Zdravím, s přítelkyní jsme se rozhodli na výlet do Olomouce, nějaké tipy kam určitě zajít a nevynechat? Případně nějakou restauraci, kde dobře vaří, ale ne nějakou předraženou? Jsme až z Litoměřicka, takže to tam vůbec neznáme. Jen jsme zjistili, že v pondělí nemusí mít všude otevřeno. Děkuji všem  .

Olomouc - co nevynechat?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

12 reakcí

Zdravím,

s přítelkyní jsme se rozhodli na výlet do Olomouce, nějaké tipy kam určitě zajít a nevynechat? Případně nějakou restauraci, kde dobře vaří, ale ne nějakou předraženou? Jsme až z Litoměřicka, takže to tam vůbec neznáme. Jen jsme zjistili, že v pondělí nemusí mít všude otevřeno.

Děkuji všem smiley

0

Tak samozřejmě horní náměstí s orlojem, korunní pevnůstka, Dóm (katedrála sv. Václava) a zoo na kopečku. Jinak tam moc k vidění není smiley V Ol je spousta kaváren, doporučuju San't Angelo, je dražší, ale dobrá smiley

0 Citovat

Díky moc! smiley

0 Citovat

V Olomouci je toho k vidění dost, stačí chtít a umět trochu hledat! Napsat k Olomouci jen 4 místa k vidění a nenapsat Sv. Kopeček je smutné.

Tady jsou dobře rozepsané turistické tipy a památky.

http://tourism.olomouc.eu/sights

0 Citovat

V Olomouci je toho tolik, že vám týden stačit nebude, záleží jestli chcete kulturu, muzea, nebo turistiku.... pondělí je trošku problém s otevírací dobou některých institucí, ale to se dá jít na procházu/túru. např. už zmíněný Sv. Kopeček, kde je poutní místo a zoo, dům J. Wolkera, a spousta lesů k procházkám. Několik km dál ( dá se i pěšky) Kartouzka v Dolanech s výbornou řeckou restaurací viz např. http://www.turistika.cz/mista/dolany-kartouzka, přímo v centru je spousta historických domů, univerzitní knihovna Zbrojnice" (s ne příliš dobrou restaurací) pár kroků od ní arcibiskupský palác s prohlídkovou trasou, pondělí nevím), na dosah arcidiecézní muzeum (středy a neděle vstup volný) s nádhernou klenotnicí, historickým kočárem a aktuálí výstavou http://www.olmuart.cz/AMO/, naproti již zmíněná katedrála sv. Václava s průvodcovskou službou, kolem centra parky k procházkám a posezení http://wikimapia.org/14086924/cs/Rudolfova-alej)stačí kouknout na mapu, tam je i také zmíněná pevnůstka. Pokud trochu adrenalinu, kousek od centra je laserarena http://laserarenaolomouc.cz/ nebo lanové centrum http://www.lanovecentrum.cz/cs/olomouc. Na jídlo je dobrá restaurace Konvikt (obědové menu jsou v přijatelné ceně +-80Kč http://www.konvikt-olomouc.cz/) Všechno je tu dost blízko, záleží opravdu na tom, co vás zajímá.

0 Citovat

Souhlasím s předchozími dvěma příspěvky. V Olomouci skutečně není problém strávit více dní a nebudete se určitě nudit. Pokud k tomu přidáte i blízké okolí, tak máte na cca 5 dní vystaráno.

Co určitě nevynechat v Olomouci:
Arcibiskupský palác, Arcidiecézní muzeum, Klášterní hradisko (vstup pouze ve čtvrtek), vila Primavesi, Sv. Kopeček, radnice (prohlídky jsou denně) a radniční věž, samozřejmě olomoucké kostely, které je přes letní sezónu možné zdarma projít i s průvodcem (http://tourism.olomouc.eu/tourism/speci ... uvodcem/cs).
Kromě tohoto samozřejmě doporučuji projít městské parky (hlavně Bezručovy sady) a prolézt všechny možné (i zapadlé) uličky v centru (zvláště okolí kostela sv. Michala) a hlavně občas zvednout hlavu a koukat po fasádách.

Každopádně, docela zajímavá je i plavba na raftu po Mlýnském potoce (http://tourism.olomouc.eu/tourism/speci ... olomouc/cs), přičemž se realizují i plavby začínající až u Litovelského Pomoraví.

Okolí Olomouce:
Určitě doporučím návštěvu některého z Fortů (ideálně v Radíkově, kdy se to dá krásně spojit se Sv. Kopečkem), hrad v Bouzově, zámek v Náměšti na Hané, Mladečské a Javoříčské jeskyně.

Co se týče jídla, tady moc neporadím, protože nejsem už místní, ale s klidným srdcem doporučím pivovar Moritz. Výborné pivo, dobré jídlo a zahrádka u Terezské brány je ideální.

0 Citovat

Ne nadarmo je Olomouc jedním z Evropskych "hidden treasures" podle Lonely Planet. Rozhodne patří mezi najkrasnejsi města v republice. Teď o prázdninách o to víc, město se snaží a žije to tam i mimo semestr. Olomoucke kulturní léto, promenádní koncerty, letní kina, univerzitou organizovana série akci "zaParkuj v Olomouci"... Spoustu věcí pro všechny. Parky jsou krásné a je jich spoustu. Kromě výše zmíněných bych zašla na expozici kamene ve sklepeních jezuitského konviktu (s vykopanou keltskou? lodí), kousek od města je přírodní koupaliště Poděbrady, da se vylézt na gotickou zvonici v kostele sv. Michala.. Na jídlo bych doporučila Jazz Tibet klub, menu do stovky, příjemné prostředí a hlavně dobrá hudba, žádné tupé radio, navíc večer tu bývají fakt zajímavé akce. Bezva volba výletu, určitě budete nadšení smiley

0 Citovat

Děkuji všem za vyčerpávající odpovědi. Bohužel na prohlídku máme jen jeden den, a to pondělí. Druhý den už musím do práce. Teď budeme muset vytřídit to nejzajímavější.

Ještě jednou děkuji všem.

0 Citovat

Olomouc je nádherná, to je jasný. Stojí za výlet.

0 Citovat

V Olomouci je ubytování nejlepší na hlavním nádraží, nic strašidelnějšího jsem vživotě neviděl smiley

0 Citovat

Možná by bylo dobrý si aktualizovat informace než tu začneš něco trousit. Nádraží v Olomouci je už tak rok, dva kompletně zrekonstruované.

0 Citovat

Já si myslím, že stojí za to přidat na seznam cílů taky ZOO Olomouc, pokud to tady ještě nezaznělo.

0 Citovat

Olomouc miluji, je tam spousta věcí k vidění, inspirujte se třeba tady https://vymysleno.cz/co-navstivit-v-olomouci/

0
12 reakcí