Právě jsem se vrátil z Dubaje z Expa, které můžu vřele doporučit. Strávil jsem v areálu celkem kolem 30 hodin během 4 dní a navštívil přes 50 pavilonů a ani chvilku jsem se nenudil. Těžko to popsat, ale je to něco mezi intelektuálně-kulturní olympiádou a nekonečným vizuálním zážitkem. Tipy na Expo obecně - stáhněte si oficiální apku a dopředu si rezervujte "smart queue" na nejpopulárnější pavilony (UAE, Singapur, USA), ušetříte desítky minut až hodiny čekání ve standardní frontě; - levně se najíte v Chicken Tikka Inn, je to schovaná indická restaurace v prvním patře jednoho z pavilonu, jídlo tak třikrát levnější, než jinde;  - určitě se zapovídejte s personálem (hlavně v těch menších méně populárních pavilonech), rádi vám exponáty vysvětlí; - pokud máte na výběr mezi víkendem (PÁ/SO) a pracovním dnem (NE-ČT), určitě berte pracovní den, čtvrtek a pátek večer bylo úplně narváno; - nebojte se vedra přes den, stejně nejvíce času strávíte uvnitř klimatizovaných pavilonů; - ubytování doporučuji co nejvíc na jih, je to fakt štreka. Tipy na pavilony -  Saúdská Arábie má jeden z nejnákladnějších a nejpůsobivějších pavilonů; - v Nizozemí  zajděte na originální vodní show; - Španělsko má příjemný mix kultury a turismu; - ve Vanuatu mají super kafe za 5 AED a strašně milého konzula, který rád pokecá; - hostitelská  SAE a architektura od Santiaga Calatravy, nejdelší prohlídka i s všemožným čekáním tak na hodinu; -  Indie s její prezentací turistických lákadel; - v USA přeskočte frontu se Smart Queue a užijte si prohlídku ala Disneyland, pro fanoušky NASA nezbytnost; - Kazachstán má zajímavou akrobatickou show; - Francie přivezla originál diderotovy encyklopedie, zarezervujte si Notre Dame experience;  -  Peru a jejich skvěle zpracovaná turistická cesta; - Rusko a výpravná show; - vodní show v Novém Zélandu . Naopak pavilony, které zklamaly a které bych vynechal - Qatar, Dánsko, Rakousko, Itálie, Izrael        .

EXPO 2020

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

4 reakce

Právě jsem se vrátil z Dubaje z Expa, které můžu vřele doporučit. Strávil jsem v areálu celkem kolem 30 hodin během 4 dní a navštívil přes 50 pavilonů a ani chvilku jsem se nenudil. Těžko to popsat, ale je to něco mezi intelektuálně-kulturní olympiádou a nekonečným vizuálním zážitkem.

Tipy na Expo obecně
- stáhněte si oficiální apku a dopředu si rezervujte "smart queue" na nejpopulárnější pavilony (UAE, Singapur, USA), ušetříte desítky minut až hodiny čekání ve standardní frontě;
- levně se najíte v Chicken Tikka Inn, je to schovaná indická restaurace v prvním patře jednoho z pavilonu, jídlo tak třikrát levnější, než jinde; 
- určitě se zapovídejte s personálem (hlavně v těch menších méně populárních pavilonech), rádi vám exponáty vysvětlí;
- pokud máte na výběr mezi víkendem (PÁ/SO) a pracovním dnem (NE-ČT), určitě berte pracovní den, čtvrtek a pátek večer bylo úplně narváno;
- nebojte se vedra přes den, stejně nejvíce času strávíte uvnitř klimatizovaných pavilonů;
- ubytování doporučuji co nejvíc na jih, je to fakt štreka.

Tipy na pavilony
Saúdská Arábie má jeden z nejnákladnějších a nejpůsobivějších pavilonů;
- v Nizozemí  zajděte na originální vodní show;
- Španělsko má příjemný mix kultury a turismu;
- ve Vanuatu mají super kafe za 5 AED a strašně milého konzula, který rád pokecá;
- hostitelská  SAE a architektura od Santiaga Calatravy, nejdelší prohlídka i s všemožným čekáním tak na hodinu;
Indie s její prezentací turistických lákadel;
- v USA přeskočte frontu se Smart Queue a užijte si prohlídku ala Disneyland, pro fanoušky NASA nezbytnost;
- Kazachstán má zajímavou akrobatickou show;
- Francie přivezla originál diderotovy encyklopedie, zarezervujte si Notre Dame experience; 
Peru a jejich skvěle zpracovaná turistická cesta;
- Rusko a výpravná show;
- vodní show v Novém Zélandu .

Naopak pavilony, které zklamaly a které bych vynechal
- Qatar, Dánsko, Rakousko, Itálie, Izrael

 

 

 

0

Děkuji za skvělé tipy. A jaký máš dojem z pavilonu ČR a z tamní české restaurace? Pro zajímavost - jaké byly ceny a bylo tam možno koupit české pivo? 

0 Citovat

Řeknu to takhle. Singapur, Nizozemí i ČR mají téma"udržitelnost" a všichni ukazují práci s vodou (recyklace, výroba vody ze vzduchu...)

Singapur postavil zavěšené zahrady imitující deštný prales, kde se návštěvníci procházejí a dozvídají se o tom, jak Singapur zlepšuje život ve městě a pomáhá přírodě.

Holandsko postavilo originální multimediální show promítanou na deštníky, které návštěvníci dostanou u vstupu a zakončenou vodopádem recyklované vody.

V Českém pavilonu máme krásnou sochu Maxima Velčovského na téma vodopád a pak prezentaci tiskáren PRUSA a pár jezdících robotů pro skladové hospodářství (Zásilkovna). 

Neznám budget a podmínky, za jakých se česká exhibice připravovala. Samozřejmě se nemůžeme poměřovat s pavilony ropných šejků nebo světových velmocí. Určitě si na tom spousta lidí hodně mákla a udělali maximum, ale nemůžu se zbavit dojmu, že to 95% návštěvníků nic neřekne, nic si nezapamatují, neodnesou si jednu jedinou zajímavost o Česku, neuvidí nic, co by je nalákalo Česko navštívit.

Spousta jiných malých států má prezentace určitě horší. Že i malý stát může udělat super exhibici ukazuje třeba Estonsko - super spojení vizuálně atraktivní expozice a jasně prezentovaná myšlenka, proč je Estonsko jiné (digitalizace, otevřené podnikatelské prostředí). Český pavilon dle mého názoru žádné nosné téma nemá, ale to je bohužel odraz celého Česka... prázdný slogan "country for the future" nemá žádný hmatatelný obsah.

A co se ceny piva a guláše týče tak to nevím, čtyři dny to bez Plzně vydržím. Byl jsem na pivo v Belgickém, kde se třetinka pohybuje kolem AED 35.

 

 

0 Citovat

Uctenka z ceske restaurace Expo


27452489-7258-45be-a601-36d96c95661a.jpeg

0 Citovat

Praktický tip: velké pavilony dopoledne a pak to jde i bez front. Malé pavilóny až večer, když jsou všude jinde fronty.

Pavilon SAE během 5 minut od příchodu. Nejvíc tricky je ale ten japonský.

Během tří dnů takto prolezeny všechny až na Japonsko s extrémně dlouhými čekačkami, věčně zavřený Uzbekistán a náhle zavřený Egypt. Plus do německého se mi kvůli asi pětiminutové frontě na sluníčku nechtělo.

0
4 reakce