do tepla :)

Inak Botswana je super bol som tam cez cestovku a len superlatívy na Botswanu (veľa zvery)

0