Ahoj, je tu někdo, kdo má nějaké aktuální zkušenosti s low-cost cestováním na vlastní pěst  po Africe? Hlavně, co se týče bezpečnosti, případné proveditelnosti. Zda se vše neodehrává pouze skrze agentury apod. Pročetl jsem spousty cestopisů, ale často si velmi rozporují. I zde na Cestujlevne.com v sekci průvodců jsou např. Keňa a Ghana (která mají mimochodem totožný obsah)  prezentovány jako země relativně bezpečné. Oproti tomu Etiopie vypadá o něco nebezpečněji, zatímco tu mám osobně zafixovanou jako jednu z těch bezpečnějších zemí.Máme procestovaný velký kus světa, (RU, Mongolsko, Čína, JV Asie, stopování napříč Austrálií, NZ, střední Am., Jižná Am. atd.. ), ale z Afriky máme neustále respekt a až na trip po Maroku a válendu v Egyptě, je pro nás kontinentem neznámým. Případně pokud máte někdo nějaký konkrétní typ na necelý měsíc cestování, kde bychom viděli kromě kultury třeba i nějaké hory, bylo by to super. .

Afrika- reálné zkušenosti s cestováním po vlastní ose (Etiopie/Keňa/Tanzánie apod.)

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

4 reakce

Ahoj, je tu někdo, kdo má nějaké aktuální zkušenosti s low-cost cestováním na vlastní pěst  po Africe? Hlavně, co se týče bezpečnosti, případné proveditelnosti. Zda se vše neodehrává pouze skrze agentury apod. Pročetl jsem spousty cestopisů, ale často si velmi rozporují. I zde na Cestujlevne.com v sekci průvodců jsou např. Keňa a Ghana (která mají mimochodem totožný obsah)  prezentovány jako země relativně bezpečné. Oproti tomu Etiopie vypadá o něco nebezpečněji, zatímco tu mám osobně zafixovanou jako jednu z těch bezpečnějších zemí.

Máme procestovaný velký kus světa, (RU, Mongolsko, Čína, JV Asie, stopování napříč Austrálií, NZ, střední Am., Jižná Am. atd.. ), ale z Afriky máme neustále respekt a až na trip po Maroku a válendu v Egyptě, je pro nás kontinentem neznámým. 

Případně pokud máte někdo nějaký konkrétní typ na necelý měsíc cestování, kde bychom viděli kromě kultury třeba i nějaké hory, bylo by to super.

0

Ahoj, trochu jsem procestovala JAR (2013), Keňu (2016) a Namibii (2019). Všechno na vlastní pěst,  JAR a Keňu s dítětem (v JAR čtyři roky, v Keni šest let).  Vždy s půjčeným autem, všechno jsme si organizovali sami (jen safari v Masai Mara přes jednu místní osobu). Pokud jste zcestovalí, jak píšeš, poradíte si i v Africe. Není nutné mít zbytečný respekt, ale běžnou ostražitost určitě doporučuju. Fotky a vyprávění z Keni: doafrikyazasezpatky.wordpress.com     

A pokud chcete nějaké hory, Dračí hory v JAR jsou krásné.
0 Citovat

Ahoj, uvažovali jste o JAR? Ta by pro vás byla asi ideální na první návštěvu jižní půlky Afriky s požadavkem na hory a kulturu (tu spíš ve skanzenech, kde místní předvádí, jaký byl život dříve). I zvířat je tam hodně (nosorožců mnohem víc než v severnějších zemích). Dobrý cestopis je třeba tady:

https://www.cestujlevne.com/cest...afriky-789

Já to mám s cestováním podobné jako vy, projel jsem toho ještě mnohem víc a většinou sám, ale do Afriky jsem jel zatím jen do JAR a Svazijska s člověkem, který se tam vyzná (poslední dny už pak bez něj a teď bych tam jel klidně sám). Mé fotky jsou tady:

https://www.zonerama.com/liborst...um/3898555

Bezpečnost je dobrá, za předpokladu, že se vyhnete velkým městům (Kapské město asi OK), spíte v kempech či jiném ubytování (třeba na zahradě hostelu ve stanu viz ten cestopis), parkujete při treku v hlídaném prostoru za závorou a při nákupu v supermarketu si jeden z vás hlídá auto (nebo si ho za malý poplatek u větších obchodů necháte ohlídat - sami se hned nabídnou, pokud tam jsou). Jinak bezpečné jsou Namibie a Botswana, ale vyjdou většinou dráž než JAR a Svazijsko a hory tam moc nejsou.

Ohledně Tanzánie a Keni jsem mluvil s cestovateli, kteří je projeli po vlastní ose low cost, a přečetl i vícero cestopisů a nepozoroval jsem nějaké rozpory. Populární NP se zvířaty a Kilimandžáro (ani Mt. Kenya) nejsou low cost bez ohledu na způsob cestování, ale dá se jet i do odlehlejších částí Tanzánie, kde je vstupné do NP výrazně levnější. Cesta tam po vlastní ose ale asi není úplně vhodná na 1. cestu po Africe. Spíš to chce domluvit si vše včetně dopravy na místě, i když dobrodruzi to nějak zvládnou sami. Pokud nejsou prioritou zvířata (jako u většiny návštěvníků těchto zemí), dá se cestovat určitě dost levně.

0 Citovat

Pokud máte necely měsíc na cestování, tak JAR* + Namibie by mohla být optimální volba.


* JAR je na nejlepší cestě stát se druhou Zimbabwe, takže bych se tam jel podívat ještě než všechno půjde do hajzlu a do rukou to vezmou Mandelovi soukmenovci.

0 Citovat

My jsme byli Tanzanie (Arusha a okolí) + Zanizibar a byla to pro nás první Afrika. Měli jsme to tak půl na půl - Arusha a okolí většinou přes agentury a Zanzibar solo lowcost. Obecně mi to přišlo v pohodě včetně místní dopravy. Na Zanzibaru v hostelech jsme se bavili s hodně lidmi co jeli jihovýchod Afriky (JAR, Zimbabwe, Zambie, Malawi, Tanzanie, Kenya) solo lowcost. Všichni nám říkali, že to jedou třeba půl roku a většinou sami místní dopravou.

Takže určitě to jde ale nemám osobní zkušenost.

0
4 reakce