Ahoj, měl bych pár dotazů na ty, kteří už v Londýně byli: 1) Na jak dlouho je nejlépe letět do Londýna? Zajímají nás památky, na muzea moc nejsme. Dá se to v klidu projít za víkend? Nejsou třeba 4 dny už moc? 2) Z letiště Stansted jezdí vlakové spojení Stansted Express i některé autobusy. Pokud si budu chtít koupit zpáteční jízdenky dopředu přes internet, tak jaký mám zadat čas, když přílet je např. v 11:05 a odlet z Londýna v 19:30? Jde mi o to, abych zbytečně nestresoval a buď nečekal moc dlouho, nebo aby mi to neujelo... 3) Oyster karta. Koupíme jí normálně v metru a kredit se dobíjí rovnou při koupi nebo nám dají kartu a tu si pak dobijeme v automatu? A jak je to s cenami? Zde je ceník a v zóně 1 se platí za jednu jízdu 6,50? A jaký je tedy denní limit, po kterém se dá jezdit zdarma? Jinde (ale je to už starší článek) se píše o cenách 2,10 za jízdu + limit ve špičce 8,40 a mimo 7. Díky moc .

Londýn - rady

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Do Londýna na MHD už stačí bezkontaktní karta (od AirBank mi tam nefungovala, od Equy ano).

0 Citovat

thich rao vat

0 Citovat

Kartou ano, to vím, ale...
Pojedu s otcem - ten nemá kartu - můžu platit dva lidi jednou kartou?
Bude denní limit 10 liber do zón 1-4 nebo budu platit za každou cestu?

Díky za odpovědi.

0 Citovat

I na kartu je limit na zónu, ale jestli jde zaregistrovat dva lidi na jednu kartu, to nevím. Zkus zjistit na jejich webu www.tfl.gov.uk

0 Citovat

Za jak dlouho jedeš?
Pokud máš ještě nějaký čas do cesty. Můžeš si zřídit účet např. u té Equy, která ti tu bezkontaktní kartu pošle zdarma na tvou adresu (vyzkoušeno). Takhle to dělá řada menších bank. Jen ji nesmíš zapomenout před cestou aktivovat v bankomatu a zavolat do banky a informovat ji o cestě do Londýna, aby ti ji jejich inteligentní automat nezablokoval, protože by to vyhidnotil jako neobvyklé použití.

0 Citovat

Z Londyna sme sa vratili v pondelok, na cestovanie sme pouzivali contactless metodu s platobnou kartou, tak prikladam par postrehov a zaroven aj odpovede na niektore vase dotazy:
- master card z CSOB (ceska) nam fungovala bez problemov
- kartu netreba nikde registrovat, funguje okamzite, ten uvedeny link z predoslych kometarov vam akurat pomoze trackovat poplatky: https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/c ... ntcmp=8257
- kazdy pasazier musi mat svoju kartu, pretoze pri vstupe i vystupe z metra musite spravit tzv. touch-in a touch-out (plochy so zltym kolieckom) a tymito bodmi je urcena vasa trasa, na zaklade ktorej pocitaju cestovne. pri viacnasobnom prilozeni to nema ako system spocitat
- ako sa niekto pytal na denny limit bezkontaktnych platieb v ramci karty - pouzivanie karty na dopravu sa nepocita do tohto limitu, ziadny pin nie je treba zadavat
- my sme mali skusenost taku, ze pri prvom pouziti karty v dany den si zablokovali 1 GBP a presnu ciastku za dany den si strhli o cca 3 dni, pricom tu blokaciu uvolnili az o nejake dalsie 2 dni. Takze ak budete kontrolovat pohyby na karte, neuvidite to tam hned a v tomto pripade sa vam vyplati kartu registrovat na linku vyssie
- ak pouzijete Stansted Express z letiska na Liverpool street, je to klasicka stanica, z ktorej je treba tiez spravit touch-out, aby ste sa dostali von - na toto ale nepouzivajte svoju kartu / oystercard, ale ten vlakovy listok s QR kodom, na ktory je skener umiestneny hned vedla zlteho koliecka.

0 Citovat

Sepsal jsem zážitky z mého 10 hodinového mezipřistání v Londýně při cestě do Maroka (dopravce Ryanair). Jelikož jsem už v Londýně byl, pojal jsem návštěvu tentokrát kulturně a navštívil Britské muzeum a V&A.

Výhody:
+ využití času před dalším letem
+ vstupné do většiny muzeí a galerií je v Londýně zdarma
+ kulturní obohacení

Nevýhody:
- cena cesty z letiště do centra (v mém případě 2x 8 liber)

http://michal-na-cestach.blogspot.com/2 ... ndyne.html

0 Citovat

Mám menší dotaz .. letíme na tři dny do Londýna a něják mi nezbývá čas si ještě vyměnit aspoň pár liber, vždy mám nevímproč ( asi stará škola ) s sebou i něco málo v hotovosti .. ubytování mám zaplacené, lístky na vlak do centra koupené, platební kartu používat umím :-) a vybírat peníze na místě nechci .. dotaz : setkali jste se v Londýně s tím, že by jste někde museli vyloženě hotovost použít ?

0 Citovat

Ne, spíš jsme se po covidu setkali s opačným problémem, že nebrali hotovost a chtěli jen kartu. 

1 Citovat

Já jsem v Londýně strávil tři měsíce a nevím, jak vypadá fyzicky libra. Ani při kratších návštěvách jsem hotovost nikdy nepostrádal.

Ale mohla by se hodit na trhu v Notting Hillu, tam někteří antikváři karty neberou. Jestli plánujete kousek soboty na slavném blešáku, tak to bez hotovosti nepůjde. Ale za mě fakt jediné místo, kde je potřeba.

1 Citovat

Super, díky za odpovědi, napadlo mě snad jen placení třeba na veřejných WC nebo za street food, jinak je ve velkoměstech platba hotově už asi vážně přežitek :-)

Ještě dotaz k bezkontaktní platbě za MHD, máme jen karty KB, výše někdo před pár lety psal potíže s kartami některých bank .. měl jste s tímto někdo v poslední době nějáké problémy ? Oyster pořizovat nechci, pokud nebudu muset ..

0 Citovat

Street food i WC se platí kartou.

MHD kartami funguje skvěle, strhne se max. daily cap. Platili jsme různými kartami.

2