Ahoj všem! Plánuju zrovna cestu po Indonésii a chtěl bych nějaký feedback, abych věděl jestli jsem nezapomněl na nějaký důležitý místa a hlavně jestli se to dá stihnout, popřípadě jestli bysme stihli i něco navíc. Jde hlavně o to že netuším kolik kde budeme tak dní, a taky jak dlouho nám budou trvat přejezdy. Jde nám hlavně o potápění, trochu surf, a různý outdoorový aktivity.    Jedeme 27.6.-27.7. takže 1 měsíc.  JÁVA: Přílet do Jakarty a co nejdřív směr ➔ Yogyakarta ➔Borobudur ➔ Prambanan ➔ Bromo National Park ➔ Banyawangi (jede se odtud na Bali?) Máme letět z Jakarty do Yogyakarty?  Četl jsem že na Mt. Bromo je to docela výšlap a dost lidí to podcení, a že by i stálo zato si pujčit dzip, co si o tom myslíte?  BALI: Denpasar ➔ Bukit Peninsula(NO) ➔ Ubud ➔ Gunung Kawi ➔Tulamben (diving) ➔ Padangbai Po cestě z Gunung Kawi do Tulambenu jsem chtěl navštívit Danau Batur a Besakih Temple, myslíte že to půjde? Koukal jsem že to není moc daleko jedno od druhýho ale budeme mít bágly tak těžko pojedem na motorce a nevím jak jinak to udělat  LOMBOK: Lembar ➔ Kuta (surfing) ➔ Mataram ➔ Gili Islands (Diving) Jestli jsem to správně pochopil tak Lombok a Gili Islands bude mnohem víc easygoing a chilled oproti Bali, takže tady bysme asi rádi strávili víc dní surfováním a potápěním ale rádi uvítám jakékoli další tipy na Lombok.  Původně jsem chtel jet až na Flores nebo Komodo ale myslím si že to už bysme nestihli a počítám že poletíme zpátky do Jakarty právě z Lomboku protože východněji už jsem neviděl žádný přímý levný lety tak bůhví jak bysme to stihli. Ale právě proto píšu sem abych se ujistili že to tak je.  Díky za přečtení, Uvítám jakékoli tipy a rady!  .

Indonésie (Jáva, Bali, Lombok) - Itinerář

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

To extrémní množství odpadků popisované v článku je jen vyjímečně. Více odpadků na plážích a ve vodě je v období dešťů (důvody jsou zmíněné v článku) a prakticky kdekoliv v JV Asii. Záleží, jak často to místní a někdy i zahraniční dobrovolníci čistí a na aktuálních proudech a přílivu. Pláž a voda může být pár dní s minimem odpadků a pak je jich najednou víc. Nejzalidněnější části Indonésie (což je i Bali) patří k těm nejhorším co do odpadků a východ a jih Bali je asi horší než sever (více obyvatel a delší řeky). Po větším dešti předchozí den koncem září jsem to viděl u Padangbai a majitelé místních warungů odpad pálili rovnou na White beach, které to taky neprospívá na udržení bílé barvy. Možná ale lepší než o něco severněji na Blue Lagoon, kde je menší skládka v lese na strmém kopci pár desítek metrů nad pláží, na které asi ten odpad přistál.

Nevyhneš se tomu ale ani na odlehlejších málo obydlených ostrovech. Na Molukách (Kei a Banda Islands) bylo relativně čisto a to i na plážích, kde odpadky určitě nikdo nesbírá (jen to chce se nekoukat mimo pláž do vegetace, kam občasné větší vlny odpad zanesou). Za to na o něco více obydleném ostrově Ternate na severu Moluk bylo odpadků dost. Viděl jsem je z trajektu už snad hodinu před připlutím, když je předchozí déšť spláchnul do moře. Dost dalších odpadků bylo v zásobě v korytech potoků pro další deště. Na řídce obydleném východě Floresu byla pláž a moře pár dní čisté (mladá Němka nabízející ubytování u pláže s místním přítelem, se kterým má dítě, to tam uklízí), ale pak jednou i tam proud přinesl dost odpadků, aniž by v předchozích dnech zapršelo.

Odpadky, které přináší moře zdaleka, najdeš dnes po celém světě, třeba i na neobydlených ostrovech Havaje, kam nesmí kromě vědců a strážců parku jiní lidé:

https://edition.cnn.com/2016/06/...index.html

Našli jsme odpadky i na Špicberkách, kam je přinese Golfský proud.

0 Citovat

Ahoj, tak pristup na Iljen je zavreny na par dnu kvuli lesnim pozarum a velkemu vetru. Nevite o nejake alternative jak zaplnit prazdny den nejakym vyletem, je nejaka jina sopka kam se jeste chodi pobliz? V sobotu pujdeme na Bromo a pak mame plonkovy den. Odjet drive na Bali je moznost, ale tam bude casu na odpocivani dost. Diky za pripadne tipy. 

0 Citovat

ja som mal daytrip na motorke z Banyuwangi k red island (nic extra, plaz a skaly v mori ale jazda do ciela bola super)

povodne som chcel ist kuknut aj do np Rajagwesi ale dvojite  vysoke vstupne ma odradilo (15k vs 225k )


0 Citovat

Můžete jet na krásný neturistický (i když v neděli tam asi budou místní) vodopád Tumpak Sewu, který je jižně od Broma. Jezdí tam bus z Lumajangu. Je s navazujícím přestupem. Zabere to včetně cesty celý den.

0 Citovat

Diky za tip, vypada to krasne!

0