Ahoj všichni,  .

Srí Lanka - tipy co navštívit a co vynechat

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

10-14 dní je málo na projetí všeho zajímavého na SL, ale odolní jedinci jako K.O., kteří na cestách místo odpočinku preferují vidět co nejvíce, zvládnou rychlocestovatelským stylem většinu zajímavých míst včetně pláží za 18 dní: https://www.cestujlevne.com/cest...-kacku-302

Já jsem ani během 3 týdnů jsem nestíhal sever (byl jsem jen po Uppuveli a Pigeon Island) a západ (nebyl jsem severně od Negomba). Na západě se občas jezdí snad jen sem: http://sri-lanka.svetadily.cz/Ka...a/lokality

Konec března je ideální z hlediska počasí na celý ostrov a turistů tam bude výrazně méně než v předchozích měsících. U směru záleží jestli si budete nejdřív chtít trochu užít pláže nebo je mít až v rámci časové rezervy na závěr.

Colombo jsem jen projel z letiště busem a přestoupil na vlak (a myslím, že mi to stačilo). Z NP jsem byl jen v Horton Plains na World's End, což byl 1-denní výlet minivanem organizovaný hotýlkem v Nuwara Eliya. Na drahé "srazy off-roadů" do známých NP se mi nechtělo a divoká zvířata včetně slonů jsem viděl, když jsem šel pěšky (částečně sám a pak déle s průvodcem) u hranic NP jižně od Arugam Bay, ale v březnu na to asi není vhodná sezóna (lepší je konec období sucha tj. na východě konec léta).


0 Citovat

Libor S. - skvělé. Děkuji moc. 

0 Citovat

Ja som tiež rozmýšľal nad Kandy, ale nijak mi to nezapadlo do plánu a ani neľutujem. Podľa foto neviem, či som o niečo prišiel, možno o davy turistov

0 Citovat

3 tydny je minimum, Kandy je sice turisticke, ale osobne jsem rad, ze jsem to nevynechal.

Nevynechat mimo jine i Nuwara Eliya, nebat se pustit po vlastni ose do prirody a vyprdnout se na odnekud z ceska predem nasmlovane ridice.

0 Citovat

Ahoj, zkuste to natáhnout alespoň na těch 14 dnů. Mám za sebou dovolené stylem vidět nejvíc(16 nocí, 15 různých míst) i přesný opak, 5-7 v Istanbulu, Římě, Tokyo atd.... a nejlepší je vidět méně ale tak nějak to si užít, prožít, ne jen nafotit a vidět a rychle dál..tedy můj názor :-)


"My by jsme ještě chtěli i trochu výše na sever ( Kandy, Dambulla a trojúhelník Sugiriya x Pidurangala x Polonnaruwa )"

na Srí Lance jsme viděl hore zmíněné, takže se klidně ptej...


Kandy stálo za to, fajn atmosféra, jezero, větší ruch lze, z něho na výlety (Botanická, sirotčinec pro slony, tea factory aj.)

do Kendy jsem vyrazil hned po pristani z Negomba - busem. Vybral jsem jen z bankomatu + 2x místní sim. 


Dambulla: nebyla špatná ale žadné mega nadšení se nekonalo - bylo to cestou na Sigiriyu, takže bych to zvážil (dle vašeho času)


Sygiriy - šel jsem hned po otevření, NEVYNECHAT, byl jsem i na kopci kousek vedle s krásným výhledem právě na Sigiryu - NEVYNECHAT - což je možná ta Pindurangla?:D


Polonnaruwa - dopoledne přesun od Sygi -odpoledne savari z Polonnaruwi, druhý den stačil na ten komplex + přesun do Trincomalee a Nilaveli. Trinco: šel jsem na nějakou pevnost nebo co, pěkné ale není nutné.

Nilaveli- asi jsem již rozmazlený ale pláže zklamání. 

Pigeon Island- lodí z Nilaveli - pěkné, stál za to.

Adam's peak - chcalo a chcalo - mám rad hory, turistiku, počasí neřeším - mě se to líbilo a dal bych zas :-)

Lipton's Seat - krásný výhled na východ slunce, levná a dobrá snídaně + příjemná procházka včetně návštěvy tea factory

Anuradhapura - bez safari v Polonna. bych doporučil spíš tohle místo, obě nemají pro vás smysl (čas)

Sinharaja forest reserve - procházka v pralese, viděl jsem několik endemitů, kdo má dost času, doporučuju

Colombo - byl jsem tam asi 12 hodin. Líbilo se: Sambodhi Chaithya, Old Parliament Building, ještě jsme nakoupil levné kožené suvenýry atd. Víc než půl dne bych se tam nezdržoval a klidně vůbec.


za celou SL nejvíce vzpomínám na:

přesuny busem, jídlo, dřus z ovoce, většina lidí...

Sygi+Pundurangala

Safari se slony (mé první..)

jízdu ve dveřích vlaku s výhledem na plantáže

na pohodu v Galle - nákup hodně suvenýrů, výborné jídlo...

 a turistická Ella - má své špatné (ceny, hromada turistů, větší procento méně příjemných místních..ale i dobré ( Ella rock, Malá Adam, nějaký most, jídlo, FRESH džus, tea factory..:D)

asi bych přidal i Lipton's Seat 









0