Zdravím cestovatelé!chystáme se na přelomu března/dubna na západní pobřeží. Máme na to 3 týdny a trasa je více méně jasná. Nicméně bych se chtěl zeptat zda tam někdo v tomto období byl a může se podělit o zkušenosti. Zda má cenu jet Yosemite, Sequoia a Yelowstone skrz sníh. Čemu se vyhnout v tomto období či něco doporučit. Budu rád za každou odpověď.:) .

West coast US, 3 týdny přelom březen/duben

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

24 reakcí

Zdravím cestovatelé!


chystáme se na přelomu března/dubna na západní pobřeží. Máme na to 3 týdny a trasa je více méně jasná. Nicméně bych se chtěl zeptat zda tam někdo v tomto období byl a může se podělit o zkušenosti. Zda má cenu jet Yosemite, Sequoia a Yelowstone skrz sníh. Čemu se vyhnout v tomto období či něco doporučit. 

Budu rád za každou odpověď.


:)

0

A znáš světové strany? Má cenu jet skrz sníh? Oni tě tam ani nepustí... Přesunout do cd.

0 Citovat

cali napsal(a):

A znáš světové strany? Má cenu jet skrz sníh? Oni tě tam ani nepustí... Přesunout do cd.


Děkuji za upozornění :). Bohužel pro nás skrz práci jediný...

0 Citovat

No nepustí... Yosemite Valley je přístupný celoročně a hlavní silnice skrz Sequoia se vrámci možností udržuje vyfrezovana. Samozřejmě bez všech vedlejších silnic. Určitě sebou vzít řetězy a ještě lépe rovnou i 4WD auto. 

0 Citovat

Měl jsem  na mysli  horní partie typu Glacier Point a zejména spojnici na východ do/z Yelowstone přes Tioga Pass. Spíš mě tedy zarazilo to west coast/východní pobřeží...

0 Citovat

2 roky zpátky zrovna Tioga pass otevírali až koncem června :D v březnu bych se na Sierra Nevada asi vyprdla, spíš zkuste trochu víc Utah, tam je toho spoustu :)

https://www.nebudvorvan.cz/2018/...hty-5.html

0 Citovat

V Yellowstonu se dá projet akorát nejsevernější úsek, tedy hlavně Mammoth Hot Springs. Je to jen malá část parku, ale patří k těm nejhezčím. Jinak v zimě do začátku března sněžný skútr a snowcoach, ale pak až do 16.4. nelze.

Do Sequioa NP to asi nemá smysl, i kdyby byla silnice otevřená, ale během začátku dubna (možná už po 15.3. podle sněhu) by měl být otevřený Mariposa Grove of Giant Sequioas v Yosemite NP:

https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/mg.htm

Jinak samotné pobřeží je taky pěkné a dokonce tam jsou i sekvoje vždyzelené nedaleko oceánu. Je to jiný druh než ty horské, nejsou tak široké ale zase jsou vyšší (nejvyšší stromy na světě).

Do programu bych přidal Joshua Tree NP, kde bude teplo na rozdíl od severnějších a výše položených NP. Fotky ze starší cesty po pobřeží USA jsem dal nedávno na web:

https://www.zonerama.com/liborst...um/5602429

Fotky z NP včetně Mariposa Grove jsou tady:

https://www.zonerama.com/liborst...um/5610203


0 Citovat

Terez Š. napsal(a):

2 roky zpátky zrovna Tioga pass otevírali až koncem června :D v březnu bych se na Sierra Nevada asi vyprdla, spíš zkuste trochu víc Utah, tam je toho spoustu :)

https://www.nebudvorvan.cz/2018/...hty-5.html

Tioga Pass není vůbec potřeba. Utah je místy docela vysoko, třeba Bryce Canyon 2400 až 2700 m n.m., takže je tam celkem chladno, i když sněhu méně než v Sierra Nevada.
0 Citovat

Boli sme na zaciatku brezna v Yosemity a Sequoia a tie hlavne "treky" boli bez snehu (myslim General Sherman tree a spol., Morro rock, Yosemity falls...). Tioga pass bol samozrejme zavrety, ale rozhodne by som nepovedala, ze to nemalo zmysel. Ale v noci bude pravdepodobne riadna kosa.

Inak neviem aku mate trasu, takze tazko sa radi ci to ma cenu. Yellowstone je za mna uz moc daleko na 3-tyzdnovy trip. Pokial samozrejme neprilietate do Salt Lake City.

0 Citovat

Libore a Cali,  pletete si jako občas někdo Yellowstone a Yosemite. Ale k věci. Spekulovat, jaké bude počasí je bezpředmětné. Každý rok je to jinak. V každém př. ale bude Tioga Pass neprůjezdný, to je jistota. Byli jsme tam  přes 6 lety , 1.3. - 13.3.  V Grand Canyonu sněhový poprašek /to ale i letos v druhé polovině května/, V Bryce pro sníh a bláto nešlo jít dolů, v Zionu bez sněhu, v Sequoia NP zbytky sněhu a ledu na silnici, ale v pohodě sjízdné Vanem. V Yosemite šlo jít jen k můstku na Vernal.

0 Citovat

Co si pletu? Já jsem psal o cestě do/z Yosemite do Yellowstone, že nepůjde použít cest přes Tioga Pass okolo Mono Lake, která je jinak absolutně top.

0 Citovat

Souhlas, ta cesta je absolutně TOP, já ji všude a všem doporučuji. Ale promin, ta souvislost zminovat Yellowstone, které je 1000 km daleko mi přišla jako záměna Yellowstone/Yosemite, oboje začíná stejně.

0 Citovat

Konec května - Yellowstone zasněžené, kolem Crater lake asi 4 metry sněhu a uzavřená silnice v Yosemite počasí sice OK, ale zase strašný zácpy aut, v Joshua tree jsem to tak šajnilo, že jsem se spálila, ... tak si vyber.

0 Citovat

JSLIWKA napsal(a):

Souhlas, ta cesta je absolutně TOP, já ji všude a všem doporučuji. Ale promin, ta souvislost zminovat Yellowstone, které je 1000 km daleko mi přišla jako záměna Yellowstone/Yosemite, oboje začíná stejně.

Ale on tam chtěl jet -  " Zda má cenu jet Yosemite, Sequoia a Yelowstone skrz sníh. Čemu se vyhnout v tomto období či něco doporučit. "

0 Citovat

Já si tyto parky nepletu. Psal jsem, že v Yellowstonu je otevřený Mammoth Hot Springs a že by měl být otevřený Mariposa Grove of Giant Sequioas v Yosemite NP a že Tioga Pass není potřeba na cestu mezi těmito parky.

To vím, že je to každý rok se sněhem v Sierra Nevada dost různé. Tady je historie otevření silnic a stavu sněhu k 1.4. v posledním sloupci:

https://www.nps.gov/yose/planyou...asonal.htm

Když už tu píšeš o své zkušenosti, na kterou se tazatel hlavně ptal, tak informace, že šlo projet parkem Sequoia je na nic. To bývá většinu roku, i když problémem kromě sněhu může být i ledovka: https://en.wikipedia.org/wiki/Tule_fog. Otázka spíš je, jestli jste tam mohli zaparkovat a projít se k těm velkým sekvojím. Tj. jestli odhrnují sníh z parkoviště, i když je rok s více sněhu. A jestli uklízí stezky k těm stromům nebo je třeba chodit po sněhu.

Kdybych chtěl vidět sekvoje na přelomu března a dubna, zjistil bych si aktuální situaci a předpověď počasí v Sequoia NP a pokud by to nebylo moc dobré, jel bych do Mariposa Grove, pokud bude už otevřený. Jinak raději na pobřeží do Redwood NP.

0 Citovat

Nikam nejezdit, zůstat doma , chránit planetu a za ušetřený dolary mlsat vodku... 

0 Citovat

Jeden dotaz, nechce se mi zakladat nove tema. Mozna budu v prosinci pracovne na par dni v Las Vegas. Premyslim, jestli ma smysl si ten pobyt o par dni, max tyden protahnout a nekam se podivat. Parky v okoli asi moc smysl nedavaji, co? Doporucili byste neco v okoli nebo pripadne popoletet nekde na pobrezi Kalifornie a podivat se nekde tam? 

0 Citovat

Jestli jsi tam ještě nebyl, tak to smysl má. Pojem okolí je tam chápán trochu šířeji než je u nás zvykem.

Protáhni si to na maximum, půjč si auto a podívej se na následující dokument:

https://www.csfd.cz/film/389397-...h/prehled/


0 Citovat

A co jiného než parky v okolí by mělo dávat smysl? Tam se můžeš vyřádit po libosti třeba měsíc.

0 Citovat

Stálo by za to jet do níže položených parků jihozápadu jako Joshua Tree NP nebo Mojave Nat. Preserve. Tam je v zimě příjemněji než v létě. Byl jsem z nich jen v Joshua Tree a zrovna 1. června zavírali půlku kempu v NP, protože končila sezóna.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ph...na#Climate

Případně můžeš jet i do východnějších ne tak nízko položených (ale níž než známé NP v Utahu) jako Saguaro NP, Petrified Forest NP nebo, kdyby ses chtěl hodně projet, White Sands NM.

Kdybys chtěl popoletět po pobřeží Kalifornie a nevadil ti ne zrovna levný let s přestupem, doporučuju jih Jižní Dolní Kalifornie (Baja California Sur) a let do La Paz. Evropani tam cestují jen málo, Američani jezdí hlavně do Cabo San Lucas:

https://www.zonerama.com/liborst...um/5699753

0 Citovat

mirjur napsal(a):

A co jiného než parky v okolí by mělo dávat smysl? Tam se můžeš vyřádit po libosti třeba měsíc.

V Death Valley by nebyl problém a v Zionu taky, ale v těch parcích ve výšce kolem 2500 m n.m. jako Bryce Canyon nebo sever Grand Canyonu by už mohlo být nepříjemně zima. Někdo to ale preferuje:

https://www.simplyfiercely.com/5...he-winter/

Na měsíc by se mi tam v prosinci jet nechtělo, už jen proto, že by byla zima na spaní ve stanu nebo v autě, ale týden se spaním v motelech by šel.

0 Citovat

No na treky ani ten Zion nebude, nejspíš i tam to bude po sněhem a pokud ne tak teplota i tak bude dosti nízko. Bryce i GC budou zasněžené určitě, nicméně silnice v nich bývají normálně průjezdné. Příjemně bude určitě v Joshua Tree, Death Valley ale i ve Valley of Fire a Red Rock Canyon což je z LV kousek.

0 Citovat

Díky moc za tipy! Ve státech už jsem byl, ale na západě ještě ne. Na víc jak týden si to protáhnout nemohu. Původní plán byl, koupit si letenku s návratem ze San Franciska a strávit cca 4 dny v okolí Vegas, pak přeletět  a dva dny si nechat na  SF a okolí. Jako jabko fanda bych se rád podíval do Cupertina a projet se po Golden Gate by se mi také líbilo. 


Větších vzdáleností jsem si vědom. Ale zrovna místa jako Death Valley, Valley of Fire, Joshua Tree nebo Mojave zas nejsou tak daleko. Nechci to absolvovat s jazykem na vestě, ale na pohodu vybrat jen něco. Je mi jasné, že s časem, který bych potencionálně měl k dispozici zázraky neudělám.


Jinak spaní v autě nebo kempu neplánuju, takže nějaké motely po cestě. Možná díky off season budou i trošku nižší ceny. Seženu pokoj do 100 USD za noc nebo jsem moc optimistický?


Co se týče Grand Canyonu rád bych  navštívil jen nějakou vyhlídku, žádný track. Tak snad se tam dá dostat a cesty nejsou uzavřené. Zatím tedy sonduju, co jsem schopen případně zvládnout. Pokud vše vyjde, začnu to plánovat detailněji.

0 Citovat

Do 100 USD za noc minimálně ve městech mimo národní parky určitě nebude problém. Death Valley uděláš v pohodě jako jednodenní výlet z LV i s vrácením se zpět. Beztak se tam prakticky přenocovat za normální peníze nedá. Mojave Preserve je pustina, tam se nikde neubytuješ, ale je tam pár zajímavých míst, třeba Kelso Dunes. Navíc je to po cestě do Joshua Tree, kde pak můžeš v pohodě přenocovat za dobrý peníze v Twentynine Palms nebo Yucca Valley. Grand Canyon na jednodenní otočku určitě ne, vzhledem k tomu že v prosinci už je brzo tma, nicméně ubytka za rozumnou cenu najdeš ve Flagstaff, případně ještě levnější blíže k LV v Kingman. Na let do SF se vykašli, stejně tam bude zima a na 2 dny to nemá smysl.


Pokud chceš roadtrip, můžeš to vzít po ose Las Vegas - Grand Canyon - Flagstaff - Sedona- Phoenix - Joshua Tree - Mojave - Las Vegas. Na 4-5 dní v pohodě, cca 1500 km.
0 Citovat

U Grand Canyonu mohu doporučit ubytování v kempu v Meadview, je to pár km od GC Skywalk. Chlapík tam pronajímá plně vybavené a vytápěné buňky, chtěl za to nějakých 30$ za noc mám dojem. Na 1 noc luxus.

0
24 reakcí