Ahoj vsem, ve ctvrtek odletam na 10 dni na Maltu, byl jsem tam jednou pred asi 6ti lety, ale uz si to moc nepamatuji, proto byc hse vas rad zeptal na jakekoli tipy. Vim, ze autobusova doprava je tam dost levna, takze planujeme objet cely ostrov timto zpusobem, ubytovani budeme v apartmanech v Il Gzire, kousek od Sliemy. Budu rad za jakekoli doporucnei co se tyce jidla, mist k videni, jakychkoli vychytavek, plazi i klubu  .

Malta

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Tomáš Pastrňák napsal(a):

https://www.gozochannel.com/ferry/schedule/

Děkuji moc

0 Citovat

Jak je to prosím s testy? Resp. mám 2 otázky:

- test se dá udělat na letišti na Maltě? A kolik stojí?

- ví někdo na 100% že je potřeba test i při příletu z Katowic? Protože z dostupných informací to vypadá spíš na to, že řeší to, odkud letadlo přiletí (a logicky - v EU se při příletech z řítka konrolují občanky, takže mi přijde, že kontrolují přímo letadla, které přiletí z dané rizikové destinace).

Nějaká reálná zkušenost prosím?

0 Citovat

@peternet - test po příletu ti na letiště v Luqa udělají zdarma. Dle zkušeností lidí, co to absolvovali, čekáš na výsledek 1-3 hodiny zavřený v místnosti. 

0 Citovat

Kdo pojede na Maltu, dostane až pět tisíc kapesné. Má to však háček

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahr...anicni_klf

0 Citovat

Jj, Malta je fajn. V lednu jsme dostali kapesny 1600€ od Air Malta.😘😂

0 Citovat

Většinu turistů by spíš nalákalo, kdyby zrušili stupidní roušky venku...

0 Citovat

Malta od zítřka zavádí opět roušky venku: https://www.independent.com.mt/a...6736238953

 

0 Citovat

V červenci se chystám na Maltu se synem (13 let), první den přílet pozdě odpoledne, pak máme tři celé dny a pátý den brzy ráno odlet. Potřebuju nějaké tipy, aby se nám povedlo skloubit naše místy lehce protichůdné zájmy. Mě zajímá všechno, památky, chození, moře, dobré jídlo, nevadí mi vstávat brzy ráno. Syn si rád přispí, moře a šnorchlování miluje, chození docela OK, památky nemusí vůbec a den bez sledování fotbalu je prostě blbý (většinou se na něco dívá po návratu na ubytování).

Ubytování  máme ve Vittoriose (Birgu), pohybovat se budeme busy a zatím jsem vymyslela toto:

  1. Birzebbuga (pláž) – Marsaxlokk + něco si projít v okolí – Vittoriosa
  2. Golden Bay – Ghajn Tuffieha (koupání a chození) – Valetta a zpět na ubytování. Nevím, jestli by se mi tam povedlo vtěsnat Mdinu?
  3. den nevím. Potřebuju nějaké fajn koupání, myslela jsem Modrou lagunu, to bychom ale museli vyrazit opravdu hodně brzy, než se tam navalí davy, sama bych ráda na Gozo, nevím ale, jestli by to pro syna nebyla trochu nuda.

Díky za tipy, času do odletu je hodně, ale plánování mi zpříjemňuje pošmourné zimní dny:-)

0 Citovat

@Azul - osobně bych Marsaxlokk spojil v jeden den s Valettou. Jinak tenhle přístav má smysl jen v neděli, kdy je tam rybí trh (čím dál více ale spíše trh turistických cetek) a do tamních restaurací se sjíždí spousta Malťanů na oběd. Birzebbuga není žádná hitparáda, ta pláž je v sousedství nákladního přístavu.

 

Ghajn Tuffieha (lepší než Golden Bay) lze s Mdinou v jeden den spojit v pohodě. Kvůli úspoře času bych z pláže vzal Bolt (pokud nebudeš mít půjčené auto). mdina je stejně nejlepší až navečer, kdy odtamtud zmizí většina turistů a stane se skutečně "tichým městem".

 

Gozo rozhodně nuda není a za návětěvu stoprocentně stojí, je to díky převažujícímu venkovskému charakteru něco diametrálně odlišného než Malta. Rabat (Victoria)rozhodně stojí za pozornost a můžete se odsud vypravit busem třeba na Ramla beach, jednu z nejlepších na souostroví (ono jich tam obecně ale kvůli skalnatému charakteru pobřeží moc není).

Nebo si prostě kupte výlet nějakým rychlejším katamaránem, který spustí kotvu u Cominho v Crystal lagoon a Blue Lagoon. Tam si může syn i zašnorchlovat...

0 Citovat

Mdina byla tichým městem i ráno do ~10 hod. Marsaxlokku bych se příště vyhnul, nebyla to žádná hitparáda. Gozo určitě stojí za návštěvu, jenže z Birgu pojedete do přístavu minimálně hodinu, spíš hod. a půl, trajekt plus čekání nejmíň 30 minut, pak bus do Victorie nejmíň 20 minut atd. - nasčítá se ten čas, je potřeba vyjet celkem brzy, pokud má mít výlet smysl.  A buď na pláž Ramla Bay, nebo do Xlendi (tam jsou spíš žebříky nebo skoky do vody z kamenných a betonových platforem) a spojit to s procházkou po útesech, které jsou hned za rohem.

0 Citovat

Díky!

@Vlastimil - Bolt je dobrý tip, nenapadlo by mě to. Určitě lepší než krkolomně přestupovat z busu na bus.

@divan - na Gozo jsem si myslela už od té doby, co jsem četla tvůj cestopis. Ale asi ho vynecháme, posčítala jsem si všechny busy plus trajekt včetně cesty zpátky a to se synem asi nebude průchozí, respektive dal by to, ale neužil by si to a to nechci. Tak třeba jestli se tam někdy podívám znova.

0 Citovat

netuší někdo zda jízdenka na týden autobusem platí jen pro Valletu nebo pro celý ostro, předem díky!

0 Citovat

Na celý ostrov, mám pocit že i na Gozo ale to už si nepamatuju přesně 

1 Citovat

Na Gozu platí také.

@ mirda

stačí otázku položit jen v jednom vláknu

0 Citovat

a co se týče přesunu lodi ve Valletě na drahou stranu, platí ticket rovněž? a to bude vše, díky

0 Citovat

Ano, platí na všechnu MHD s výjimkou trajektů na Gozo a Comino. 

0