Díky nové lince z Prahy do Liverpoolu si sem asi udělám na jaře výlet, uvítal bych cestovatelské tipy na co kouknout a co nevynechat. Z Liverpoolu do Manchesteru se jezdí vlakem za 3 libry, případně megabusem za 1 libru. Cesta nezabere ani ne 1 hodinu, proto je ideální kombinací  .

Liverpool/Manchester - co vidět?

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

7 reakcí

Díky nové lince z Prahy do Liverpoolu si sem asi udělám na jaře výlet, uvítal bych cestovatelské tipy na co kouknout a co nevynechat.

Z Liverpoolu do Manchesteru se jezdí vlakem za 3 libry, případně megabusem za 1 libru. Cesta nezabere ani ne 1 hodinu, proto je ideální kombinací smiley možno protáhnout i dál na východ k Leedsu, odkud létá jet2.

0

Tuto kombinaci rozhodně doporučuji. využil jsem již v roce 2013 hned jak zprovoznil Easy linku PRG - MAN.
K doporučenému programu mi chybí info jak dlouhý jarní výlet chystáš. Pokud to stihneš do poloviny dubna, snažil bych se chytit lístky na fotbal, hlavně v Liverpoolu je to modla, vzájemnou averzi a fandění Tottenhamu proti Man City v hospodě fanoušků Man United jsem pochopil až později.
Jinak v Liverpoolu už Albert Dock, Head Pier a Liverpool Museum (vše na pětníku, muzeum bezplatné, nové expozice včetně interaktivních k Beatles a právě fotbalu v Liverpoolu Reds vs. Blue), super je katedrála na kopci.
Manchester je bohatší na společenský život, je tam plno hospod v centru i kolem kanálů, perfektní atmosféra, na rozdíl od intelektuálnějšího Liverpoolu mi přijde Manchester syrovější a živější. Perfektní bylo i tam bezplatné muzeum Museum of Science and Industry, neskutečné expozice.
Příští rok se tam chystám opět při návratu v rotaci PRG - EDI - KEF - MAN - PRG s EasyJet za krásných 2.900. Doufám, že i ten Liverpool s Ryanem trochu splaskne, zatím kolem 2000 jen return. Leeds neznám.

0 Citovat

Byl jsem na semestr v Sheffieldu a v těchto městech toho zpravidla díky industriální historii moc není. Liverpool stojí za to, hlavně přístav a okolí. Na fotbale jsem byl jen v Liverpoolu a je to zážitek na celý život! V Manchesteru jsem byl jen chviličku, nemůžu soudit. V Leedsu mě nic nezaujalo, v Sheffieldu také nic není. Určitě stojí za to NP Peak District - sice malé kopce, ale krajina nádherná. Pěkná města jsou ta, která během prům. revoluce ztratila význam - tedy Lincoln a York, rozhodně doporučuji. York je navíc kousek od Leedsu. A všude je spousta pěkných kostelů, ruin kláštěrů a hradů. Užij si to:-)

0 Citovat

Byl jsem tam cca 2 roky nazpatek. Liverpool se da rozdelit na novy a stary... ten stary je oblast kolem pristavu az k Everton Partu a ten novy pokracuje od Everton parku dal od more... novy Liverpool je cistsi a nic v nem neni... krome Anfield Road.-)

Pokud ti fotbal nevadi nebo se o nej zajimas tak navsteva Anfield Road je zazitek. Zatimco treba na Barcelone je to masova zalezitost a jdes tam jak ovce v proudu lidi, tak na Anfield Road jdes po skupinkach s pruvodcem. Maji to opravdu pekne. Pokud bys mel moznost sehnat listky na zapas, tak mohu jen doporucit. Ja byl na v Goodison Parku na zapase Evertonu... dalsi liverpoolsky fotbalovy klub... a super. Uz jen cesta na zapas s tisicovkama fanousku byl zacatek, v okoli stadionu je spousta hospudek, maji tam i kapli kde na kovovy plot privazujou fanousci saly... stadion je klasicky stary, drevene sklapeci sedacky... tam na tebe ta historie a atmosfera opravdu foukne.

V centru je TV vez a nahore je tusim restarauce, taky je v centru moc hezke muzeum. Kousek od nadrazi je historicka budova... nevim jak se jmenuje... ale o vikendech tam poradaji blesaky... zaplatis 2 libry vstup a muzes jit nakupovat blbosti. Koupil jsem si tam odznacek z druhy svetovy. Jo a dost lidi bylo obleceno i v dobovych vecech... takze opet to tam na me historicky fouklo.

Kousek od centra ja obrovska katedrala... soucasti je i hrbitov s parkem.

Pokud jsi fanda beatles, tak tam nabizeji ruzne treky a nebo si ty mista muzes obejit sam... ja jako antifanda jsem tohle uplne vynechal. Stejne tak jsem prolitl pristav

Idealne v patek rano tam a v nedeli vecer nazpatek... bohate staci

0 Citovat

Katedrály jsou v Liverpoolu dvě, anglikánská v tradičním stylu, katolická je moderní a má dvě "patra". Jsou od sebe asi 1km, zhruba v půlce mezi nimi je i vybombardovaný kostel (St Luke nebo prostě bombed out church). Klub Cavern, kde začínali Beatles, je kousek od doků v Mathew Street. Beatles mají i sousoší v životní velikosti někde poblíž toho nábřeží. Pěknou atmosféru má pláž Crosby beach severně od města (třeba popojet vlakem pár stanic), hlavně díky rozmístěným sochám. Vedle World muzea, což je taková směsice všeho možného na 5 patrech, je i docela pěkná galerie obrazů Walker Art Gallery, ta byla myslím zadarmo. Z Lvp jsem si udělal jednodenní výlet do Caernarfon ve Walesu, trochu složitější doprava (2 x vlak + 1 bus), ale rozhodně nelituju, ten hrad za to stál. Cestou zpět zastávka v Chesteru - menší historické město, pěkná katedrála. Byl jsem letos v červenci.

0 Citovat

Určitě nakouknout do Chesteru. To je nejzachovalenější anglické středověké město se spoustou hrázděných domků. Fakt pěkné.

+ to, co už bylo zmíněno.

Pro mě bylo zklamáním třeba Imperial British Museum North v Manchesteru - malinkaté, zaměřené jen na první světovou a novější dobu. Pokud nebudeš mít vyloženě cestu okolo, klidně vynech.

0 Citovat

A co spojení Manchester a urbex? S jeho historií by toho tam mohlo být celkem dost ne? nemáte někdo zkušenost, tipy na dobrá místa...?

0 Citovat

No, já bydlím v Leedsu, Parádní město to je, není tak rušné jako ty dvě co chceš navštívit či " špinavý " Londýn. Určitě to protáhni až do Leedsu na jeden až dva dny a pak ještě do Yorku, taky skvělé " město " na návštěvu. Jinak, pokud chceš do přírody, tak se hodí jet na východní pobřeží, které je pěkné a má kouzelné vesničky ( v létě/na jaře to je úžasné ). Manchester se teprve chystám navštívit před Vánocemi. Jinak zde v okolí je hodně starých kostelů či památek. Také doporučuji North York Moor National Park ,ale to jsem asi odbočil hodně daleko od tvé plánované cesty. smiley

0
7 reakcí