Me by zajmalo dat dohromady staty, kde sice vedi ze je nejaky covid, ale prilis to neresi. Mysleno je ze vubec pri vstupu do zeme ani nechteji zadne potvrzeni jako covidpas, ockovani a nebo test. Staty kde sice neco chteji, ale staci jim zamavat papirem od dedy a rict ano nikdo nic moc neresi :) Zacnu.... Albanie jsem cetl ze by mela byt vic hodna :) Budu rad pokud nekdo pomuze nalezt i dalsi staty a treba doplni idealne i z osobni navstevy :)    .

Covid free staty, aneb kde se ocko, test moc neresi

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

23 reakcí

Me by zajmalo dat dohromady staty, kde sice vedi ze je nejaky covid, ale prilis to neresi.

Mysleno je ze vubec pri vstupu do zeme ani nechteji zadne potvrzeni jako covidpas, ockovani a nebo test. Staty kde sice neco chteji, ale staci jim zamavat papirem od dedy a rict ano nikdo nic moc neresi :)

Zacnu....

Albanie jsem cetl ze by mela byt vic hodna :)

Budu rad pokud nekdo pomuze nalezt i dalsi staty a treba doplni idealne i z osobni navstevy :)

 

1

Nejsem si jistý, jestli by takový seznam byl k něčemu dobrý. Dneska to tam řešit nemusí, ale zítra tě tam bez očkování nepustí. Navíc to může být v každém vstupním bodě téhož státu, u každého úředníka jinak...

5 Citovat

Co to je hodná? V Albánii od 6.9.2021 platí klasika, očkování, test nebo prodělání Covidu do 6 měsíců. To vše pro starší 6 let...

0 Citovat

Egypt - mají sice nějaké podmínky na vstup, ale to je tak všechno. Roušku jsem si poprvé nandal až při odletu v letadle.

0 Citovat

Třeba v Arménii člověk nepotřebuje nic. Na vstupu sice musíš ukázat test/očkování a k tomu pas, ale jestli to chápu správně a ptáš se, jestli to jde čecháčsky obejít a nafejkovat si certifikát, tak ano, qr kódy nikdo neřeší.

To ovšem neznamená, že se celá země celá nezavře potom, co se tu objeví omicron.

1 Citovat

Ano presne tak jsem to myslel, cechacsky obejit :D Hodna zeme je ta, ktera nema fasisticke zakony jako treba Rakousko. Proste jdes, zamavas papirem kde jsou urcite udaje a jdes. Nikdo te tam nedrzi aby lustroval pul hodiny zda to ma spravnej lesk :)

Priklad treba problemu: Jordansko kde se musi predem nahrat papir ci dokumentace a clovek pri ceste nevi co se s tim deje / nedeje.

 

0 Citovat

Jestli není lepší zajít si na test než někde něco podvádět, bude to řekl bych jednodušší 

10 Citovat

Mexiko je úplně v pohodě.

0 Citovat

borekj.jan napsal(a):

Třeba v Arménii člověk nepotřebuje nic. Na vstupu sice musíš ukázat test/očkování a k tomu pas, ale jestli to chápu správně a ptáš se, jestli to jde čecháčsky obejít a nafejkovat si certifikát, tak ano, qr kódy nikdo neřeší.

To ovšem neznamená, že se celá země celá nezavře potom, co se tu objeví omicron.

 

Někdy není problém vstup, ale výstup i z covid neřešící země.

Třeba po mně v Arménii chtěli při odletu test, i když to byl let do VIE, kde tehdy stačilo jít na test až po příletu. Nic je nezajímalo, ani to, co je uvedeno přímo na stránkách rak MZV.  Naštěstí na letišti dělali antigen do 15 min., jinak by mne do letadla nepustili. Celé to bylo slušná hádka na půl hodiny včetně celníků, supervizorů a několika telefonů nevím kam. 

Neboli, a jak zaznělo výše, je úplně jedno, jaká jsou kde aktuální pravidla. Když narazíš při odbavení na blba, tak ten vymyslí svoje vlastní a nemáš šanci, což je při cestě zpět dvakrát tak nepříjemné. Z asi dvaceti letů v covidu se mi toto stalo 3x, vždy na cestě zpět. V podstatě to samé na Mallorce a pak v Ženevě, kde se podmínky změnili v hodinu odletu. 

V tuto chvíli je asi nejjistější mít 3 dávky, ale ne půl roku starší, PCR test 24 před odletem, antigen 2 hod před odletem, obličejový štít a respirátor 3.třídy a doufat, že zrovna neodlétáš z jižní Afriky nebo jiné destinace, kde zrovna objevili novou mutaci, nebo z Maroka, kde z ničeho nic zruší všechny lety, nebo z Kazachstánu, kde začíná občanská válka a ruší všechny lety, nebo spojem s hokejovým týmem Ruska a máš náhodou podobnou mikinu jako oni....takže asi tak:) Nezbývá, než si přát hodně štěstí při cestování. 

5 Citovat

Husté, kdy to bylo? A bylo to s wizzem? 
Já letěl 23. 12., zeptali se mě "pcr?" já řekl "tranzit, I don't need", oni na to "okay" a mohl jsem jít.


0 Citovat

crhy: juj vida a dekuji moc za tyto informace :) I toto jsem hledal. Tak to byla tvoje blbost, ze jsis nejlip PCR test nezajistil. Ja tu neresim co mam mit a nemam mit. Ano mam mit PCR papir se slovem negative (vcetne dalsich jazyku) + certifikat s ockovanim kde je psano datum treba 09/2021 a tri davky. Me slo spis o tu formu zkoumani :D Takze v te Armenii bych ji temi papiry zamaval to je jasny :)  

0 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Jestli není lepší zajít si na test než někde něco podvádět, bude to řekl bych jednodušší 

Neni, vysvetlim ti to. Mam i znameho co tu a tam cestuje, take ma i ockovani ale bohuzel mu nebude platit a probudi se neockovany. Plus lita na testy jak blazen. Jenze jsou prihody ze i kdyz na to zajde, tak zrovna trne hruzou jestli mu vcas vubec od odletu dany test dorazi. Takze musis to hledat nekde v zahranici, jeste casto platit a pak jeste se modlit ze vubec vcas prijde a ze nebude mit laborka vyluku :)

0 Citovat

Jeste mimo testy a covid certifikaty pak tu mame i zle krajiny jako priklad treba ctu Mauricius. Nevim jake kdo ma zkusenosti, ale lze se tu dozvedet ze se tam vsude nosi rousky. Kdo jde nekde i venku mimo a nema ji, nedavaj domluvu ale rovnou pokuta :)

Takze tam priletim a treba nekde ve vedru nosit i venku respirator ci rousku je trochu na nic.

 

0 Citovat

templetaps napsal(a):

Me slo spis o tu formu zkoumani :D Takze v te Armenii bych ji temi papiry zamaval to je jasny :)  

Forma zkoumání může záležet spíš na daném zaměstnanci a letecké společnosti. Třeba na vstupu v Egyptě covid pass tolik nezkoumali, ale Němka v Berlíně před vstupem do letadla velmi. Předchozí cestující říkala, že to má tedy těsně (asi prodělání). U mě ji zajímal datum a výrobce, což jsem jindy nezažil.

Jinak potvrzuju, že na místě v Egyptě to v prosinci bylo, jako by žádný covid nebyl až na občas někoho s rouškou v busu, vlaku či metru v Káhiře a výjimečně venku (to spíš na bradě nebo u cizinců na zájezdu). Povinné jsou v obchodních centrech, některých muzeích a asi úřadech, ale tam cizinci moc nechodí.

0 Citovat

borekj.jan napsal(a):

Husté, kdy to bylo? A bylo to s wizzem? 
Já letěl 23. 12., zeptali se mě "pcr?" já řekl "tranzit, I don't need", oni na to "okay" a mohl jsem jít.


 

JJ, s wizzem na konci září, agenti u odbavení trvali všichni na pcr, sami nic nerozhodli, za nima lítal pološílený supervisor, který taky nic nedokázal rozhodnout a pořád někam volal. Kamarád jim dal potvrzení o protilátkách, do VIE to bylo tehdy na roveň testu apod., z toho potvrzení však oni vyčetli, že je covid pozitivní. Já jim tvrdil, že tranzituju dál autem do ČR a oni začali řešit pravidla na vstup do ČR (za což by jim spousta lidí určitě dala pochvalu). Já jim říkal, že oni odbavují let Jerevan-Vídeň a po mojí cestě autem dál do ČR je jim... No prostě to byla šaškárna. Naštěstí dole fungovalo obří testovací centrum, o čemž se však nikde na netu nepsalo, to bych šel na ten antigen rovnou, i když podle pravidel jsem ho do VIE fakt nemusel mít.  Jak tady někdo psal, asi jim stačilo ukázat cokoliv i falešné, na 99,99% by to prošlo, ale pak zkus za tu jednu zbylou setinu procenta žrát šváby v arménským kriminále:) 

Je to tragická doba na cestování letadlem, viz ty případy z poslední doby, jak zatkli v AMS tu dvojci z JARu nebo dneska to letadlo plné pseudonakažených Indů. Jednou (spíš už tak rok a půl zpětně) si budeme klepat na hlavu, co se to dělo za absurdity

0 Citovat

Asi se nekdo bude divit ,ale ja jako odpurce vsech restrikci ,jsem za ty 2 roky nic nefalsoval  i kdyz prevazne  byly  lety jen mezi Irskem a CR a opacne , dokonce jsem i pri jedne ceste pres Viden , vyplnil prijezdovy formular ,vedel jsem, ze stejne pak pred odletem zpet do Irska musim mit test , tak mi to bylo jedno Rovnez pri dovci na Rhodosu jsem radeji vymenil navrat do Prahy za let do Dublinu ,protoze by nejsis byl problem s testem  Takze jedinou drobnou  fintu, ktera mozna ani fintou neni ,pouzivam to, ze z CR letim na cesky pas a  do Irska vstoupim na irsky ,cimz si me mozna tolik nevsimaji  ale dukaz pro to neamam  Z Irska odletam na cesky ,kdyz letim do CR  Uvital bych spis to, co ktery stat uplatnuje  vuci Irsku 

Souhlasim i s tim co pise mirjur  a v podstate  pro cloveka bez ockovani  je nejjisitejsi  si udelat PCR  test,samozrejme si verim ,ze jsem negativni   opacne pri ceste z Irska do CR  si delam antigen  a pak v CR musim na PCR ani toto jsem se nesnazil obejit  Ted mi to zkomlikovali ,proze byvalo nejdriv 5 den  po priletu nejpozdeji 14 a do toho jsem se vesel abych nedelal testy dva  ted to musi byt 7 den ale tim  ze  PCR je platny 72 hodin  mam i tak k dispozici  10 dnu v CR a bezne se dele nezdrzim  

Takze z meho pohledu me spis zajimaji staty ,kde  by nestacil test,,  pripadne ty  kde  staci antigen  ,ale jednou je to tak,  za chvili zase jinak, tak nezvbyva  nez si to proste pred odletem overit 

0 Citovat

crhy napsal(a):

Je to tragická doba na cestování letadlem, viz ty případy z poslední doby, jak zatkli v AMS tu dvojci z JARu nebo dneska to letadlo plné pseudonakažených Indů. Jednou (spíš už tak rok a půl zpětně) si budeme klepat na hlavu, co se to dělo za absurdity

Kdepak, covidem to nebude končit. Na cestě jsou další podobné svazácké nesmysly (neříkám, že opatření na počátku covidu nebo v době blížícího se kolapsu nemocnic byly vždy jen nesmysly) jako Green Deal, stoprocentní elektromobilita, což způsobí, že mnoho lidí v Evropě si nebude moct dovolit vlastní auto, energetickou chudobu atd., progresivismus šířící se z amerických univerzit rozkládající společnost (naštěstí jsme tu zatím odolní) atd. Jinak ekologické chování lidí bych podporoval, ale ne tento způsob, který celosvětově změny klimatu téměř neovlivní a povede k částečnému rozvratu společnosti v Evropě (žluté vesty byla jen drobná ukázka, pokud by to pokračovalo dle plánů).

Ti, co to podporují, si myslí, že konají dobro, ale to si mysleli ti, co podporovali komunisty u nás a jinde taky. Ti, co řídí EU, nemají často patřičné vzdělání. Mají spíš pseudo vzdělání jako humanitní, ale ne technické, přírodovědné atd., jaké je v některých záležitostech třeba a jsou snadněji ovlivnitelní různými aktivisty, kteří jsou buď naivní nebo finančně zainteresovaní, a lobbisty, kde je ta finanční stránka na obou stranách jasná.

6 Citovat

mikir napsal(a): Takze z meho pohledu me spis zajimaji staty ,kde  by nestacil test,,  pripadne ty  kde  staci antigen  ,ale jednou je to tak,  za chvili zase jinak, tak nezvbyva  nez si to proste pred odletem overit 

Dobra informace, ale zeptam se jeste na PCR testy. Z laborky je pdf, ktere prijde do emailu a ma vsechny udaje jak v CZ jazyku tak samozrejme Anglicky, jsou tam i udaje takze negativni, je tam datum kdy a tak. Musi obsahovat QR kod a nebo nemusi? :) Me tu matou informace ze lidi meli nekde treba kontrolu Spanelskeho QR kodu, nechapu kde to vzali.

Nejistejsi je mit samozrejme papir tj covid pass s 3 davkama + pro jistotu PCR. Jen zpet kdyby clovek ten PCR nemel, tak to kreje prave ten papir covid pass a doufat ze celnik nevymysli nesmysl ve stylu ze to nestaci, ze urcite pri odletu do svoji CR nebo Madarska ma mit clovek i PCR test :D

Samozrejme tu nechci nikoho nabadat nebo mu davat navod, je to urcite riziko, ale kdo se boji nesmi do lesa. Kazdy fasisticky rezim nese sve obeti, jedine lze doufat ze se clovek nestane mucednikem. Pripadne ze to na 2x vylet projde a treba za rok se podminky zmirni. Dalsi reseni je proste kombo. Kombo znamena treba dat kratsi cesty autobusem i kdyby to slo letadlem a tam kde uz neni vyhnuti zbytek letet. Preci jen bus / vlak se kontroluje mene nez kdyz se leti :( 

Mam v planu po 2 letech zkusit treba Turecko nebo Balkan. Je otazka odkud, mozna vhodnejsi Madarsko a nebo pokud bude dobra cena tak z Prahy.

 

0 Citovat

Myslim, ze zalezi od laboratória. Su labaky, ktoré na certifikat qr kod nedavaju. Na Slovensku ak sa napríklad zaregistrujem cez statny web, tak certifikat pride do statnej appky aj s qr kódom. 

0 Citovat

kontrolou španělského QR kódu se obecně myslí jejich PLF. Ale stejně do něj chtějí nahrát výsledek testu/očkování a když to nejde, hodí to označení podrobnější kontroly a nejspíš tě odchytí na letišti a budou tvůj test podrobněji zkoumat, případně rovnou otestují

0 Citovat

Ty QR kódy jsou teď hroznej mor. Právě zkoumám, že bez nahrání očko certifikátu se mi neaktivuje v Itálii skipas :(

0 Citovat

@Templetaps  v posledni dobe mam jen  zkusenost  mezi Irskem a  CR ,pri odletu z Dublinu si delam jen antigen na letisti  a rekl bych  ,ze bych si antigen delal  vsude ,protoze je jasne napsano  na MZV ze obcan ceskeho statu  a prislusnik ciziho statu s povolenim pobytu v CR muze mit antigen a 5az 7 den musi jit na PCR , konkretni zkusenost  je z lonska takova  ze zhruba do leta  mi  test kontrolovali i v Dubllinu  v posledni dobe uz vubec ,ale bez nej jsem si to nelajznul  i proto, ze vetsinou to pak chteli v Praze videt  i kdyz myslim ,ze by se daly ty holky u stolecku co maji jeste pred pasovkou  obejit Pri letu jinam a dojeti vlakem to relativne slo ve Vidni  pripadne asi v Polsku Nemecko bych nezkousel ani Madary ani asi Slovaky   

Opacne pri letu do Irska  udelam PCR test  z laboratore, mam vysledek s razitkem v anglictine  ale QR kod tam neni , ovsem s urcitym zpozdenim  dorazi i  certifikat ocko uzis  kde  uz QR kod  je ,predpokladam ,ze  z te laboratore by to proslo ,protoze je tam vyslovene zminka ze to slouzi k prekroceni hranic  Praxe je v posledni dobe  asi od leta lonskeho roku takova ,ze to nechtel  videt nikdo  v posledni dobe  uz chodim pres e.gate , je pravdou ze na irsky pas ,ale nemyslim, ze by v tom byl rozdil  i kdyz ted co jsem si vsiml  pred tydnem ,ze cesi co sli  pres klasickou kontrolu tak ukazovali PCR test,  nebo ockovani mohou mit antigen  ( do Irska musi mit test i ockovani ) a myslim ze ukazovali i   PLF 

A tak jak jsem psal uz vyse vsude se to tak meni , ze je treba se mrknout  co a jak kde chteji a stejne clovek muze narazit na blba ,pohopitelne pokud by to nebylo v souladu co se uvadi, tak bych se branil  a vyzadoval treba supervisora a podobne ,ale jak uz tu byly pripady tak nekdy to nepomohlo  , ale nejsem, ochoten  delat neco navic ,staci ze mam ty doklady nefalsovane dle  pozadavku  i kdyz si o tom myslim sve  a jsou to vyhozene penize 

0 Citovat

Deny napsal(a): Ty QR kódy jsou teď hroznej mor. Právě zkoumám, že bez nahrání očko certifikátu se mi neaktivuje v Itálii skipas :(

Tohle je presne na co se poukazovalo, nekdo tim mysli jen penize, ale kod aby clovek casem mohl vubec nakupovat / prodavat. Kod aby clovek mohl jit nekde lyzovat. Lidi tomu jeste tleskaj a hned je jim blbe kdyz se to snazi nekdo vobejit nebo nafejkovat. Pritom bejt lidi vetsina co rekne ne, tak by museli hru zmenit. Stala byse z toho normalni dalsi nemoc, tak jako kdyz skoncis ve spitale treba s malarii a nemuselo by to tejrat vetsinu naroda nebo cestovatelu.

 

 

 

 

2 Citovat

mikir napsal(a): v posledni dobe uz vubec ,ale bez nej jsem si to nelajznul  i proto, ze vetsinou to pak chteli v Praze videt  i kdyz myslim ,ze by se daly ty holky u stolecku co maji jeste pred pasovkou  obejit Pri letu jinam a dojeti vlakem

V Praze jsou nejaky holky u stolecku co to kontroluji a nebo jen chteji nahlednout na certifikat papir EU a nebo ten test? :) Kamarad neco tak zminil, ale rikal ze mu nikdy nic nenacitali a jen stacilo ukazat EU papir k nahlednuti a to fakt letmo :) 

Ja jen ze me vzdy stejne vysla cesta od a zpet proste jinde napr to zminen Madarsko, Madrid, Viden. Vetsinou odlety z Prahy jsem nemel stesti v ramci ceny letenky.

Do vlaku bych se moc nebal. My byli ted v lete v Nemecku a busem pohoda.

Chodila sice takova ta sms ze se ma vyplnit formular, ale to se smazalo :D

 

1
23 reakcí