Planujeme na prelome februara/marca letiet na par dni, nema niekto skusenost ake pocasie mozeme ocakavat? .

Mauricius

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Planujeme na prelome februara/marca letiet na par dni, nema niekto skusenost ake pocasie mozeme ocakavat?

0

Teraz sme sa vrátili. Boli sme tam 11 dní 4-14.2, miesto Trou aux Biches cca 15 km od Port Louise. Predpoveď na tie dni čo sme tam boli,  bola cez   www.accuweather.com každý deň dážď. Realita asi 1,5 deň zamračené a 1 deň dážď. Inak krásno-krásne počasie. Teplota stále 28-32 °C.  Natrafili sme na pani zo Slovenska, ktorá je tam vydatá, robí sprievodkyňu a vie skutočne všetko (alebo veľmi veľa :) ).  Ak by niekto niečo potreboval, má Whatsapp/Viber na +23059607371, aj FB niečo Sprievodkyna-na-mauriciu ... Povedala, že na Mauríciu je 18 mikroklím, takže nedá sa nejak generalizovať. Inak to môžem potvrdiť, ten poldeň čo u nás pršalo bolo vidieť na druhej strane v Mon Choisy, že tam bolo úplne jasno. 

0 Citovat

Kdo jste byl v posledních týdnech na Mauriciu - vyžadují vyplněný příletový formulář?  Za čtyřčlennou rodinu to je dost opruz, tak se ptám, protože dohledatelné informací většinou zní jen "doporučuje se vyplnit"

0 Citovat

Zrovna jsem na Mauriciu. Po příchodu na pasovku první dotaz na on-line form. O příletovém formuláři jsem nevěděl, stejně jako polovina letadla. Samozřejmě se musel vyplnit, kvůli tomu obrovské fronty na pasovce. Musí to asi nějak ručně přepisovat z toho formuláře. 

Následovala healt control. Další formulář, protože návštěva Thajska. 

eSIM nebo klasická SIM za 15 eur 100 GB u myt.mu. Doporučuji také vyřídit pŕed přiletem. Dost se to urychli.

0 Citovat

Díky za info, psal jsem ti včera do zpráv 🙂

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Zrovna jsem na Mauriciu. Po příchodu na pasovku první dotaz na on-line form. O příletovém formuláři jsem nevěděl, stejně jako polovina letadla. Samozřejmě se musel vyplnit, kvůli tomu obrovské fronty na pasovce. Musí to asi nějak ručně přepisovat z toho formuláře. 

Následovala healt control. Další formulář, protože návštěva Thajska. 

eSIM nebo klasická SIM za 15 eur 100 GB u myt.mu. Doporučuji také vyřídit pŕed přiletem. Dost se to urychli.

Já se včera vrátil ;-)

U nás nemělo vyplněný formulář předem jen pár jedinců. Upozorňoval na to i personál na gate. Stejně byla pasová kontrola na Mauriciu na 30 minut (a to tam bylo zrovna asi jen jedno letadlo).

Venku před halou je další operátor - Emtel. Také jsme objednali online předem.

0 Citovat

Pokud chcete při nákupu rumu domů ušetřit, doporučuji tento postup v závěru článku:
https://www.jidlonacestach.cz/rum-z-mauricia/

Rozdíl při nákupu třeba Rum Penny Blue VSOP, na který jsem se zaměřil, je značný (800 Kč vs. 370 Kč).

3 Citovat

Nechci zakládat nové vlákno, tak se zeptám tady, těch z vás, kdo byli na Mauriciu:

1. výstup na Le Morne Brabant a na Le Pouce: Z popisů těch cest je mi jasné, že se nebudeme chtít drásat až úplně na vrchol ty závěrečné drsné úseky. Ale moje otázka je, jestli stojí za to dojít vždycky do té přibližně 2/3 cesty (kam vede nějaká normální cesta), jestli i tam jsou nějaké hezké vyhlídky do okolí, nebo tam vyjdu a kolem mě budou stromy a nebude nic vidět, když nevylezu až na ten vrcholek?

2. rumárny na Mauriciu: Labourdonnais, Sain Aubin, Chamarel: Kterou z nich určitě nevynechat, kterou naopak vynechat? Času budeme mít dost klidně na návštěvu všech, spíš mi jde o to, že někdo píše, že Chamarel je moc "komerční" s velkým návalem turistů apod., což mě trochu odrazuje. Případně jestli má někdo tip ještě na nějakou další kromě těchto tří. Jak jste řešili řidiče auta po degustaci v rumárně? My mezi sebou nemáme žádného zletilého abstinenta, který by byl ochoten tu degustaci obětovat :-)

3. Port Louis: Budeme mít sice půjčené auto, ale bojím se s ním jet do Port Louis, motat se tam někde v centru v provozu, hledat parkování atd., takže jsem pojala myšlenku dojet tam na ten jednodenní výlet autobusem (z oblasti Grand Baie). Jel jste takhle někdo? Je to dobrý nápad?

Díky.

0 Citovat

Ahoj,

1) pokud nejste na tom špatně pohybově, tak výstup zvládnete. Tedy za jedné velmi podstatné podmínky:  musí být dny před výstupem bez velkého deště a během výstupu/sestupu nesmí začít pršet. To by hodně změnilo hodnocení. Za mne má výstup smysl jen pokud dáte i ty skalky. Vrchol dala komplet rodina. Motivační fotky: https://www.michalzhor.cz/2023/0...uricijska/

3) jezdil jsem po celém ostrově a v době mé návštěvy jsem vždy zaparkoval bez problémů. Před cestou jsem čekal dopravní peklo, ale řidiči nejezdí nijak neurvale, existují mnohem horší lokality na světě. Se zácpami v určité hodiny nutno počítat. Občas se podívat na náhled cesty a odmítnout zkratky co navigace nabízí (cesta může být o 100m kratší, ale úzká a  samá přednost), snažil jsem se držet hlavního proudu. Jízda vlevo může být pro některé lidi problém. 

Hodně pěkných zážitků.

 

0 Citovat

Michale, díky, ale my na ty vrcholy prostě nevylezeme, jeden člen rodiny to nezvládne fyzicky a další z důvodu těžkých závratí. Proto bych potřebovala vědět, jestli má smysl tam jít bez toho závěrečného výstupu na vrchol (protože i bez něj to pro část rodiny bude velký výkon, tak aby to aspoň za tu námahu/odvahu stálo). Autem budeme taky jezdit po celém ostrově, s tím nemám problém, šlo mi vyloženě jen o Port Louis. Ale už jsem si to asi v mezidobí vyřešila, pojedeme expresním klimatizovaným autobusem a bude to pro nás asi nejlepší, bez stresu a navíc se můžeme pak všichni osvěžit chlazeným alkoholickým nápojem, což v jiné dny řidič bude mít horší. 

0 Citovat

Tak to bych doporučil výstup vynechat, není tam co vidět. Až po skalách je to zajímavé. Tedy ze strany co jsem šlapal já. Nevím zda neexistuje nějaký výhled a cesta z druhé strany. 

0 Citovat

Ahoj,

k tomu Le Morne Brabant. Na ten úplný vrchol se stejně nedá jít, tedy alespoň ne bez lan a lezení po skále. Dá se dojít ke křízi, který je cca 150 metrů pod vrcholem (když se podíváš na mapy.cz tak k němu vede tečkovaná cesta). K němu se dá vylézt úplně v pohodě. Poslední část cesty od rozcestí je více prudká a jde se po kamenech, kde se musí zapojit i ruce, ale nic hrozného a až na bezprostřední okolí toho kříže to není exponovaný terén, kde by hrozily hluboké pády. Rozhodně to chce ale pevný boty a nejít tam za mokra, to už pak může být nebezpečné. A hlavně vyjít co nejdříve ráno dokud moc nepálí slunce, protože na té horní části už pak není stín.

Ty hrůzné popisy na internetu jsou kecy psané lidma co mají nulovou zkušenost s pohybem v horském terénu. Bohužel tam lidi běžně lezou v sandálech nebo žabkách a pak je problém. Standardní značené cesty v Tatrách nebo Alpách jsou běžně náročnější než toto. Rozhodně není potřeba žádný vůdce nebo tak něco.

Dole u pobřeží je parkoviště, kam se dá dojet po rozbité písčité cestě buďto od hotelů na poloostrově a nebo z východu od Le Morne Village. Od parkoviště vede široká cesta na rozcestí, kde pak začíná ten samotný finální výšlap k tomu kříži.

K palírnám rumu:

Z mě nejlepší rum byl Labourdonnais, jako jediní dělají Agricole rum. Zároveň tam bylo nejméně lidí ze všech a součástí je i prohlídka historického sídla majitele plantáže. Nicméně není tam klasická prohlídka výroby rumu tak jako v ostatních a ochutnávka probíhá v baru vedle sídla.

Chamarel rozhodně chuťově nejobyčejnější rum a bylo tam nejvíc narváno + autobusové zájezdy, nicméně pokud tam budete v sezóně sklizně třtiny (září, říjen, listopad), tak určitě doporučuji navštívit, jelikož se tam prochází s průvodcem celou výrobou a je to dobře vysvětlené a vidíte všechny stroje v provozu. Mimo sezonu to ale asi nemá cenu vůbec.

Saint Aubin - Rum dobrý jak který, mají nejvíce druhů ze všech palíren, některé super, některé obyčejné. Výhodou je, že při prohlídce ochutnáte všechny. Dá se tam i nakoupit za hodně dobré ceny. Mají tam moderní výrobu do které se prohlídky nedělají, pak muzeum a pak řekněme takovou muzeální historickou výrobu, které je čistě pro turisty. Zároveň ale v tom areálu je toho daleko více, třeba vanilková plantáž, kde se dají i velmi levně zakoupit vanilkové lusky. Dále pak rozsáhlé zahrady, kde se pěstuje různé ovoce, kakaové boby, květiny... Na začátku je také výborná restaurace v historickém sídle, kde v jidlech používají svůj rum a vanilky.

Dále doporučuji navštívit na severu L'Aventure du Sucre, je to muzeum cukrové třtiny včetně rozsáhlých expozic rumu a celé muzeum je udělané ze staré palírny. Firma, co to provozuje je největším výrobce rumu na ostrově (značka New Grove) a v ceně vstupného je na konci ochutnávka rumů a hromady druhů cukrů s různou chutí.

Co se týče řízení po ochutnávce, tak na Mauriciu je tolerance 0,3 promile, takže trochu řidič ochutnávat může a pro větší degustaci zakoupit lahev na večer :) 

Port Louis:
Řízení není žádné extra peklo, centrem vede dálnice ze které sjedete a zaparkujete buďto někde kolem Caudan Waterfront a nebo v nějakých krytých garážích. Centrum pak pochodíte pěšky (tržnice, Aapravasi Ghat...). Nahoru k pevnosti se dá v pohodě vyjet autem i zaparkovat. Obecně, kde se platí za parkování tak není vůbec žádný problém najít místo. Jezdit tam autobusem je blbost.

Daleko horší jsou úzké vesnické cesty, kde je občas o zrcátka vyhnout se rychle jezdícím autobusům v opačném směru.

Jako tajný tip doporučuji koupit celodenní výlet lodí z Grand Baie na Flat a Gabriel Island. Je to plavba na 2 hodiny každým směrem se zastávkou na obou ostrovech, super modrá voda, šnorchlování a v ceně luxusní grilovačka a neomezené pivo a rum, který pak hlavně na cestě zpět teče proudem :D Travel agents kolem pláže v Grand Baie to prodávají za 1200 MRU na osobu. 

1 Citovat

Matěji, díky moc.

Tím "vrcholem" jsem myslela ten kříž. Teď jak jsi mě na to upozornil, tak vidím na mapě to rozcestí a u něj vyhlídka (North Viewpoint), tak buď tam skončíme, nebo uvidíme, jestli polezeme k tomu kříži, nebo se rozdělíme a družstvo A vyleze nahoru a družstvo B bude čekat na vyhlídce.

Díky za tip na L'Aventure du Sucre, zařazuju do itineráře. S řidičem to asi vyřeším jednoduše, že za něj ty degustační rumy vypiju já.

U toho alkoholovýho výletu lodí mě trochu děsí představa ostatních účastníků zájezdu, ty různý "párty lodě" jsou přesně to, čemu se zásadně vyhýbám, tak si nejsem jistá, jestli by to bylo něco pro nás.  

0 Citovat

Jak to konkrétně vypadá v L'Aventure du Sucre je vidět tady:
https://www.jidlonacestach.cz/mu...lemousses/
(za mne tam tedy ta degustace byla nejslabší a znovu bych tam jel jen kdyby pršelo, protože to je celé pod střechou a ty prostory jsou skutečně obří).
Pokud tam pojedete, tak na jídlo rozhodně doporučuji tohle bistro (adresa je dole):
https://www.jidlonacestach.cz/ku...i-biryani/


Zážitky z Chamarelu jsou tady:
https://www.jidlonacestach.cz/li...-chamarel/
za mne je to fajn už proto, protože poblíž je dost přírodních zajímavostí.

Auto jsme půjčené neměli, doprava busy zcela bez problémů, na pár výletů jsme si vzali řidiče přímo z hotelu (usmlouvali jsme dobrou cenu).

0
13 reakcí