Turku vs tampere

Založil před 9 měs baca12 ve fóru Co vidět a navštívit

12 reakcí

Airbaltic nahodil akciu az do dalsieho leta.

Buduci rok by som chcel na 3noci skusit finsko. 

Helsinky som zavrhol, tak mi ostalo tampere a turku.

Ktore mesto by ste odporucili navstivit v maji ?

0

Helsinky jsou nejlepší. Skvělá architektura, příjemná atmosféra, krásná poloha na ostrovech.

Pokud je to opravdu mezi Turku x Tampere, Turku je spíš vesnice, Tampere je město. Na druhou stranu z Turku se dá na pobřeží a ostrovy, Tampere má okolí méně zajímavé. Ale zase tam opravdu stojí za to industriální dědictví.

Jako všechno je to o tom, co hlavně člověka zajímá, těžko poradit. Zkusil bych AI, když jí člověk napíše svoje zájmy. 

0 Citovat

Sice jsem Tampere jen projížděl, ale připadne mi, že tam snad není nic historického.

V Turku aspoň mimo centrum hrad Turun Linna a vedle zakotvená loď Bore nabízející ubytování v kajutách i se saunou.

V létě pak může být skvělý cyklovýlet na ty okolní ostrovy bezplatnými i zpoplatněnými přívozy stejně jako do malebného městečka Naantali.

2 Citovat

loď BORE je mega super, má dobré ceny a sauna asnídaně v ceně je super, kousek je pěkný hrad a do města stačí půjčit sdilene kola za pár eur a máte super zážitek, nicméně je turku tak na 1-2 dny max :) Tampere jé teké hezké na 1-2 dny a doporučím je zkombinovat :) či zajet do RAUMA - také stojí za návštěvu - nově zde myslím jezdí FLIX a má ceny mezi městy za pár eur :)

1 Citovat

Tamnímu Flixu bude asi cenově konkurovat OnniBus.

I když jsem koukal, že to není tak levné jako před lety, kdy měli akci s jízdenkami po jižním Finsku za 1€ nebo třeba trasu Helsinki - Rovaniemi za 10€.

1 Citovat

Pro mě bylo Turku příjemným překvapením. Určitě doporučím místo Villa Järvelä, kam se dá dostat i autobusem.    

1 Citovat

Hrad v Turku je málem na celý den. Ubytování na lodi Bore je super a přilehlé exponáty jsou taky zajímavé. Taky místní tržnice je fajn, hlavně all-you-can-eat menu. 🙂

1 Citovat

Vdaka za rady. Skusim teda to turku.

0 Citovat

Turku můžeš lodi po ostrovech nebo na kole super 

0 Citovat

Z Turku se dá levně dostat i na Alandy. Pluje tam denně v 8 večer Tallink za 19 eur. Plavba cca 4 hodiny.

0 Citovat

Vdaka za tip, to si necham na rok 2027, zena nepusti na dlhsie :)

0 Citovat

Da sa pozicat bicykel a urobit okruh do Mariehamn trajekt, na bicykloch prejst na Vårdö (alebo Långnäs? uz si to presne nepametam), trajekt tusim ide priamo az na Torsholma, prejst na bicykli na Bolmö a trajektom na pevninu a tusim ide autobus naspet do Turku. Kedysi to bol pomerne oblubeny vikendovy vylet pre Stokholmcanov. Tie cesty medzi ostrovcekami su tam velmi pekne. 

0 Citovat

Určitě Turku a pojezdit po ostrovech (tamních i Åland) trajektama zdarma :-)

0 Citovat

Tak vylet sa mi pomaly konci.

Helsinki - tu prijemne prekvapil central park, severne od stanice kvanta modrookych blondinok, juzne uz mix turistov, ako sa spominalo nic extra tu neni ale na den toto mesto v pohode (de facto som bol dva dni, po prilete sever a pri odlete juh)

Turku - fajn na vikend, opat kopa mladych dievocok (z 10ludi, 7 zien). Relax pri rieke s pivom ruke, celodenna tura na ostrove ruissalo (cca 20km). Free trajekty a aland si necham niekedy nabuduce.

Ubytko na lodi bore, zmiesane pocity. Na jednu noc ok, pre ten efekt, ze clovek byva na lodi. Ale inak nie. Bol som dve noci, tepla voda netiekla, v kabine dost chladno, matrac extra tvrdy a po prvej noci bolo citit aj vlhkost. Ranajky vsak ok. Saunu som neskusal, bo som neni moc sauna clovek.

Jedlo - obedove menu priemer 15€ (neskusal som), indonezska restika v helsinkach 17€ (predkrm, hlavny chod, napoj), burger menu v turku 20€, pizza s napojom 15€, losos so zemiakmi 19€ na trhu v helsinkach. 

Tocene pivo od 7€, plechovka v lidli 2,1€, plznicka za 2,8€ :)

Supermarket drahsi ako som zvyknuty.

Este mi ostava otestovat kapsulovy hostel na letisku v rige. Tam netreba vahat a hned bookovat, bo cena ide furt hore. Ja som cakal na poslednu chvilu, bo som dufal, ze este budem stale medzi lepsolidmi vdaka pp, no nevislo to, ma to nakoniec vyslo 42€ s ranajkami (inak sa da o 10€ menej)

0
12 reakcí