Nedávno jsem se vrátil z Moldavska. Země, kde se mluví rumunsky, část území okupují Rusové, žije významná turkická menšina a která je tou vůbec nejchudší v celé Evropě. Moldavsko jako takové je turisticky nepřitažlivou zemí. Nemá velké památky, nemá strhující přírodu. Ale možná to je na něm tak poutavé. Překvapilo mě, že i v "rumunské části" umí všichni rusky. Ruština je slyšet na každém rohu.Doporučuji navštívit Podněstří - význam slova "díra" nabralo v mých očích úplně nových rozměrů. Zde pár fotek ze země, kde i lišky dávají dobrou noc:) https://www.facebook.com/daniel....nref=story .

Moldavsko

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

6 reakcí

Nedávno jsem se vrátil z Moldavska. Země, kde se mluví rumunsky, část území okupují Rusové, žije významná turkická menšina a která je tou vůbec nejchudší v celé Evropě.

Moldavsko jako takové je turisticky nepřitažlivou zemí. Nemá velké památky, nemá strhující přírodu. Ale možná to je na něm tak poutavé.

Překvapilo mě, že i v "rumunské části" umí všichni rusky. Ruština je slyšet na každém rohu.

Doporučuji navštívit Podněstří - význam slova "díra" nabralo v mých očích úplně nových rozměrů.

Zde pár fotek ze země, kde i lišky dávají dobrou noc:)

https://www.facebook.com/daniel....nref=story

0

Mne sa v Podnestersku pacilo, vacsia diera je Kisinev :D ale nabuduce uz musim viac navstivit vidiek (ten som videl len kusok od Tiraspolu v Kickanoch). A plus Gagauzia. Do Sorocy ste sli cielene, ci to bolo len kvoli hranici a presunu na Ukrajinu?

0 Citovat

Kišiněv je nudnější. V tom smyslu, že je to jen jedno z mnoha chudých východoevropských měst. Tiraspol je rarita, něco jiného . Takže tě chápu:)

Sorocu jsme navštívili cíleně. Ten "gypsy hill" je naprosto šílený :D Romská osada zdobená antickým sloupovím mě dostala.

0 Citovat

Fotky pěkný, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že Kyjev by nebyl pěkný město, naopak, podle mě je to jedno z nejhezčích měst Evropy a sídliště na okrajích máš prakticky v každým velkoměstě Evropy.

Jinak mně se v Moldavsku líbilo a souhlasím, že Podněstří je bizár jako prase, vidět na hranicích zakopanej ruskej tank třeba taky není nic běžnýho :)

0 Citovat

To hodnocení tak trochu myslím pramení z věku autora. To vůbec nemyslím zle, prostě jisté věci jdou už mimo ně. To, že obyvatelé rumunské části mluví rusky... To je objev:)

Jinak myslím Moldávii, přesně vystihuje tento klip a píseň mých oblíbených Zdob si Zdub https://www.youtube.com/watch?v=oWZ_Q2PRfWI

0 Citovat

cali napsal(a):

To hodnocení tak trochu myslím pramení z věku autora. To vůbec nemyslím zle, prostě jisté věci jdou už mimo ně. To, že obyvatelé rumunské části mluví rusky... To je objev:)

Spíše to mělo vyznít tak, že mě překvapilo, jak ochotně mluví rusky. V zemi plné eurovlajek jsem čekal určité antipatie k ruštině. Ale mýlil jsem se:)

Dobře to vystihl náš "pan domácí".

"Každý Rumun zde umí rusky, ne každý Rus tu ale umí rumunsky."

0 Citovat

Sorocu znám, hodně divoká, ale i místy docela dost příjemná. 

V Kišiněvu jsem si chvílkama orpavdu připadal jako v Rusku.

0
6 reakcí